שתף קטע נבחר

שלושה ספרי תורה: "זה הניצחון שלנו"

כך מציינים את "יום הניצחון" על הנאצים בגרסה היהודית: שלושה ספרי תורה הוכנסו בטקסים מרגשים למשכן הכנסת, לרחבת הכותל המערבי ולביתו של הרב חיים קנייבסקי, ממנהיגי הציבור החרדי. הרבנים הראשיים מהארץ והמתפוצות חתמו את אירועי השבעים לניצחון על הנאצים

"יום הניצחון " – הגירסה היהודית: במשכן הכנסת, ברחבת הכותל המערבי ובביתו של הרב קנייבסקי, ממנהיגי הציבור החרדי, נחתמו אמש (יום ד') האירועים לציון 70 שנים עבריות להצלת יהודי אירופה ולשחרורם מן המחנות, ביום כ"ו באייר התש"ה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

היוזמה להנצחת התאריך העברי של ניצחון בעלות הברית על הנאצים יצאה לדרך בהכנסת ספרי תורה לזכר קורבנות השואה לשלושה אתרים סמליים של העם היהודי ומדינת ישראל: משכן הכנסת בירושלים (שם נערך לראשונה טקס מעין זה), שריד בית המקדש במזרח העיר - ומעונו הצנוע של מי שמכונה "שר התורה" בבני ברק.

 

כל מה שקורה, חדש ומעניין - היכנסו לערוץ היהדות :

 

הטקס הראשון והמרכזי נערך ביום ג' במשכן הכנסת, ובו נכתבו האותיות האחרונות שהשלימו את הספר הראשון. תרם אותו יוזם אירועי "יום השחרור וההצלה", האוליגרך היהודי-קווקזי גרמן (גבריאל) זכרייב, סגן נשיא הקונגרס היהודי ברוסיה, באמצעות ועידת רבני אירופה.

 

"מעמד היסטורי"

במעמד יו"ר הבית, ח"כ יולי אדלשטיין, השר לענייני ירושלים ח"כ זאב אלקין, יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג ואחרים, הוכנס הספר לבית הכנסת במשכן - לעילוי נשמת מאות-אלפי החיילים, הפרטיזנים, לוחמי הגטאות והמחתרות היהודים שחירפו את נפשם במלחמה נגד הנאצים ועוזריהם.

 

"בזכותם אנחנו כאן היום". הטקס בכנסת (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
"בזכותם אנחנו כאן היום". הטקס בכנסת(צילום: אלי סגל)

 

בתום תהלוכה חגיגית בהשתתפות עשרות אורחים, ולצלילי מוזיקה יהודית חיה שנוגנה במקום – מראה לא שגרתי בעליל במסדרונות הכנסת – הובא ספר התורה לארון הקודש, בבית הכנסת שבקומה 1.

 

"אין דרך מובהקת יותר לבטא את הניצחון על גרמניה הנאצית, בכל המובנים, מאשר המעמד הזה של כתיבת ספר תורה", אמר בטקס היו"ר אדלשטיין. "לאורך כל ההיסטוריה ניסו הפורעים בפוגרומים לפגוע קודם כל בספרי התורה ולשורפם, ולכן התשובה הניצחת היא להמשיך בכתיבת ספרי התורה בכל העולם".

 

הצטרף לדברים רב העיר תל אביב-יפו ויו"ר מועצת "יד ושם", הרב ישראל מאיר לאו: "אין הנצחה טובה יותר למאות-אלפי החיילים היהודים שחרפו את נפשם במלחמתם בצורר הנאצי, מכתיבת ספר תורה, ספר הספרים הנצחי של עם ישראל".

 

רבה של מוסקבה ונשיא ועידת רבני אירופה, הרב פנחס גולדשמידט, הוסיף: "אפשר להנציח אנשים באמצעות מוזיאונים, אולם אלה יחזיקו זמן מוגבל. לעומת זאת, הנצחה על ספר התורה זוהי הנצחה לעד ולנצח נצחים". ללוחמים הווטרנים שהשתתפו בטקס, אמר: "בזכותכם אנחנו והרב לאו נמצאים פה היום".

 

בעולם היהודי ציינו את יום הניצחון בתפילות

אתמול נערך טקס נוסף ברחבת הכותל המערבי, בהשתתפות הרב הראשי דוד לאו, רב הכותל והמקומות הקדושים שמואל רבינוביץ', רבני המשטרה וכיבוי אש ואחרים – כמו גם מאות ילדים. החזן הצבאי הראשי, סא"ל שי אברמסון, נשא את תפילת "אל מלא רחמים" לזכר הנספים.

 

"זו תורת הנצח של העם היהודי". הטקס בכותל (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
"זו תורת הנצח של העם היהודי". הטקס בכותל(צילום: אלי סגל)

 

"התורה הזו לא השתנתה כלל באלפי השנים האחרונות", אמר הרב הראשי לאו. "זו תורת הנצח של העם היהודי, ובכתיבתו של ספר התורה אנו זוכים להמשיך את מורשת ישראל ומסורתו הלאה, למרות שרבים ניסו לעצור ולפגוע בעם היהודי לאורך הדורות. זהו הניצחון שלנו עליהם".

 

רב הכותל הוסיף: "השריד האחרון של בית המקדש מקבל היום את ספר התורה החדש שינציח את מאות אלפי החיילים הקדושים שנרצחו בשואה וחירפו נפשם להצלת העם היהודי. אין מקום ראוי ונכון יותר להזכיר אותם, לזכור את מה שעשו למען העם היהודי, מאשר הכותל המערבי ומיליוני המתפללים בו".

 

באירוע נוסף בבית הרב חיים קנייבסקי, השתתפו רבנים בכירים מהארץ ומהעולם. הרב אהרון לייב שטיינמן, המנהיג הבכיר של הציבור החרדי-ליטאי, כתב את אחת האותיות האחרונות בספר החדש, שהובא לשם כך לביתו. "זו דרכה של תורה לזכור את הקדושים", אמר, "בהגדלת כבוד התורה ובייקור לומדיה".

 

יוזם אירועי שנת ה-70 ונציגם של זכרייב ורבני אירופה, משה פרידמן, סיפר כי בקהילות יהודיות רבות ברחבי העולם ציינו את יום כ"ו באייר בתפילות, קריאת פרקי תהלים וטקסי זיכרון. הוא קבע כי "יום השחרור וההצלה ייכנס לספר ההיסטוריה בעם היהודי לדורות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי סגל
בכל אתר ואתר
צילום: אלי סגל
מומלצים