שתף קטע נבחר

אחרי ארה"ב: הצעת חוק - להגביל שומן הטראנס גם בישראל

אוהבים בורקסים וג'חנון? אולי בקרוב זה לא יהיה חוקי. אחרי שהתקבלה בארה"ב ההוראה להפסיק מכירה של מוצרי מזון המכילים שומן טראנס, הגישו 14 חברי כנסת הצעת חוק דומה בישראל. שומן טראנס הוא שומן תעשייתי מוקשה, הנחשב מזיק לבריאות, ונמצא במרגרינה, מאפים ובמוצרי מזון קפואים

הגיע הזמן להיפרד מהבורקס? חודש וחצי לאחר שהורה איגוד המזון והתרופות אמריקאי (FDA) להסיר את המוצרים המכילים שומן טראנס מהמדפים בארה"ב, מגיעה הגרסה הישראלית. בימים הקרובים תוגש הצעת חוק שתגביל את מכירת מוצרים המכילים שומן טראנס גם בישראל.

 

קראו עוד על שומן טראנס:

למה אתם לא רוצים שומן טראנס באוכל שלכם

שומן טראנס במזון: 10 המאכלים המזיקים ביותר 

 מה זה שומן טראנס ומה הנזקים שלו?

 

על פי הצעת החוק כמות שומן הטראנס שתותר במזון תעמוד על 0.5 גרם מתוך 100 גרם של רכיבי השומן באותו מזון. החלת החוק תהיה הדרגתית ובשנה הראשונה מיום תחילת החוק ההגבלה תעמוד על 1 גרם מתוך 100 גרם של רכיבי שומן.

 

הצעת החוק, שהגיש ח"כ מאיר כהן (יש עתיד) יחד עם 13 חברי כנסת נוספים, דורשת לקבוע הגבלות על הוספת שומן טראנס למזון. ההגבלות יחולו גם על ייצור מזון לשם מכירה כמו מזון המוגש במסעדות ובבתי קפה. כמו כן, מוצע להטיל קנס כספי על מפירי החוק.

 

נצטרך להתרגל לטעם של בורקס ללא שומן טראנס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נצטרך להתרגל לטעם של בורקס ללא שומן טראנס(צילום: shutterstock)

 

מהו שומן טראנס?

שומן טראנס הוא אחד מסוגי השומנים המסוכנים שמוכנסים למזון. במסגרת התהליך, לוקחים שומן מן הצומח והופכים אותו לקשה על מנת שימצק את מוצרי המזון. לצריכת שומן טראנס יש השלכות שליליות על גוף האדם כמו הורדת הכולסטרול הטוב, העלאת הכולסטרול הרע, התפתחות סרטן, ובעיקר עליית הסיכון לתחלואה ולתמותה ממחלות לב.

 

שומן הטראנס הוא מרכיב נפוץ במוצרי מאפה מסחריים כמו קרקרים, עוגיות, עוגות ובורקסים, במאכלים קפואים לרבות פיצות, במרגרינה ובפופקורן להכנה במיקרוגל. הוא נוצר בתהליך תעשייתי ולכן הגוף מתקשה לעכל אותו.

 

במהלך העשור האחרון פותחו שיטות שונות על ידי תעשייני המזון על מנת לצמצם את השימוש בחומצות שומן טראנס במוצרי המזון ולמצוא תחליפים. ניתן כיום להחליף את שומן הטראנס בשומנים שעברו הקשיה חלקית.

 

כמות שומן הטראנס כבר הופחתה בישראל

מטרת הצעת החוק היא להגביל את השימוש שנעשה בשומן טראנס במאכלים שהציבור צורך על בסיס יומיומי, וכך לצמצם את ההשלכות השליליות שיש לצריכת שומן טראנס על בריאות הציבור.

 

מרבית חברות התעשייה בענף המזון בישראל כבר הורידו את כמות שומן הטרנס במוצריהם, בזכות חוק סימון המזון שעבר בשנת 2014. החוק חייב את יצרניות המזון לסמן בטבלת את ערך השומן הכללי ואת ערך שומן הטראנס מתוכו. ההנחיות הנוכחיות הן, כאשר הכמות של שומן הטראנס אינה עולה על 0.5% ניתן לסמן את המוצר כמכיל עד 0.5% שומן טרנס.

 

למרות החוק הקובע שיש לסמן על כל מוצר את ערך שומן הטראנס שהוא מכיל, יש קושי להעריך את שומן הטרנס בכל המסעדות ובתי המאפה, שם נמכרים בתפזורת דברי מאפה שונים המכילים מרגרינה ולפיכך שומן טראנס. לשם כך נדרשת בדיקה של ספקיות המרגרינות העיקריות לבתי המאפה הגדולים, כדי לוודא את רמות שומן הטרנס במזונותיהם.

 

עמית גנור, מנכ"לית עמותת הדיאטנים בישראל מברכת על הצעת החוק. "כידוע שומן הטרנס הוא שומן מסוכן שאינו בריא ועלול להוביל להעלאת הכולסטרול הרע, הורדת הכולסטרול הטוב ולגרום לעליה בהתפתחות מחלות לב וכלי דם", היא אומרת.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לפי הצעת החוק, אסור יהיה למכור מזון עם שומן טראנס מעבר להגבלה שתיקבע
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים