שתף קטע נבחר

התרגשות בספרייה: אלפי כתבי יד עבריים יעלו לרשת

הסכם פורץ דרך בין הספרייה הלאומית בישראל לזו שבבריטניה: בשנה הקרובה תבוצע דיגיטציה של כתבי יד עבריים מהעתיקים והחשובים בעולם הנמצאים בספרייה הבריטית, והם יונגשו לראשונה באורח מקוון לחוקרים ולציבור הכללי - זאת כחלק מהמהלך להקמת ספרייה דיגיטלית בינלאומית של כתבי יד עבריים. בין הפריטים: אחד מספרי התנ"ך העתיקים בעולם

כתבי היד העתיקים העבריים עולים לרשת: שיתוף פעולה ייחודי בין הספרייה הלאומית לספרייה הבריטית נחתם היום (ג'), ובמסגרתו תבוצע דיגיטציה של לפחות 860 כתבי יד עבריים מהאוסף הספרייה הבריטית.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>   

 

המהלך מעורר התרגשות בקהילה המדעית, לאחר שהספרייה הלאומית הבריטית אוצרת בתוכה את אחד האוספים החשובים בעולם של כתבי יד עבריים, הכוללים 3,200 פריטים בתחומי המקרא, התלמוד, הקבלה, הפילוסופיה והשירה. רוב כתב היד הם מימי הביניים והרנסנס, אך יש בהם גם כתבי יד מתקופות מאוחרות יותר, ואף מן המאה ה-19.

 

כל מה שחדש ומעניין - בערוץ היהדות :

 

בין הפריטים שייסרקו - גם כמה מכתבי היד העבריים החשובים ביותר שטרם פורסמו, ואלה יונגשו לראשונה באורח מקוון הן לחוקרים והן לציבור הכללי. ד"ר אביעד סטולמן, ראש אגף האוספים בספרייה הלאומית, אמר ל-ynet כי "המטרה של הספרייה היא לחשוף באינטרנט את כל כתבי היד העבריים שיש בעולם".

 

תנ"ך גנסטר (צילום: באדיבות הספרייה הלאומית הבריטית) (צילום: באדיבות הספרייה הלאומית הבריטית)
תנ"ך גנסטר(צילום: באדיבות הספרייה הלאומית הבריטית)

 

לדבריו, "ההערכה היא שיש כיום כ-75 אלף קודקסים, כלומר ספרים שאינם מודפסים אלא כתובים בכתב יד. ספרים אלה המכונים בעברית 'מצחף', מפוזרים בין יותר מ-1,200 אתרים בעולם, כאשר אחד האוספים הגדולים והחשובים ביותר הוא הספרייה הבריטית".

 

כתבי יד מהמאה העשירית ועד המאה ה-16

מאחורי היוזמה עומד ארגון FJMS של דב פרדיברג, מי שיזם את "מפעל הגניזה" שבמסגרתו עלו

לרשת כל קטעי הגניזה בעולם המוכרים לחוקרים. "הספרייה הדיגיטלית תכנס את כל כתבי היד העבריים בעולם", מבהיר סטולמן.

 

בין כתבי היד הבולטים שברשות הספרייה הבריטית, שעתידים להיסרק לראשונה - נמצא גם תנ"ך גסטר הראשון שנכתב במאה העשירית, ונחשב לאחד מספרי התנ"ך העתיקים והחשובים בעולם. שוויו מוערך בכ-30 מיליון דולרים, והוא מאויר בסגנון המכונה מוסלמי. כן ייסרק תנ"ך גסטר השני מן המאות 11-12 הכולל קטעים מן החומש.

 

באוסף גם סידור לפי מנהג איטלקי שהועתק ועוטר באיטליה במאה ה-15; מחזור לפי נוסח אביניון עם איורים בשוליים, מפרובנס (שנת 1541) וכן משנה תורה של הרמב"ם שהועתק בפרס בשנת 1549-1550 ועוד.

 

בספרייה הלאומית הבריטית מרוצים

לדברי ד"ר סטולמן, כתבי היד החדשים ייסרקו וייחשפו באתר בתחילת השנה הבאה, כחלק מיוזמה להקמת ספרייה דיגיטלית בינלאומית של כתבי יד עבריים, במטרה להנגיש עשרות-אלפי כתבי יד עבריים ממאות אוספים ברחבי העולם. כתבי היד שייסרקו יצטרפו ל-1,250 כתבי היד שכבר עוברים דיגיטציה בספרייה הבריטית, ומונגשים באמצעות פרויקט קודם, במימון קרן פולונסקי.

 

נכס ששוויו 30 מיליון דולרים (צילום: באדיבות הספרייה הלאומית הבריטית) (צילום: באדיבות הספרייה הלאומית הבריטית)
נכס ששוויו 30 מיליון דולרים(צילום: באדיבות הספרייה הלאומית הבריטית)

 

במסגרת שני הפרויקטים עתידים להיסרק כל 3,200 כתבי היד העבריים המצויים באוסף הספרייה הבריטית, והם יקוטלגו. לפחות 2,110 כתבי יד יונגשו באמצעות הספרייה הדיגיטלית הבינלאומית של כתבי היד העבריים, ובאמצעות אתר האינטרנט של הספרייה הבריטית.

 

מנכ"ל הספרייה הבריטית, רולי קיטינג, אמר כי "כתבי יד עבריים הם אחד התחומים החזקים של האוספים העצומים של הספרייה הבריטית, כך שאנחנו שמחים מאוד לעבוד עם מקבילינו בספרייה הלאומית של מדינת ישראל, כדי להנגיש באורח מקוון את כתבי היד הנהדרים הללו".

 

אורן וינברג, מנהל הספרייה הלאומית של ישראל, הגדיר את שיתוף הפעולה "פורץ דרך" עבור הקהילה האקדמית העולמית, והציבור ככלל. "לראשונה יוכלו קבוצות גדולות של חוקרים, תלמידים ואנשים בציבור הרחב, לחקור את כתבי היד החשובים הללו וליהנות מתוכנם העשיר".

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל רויטמן מאיר
ד"ר אביעד סטולמן
צילום: טל רויטמן מאיר
מומלצים