שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: מה קורה לגוף 5 שנים אחרי ניתוח קיצור קיבה?

ניתוחים לקיצור קיבה הם פופולריים בקרב אלו הסובלים מהשמנה ומההשלכות הרפואיות שלה. עכשיו מגלה מחקר חדש שנערך ב"בילינסון", שההרזיה לאחר הניתוח לא נשמרת אצל כמחצית מהמנותחים שהחלו להשמין בחזרה וחלקם אף השמינו מעל משקלם המקורי לפני הניתוח ונאלצו לעבור שוב קיצור קיבה

עברתם ניתוח לקיצור קיבה? המלחמה שלכם בהשמנה לא הסתיימה: אבל עכשיו מצאו חוקרים ישראלים מבית החולים בילינסון, שלפחות חצי מהמטופלים מעלים את משקלם בחזרה, כמה שנים לאחר הפרוצדורה. הממצאים פורסמו באחרונה בכתב העת JAMA Surgery.

 

קראו עוד על ניתוחים לקיצור קיבה:

זינוק במס' ניתוחי ההרזיה; כמה מתו במהלך הניתוח?

עברתם קיצור קיבה? כך תשמרו על המשקל החדש

קיצור קיבה לילדים: למי מותר - ומה הסכנות?

 

בישראל מתבצעים כ-6,000 ניתוחי קיצור קיבה בשנה. בארה"ב, שם מגיפת ההשמנה הגדולה בעולם, מספר הניתוחים מדי שנה מגיע לכ-180 אלף. הניתוח השכיח ביותר הוא ניתוח השרוול, בו מופחתת הקיבה לגודלה של בננה. ניתוח אחר הוא המעקף היוצר נפח קיבה אף קטן יותר.

 

 

בשנה הראשונה המנותחים ירדו בממוצע 77% ממשקלם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בשנה הראשונה המנותחים ירדו בממוצע 77% ממשקלם(צילום: shutterstock)

 

לחץ הדם נשמר תקין, אך ערכי הסוכר בדם עלו

ד"ר קידר ועמיתיו בדקו 443 מטופלים הסובלים מהשמנת יתר, שעברו ניתוח שרוול. החוקרים בדקו כמה משקל איבדו והאם חוו שיפור בבעיות הרפואיות הקשורות להשמנתם, כמו סוכרת, יתר לחץ דם או כולסטרול גבוה.

 

לאחר כשנה, המשתתפים ירדו 77% מעודף משקל גופם בממוצע. אולם בחלוף הזמן, המשקל החל לעלות בחזרה: בתום שלוש שנים מהניתוח, איבדו הנבדקים בממוצע רק 70% מעודף המשקל ממנו סבלו, ולאחר חמש שנים המשיכו המנותחים לעלות במשקל, ואיבדו בסך הכל רק 56% ממשקלם.

 

"הצלחה של ניתוח בריאטרי נחשבת יעד ירידה של 50% מעודף המשקל", מסביר ד"ר אנדרי קידר, כירורג בריאטרי מבית החולים בילינסון שעמד בראש צוות החוקרים, "בקבוצת הנחקרים שלנו, אחרי 5 שנות המחקר, רק 60% מהחולים נשארו ביעד של ירידה של יותר מ-50% מעודף משקלם. זאת אומרת ש-40% עלו במשקל מהיעד שנקבע, חלק מהם עלו משמעותית, וחזרו למשקלם המקורי ואף יותר מזה. יש לנו מטופלים מהמחקר שכבר נאלצו לעבור ניתוח קיצור קיבה שני לאחרונה".

 

כמחצית החולים שסבלו מסוכרת, זכו בהפוגה מלאה מהמחלה לאחר כשנה, כשערכי הסוכר הגבוהים חזרו לערכים תקינים של אנשים בריאים. אולם גם כאן חלה החמרה עם הזמן, כאשר רק 38% שמרו על ערכי סוכר תקינים שלוש שנים לאחר הניתוח, וכעבור חמש שנים – רק 20% היו בעלי רמות סוכר תקינות.

 

המשתתפים הראו תחילה ירידה גם ברמות הכולסטרול הרע –LDL לאחר שנה ולאחר שלוש שנים, אולם בתום חמש שנים מהניתוח, השינוי בכולסטרול היה מזערי, והחוקרים אינם בטוחים שהוא ירד בזכות הניתוח. 46% מהמנותחים שהיו בעלי יתר לחץ דם, חזרו לרמות תקינות של לחץ דם לאחר שנה וכן לאחר חמש שנים.

 

הסיבה: המנותחים אינם מקפידים על ההרגלים החדשים

אז מדוע המשקל חוזר לאחר ניתוח השרוול? "מצאנו לכך מגוון סיבות" אומר ד"ר קידר,  "הקיבה מתרחבת מחדש, התיאבון חוזר, החולים אינם שומרים על ההרגלים הנכונים ולא מבצעים פעילות ספורטיבית. מצאנו שיעילות הניתוח היא 90% אבל לאחר חמש שנים היא יורדת ל-60%".

 

 

"יעילותו ארוכת הטווח של ניתוח השרוול לא ברורה לגמרי", מוסיף ד"ר קידר, "המידע שכן קיים בספרות הרפואית בעולם מראה שיש הפחתה בהשפעה של הניתוח. החלופה האפשרית היא ניתוח מעקף קיבה, שיש לו רקורד ידוע בדוק וטוב.

 

"ניתוח קיצור קיבה היא הדרך הטובה ביותר להורדה במשקל בהשוואה לדיאטה ופעילות גופנית. השנה הראשונה לאחר הניתוח היא תקופת הסתגלות להרגלים החדשים. לא מדובר בניתוח קסם, אם אין שינוי בהרגלים".  

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קיצור קיבה. לא מחזיק לכולם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים