שתף קטע נבחר

"אקספו" במילאנו: מסביב לעולם ביום

כתבנו נקלע למילאנו ויצא למסע טעימות ביריד המזון הענקי "אקספו 2015" עם קולה בטעם וניל, פרלינים בחינם ורובוטים שארזו לו מוצרים בסופרמרקט. אז למה בכל זאת הוא ממליץ לכם להתרחק?

הו, מילאנו. בירת האופנה של ורסאצ'ה וגוצ'י, ארץ הקולינריה ובה 157 מסעדות מישלן, המקום בו מכוניות נולדות וציורי מתים נתלים, ביתו של הסן סירו - מקדש הכדורגל האיטלקי.

 

ועכשיו, קאט דה בולשיט. שום דבר בעולם לא אמור היה להביא אותי לעיר שמדורגת במקום ה-22 ברשימת היקרות בעולם. אינטר ומילאן אפילו לא בצ'מפיונס, קיבוצניק שגדל בשדות העמק לא לובש פראדה, ובשביל חמישה ניוקי ב-180 שקל לא צריך לצאת מתל-אביב. אבל לוח השנה הראה ספטמבר, סוכני הנסיעות שאלו "עכשיו נזכרת?" וויזה להודו כבר היה מאוחר מדי להוציא. אז יאללה, שיהיה מילאנו. לפחות האקספו בא העירה.

 

זה לא ביתן, זה בניין

לפני הכל, קצת פרופורציות: לקרוא לאקספו "יריד", כאילו היה גרסה משופרת של שבוע הספר בכיכר רבין, זה כמו לקרוא לאצטדיון המרקאנה "מגרש". "אקספו" הוא התערוכה המפוארת בעולם והאירוע הבינלאומי השלישי בגודלו אחרי האולימפיאדה והמונדיאל. הוא מתקיים מאז 1851, כל פעם במדינה אחרת, ומושך אליו עשרות מיליוני תיירים. המארחת מקימה בעלות של מיליארדים מתחם ענקי, ממש עוד עיר קטנה, ובתוכו מקבלת כל מדינה בעולם אפשרות להקים ביתן (מה ביתן? בניין!) שבו תציג את מרכולתה ואת פיתוחיה החדשניים. על העלות האדירה למארחת אמורים לפצות הבאז הבינלאומי וזרם המבקרים - 20 מיליון כאלה אמורים לפקוד את ה"אקספו" במילאנו עד לסגירתו בסוף החודש.

תורים בכניסה לביתן הישראלי (צילום: אייל להמן) (צילום: אייל להמן)
תורים בכניסה לביתן הישראלי(צילום: אייל להמן)
 

התמזל מזלכם, מאסטר-שפים חובבי קורדון בלו, ודווקא באקספו של 2015, זה שמתקיים במרחק ארבע שעות טיסה מכאן, הנושא המרכז הוא "להזין את העולם, אנרגיה לחיים" - או בקיצור, אוכל. בין לביבות קוקו-סיבזמיני בדוכן של איראן לכרסום שורשים בביתן של צפון קוריאה תוכלו ליהנות גם מהפרעת קשב ארכיטקטית יוצאת דופן: ה"אקספו" הוא אירוויזיון האדריכלות הגדול, זירת התגוששות שבה אדריכלי העולם כולו נלחמים על תשומת לב התיירים בשלל גימיקים ועיצובי בניין אקסטרווגנטיים. כן, צריך להודות: אף אחד לא בא לאקספו כדי להציל את רעבי כדור הארץ כפי שמתיימרים קברניטיו - שם המשחק הוא שיפור התדמית הלאומית, ואין כמו מרק בורשט ומראה ענקית על תקרת הבניין של רוסיה כדי לגרום לכם לשכוח מזכויות אדם כבר בכניסה.

 

למרות החידושים והשכלולים באקספו, דבר אחד לא עומד להשתנות - ביממה ימשיכו להיות רק 24 שעות, מה שלא ישאיר לכם זמן לבקר בכל 183 הביתנים. הנה מה שצריך לדעת כדי להפיק את המקסימום.

 

הכי אדריכלי

וואלה ברזיל, שיחקת אותה. אחרי השביעייה מגרמניה במונדיאל מישהו חייב להזכיר לעולם שבדרום אמריקה יש מעצמה בהתהוות, והביתן הברזילאי עושה את זה בעזרת שלוש קומות שביניהן צועדים המבקרים לא על קרקע מוצקה, אלא על רשת תלויה.

 (צילום: יונתן בריל) (צילום: יונתן בריל)
(צילום: יונתן בריל)

הארמון הקטארי (צילום: אייל להמן) (צילום: אייל להמן)
הארמון הקטארי(צילום: אייל להמן)

הביתן של קטאר בנוי כארמון, למלזיה יש ג'ונגל בתוך הבניין ולרוסים, כאמור, מראה-תקרה ענקית ומבלבלת שמכסה את הכניסה. בביתן של איחוד האמירויות תפסעו בין קירות גבוהים אדמדמים, שנותנים תחושה של הליכה בסמטאות ובדיונות של המדינה המפרצית.

המראה הרוסית (צילום: אייל להמן) (צילום: אייל להמן)
המראה הרוסית(צילום: אייל להמן)

לסין יש שדה ענקי, הביתן של תאילנד בנוי בצורת כובע איכרים של קוטפות אורז, ואוסטריה הקימה באמצע פסטיבל החדשנות והמגלומניה הזה יער קטן, צנוע ומלא בחמצן, שהטמפרטורה בו נמוכה תמיד בשש מעלות משאר הסביבה. מגניב.

 

הכי עתידני

העתיד באסיה, את זה אתם כבר יודעים, גם באוכל. הביתן של יפן הוא להיט, ומציג לעולם את "מסעדת המחר", שבה הסועדים מקבלים באופן וירטואלי מידע על הערכים התזונתיים של המנות, על המתכון ועוד. ב"פיאצה איטליה" שבתוך מתחם האקספו, רובוט מכין שייקים וקוקטיילים מרעננים (כולל הניעור והכול) מתוך אחד מבין 100 מתכונים שאפשר לבחור באפליקציה סלולרית.

סופרמרקט העתיד (צילום: אייל להמן) (צילום: אייל להמן)
סופרמרקט העתיד(צילום: אייל להמן)

בביתן של קו-אופ (כן, גם כמה ענקיות מזון וקמעונאות הסתננו לכאן) תסיירו ב"סופרמרקט של העתיד", שבו חיישנים מזהים את היד שלכם מצביעה על מוצר ומציגים מיד על מסכי הזכוכית שמעל המדף את מחירו, ערכיו התזונתיים ודרכי השימוש בו. אם זה לא הרשים אתכם, יש גם רובוט שאורז מוצרים.

 

הכי גימיק

אם כבר התפתיתם להיכנס לביתן כלשהו, מערכת קופירייטינג משומנת תדאג שתספרו עליו גם לחברים שלכם. בביתן התאילנדי תלמדו לכתוב את השם שלכם בתאילנדית, בקטארי תוכלו לעשות קעקוע של חינה ומהביתן הגרמני תצאו בהתגלשות על התחת.

מחליקים על התחת אצל גרמניה (צילום: אייל להמן) (צילום: אייל להמן)
מחליקים על התחת אצל גרמניה(צילום: אייל להמן)

שוקולד אישי (צילום: אייל להמן) (צילום: אייל להמן)
שוקולד אישי(צילום: אייל להמן)

בדוכן של נוטלה – תחזיקו חזק – תוכלו להדפיס חינם מדבקה לצנצנת שוקולד, ובה השם שלכם מוטמע בלוגו האדום-שחור המפורסם של המותג. אצל קוקה קולה תצאו למסע ב-100 שנותיה של החברה, כשהגימיק הראשי הוא האפשרות ללגום קולה, פנטה וספרייט בטעמים מוזרים כמו דובדבן, וניל ותות, תוך כדי ריקוד והתעמלות מול מסך Wii ענקי.

 

הכי חינם

אף אחד לא ילמד אותי להשיג אוכל בלי לשלם - אני הרכבתי ארוחות גורמה מדוכני הטעימות של הדיילות בשופרסל כשהאיטלקים עוד שילמו בלירטות. העניין הוא שכדי לדפוק את המערכת בתוך האקספו (ובהתחשב במחירי המזון השערורייתיים ברוב הביתנים - זה בהחלט מגיע לה) צריך מודיעין מוקדם ותכנון קפדני. אם תצטיידו באפליקציה של אקספו 2015 היא כבר תספר לכם מתי יש טעימה חופשית של משקאות רוסיים מסורתיים, באיזו שעה ליטא מחלקת קפה חינם ואיפה מוגשות ממש עכשיו מנות מרוקאיות ללא תשלום, וזה בהחלט יכול להקל את מסע הציד.

תאכלו חכם גם אם זה בחינם (צילום: אייל להמן) (צילום: אייל להמן)
תאכלו חכם גם אם זה בחינם(צילום: אייל להמן)

למרבה המזל, יש גם כמה בונוסים קבועים: בביתן של קוקה קולה שותים - אין דרך אחרת לומר את זה - כמה שרוצים, ואצל רשת השוקולדים לינדט יפנקו אתכם בפרלינים ביציאה. כדאי לציין גם את הביתן של שווייץ, שבנוי מארבעה מגדלים שמהם ניתן לקחת חינם קפה, תפוחים, מלח ומים. הרעיון אולי שווייצרי, אבל המסר פולני: בדיוק כמו המשאבים בכדור הארץ, את המלאי בביתן הזה איש לא יחדש עד סוף התערוכה, ככה שככל שתיקחו יותר - יישאר פחות לאחרים. אז דיר באלאק, תאכלו חכם.

 

הכי ישראלי

כבר חודשים שמשרד החוץ מספר לנו שהביתן הישראלי במילאנו קוצר שבחים ונחשב לאחד המוצלחים, ולא אשקר - לנוכח הפמפומים באתי סקפטי. לשמחתי טעיתי: הביתן שהוקם בעלות של כ-40 מיליון שקל ביוזמת משרד החוץ בהחלט נאה ומרשים, ואם לשפוט מרפרוף במגזינים ובבלוגים מקוונים, נחשב גם בעיני המבקרים הזרים לאחד הבולטים שביריד.

בביתן הישראלי. נאה ומרשים (צילום: אייל להמן) (צילום: אייל להמן)
בביתן הישראלי. נאה ומרשים(צילום: אייל להמן)

הגימיק הישראלי המרכזי הוא שדה אנכי אמיתי שגדל על קיר הביתן, ובו צומחים שלל גידולים בנוף הצבעוני האופייני לעמק יזרעאל. במופע אורקולי באמת מרהיב מציגה מורן אטיאס ממסך נע את תרומתה של מדינת היהודים לטכנולוגיה ולחקלאות, ומסבירה באיטלקית שוטפת איך הראינו למדבר מאיפה משתינה הטפטפת. ואם לא תזילו דמעה בפרק על עגבניות השרי - לב ציוני לא פועם בכם. בקיצור, יש כבוד.

 

הכי ייאוש - התורים  

האקספו החל ב-1 במאי ויסתיים ב-31 באוקטובר. הוא פתוח כל יום מ-10 בבוקר עד 11 בלילה. עלות כרטיס כניסה היא 39-24 אירו למבוגר, ואם מזמינים מראש כרטיס ליום ספציפי (כלומר לא כרטיס שמאפשר כניסה ספונטנית באיזה יום שרוצים), משלמים חמישה אירו פחות. כרטיס לילד (עד 14) עולה 16 אירו. ניתן ומומלץ להזמין את הכרטיסים מראש באתר האינטרנט של אקספו 2015. ההגעה ליריד נעשית בנסיעה של כחצי שעה בקו 1 של הרכבת התחתית לתחנת רו-פיירה, ועלות הנסיעה היא חמישה אירו הלוך-חזור (יחד).

התורים בכניסה לביתן הישראלי (צילום: אייל להמן) (צילום: אייל להמן)
התורים בכניסה לביתן הישראלי(צילום: אייל להמן)
 

הבעיה היא שאחרי פתיחה צולעת משהו, בשבועות האחרונים גבר מאוד זרם המבקרים, ובחלק מהימים נכנסו לאקספו כ-250 אלף איש. בפתחיהם של ביתנים רבים משתרכים תורי ענק, וההמתנה לביתנים המבוקשים ביותר יכולה להימשך גם שעה וחצי. בקצב הזה - גם ביום שלם של שוטטות אפשר להספיק רק מעט מאוד באקספו, והתסכול - אדיר. בלי תעודת אח"מ עוקפת-תורים פשוט אין לכם מה לחפש שם, וזו בעיה שבפעמים הבאות יצטרכו לחשוב עליה מראש.

 

בשורה התחתונה: האווירה מונדיאל, התמורה - יום שישי בנמל.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל להמן
חגיגה עולמית באקספו
צילום: אייל להמן
צילום: אייל להמן
הביתן הישראלי
צילום: אייל להמן
מומלצים