שתף קטע נבחר

בקשה לייצוגית: מחירים מופקעים במקוואות הנשים

אחרי החשיפה ב-ynet - תביעה: 32 מיליון ש"ח - זה הסכום שתובעות נשים, עמותת עתים והמכון לאסטרטגיה ציונית - מ-19 מועצות דתיות ברחבי הארץ, שהפקיעו מחירים במקוואות, בניגוד להוראות המשרד לשירותי דת: "במשך שנים הם ניצלו את העובדה שמדובר במצווה, על מנת להפקיע מחירים"

אחרי החשיפה – באה התביעה: קבוצת נשים הנוהגות לטבול במקווה טהרה הגישה היום (ג') תובענה ייצוגית על סך 32 מיליון ש"ח, נגד 19 רשויות מקומיות ומועצות דתיות, שגובות מחירים גבוהים ולא אחידים על השימוש במקוואות, בניגוד להוראות המשרד לשרותי דת – כפי שפורסם לראשונה ב-ynet .

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

את התביעה יזמו עמותת "עתים", שאספה עדויות של נשים בעניין, והמכון לאסטרטגיה ציונית, שמחקר שערכה חשף את התופעה. באמצעות עו"ד נועם צוקר הם הצביעו על חריגות של החל מ-5 שקלים לטבילה בסיסית, ועד 20 שקלים לשירותים מתקדמים יותר.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

תעריפי האגרה מוגדרים ונקובים במדויק על פי חוק בתקנות שירותי הדת ובהסכמת שר האוצר, ואלה הם: טבילת אישה כולל מקלחת עולה 15 ש"ח, על רחצה באמבטיה וטבילה יש לשלם 30 שקלים, טבילה בתא מיוחד או מחוץ לשעות הפעילות הרגילות – 50 ₪, וכלה בשנה הראשונה לנישואיה פטורה מתשלום.

 

וכמה גובים בפועל? האזינו לשיחות שקיימו נשים עם המקוואות הציבוריים של המדינה:

 

 

לטענת התובעים, המועצותהדתיות ומחלקות הדת מנצלות את חוסר ידיעתן של הטובלות בדבר המקור החוקי לתעריפי אגרות הטבילה, וגובות תשלומים בסכומים שרירותיים כראות עיניהן. יש מהן שאף כורכות את מחיר הטבילה במתן שירותים נוספים שאינם הכרחיים - דבר שנאסר במפורש בחוזר מנכ"ל המשרד.

 

"לא עניין של כסף, אלא של אמון"

הנתבעות הן מפעילות המקוואות בירושלים, מבשרת ציון, הרצליה, בני ברק, רמת השרון, חולון, רחובות,

רעננה, גבעת שמואל, רמלה, נתניה, מודיעין מכבים רעות, ראשון לציון, אלעד, קריית מוצקין, חיפה, רכסים, מטולה ומשגב. לכולן נשלחו מכתבי התראה, אך הפניות לא נענו - והן המשיכו לגבות אגרות בניגוד לדין.

 

התובעות העריכו את מספר הנשים הטובלות בכל יישוב, והעריכו את הנזק המצטבר הקבוצתי בכל הארץ ב-32 מיליון ש"ח. "נפעילות המקוואות הנתבעות פועלות במהלך השנים האחרונות בעזות מצח, בהפרה בוטה של החוק וברשלנות רבתי", כתבו. "יש להביא להתנהלות תקינה של גופים ציבוריים המספקים שירות חיוני לציבור הרחב".

 

ראש עמותת עתים, הרב שאול פרבר, אמר עם הגשת הקובלנה: "לצערי זו אינה הפעם הראשונה שאנו פוגשים גביית יתר של שירותי הדת, מעל לאגרה שנקבעה בחוק. לא מדובר כאן רק בכסף, אלא באמון שהציבור רוכש לשירותי הדת ובאיך נראים פני היהדות במדינת ישראל. גביית היתר הזו אינה פוגעת רק בכיס, אלא בזהותה של ישראל כמדינה יהודית".

 

עיקר ההפקעות - ביישובי פריפריה

מנכ"לית המכון לאסטרטגיה ציונית, מירי שלם, הודתה לחוקרים מיכל אחרק-ויין ואריאל פינקלשטיין

שחשפו את התעריפים הלא אחידים, והוסיפה: "חבל שהמציאות היא כזו שבמשך שנים על גבי שנים המועצות הדתיות גבו הרבה מעבר למה שמותר להן, וניצלו את העובדה שמדובר במצווה, על מנת להפקיע מחירים".

 

לדבריה, "רמת הפקעת המחירים הייתה גבוהה ביותר ביישובי פריפריה, ששם אחוז הטובלות הוא גבוה, מה שמעיד שוב על ניצול אמונתן הדתית של הנשים הטובלות. תוצאות המחקר מלמדות כי יש להמשיך ולחקור תופעות דומות בממסד הדתי, מתוך הבנה שחוסר השקיפות הגבוה בו מאפשר הישנות מקרים מעין אלה".

 

בא כוח התובעות, עו"ד נועם צוקר, סיכם: "לצד השבת הכספים שנגבו בניגוד לדין לציבור הטובלות, התובענה הייצוגית מבקשת גם להסדיר את סוגיית תעריפי הטבילה מכאן ולהבא, ואף לגרום לרשויות שטרם נתבעו, ככל שיש כאלו, ליישר קו עם הוראות החוק והנהלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי מזרחי
כמה עולה התענוג?
צילום: רועי מזרחי
מומלצים