שתף קטע נבחר

המועצה לארכיאולוגיה נגד הרחבה השוויונית: נזק ארכיאולוגי חמור

חיזוק לא צפוי למאבק החרדים ב"מתווה הכותל": המועצה הארכיאולוגית פנתה במכתב חריף לראש הממשלה, שרת התרבות והספורט ורשות העתיקות - בדרישה לעצור את העבודות באזור "קשת רובינסון" להרחבת שטח התפילה המיועד. "מִנעו את הנזק הארכיאולוגי החמור שכבר נעשה, ואת זה שמתוכנן להיעשות באתר יחידאי זה"

חבטה נוספת ב"מתווה הכותל": לאחר איומי החרדים והודעתו של ראש הממשלה לפני שבוע בדבר הקמת ועדת שרן לבחינה מחודשת של "מתווה הכותל" – התנגדות נוספת לעבודות ברחבה השוויונית באזור "קשת רובינסון".

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

המועצה לארכיאולוגיה הודיעה במכתב ששלחה אמש (יום א') לראש הממשלה, שרת התרבות והספורט ומנכ"ל רשות העתיקות, כי היא מתנגדת נחרצות למה שכינתה "הפגיעה הקשה באתר הגן הארכיאולוגי ('קשת רובינסון') שלמרגלות הכותל המערבי" - המקום שיועד להרחבת שטח התפילה עבור הזרמים הליבראליים, על פי המתווה שאושר בממשלה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

  • קליפ: מרגש: אמנים למען הרב שמתקשר בעזרת עיניו בלבד

     

    "בעת האחרונה הוקם משטח תפילה ואירועים בשטח של 500 מ"ר נוספים, כפי שרואים מיד בביקור באתר, הבמות הללו מהוות פגיעה הרסנית קשה בחזות האתר, במסלול הביקור וביכולת הסברתו לקהל - ויש לסלקן בהקדם", קבעו. "התוכניות המוצעות עתה, להוסיף ולהכפיל את במות התפילה אך יוסיפו נזק לאתר".

     

    "מִנעו את הנזק"

    ההודעה החריפה יצאה בעקבות ישיבה שהתקיימה בנושא לפני כשבועיים, והיושב בראשה, פרופ' רוני רייך, הסביר כי "מדובר באתר מורשת יהודית ועולמית ראשון בחשיבותו. שימור השרידים במקום הוא חובה ארכיאולוגית, ציבורית, חינוכית ותרבותית עליונה", כדבריו.

     

    המועצה הארכיאולוגית הבהירה כי "הגן הארכיאולוגי של 'קשת רובינסון' כבר נפגע קשות לאחר החלטת בג"ץ בשנת 2003, שהורה לאפשר תפילה בשטח זה". הם הסבירו עוד, כי בעקבות הפסיקה, "נסגרו כל חלקו הצפוני והמערבי של הגן למבקרים (ובכלל זה חלק ממפולת הכותל המערבי), והוקמה דרך גישה נפרדת למשטח תפילה הצמוד לכותל".

     

    פרופ' רייך חתם את הקריאה הפומבית בפנייה לראשיי המדינה "למנוע את הנזק הארכיאולוגי החמור שכבר נעשה, ואת זה שמתוכנן להיעשות באתר יחידאי זה", כדבריו.

     

    "אין אח ורע לשרידים כאן"

    במועצה הארכיאולוגית הסבירו כי "הגן הארכיאולוגי שלמרגלות קצהו הדרומי של הכותל המערבי, משתרע כיום לאורך פחות מ-60 מטרים מכלל אורכו של הכותל המערבי. מיד לאחר איחוד ירושלים בשנת 1967 יועד השטח שמדרום לכבש העולה לשער המוגרבים, ואשר נודע בכינויו 'קשת רובינסון', לחשיפה והצגה של שרידי עברה של ירושלים.

     

    "כל זאת נעשה להבדיל מהכותל המערבי בקטע המשמש לתפילה. ואכן, במשך עשרות שנים חפרו כאן פרופ' בנימין מזר ואחרים, וחשפו שרידים רבי-רושם מתקופת הבית השני, בהשתמרות מדהימה בטיבה".

     

    פרופ' מזר פירט כי "גולת הכותרת במקום הוא הרחוב המרוצף שהשתמר בשלמותו לאורך הכותל

    המערבי, ומשני צדדיו חנויות ששימשו את עולי הרגל להר הבית. על גבי הרחוב והחנויות נחשפה מפולת אבני הענק של הכותל שחרב בידי הרומאים בשנת 70 לספירה".

     

    הוא ממשיך ומתאר כי "הרחוב והמפולת שמעליו, כמו גם האומנה שנשאה את קשת רובינסון ומעליה את גרם המדרגות המונומנטאלי שהעלה את הבאים להר הבית - נותנים ביטוי יחידאי לתפארתה של העיר במקום מרכזי זה שלמרגלות הר הבית, ולחורבנה".

     

    "אין אח ורע להשתמרות שרידים דומים בירושלים ומקומות אחרים בעולם העתיק, המאפשרים המחשה טובה יותר לאירועי אותו הזמן. במיוחד ראויה לציון מפולת אבני הכותל שעל הרחוב. זה המקום היחיד שניתן לראות וניתן לגעת בשרידי החורבן שבא על עם ישראל, עליו הוא אבל וצם בכל שנה בט' באב. יש לשרידי המפולת הזאת ערך חינוכי וערך היסטורי עצום".


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: שירה פרוס
    "הגן הארכיאולוגי נפגע קשה"
    צילום: שירה פרוס
    מומלצים