שתף קטע נבחר

הרב הראשי יוסף: "בסוריה יש שואה. אסור לנו לשתוק"

במפגש ראשון מסוגו, בפורום מצומצם בחסות הנשיא, ישבו יחדיו הרב הראשי לישראל, יצחק יוסף, ומקבילו הדתי הפלסטיני, שייח' מחמוד הבאש, ודנו בדרכי פעולה למאבק באלימות בשם האל. בהתייחסות יוצאת דופן לנעשה בחאלב, אמר הרב: "החיה נאצית רצחה את מיליוני יהודים והעולם ראה ושתק. כיהודים, אסור לנו לשתוק. רצח עם - כל עם ובכל מקום - לא יכול לעבור לסדר היום"

פסגה בין-דתית נדירה בחסות נשיא המדינה: אנשי דת יהודים ומוסלמים נפגשו בירושלים – לראשונה בפורום מצומצם, הכולל בכירים ישראלים ופלסטינים בלבד. בצד האחד - משלחת ובראשה הרב הראשי לישראל ונשיא בית הדין הרבני הגדול, הרב יצחק יוסף. מנגד – מקבילו, השופט העליון בבית הדין השרעי של הרשות הפלסטינית והיועץ לעניינים אסלאמיים של אבו מאזן, שייח' מחמוד הבאש, ושייח'ים נוספים. יחד עם הנשיא ראובן (רובי) ריבלין הם דנו בדרכי פעולה אפשריות שלהם למאבק באלימות הנעשית בשם הדת.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

"חיינו בשלום לפני שבעים שנה, לפני מאה שנה, זה כל כך חשוב", אמר הרב הראשי. "עלינו לשוב לחיות בשלום, יהודים לצד מוסלמים". הוא הזכיר את אביו, הרב עובדיה יוסף, שהיה הרב הראשי במצרים וביקר את המלך פארוק מדי חג יחד עם ראשי הדתות, ושוחח איתו על התנ״ך.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

"אבי היה הראשון שנתן פסק הלכה שמותר להשיב שטחים בשביל שיהיה שלום", הוסיף. "אותו מיעוט העוצר את השלום, צריך להיעצר על ידינו. עלינו לגנות טרור מכל סוג שהוא, ואחרי שהמיעוט הזה יעצור - יש סיכוי לשלום בינינו לבין המוסלמים".

 

"יחד נוכל אולי למנוע את הזוועות"

הרב יוסף השמיע במפגש קריאה יוצאת דופן לצדדים ולמנהיגי שתי המדינות שלא לשתוק עוד נוכח "רצח העם" (כהגדרתו) המתבצע בחאלב: "לא רחוק מכאן, בשעה שאנחנו יושבים כאן, נרצחים בסוריה השכנה מידי יום אנשים, נשים וילדים קטנים בנשק כימי וביולוגי ובהפצצות מהאוויר", אמר. "מיליוני פליטים נמצאים ללא קורת גג, מאות-אלפים אחרים נתונים ברעב תחת מצור. הם אינם ידידים שלנו, אבל הם בני אדם שעוברים שואה קטנה!"

 

הרב יצחק יוסף (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
הרב יצחק יוסף(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

"עם ישראל עבר שואה איומה לפני 70 שנה, מיליוני יהודים נרצחו, מיליונים אחרים נותרו פליטים ולא ניתן להם מפלט באף מקום. החיה נאצית רצחה את כל אותם מיליונים, והעולם ראה ושתק. אנחנו, כיהודים שהרגשנו על בשרנו את השתיקה הזאת, זעקנו זעקה לאורך השנים, שאלנו איך העולם ידע ושתק".

 

"אני רוצה לנצל את הבמה הזאת ולומר: כיהודים, אסור לנו לשתוק. מכאן תצא הקריאה: רצח עם לא יכול לעבור לסדר היום - לא בסוריה ולא בשום מקום ולא על שום עם, גם אם אינם ידידים שלנו. כתוב 'חביב אדם שנברא בצלם'. לא כתוב יהודי או מוסלמי. כולנו בני אדם. אני פונה גם אליכם, מנהיגי הדתות, השמיעו קולכם. שכל אחד יפעיל את השפעתו, ואולי בכך נוכל למנוע את הזוועות".

 

בסיום דבריו זכה הרב יוסף לחיזוק יוצא דופן מיו"ר "יש עתיד", ח"כ יאיר לפיד, שצייץ בדף הטוויטר שלו: "היו ויש לי חילוקי דעות עם הראשון לציון, אבל הדברים שאמר היום על המתרחש בסוריה הם דבריו של מנהיג רוחני אמיתי".

 

נשיא המדינה, ריבלין, שקיבל את פני שתי המשלחות, אמר באירוע: ״המפגש בינינו היום הוא מפגש חשוב ומשמעותי, אולי המפגש החשוב ביותר שאפשר להעלות על הדעת בימים אלה. מטרתו היא בראש ובראשונה קריאה לכולנו להיזהר זהירות יתרה בכל פגיעה שעלולה לעלות בחיי אדם. זוהי קריאה שכולנו, בני אברהם, שותפים לה".

 

כולנו כאן היום על מנת להבהיר כי יש לנו מחויבות לשלום ולכבוד, והיא נגזרת מתוך עולם האמונות שלנו, כאנשים שומרי מצוות ומסורת. אנחנו מחויבים לשלום ולכבוד דווקא בשל אמונותינו הדתיות, ולא, חלילה, למרות האמונות הללו".

 

"לצערנו, האמת הפשוטה הזאת איננה טריוויאלית. מסביבנו יש לא מעט אנשים שמשוכנעים ורוצים לשכנע אחרים, ואולי לשכנע את הציבור כולו, שמלחמה ואלימות הן מצוות האל. האנשים הללו, הגורמים הללו, הם מיעוט בכל דת שלה הם שייכים, אבל הקול שלהם, לדאבוננו, הוא הקול הרועם ביותר בשנים האחרונות".

 

״כולנו יודעים, שהמתחים בין יהודים למוסלמים, הם קשים ולא פשוטים, ודווקא בגלל זה אנו מתעקשים להיפגש כאן יחד. אסור לתת לאדמה הזו להיות שוב קורבן של דמים, שנשפכים לשווא".

 

אנשי הדת נפגשו ביוזמת מכון וושינגטון למדיניות המזרח התיכון, ולמפגש החריג קדמה עבודת הכנה מאומצת של חוקריו בתשעת החודשים האחרונים, כולל עשרות שעות של שיחות פרטניות בין חוקריו לנציגי שתי הדתות – וזאת על רקע גל הטרור הפלסטיני בשנה האחרונה ואירועי "תג מחיר" מהצד הישראלי.

 

דיויד מקובסקי, עמית מחקר במכון וושינגטון וממארגני המפגש, אמר ל-ynet: "זה נכון שלמנהיגים רוחניים אין עוצמה פוליטית, אבל יש להם השפעה רחבה פה במזרח התיכון. אנו רואים משקל סגולי גדול בקיום פסגה כזו של שני המנהגים הרוחניים תחת חסות הנשיא. כמובן שזה טרנספורמטיבי וזה ייקח זמן, אבל אנחנו מאמינים שמאוד חשוב שמנהיגים רוחניים יהיו חלק מהפיתרון, ולא חלק מהבעיה. מאוד חשוב שהם עובדים יחד נגד האלימות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
הרב יצחק יוסף
צילום: יאיר שגיא
מומלצים