שתף קטע נבחר

חב"דניקים וחוזרים בתשובה? אין כניסה לאקדמיה

המדינה הצהירה על כוונתה לשלב את החרדים באקדמיה, אלא שבדרך היא פספסה חלק די גדול מהם: בעלי התשובה, בוגרי הישיבות התיכוניות-החרדיות, ובוגרי בתי הספר הנחשבים לממלכתיים. גם הנתונים מצביעים על צניחה בנרשמים: "רק בשנה האחרונה נדחו מאות חרדים". המל"ג: "ישנם כללים ברורים של 'מיהו חרדי'"

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

רבקי (18) חלמה ללמוד תרפיה באמנות במכללה חרדית שמקיימת הפרדה מגדרית, ההולמת את אורח חייה, ואמה פנתה לרשום אותה במכללת "מבחר" שבבני ברק. אלא שאז היא קיבלה הודעה כי בתה לא "נחשבת לחרדית", ועל פי הוראת המועצה להשכלה גבוהה, איננה יכולה ללמוד במוסד חרדי המוכר על ידי המל"ג.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

מדוע רבקי, המקיימת אורח חיים חרדי למהדרין, איננה נחשבת ל"חרדית" לפי המל"ג? מסתבר כי במועצה החליטו על שורת קריטריונים הקובעת מיהו חרדי, וביניהם הדרישה החד-משמעית – לימודים במוסד שאינו "ממלכתי". הקריטריון הזה מחריג באופן מיידי את כל בעלי התשובה, את בוגרי הישיבות התיכוניות-החרדיות, ואת בוגרי בתי הספר הנחשבים קטגורית לממלכתיים, כמו אלו של חסידות צאנז או חב"ד – מקום לימודי התיכון של רבקה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות  

 

"נוצר מצב אבסורדי שבו אנחנו הנפגעים המרכזיים", אומר ל-ynet אקדמאי בעל תשובה, חסיד גור. "אשתי שמבקשת ללמוד במכללה חרדית מאחר שחזרנו בתשובה, לא רשאית לעשות זאת כי היא הייתה פעם חילונית. אז איפה הם רוצים שהיא תלמד, במקום מעורב?"

 

רוצים את החרדים?

זה התחיל לפני כחמש שנים. מדינת ישראל הכירה בצורך הקרדינלי לשלב את החרדים בשוק העבודה. הות"ת (ועדה לתכנון ותקצוב) בראשות פרופ' עמנואל טרכטנברג הקימה ועדת היגוי, כדי לבחון כיצד ניתן לקדם את תהליכים שיובילו את החרדים אל האקדמיה ואל שוק התעסוקה.

 

 

החריקות החלו מיד כשהתברר הרכבה האנושי של הוועדה, או ליתר דיוק מי שאינו חבר בה: "הוועדה כללה אנשים טובים, רק שהם שכחו לצרף ולו חרדי אחד", אומר במרירות אחד הפעילים המרכזיים בתחום התעסוקה לחרדים. "זה בדיוק כמו ועדה לקידום מעמד האישה ללא נשים".

 

הוועדה התכנסה והגיעה לשורת החלטות, שההיגיון החרדי-חברתי, איך לומר, די נעדר מהם. ראשית הוחרגו, כאמור, כלל התלמידים שלמדו במוסדות המכונים קטגורית "ממלכתיים". גם פלח בעלי התשובה המהווה כ-22% מכלל הציבור החרדי, ומוסדות ממלכתיים חרדיים כמו חב"ד וצאנז הודרו מיידית מהיכולת ללמוד לימודים גבוהים במקום ההולם את השקפתם ואורח חייהם.

 

"בעלי התשובה שייכים לאוכלוסייה הנמצאת במעמד הסוציו-אקונומי הנמוך ביותר בחברה החרדית", אומר לנו פעיל מוכר בקרב בעלי התשובה. "הגל האחרון של החוזרים בתשובה מאופיין בצעירים ללא מקצוע והשכלה, שעוזבים את אורח החיים הקודם שלהם, ומנהלים לפתע בית עם עשרה ילדים, ללא יכולת אמיתית להתפרנס".

 

אז מה הם עושים? "עובדים בעבודות של הדקה ה-90", אומר הפעיל בכעס. הוא מספר שגם הגמ"חים להלוואות הפועלים באינטינסיביות ברחוב החרדי, לא מאשרים הלוואות לבעלי תשובה. "המצב הכלכלי שלהם בקריסה".

 

ומה עושה המדינה? "מנסה לאלץ את החרדים הקלאסיים שלא מעוניינים ללמוד ולעבוד, להפעיל במוסדות החינוך שלהם לימודי ליבה, אך את האוכלוסייה הענקית של בעלי התשובה היא מזניחה, ולא מניחה להם ללמוד לימודים גבוהים במוסדות ההולמים את השקפת עולמם", אומר הפעיל.

 

במל"ג לא מודעים לטענה ההגיונית הזו?

 

"בות"ת לא חדלים מלדבר על סכנת 'הדרת הנשים' במכללות המוכרות על ידי המל"ג. מאחר שכך, הם חוששים לאשר למי שאינו 'חרדי גמור' לימודים גבוהים במוסד שמקיים הפרדה. אלא שבכך הם מחטיאים את המטרה. החרדים ובעלי התשובה פשוט לא באים. פגשתי את טרכטנברג זה לא מכבר ואמרתי לו: אתה דרדרת את האקדמיה החרדית עשר שנים אחורה. תקעת לה סכין בגב, לא פחות".

 

המל"ג: אנחנו מאפשרים גמישות

דבריו של הפעיל, מסתבר, מקבלים גיבוי מספרי. בשיחה עם אנשי צוות במכללות החרדיות הם קובעים באופן חד-משמעי, כי קצב פניית חרדים ללימודים גבוהים צנחה בעשרות אחוזים בשנים האחרונות.

 

לפני תוכנית החומש של הות"ת, עמד קצב הצמיחה על 27% - עלייה בסטודנטים חרדים חדשים משנה לשנה, בתוך התוכנית נרשמה צניחה ל-15%, וכעת היא עומדת 10% בלבד. יש אמנם גידול בסך הסטודנטים החרדים, אך קצב הצמיחה הואט משמעותית. במילים אחרות, העלייה במספר הסטודנטים החרדים היא למרות תכנית החומש, ולא בגללה. "רק בשנה האחרונה, למשל, נדחו מאות חרדים בגלל הכללים של המל"ג", אומר ד"ר חיים זיכרמן מהקריה האקדמית אונו.

 

מהמל"ג נמסר בתגובה: ישנם כללים ברורים של "מיהו חרדי", ואנחנו נצמדים אליהם. הסוגיה הזו הגיעה עד בית המשפט העליון, והוא אישר את זה. בנוסף, אנו מאפשרים לכל מוסד גמישות של כמה אחוזים בעניין סטודנטים שאינם נחשבים ל"חרדים".

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב פרידמן
מי ראוי ללמוד?
צילום: יואב פרידמן
מומלצים