שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    חוקרים בצרפת: צבע המאכל E171 - עלול לסרטן

    צבע המאכל, שצובע את המזון בלבן ונמצא במוצרים פופולריים רבים ובהם מסטיקים, משחות שיניים וממתקים, גרם להגדלת הסיכון להופעת גידולים סרטניים בחיות מעבדה ב-40%. בעקבות הממצאים פתח משרד הבריאות הצרפתי בבדיקה והורה לבדוק את הממצאים גם על בני אדם

    סכנה בצבעי המאכל: משרד הבריאות והחקלאות הצרפתי פתח בחקירה בעקבות ממצאים לפיהם הופיעו גידולים סרטניים בחיות מעבדה שנחשפו לצבע המאכל הפופולרי E171 הנמצא במוצרי מזון, ממתקים, משחות שיניים ומוצרים נוספים.

     

    טיטניום דיאוקסייד הוא מרכיב המשמש בתעשיית הצבע, והוא גם מרכיב עיקרי בצבע המאכל E171, שצובע מוצרי מזון וקוסמטיקה בעיקר בלבן, ואותו אפשר למצוא ברשימות הרכיבים של חלק ממוצרי המזון והפארם הפופולריים בישראל, בהם מסטיקים מסוג "מאסט" ומסוג "אורביט" ומשחת שיניים מסוג "קולגייט". צבע המאכל הזה, אסור לשימוש בגרמניה.

     

    קראו גם: 

    ארגון הבריאות העולמי: פולי קפה - לא מסרטנים, משקאות חמים - כן

    יצרנית נוטלה נגד החוקרים: שמן הדקלים במוצר אינו מסרטן.

    ארגון הבריאות העולמי: בשר מעובד מסרטן כמו סיגריות

     

     (צילומים: shutterstock) (צילומים: shutterstock)
    (צילומים: shutterstock)

     

    במחקר, שערך המכון הלאומי לחקר החקלאות בצרפת, נחשפו עכברי מעבדה לטיטניום דיאוקסייד דרך מי השתייה שלהם. החוקרים, מצרפת ולוקסמבורג, גילו כי החומר מצליח לעבור את המעיים ולהגיע לאזורים נוספים בגוף. החוקרים גילו הפרעות במערכת החיסון הקשורות לספיגת צבע המאכל, ומצאו עוד כי בעלי החיים שבלעו אותו היו בסיכון גבוה ב-40% ללקות בסרטן המעי.

     

    "בעוד שהממצאים מראים שלתוסף תפקיד משמעותי בקידום שלבים מוקדמים של סרטן המעי הגס, עדיין לא ברור מה השפעתו על בני אדם", סיכמו החוקרים, וקראו לערוך מחקרים נוספים שיבחנו את בטיחותו בבני אדם.

      

    משרד הבריאות ומשרד החקלאות בצרפת הודיעו בסוף השבוע כי הורו על פתיחת חקירה שתבחן את הקשר בין צריכת צבע המאכל לבין הסיכון לסרטן המעי בבני אדם, וממצאיו יפורסמו בסוף חודש מרס.

     

    הסוכנות האירופית לבטיחות במזון בחנה בשנה שעברה את צבע המאכל E171 וסיכמה כי על פי המידע הידוע עד כה אין בו סכנה לבריאות האדם. עם זאת, לא נמצאו די מחקרים שיבהירו אם הוא אינו פוגם בפוריות. לפיכך המליצה הסוכנות לערוך מחקרים נוספים כדי להשלים את הפערים במידע הרפואי שהצטבר עד כה.

     

    תגובות

    מחברת מארס, משווקת אורביט, נמסר בתגובה: "אנו מבינים את דאגת הצרכנים בנוגע לתוספי מזון. אנו רוצים להבטיח לצרכנים כי הם יכולים להמשיך להשתמש ולהנות ממוצרי החברה בבטחה וללא חשש. כל המרכיבים בהם משתמשת החברה עומדים בתקנים הרגולטוריים והבריאותיים המחמירים ביותר, ואושרו לשימוש על ידי רשויות המזון ברחבי העולם לרבות רשות המזון האירופית לבטיחות (EFSA) וה- FDA האמריקאי. מארס כמובן תלמד לעומק את תוצאות דו"ח INRA, כפי שאנו עושים עם כל מידע מדעי חדש ורלוונטי".

     

    מחברת שטראוס, המשווקת את מסטיק "מאסט", נמסר: "החומר המדובר הינו צבע מאכל המאושר לשימוש בתעשיית המזון וקטגוריות מוצרים נוספות בארץ ובכל העולם. ככל הידוע לנו אין כל בעיה לצריכה באוכל על ידי אדם. לעולם לא השתמשנו, ולא נשתמש, במרכיב שיש ולו ספק של סכנה בריאותית. גם במקרה זה, נלמד כל מחקר רלוונטי ונפעל בהתאם להנחיות הגורמים המוסמכים בישראל״.

     

    לא ניתן היה להשיג תגובת קולגייט.

     

    חלק ממשחות השיניים מכילות את צבע המאכל שעלול להיות מסוכן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    חלק ממשחות השיניים מכילות את צבע המאכל שעלול להיות מסוכן(צילום: shutterstock)
     

     

    "צבעי המאכל המצויים בישראל בטוחים לשימוש", מרגיעה פרופ' מונה בעז, ראש המחלקה למדעי התזונה בפקולטה למדעי הבריאות של אוניברסיטת אריאל, "כבר בעבר עלו חששות מפני צבעי המאכל, אבל צריך לזכור שכדי שהם יגרמו לנזק כלשהו לבני אדם, צריך לצרוך כמויות מאוד מאוד גבוהות שלהם. לכן אני מאמינה שאין סכנה גם בצבע המאכל הנוכחי. וכמו תמיד אנחנו ממליצים להקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת, עם פחות מוצרי מזון מעובדים ויותר מוצרי מזון טבעיים. זה חשוב ככלל ברזל לחיים, ולא רק בעקבות מחקר כזה או אחר על צבעי מאכל".

     

    צבעי המאכל: משפרים את הטעם, עלולים לסכן את הבריאות

    יצרניות המזון מקפידות להוסיף צבעי מאכל למזון, המשפרים משמעותית את מראהו, ומוסיפים לצבעוניות ולאטרקטיביות שלו. אלא שבשנים האחרונות חלה מודעות הולכת וגוברת לבריאות צבעי המאכל בעקבות מחקרים שהראו קשר בין צריכתם לבין סיכון בריאותי.

     

    צבעי המאכל מתחלקים לשני סוגים לרוב – צבעי מאכל מהטבע שידועים כאינם מזיקים, ובהם צבע המאכל E100 המופק מכורכום, צבע המאכל E-150 המופק מהשחמת סוכר, וצבע המאכל E-160 המופק מירקות ופירות.

     

    עם זאת, צבעי מאכל סינתטיים, המתווספים לממתקים, משקאות ודגני בוקר עלולים להוות סכנה. המסוכן ביותר על פי מחקרים מהעבר הוא E-102 (טרטזין) המעניק למוצר את הצבע הצהוב. על פי דיווחים הוא עלול לגרום לכאבי ראש ומיגרנות, הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות בילדים ואסתמה. הוא גם חשוד על פי חלק מהדיווחים כגורם להופעת גידולים סרטניים.

     

    צבע המאכל E-110 שמעניק גם כן את הצבע הצהוב למזון, עלול לגרום לבחילות והקאות, ותופעות אלרגיה. הצבעים האדומים E-122 ו-E-124 נחשדים גם כן כגורמים לתופעות של אלרגיה, אסתמה, והפרעות קשב וריכוז. הצבע הכחול E-132 נחשד כפוגע במערכת העצבים המרכזית, לתופעות אלרגיה ולבעיות במערכת העיכול.


    צפו: כך מתפשטים גידולים סרטניים בגוף

     


     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    צבע המאכל הלבן נמצא בין השאר במסטיקים
    צילום: shutterstock
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים