שתף קטע נבחר

תזכורת לאיום העתיד: כשמאות טילים ישוגרו בו זמנית

שרביט קסמים מבצעית, גם חץ 3 נמסרה לחיל האוויר: היירוט ההיסטורי של החץ לאחר התקיפה בסוריה התרחש ימים אחרי השלמת הקמת מערך ההגנה האווירית. הניסויים היומיים של חמאס ופיתוחי חיזבאללה מלמדים: במלחמה הבאה ישוגרו פחות רקטות "טיפשות" ויותר טילים מדויקים וקטלניים. איך צה"ל נערך?

 

חמש שכבות הגנה (צילום: גיל נחושתן, תעשייה אווירית, משרד הביטחון, AP) (צילום: גיל נחושתן, תעשייה אווירית, משרד הביטחון, AP)
חמש שכבות הגנה(צילום: גיל נחושתן, תעשייה אווירית, משרד הביטחון, AP)

שיגור היסטורי של טיל חץ, בתקופה שבה חיל האוויר משלים את הקמת המערך להגנת שמי ישראל: בדובר צה"ל אמרו היום (ו') כי טיל החץ יירט את טילי הנ"מ ששוגרו לעבר מטוסי חיל האוויר אחרי התקיפה בסוריה, והירי הזה חשף טפח קטן מהשדרוג הדרמטי שעובר בעת הזו על מערך ההגנה האווירית הישראלי.

 

צה"ל תקף בסוריה נשק אסטרטגי לחיזבאללה

סוריה מאיימת: "תהיה תגובה ישירה"

אסד מרגיש ביטחון: S-200 לעבר מטוסי צה"ל 

 

טילי ה-SA-5 הסוריים שנורו לעבר מטוסי ה-F-15 הישראלים, טילים שידועים גם בשם S-200, הם מיושנים יחסית. במערך ההגנה האווירית נערכים לאיומים גדולים, כבדים וקטלניים בהרבה ממה שראינו הלילה. חלק מאותם איומים עדיין לא קיימים כרגע - כלומר חמאס, חיזבאללה ואיראן מפתחים אותם לשנים הקרובות.

 

 

הבוקר למעשה התירה מערכת הביטחון לראשונה לפרסם על שיגור מבצעי של מערכת החץ, לראשונה מאז פריסתה לפני כ-20 שנה. היירוט של לוחמי יחידת החץ בשמי יהודה ושומרון הגיע בעיתוי מעניין: ביום שני תושק באופן רשמי הקמת יחידת קלע דוד, שלוחמיה יגנו עם מערכת שרביט קסמים מפני איומים בשכבת ההגנה הבינונית, מול רקטות כבדות ומל"טים.

 

יום קודם לכן, לגמרי במקרה, ייערך במפקדת פיקוד הצפון בצפת טקס חילופי מפקד הפיקוד, כאשר אלוף יואל סטריק יחליף את אלוף אביב כוכבי, שיהפוך לסגן הרמטכ"ל ומועמד מוביל לרמטכ"לות. ספק אם את הסופ"ש האחרון בתפקידו סבר כוכבי שינהל תחת מתיחות בטחונית בגזרתו, לאור איומיה המפורשים והרשמיים של סוריה הבוקר לתקיפת נקמה.

השרידים בכפר עינבה בירדן ()
השרידים בכפר עינבה בירדן

האזורים שבהם נמצאו השרידים ()
האזורים שבהם נמצאו השרידים

שרביט קסמים, תוצרת רפאל, כבר נמסרה למעשה לחיל האוויר לפני כמה שבועות, הוכרזה כמבצעית, וממתינה לטבילת האש הראשונה שלה. בנוסף, בינואר השנה נמסרה לחיל האוויר והוכרזה כמבצעית גם מערכת חץ 3, אחרי שנים ארוכות של פיתוח וניסויים. חץ 3 תגן בשכבת ההגנה הגבוהה ביותר נגד טילים ארוכי טווח, דוגמת השיהאב האיראני, ותיירט אותם מחוץ לאטמוספירה.

 

מערכת כיפת ברזל מגנה מזה שש שנים על שמי ישראל מאז יירוט הרקטה הראשונה בשמי אשקלון באפריל 2011, ומיועדת לשכבת ההגנה הנמוכה. "רק השם של כיפת ברזל נשאר מאותו היירוט ההוא – מאז המערכת שינתה את פניה ללא היכר והשתדרגה באופן חסר תקדים", אמר לאחרונה קצין בכיר בחיל האוויר ל-ynet.

 

לדבריו, המערכת החמישית שמשלימה סופית את תפיסת ההגנה הרב שכבתית היא הפטריוט הותיקה, יהלום בשמה העברי, שתישאר איתנו לפחות בחמש השנים הקרובות. "הפטריוט זו המערכת היעילה ביותר מול מטוסי אויב, מאוישים ובלתי מאוישים, וראינו את יירוטיה בשלוש השנים האחרונות, גם בצוק איתן וגם מול מטוס הסוחוי הסורי ברמת הגולן", ציין הקצין.

שרביט קסמים. נמסרה לחיל האוויר לפני כמה שבועות (צילום: מנהלת "חומה" במשרד הביטחון) (צילום: מנהלת
שרביט קסמים. נמסרה לחיל האוויר לפני כמה שבועות(צילום: מנהלת "חומה" במשרד הביטחון)

חץ 3. מיועדת ליירוט טילי שיהאב, מחוץ לאטמוספירה (צילום: מנהלת חומה במפא"ת, משרד הביטחון) (צילום: מנהלת חומה במפא
חץ 3. מיועדת ליירוט טילי שיהאב, מחוץ לאטמוספירה(צילום: מנהלת חומה במפא"ת, משרד הביטחון)

למרות השלמת הפריסה של כלל המערכות, בחיל האוויר ובתעשיות הביטחוניות, ובמיוחד רפאל, רחוקים מלקפוא על השמרים. בישראל מזהים מרוץ חימוש של ממש, למידה הדדית וניסיונות בלתי פוסקים של חמאס וחיזבאללה בסיוע איראן לפתח רקטות חדשות, טילים מתקדמים ותפיסות מבצעיות שינצחו את כיפת ברזל, חץ, קלע דוד והפטריוט בקרבות האוויריים של המאה ה-21 .

 

העיקרון שמנחה את חמאס וחיזבאללה בשנתיים האחרונות הוא דגש על דיוק וקטלניות, ולא על כמות. "אנחנו לא מזלזלים בחמאס, שכל יום משגר רקטות לים ולעתים לשטח הרצועה כחלק מהניסויים שלו, ומנסה לשפר את איכות ודיוק הרקטות מול מערכות ההגנה שלנו", אמר הקצין הבכיר, "אנחנו חייבים תמיד להיות 2-3 צעדים קדימה גם מול חיזבאללה שנשען על יכולות מתקדמות איראניות. טהרן הפכה את הרצועה ואת דרום לבנון לחצר האחוריות של התעשייה הצבאית שלה. אם עמוד ענן נפתח במטח של 15 גראדים על באר שבע וצוק איתן נפתח במטח של 27 רקטות על אשדוד, המלחמה הבאה עלולה להיפתח עם 100 רקטות במטח אחד לעבר עיר בישראל".

 

הקצין הזכיר במהלך השיחה שבמלחמת לבנון השנייה שוגרו לישראל 3,500 רקטת ב-33 ימים, בעופרת יצוקה 680 לאורך 22 ימי לחימה, בעמוד ענן 1,500 רקטות בשבוע ובצוק איתן 4,700 ב-51 ימים. המסקנה שלו מכל המקרים הללו, ובעיקר משני המבצעים האחרונים, היא שכמות הרקטות לא משפיעה על המערכה. "הצד השני מתרגל בלי הפסקה דרכים מול המערכות שלנו - ירי במטחים, ירי מכיוונים שונים, במסלולים שונים ובגבהים שונים. מי אמר שהמלחמה הבאה תהיה דו זירתית? רק מלבנון ומעזה? אנחנו נערכים שבמקביל יהיו שיגורים גם מסיני או מסוריה".

ארבעה מטוסי F-15 תקפו בסוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
ארבעה מטוסי F-15 תקפו בסוריה(צילום: AP)

טילי S-200 שוגרו לעברם (צילום: AP) (צילום: AP)
טילי S-200 שוגרו לעברם(צילום: AP)

מנגד, לא חולף רבעון שבו התעשיות הביטחוניות וחיל האוויר לא עורכים ניסוי או רושמים התקדמות במערכות הקיימות, מכיפת ברזל ועד חץ 3. השאיפה בתעשיות הביטחוניות, שלא בהכרח הולמת את הצרכים המבצעיים של חיל האוויר, היא להקים מערך אחוד ומסונכרן של מערכות ההגנה, באופן שבמצב מלחמתי שבו משוגרים במקביל מטחים הכוללים עשרות ואף מאות טילים לצד מל"טים מתאבדים עמוסי חומר נפץ - "כלכלת הקרב" תנוהל בצורה מיטבית יותר. במקרה כזה, המכ"מים של החץ יזהו איומים עבור כיפת ברזל למשל, ולהפך, כאשר רכישת המטרות תהיה מהירה יותר.

 

"היום אנחנו כבר רואים מה יהיו האיומים עוד 5 ו-10 שנים בידיים של האויבים, ולכך אנחנו עורכים את הניסויים בעת הזו", אמר ל-ynet גורם בכיר באחת מהתעשיות הביטחוניות, "היום אנחנו מכניסים למערכות ההגנה יכולות שלפני עשור נחשבו למדע בדיוני". מטרה נוספת במרוץ החימוש הזה הוא ליירט את טיל האויב כמה שיותר רחוק מישראל, על מנת למנוע נפילת שאריות מהיירוט על יישוב ישראלי. הלילה הוחלט על שיגור טיל החץ, גם כדי למנוע נפילת טילי S-200 בשטחי יישוב ישראלי.

 

כאשר מדובר בשאריות של רקטת גראד וטיל מיירט של כיפת ברזל שנופלים בתוך יישוב הנזק והסכנה נמוכים כי התושבים נמצאים באותה העת בתוך מרחב מוגן. אבל כאשר מדובר בטיל של חיזבאללה עם ראש מדויק ששוקל מאות קילוגרמים של חומר נפץ, יירוטו מעל ישראל עלול להיות קטלני. לכן, בחלק מהניסויים האחרונים, תורגלו יירוטים עשרות קילומטרים משטח ישראל, מעל לים התיכון.

 

סוגיה נוספת בתפיסת ההפעלה נוגעת לשאלת הניידות או הנייחות של המערכות. בעוד שבתעשיות הביטחוניות יש מי שתומך בהצבות קבועות של סוללות ההגנה השונות, דוגמת מערכת החץ, בחיל האוויר סבורים ששיטת הניידות, הנהוגה למשל בסוללות כיפת ברזל, גמישה ויעילה יותר מבצעית. "במהלך ימי לחימה צרכים מבצעיים יכולים להשתנות מעכשיו לעכשיו, כשפתאום זירה חדשה מצטרפת לירי", הסביר הבכיר מחיל האוויר, "כשאתה נייד אתה יותר שריד ופחות פגיע, באתר קבע איך תמגן את המכ"מים שלך?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים