שתף קטע נבחר

רפורמה ברבנות: מצלמות במקום משגיחי כשרות

השגחה אלקטרונית באמצעות מצלמות, "נאמני כשרות" - וייתור הצורך במשגיחים: הרבנות הראשית אימצה את מסקנות הוועדה המיוחדת לייעול מערך הכשרות, והכריזה על "מהפכה" שתביא לדבריהם להפחתת עלויות הכשרות בשיעור שעשוי להגיע לעשרות אחוזים

הרבנות הראשית לישראל הודיעה כי תאפשר לבעלי עסקים בתחום המזון לקבל תעודת כשרות על בסיס פיקוח הלכתי באמצעות מצלמות, כתחליף ל"משגיח" האנושי. בנוסף הוחלט כי עובדי הכשרות שיישארו במערכת לא יועסקו עוד על ידי בתי האוכל המושגחים, מחשש לניגוד עניינים שעליו הצביע מבקר המדינה. בכך מאמץ הרב הראשי דוד לאו את המלצות הוועדה המיוחדת שהקים לייעול מערך הכשרות.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

ברקע הודעת הרבנות עומדת עתירת בעלי העסקים הדורשים לאפשר להם להציג את בתי האוכל שלהם ככשרים, אף שהם פועלים תחת השגחה פרטית בלבד. בג"ץ דחה את בקשתם, ואולם במסגרת דיון חוזר בה, בהרכב מורחב, דרש מהרבנות לעדכן את בית המשפט כיצד היא מתכוונת לתקן את הליקויים במערך הכשרות הממלכתי.

 

עוד בנושא בערוץ היהדות :

 

במסגרת הרפורמה, הטעונה אישור בחקיקה והסדרות שונות, תינתן לעשרות-אלפי בתי עסק לבחור באחד משלושה מודלים של השגחה: אלקטרונית (מצלמה) - בה יבוטל הצורך במשגיח כשרות צמוד, "נאמני כשרות" – בה עובדים "רגילים" יהיו אחראים על הנושא, ומבקרים מטעם הרבנות יפקחו עליהם; או המודל הקיים כיום.

 

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

 

בעסקים שבעליהם בחרו באפשרות הראשונה, יותקנו מצלמות שיאפשרו לאנשי הרבנות לצפות בכל עת בנעשה במטבחים ובמחסנים. במקום העסקת משגיח ימונה "נאמן" מעובדי המקום, בהסכמת רב העיר, והוא שיבצע את הפעולות הנחוצות לשמירת הכשרות: ברירת אורז, הפרדת ביצים, ניפוי קמח וכדומה. בקרה נוספת תהיה על ידי סיירים שיעברו בין בתי העסק השונים לפיקוח אקראי.

 

הרבנות מבטיחה: הפחתת עלויות הכשרות

אחת ממטרות המהלך היא להפחית את מספר המשגיחים ולנתק את הזיקה ביניהם לבין העסקים המושגחים. בקרי הכשרות לא יקבלו את שכרם מבתי העסק, אלא האחרונים יעבירו תשלום למועצה הדתית וזו תעסיק אותם כנותני שירות. ברבנות מבטיחים כי הדבר יביא גם להפחתת עלויות הכשרות בשיעור שעשוי להגיע לעשרות אחוזים.

 

כן נקבע, כי יש להחיל לראשונה נהלי כשרות אחידים בכל הארץ, אשר יחייבו את כל רבני הערים בישראל. ברבנות מסבירים כי המצב הקיים, בו אין אחידות, גורם לקשיים לעסקים – בעיקר רשתות המפעילות סניפים בכמה ערים ועומדות בפני דרישות שונות ממקום למקום.

 

סדרת תחקירים שפורסמה בשבועות האחרונים ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" חשפה ניגודי עניינים ומינויי מקורבים - ועד למשגיחי כשרות שדורשים תשלום "בשחור", ובכירים במועצות הדתיות המאיימים על בעלי עסקים.

 

בשנים האחרונות, נוכח לחץ מצד פוליטיקאים, בעלי עסקים וגופים פרטיים - וכשברקע עתירות המתנהלות בבג"ץ - הוחלט ברבנות - הסמכות הבלעדית לעסוק בנושא - להתמודד עם סוגיית מערך הכשרות, ולבחון אפשרות לערוך בו רפורמה. בחודשים האחרונים החלה להתכנס מטעם הרבנות "הוועדה המיוחדת לבחינת מערך הכשרות בישראל", שנועדה לגבש המלצות באשר לשינוי מקיף במערך.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורות
הרב דוד לאו: "מהפכת כשרות"
צילום: אורות
מומלצים