שתף קטע נבחר

רכבת הרים: השקעה בפיליפינים היא סיכון שלא בטוח תרצו לקחת

שנת כהונתו הראשונה של נשיא הפיליפינים לא הייתה פשוטה, בלשון המעטה. מרחץ הדמים מול ארגוני הפשע וסוחרי הסמים, הסכסוך עם סין והטרור הגואה הם רק חלק מהבעיות איתן מתמודד הפוליטיקאי הצבעוני. מנגד, אי אפשר להתעלם מההזדמנויות שניכרות למדינת האיים. אז האם כדאי להיכנס ולהשקיע? התשובות בפנים

נשיא הפיליפינים החדש (יחסית), רודריגו דוטרטה, נכנס לתפקידו לפני כשנה ומאז לא היה לו אפילו יום אחד של חסד, בעקבות האישיות הצבעונית שלו, הצעקנות, עשיית הכותרות, הצעדים וההתבטאויות השנויים במחלוקת ובמידה רבה גם הסביבה והזמן בהם הוא מכהן לא פשוטים בכלל.

 

כתבות נוספות מאת טל רשף

 

במשך השנה הראשונה לתפקידו דוטרטה הוביל מסע טיהור רחובות מסוחרי סמים, שהפך למרחץ דמים, ובעקבותיו מצא עצמו דוטרטה בעימות חזיתי עם נשיא ארה"ב דאז ברק אובמה. הוא זכה לגינויים מארגוני זכויות אדם ברחבי העולם, דרש מסין לסגת מהאיים שהיא תפסה בים סין הדרומי, חזר בו והתפייס איתה, התאכזב מסין וחזר בשנית אל חיקה של ארה"ב.

הפיליפינים (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
הפיליפינים(צילום: ליאור פז)
 

דוטרטה הכריז כי יעשה לסוחרי הסמים את מה שהיטלר עשה ליהודים, חזר בו מההתבטאות, סיים את שנת 2016 עם נתוני צמיחה כלכלית גבוהים מאוד ולאחרונה שוב חזרו האלימות והכאס והפעם מול ארגוני טרור איסלמיים בדרום המדינה.

 

מבחינה כלכלית דוטרטה נכנס לנעליים גדולות למדי. קודמו בתפקיד הנשיא היוצא בנינו אקינו היה אדם שקט יותר, צבעוני פחות, ששמר על שקט תעשייתי סביב כלכלת מדינתו, משך אליה השקעות והעלה את קצב הצמיחה הכלכלית בהדרגה עד לרמות הגבוהות ביותר באסיה.

 

כאשר נכנס דוטרטה לתפקיד, היה לו וליועציו ברור שמבחינת שלטון החוק בהחלט יש מה לשנות, וזאת הייתה גם ההכרזה שהעלתה אותו לשלטון. אך מבהיבט הכלכלי אין צורך לערוך שינויים מפליגים, אלא להמשיך את הקיים.

 

דוטרטה אכן פירסם תוכנית כלכלית בת שמונה סעיפים, שלמעשה ממשיכה את מדיניותו הכלכלית של אקינו. דוטרטה לא רוצה שיזכרו אותו בתור מי שניקה את השחיתות מהשלטון והסמים מהרחובות, אך בינתיים הכלכלה נעצרה.

 

קרבות בין צבא הפיליפינים לדאעש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קרבות בין צבא הפיליפינים לדאעש(צילום: רויטרס)

הקושי שמולו ניצבת כלכלת הפיליפינים בימים אלה לא נובע מהמדיניות הכלכלית או מהאנשים שהוא מינה בתחום הזה, שממשיכים לעשות את מה שנעשה לפניו. הקושי נובע מאותו שקט תעשייתי שהשכיל קודמו בתפקיד לבנות סביב הכלכלה - מעטפת בטחון אישי ועסקי שמבטיחה למשקיעים והחברות שההשקעה והפעילות שלהם מוגנות בזכות יציבות מדינית, פוליטית וכלכלית. וכעת, אותה מעטפת מאותגרת מכיוונים שונים.

 

האתגר הראשון הוא כאמור קרבות הרחוב מול סוחרי הסמים וארגוני הפשע. זה מדרון חלקלק שמדינות אחרות בעולם, כמו קולומביה וברזיל, כבר גיל שיכול להביא לסחרחורת של אלימות שתגבר על ההישגים.

 

האתגר השני הוא הקשר עם סין. האימפריה הקומוניסטית שותפת סחר עיקרית של פיליפינים, מה שמתבטא בתיירות, השקעות, ביקושים לתוצרת חקלאית ותעשייתית. אך בעקבות פניות הפרסה של דוטרטה, הוא נמצא כעת על מסלול של התנגשות עם סין. בשעתו, הוא הכריז שאם יהיה צורך הוא יצא על אופנוע-ים באופן אישי על מנת לתקוע את דגל ארצו באיים שבמחלוקת, התפייס איתה, הכריז כפי שדרשה שהמחלוקת תיפתר במשא ומתן ואז שוב שבר את הכלים ופנה נגדה מחדש.

 

הנסיון מלמד כי עת מתעורר משבר בין המדינות, סין מפעילה את היכולות הכלכליות שלה. במהלך המשבר הקודם ביטלו רשתות הסופרמרקט הסיניות את הזמנת הבננות מהפיליפינים וגרמו לסחורה במיליונים רבים להירקב במחסנים בנמל מנילה, כמו גם תיירים סינים רבים ביטלו את החופשה שתכננו בחופי הפיליפינים וגרמו להפסדים כבדים בענף התיירות. כל זה יכול לקרות שוב על רקע צחצוח החרבות בין הממשלות, ומהווה איום שמשקיעים זרים לוקחים בעת כניסה למשק הפיליפיני.

נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה(צילום: רויטרס)
 

האתגר השלישי לא ייחודי להנהגה הפיליפינית או למזרח הרחוק, אלא לכל העולם כולו - והוא הטרור האיסלמי. אך למרות שותפות הגורל, דווקא באיזור זה הטרור מכה בעוצמה גדולה במיוחד. מזה מספר שבועות ניטשים קרבות בין כוחות הצבא הפיליפיני לאנשי ארגון המאוטה, סניף דאעש המקומי. ארגון המדינה האיסלמית הביך את כוחות הבטחון המקומיים כאשר הצליח להשתלט על עיר באי מינדנאו, ומאז מתחוללים קרבות, עשרות אזרחים נהרגו והעימות זולג למקומות נוספים ולא נראה שהוא עומד להסתיים.

 

כיוון שהיום זה מינדנאו, אך ומחר זו יכולה להיות מנילה, חברות זרות ששוקלות להיכנס למדינה לא רוצות לראות את העובדים והמנהלים שלהם מככבים ב-CNN עם חליפות כתומות רוכנים על הברכיים כשאנשי דאעש מאיימים מעליהם. יש כאן אירוע בעל משמעות רבה ליציבות המדינה ולתדמית הכלכלית שלה בעולם.

 

מדינתו של הנשיא דוטרטה ניצבת היום על צומת דרכים, והצמיחה הכלכלית שלה עלולה להיפגע מחוסר יציבות בעקבות התחממות הזירה של ים סין הדרומי, התרחבות הלחימה מול הארגונים האיסלמיים, ההסתבכות  עם סוחרי הסמים והגורם העיקרי - הפה הגדול של הנשיא עצמו.

 

זו יכולה להיות שעתה הגדולה של הפיליפינים לנצל את ההזדמנויות ולפרוח. סין הולכת ומתייקרת והתעשייה מחפשת מקומות יצור חלופיים, אפשרויות סחר נפתחות על רקע תכנית ה-OBOR של סין, וייטנאם חותמת על הסכמי הסחר, מדינות אסיה מקדמות תוכניות פיתוח ענקיות ועוד. אך לעמוד מול אלה תוך כדי משבר עם סין, קרבות מול דאעש ומלחמות רחוב זה כמו להתאגרף עם יד אחת קשורה מאחור, ונראה שגם מנהיג שש אלי קרב, דוגמת דוטרטה, לא ירצה בכך.

 

 

הכותב, מומחה להבנה בין-תרבותית של שווקים בעולם, מעניק יעוץ עסקי ובין תרבותי לפעילות בשוקי העולם, ואימון מנהלים לכניסה לפעילות בשווקים מתעוררים של חברות ישראליות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
דגל הפיליפינים
צילום: Shutterstock
מומלצים