למיטיבי לסת: סיורים קולינריים בארץ
נווה שאנן בתל אביב, עין כרם בירושלים, ואדי ניסנס בחיפה ועוד: לונה פארק של אוכל מחכה לכם בסיורים קולינרים בין סמטאות חבויות מלאות בריחות ובטעמים. ואל תשכחו להגיע עם סל קניות
המדבר הקולינרי שאפיין את ישראל רק לפני קצת יותר משני עשורים, הפך ללונה פארק של אוכל. טיולים של מיטיבי לכת הפכו לטיול של מיטיבי לסת, וסיורים קולינרים הפכו לתחליף הכי ראוי לארוחה בנאלית במסעדה.
הסיורים האלה חושפים בפני המטיילים פינות קסומות וחבויות, ומאפשרים להכיר באמצעות כל החושים את המקומות הטעימים במיוחד. ובחלק מהסיורים המשתתפים אף מוזמנים להביא איתם סל, ולערוך קניות של חומרי הגלם הייחודיים למקום.
סיורי האוכל מציעים חוויה שונה מבילוי במסעדה. כאן תוכלו לפגוש, פנים מול פנים, את הדמויות המרתקות מאחורי הטעמים, ולשמוע סיפורים שבהם האוכל, איך לא, הוא החלק העיקרי. לרוב, המדריכים יפתחו בפניכם חלון הזדמנויות להכיר את המקומות שבכלל לא חשבתם שקיימים. עם יד על הלב, מתי לאחרונה ביקרתם באזור נווה שאנן בתל אביב?
המדריכים ייקחו אתכם אל הבלתי צפוי, יכניסו אתכם לבתים של אנשים שיארחו אתכם עם מאכלים ביתיים ויציגו בפניכם את תמצית האותנטיות. הם יובילו אתכם בין הסמטאות ויתבלו את הסיפורים במידע פיקנטי. קדימה, יוצאים לדרך.
אולי יעניין אתכם גם:
סיורים קולינרים ברחבי הארץ
סיור קולינרי במאה שערים בירושלים
סיור קולינרי בשכונת פלורנטיןסיור קולינרי במזרח ירושלים
נווה שאנן פינת שנגחאי
כבר הרבה שנים ששכונת נווה שאנן בתל אביב היא אזור מוזנח, רעוע, מאיים, עם בתים מתקלפים, טיפוסים מפוקפקים ובעיקר מהגרי עבודה - השכונה "ההיא", עם האנשים "ההם", שאנחנו נרתעים מלבקר בה, או להיכנס אליה - מה יש לנו לחפש שם?
ברחובות המוזנחים אך הססגוניים של השכונה, לצד המסעדות האריתראיות הרבות, פועלים גם כמה בתי אוכל אסייתיים, חלקם נסתרים מהעין. הסיור החווייתי שאותו מעבירה העיתונאית מרב סריג, מספק הצצה לשכונה שהייתה פעם מרכז מסחרי שוקק ותוסס (והיום היא החצר האחורית של תל אביב), ומפגש בלתי אמצעי עם האוכל האסייתי האותנטי ביותר שאפשר להשיג היום בישראל ועם האנשים המיוחדים שמכינים אותו. עוד בסיור: חשיפה (וטעימה) לחומרי גלם ייחודיים, אקזוטיים, שמקורם במזרח הרחוק.
את הסיור בשכונת נווה שאנן בנתה סריג לפני כשלוש שנים לבקשת עיריית תל אביב. כשהיא נכנסה לשכונה לראשונה, אחרי כמעט 20 שנה שלא העיזה לבקר בה, לא היה לה מושג מה תמצא שם. במדרחוב הנטוש, במקום שפעם מכרו קסטות ונעליים, היא מצאה כמה מסעדות השוכנות בסמיכות זו לזו. לאט לאט, תוך כדי סיור בשכונה, שפתאום הפכה פחות ופחות מאיימת, היא גילתה כמה מקומות אסייתיים קסומים עם אוכל נפלא: מסעדת דים סאם ודאמפלינג של סיני מבוגר כבן 70 שעלה לארץ בעקבות אהבה לישראלית ("המקום של הסיני", מכנים אותו), חנויות הודיות עם תבלינים ומוצרים מהיבשת של זוג שעלה ממומבאי, מכולת אסייתית שהיא הרבה יותר מספקית מזון בשכונה, אלא מתנ"ס שכונתי של ממש, לצד מסעדה פיליפינית אותנטית, מכולות וירקניות שמספקות את כל צרכי הקהילה שחיה הרחק מהבית ורוצה להרגיש הכי בבית שאפשר.
כמה עולה?
הסיור נבנה יחד עם הלקוח, לפי צרכיו - הן מבחינת אורכו והן מבחינת המחיר. הוא מתחיל ב-150 שקלים לאדם (לא כולל טעימות. מחיר הטעימות נקבע בתיאום עם הלקוח ולפי גודל הארוחה שיבחר). אני ממליצה להגיע רעבים ועם סל קניות.
לפרטים: 054-4933855, meravsarig@gmail.com
סיור "בעקבות העיר הלבנה"
אפליקציית התיירות הקולינרית bitemojo מבית "יאללה באסטה" היא, למעשה, תיירות שווקים שמציעה חוויה קולינרית המשולבת בפעילות תיירותית, שמתאימה לתייר העצמאי שמסתדר נהדר עם טכנולוגיה.
אורך המסלול של הסיור "בעקבות העיר הלבנה" הוא 2.5 קילומטרים שמציגים את תהליך התפתחותה של תל אביב ואת ראשיתה דרך בנייני הבאוהאוס שהעניקו לה את הכינוי "העיר הלבנה". הצד הקולינרי של הסיור כולל מאכלים כמו חצי "טוסט לבן" במילוי קציצת כרשה עם מטבלים או מרק; קבבוני בשר על המחבת או מנת חומוס; קפה לבחירה עם כדור שוקולד; חצי מנת פלאפל וכדור גלידת בוטיק לבחירה, כשהאפליקציה מנחה היכן לעצור ומספקת את כל המידע הדרוש.
כמה עולה:
120 שקלים למשתתף
את כל הפרטים אודות השירות אפשר למצוא באתר https://bitemojo.com/he/
Haifa street food tours
יש לכם אורחים מחו"ל שישמחו להכיר את הארץ מזווית קצת אחרת? הפקידו אותם בידיה המקצועיות של ג'סיקה הלפרין - פודי בלב ובנשמה, קונדיטורית ואופה ומדריכת סדנאות אפייה בשעות הפנאי -שמדריכה סיורי אוכל באנגלית באזור העיר התחתית של חיפה. כל סיור סובב סביב נושא מרכזי אחד - אוכל ביתי, שווארמיות, חומוס או כל נושא אחר הקרוב ללבם של המסיירים.
במהלך הסיור הלפרין מציגה את ההיסטוריה של המקום, מספרת את הסיפורים של הבניינים המעניינים ששוכנים בסמוך ומפרטת על בתי העסק המיתולוגיים. במהלך הסיור שלה תטעמו את המאפים, את התבשילים, את החומוס ואת הבורקס המפורסם שיש רק בחיפה ותשתו בירה או יין. רעבים או צמאים לא תצאו מהסיור הזה.
הסיורים של הלפרין מיועדים לדוברי אנגלית בלבד. היא מציעה סיור מלא וסיור מקוצר, ובונה תוכנית של כל סיור בהתאם למה שמעניין את מי שפנה אליה. במידה וישנה העדפה ליין במקום בירה או לאוכל כשר, היא תתאים את תחנות האוכל שבהן עוצר הסיור שלה על פי הדרישות הללו.
כמה עולה?
מחיר הסיור כ-200 שקלים לאדם (המחיר יכול להשתנות בהתאם למרכיבי הסיור וכמות המסיירים) והוא מיועד ל-10-2 אנשים.
לפרטים: Haifa Street Food Tours או במייל Haifastreetfoodtours@gmail.com
A lovely day for Guinness
הסיור הזה נולד מתוך שיתוף פעולה בין המותג Guinness, העמותה לתיירות ולנופש בחיפה וחברי "סנהדרינק", והוא ייקח אתכם בין התחנות הקולינריות האייקוניות של העיר התחתית בחיפה. במהלך הסיור תבקרו בפאבים חיפאיים המתפקדים כמוזיאוני מורשת קולינרית של העיר ובמרוצת השנים הפכו למוסדות תרבות.
במסגרת הסיור תעצרו לכוס צוננת של בירה ב"מעיין הבירה", בפאב "העוגן" וב"קלמנס" (1992). בכל אחד מהמקומות הללו תגלו עולם ומלואו, סיפורים של ימאים ואגדות עירוניות וגם אוכל נדיר בטעמיו, אוכל מזרח אירופאי של פאבים, כזה שמעורר אצל בני עדות אשכנז זכרונות מבית סבתא.
ב"מעיין-הבירה" של ראובן מאיר תטעמו את החזרת הכי חריפה שכנראה טעמתם בחייכם, את הכיסונים המושלמים במילוי בשר או תפוחי אדמה, את הקוסטיצה החלומית, את ממרח הכבד הביתי ואת הקבב הרומני המפורסם שבו כמות השום זהה לכמות הבשר.
בפאב ה"עוגן" גיל, שהוא הדור השני במקום, יפגוש אתכם עם פלטות נשנושים קרים עליהן נחים להם חמוצים ביתיים, ירקות טריים, רוסטביף הכי טעים בעולם, ממרח איקרא וממרח כבד ביתי. ב"קלמנס", קלמן מיידלר ימזוג לכם בירה טרייה ממתקן מיוחד (שיש רק אחד כזה בכל הארץ) ויגיש מאכלים שהוא בעצמו הכין כמו דגים, פירות ים ומאכלים יווניים. הסיור מיועד לאוהבי בירה המושבעים, לחובבי אוכל יהודי וגם למי שעדיין לא ביקרו בפאבים הללו שגילם קרוב לגיל המדינה.
כמה עולה?
מחיר הסיר הוא 150 שקלים, תמורתם תזכו לביקור בשלוש התחנות שהוזכרו קודם, תקבלו תשע מנות פתיחה ושלושה שלישים של גינס. הסיור מותאם לקבוצות של עד 12 איש שיכולים להירשם כבודדים או להגיע כקבוצה סגורה. במידה ומדובר בקבוצה סגורה, אפשר לקיים את הסיור גם עבור כמה משתתפים בודדים.
ההרשמה לסיורים באתר: http://www.visit-haifa.org
ארז ושלומי עושים את ואדי ניסנאס
ארז גולקו, פודי מושבע, בשלן ומארח ושלומי נבון, שף במקצועו - הם צמד שיכיר לכם את אחד האזורים היותר מרתקים של חיפה - שוק ואדי ניסנאס. הסיור יתחיל מטעימה של פיתה עם גבינת צ'יבני במאפיית "פלפלה" העתיקה, וימשיך בחנות הדגים של ויקטור הדייג, שם יפרסו לכם דג טרי ומשובח. בהמשך תגיעו לדוכן הירקות של "מאמא", בו מוצגים לראווה שפע ירקות בלאדי מהיפים שיש - קישואים שתוכנם רוקן והם רק ממתינים למילוי, כרוב שטוח ענק וחרוש, שהוא סוג של מלון צעיר אבל מזכיר בטעמו מלפפון. השניים יסבירו לכם על הירק העונתי המיוחד ויזמינו אתכם לטעום, לגעת ולהריח.
משם תמשיכו לחנות תבלינים צנועה עם זעתר בצבע ירוק עמוק, סומק טרי וביצי משק שבעל החנות מביא מביתו. תקפצו לחנות הקפה "קפה חיפה" של מוסטפא אל-ערדאת, שבה עומד ריח קלייה משכר, ותכירו את פלאפל הזקנים שנחשב לפלאפל הטוב בארץ. לסיום תבקרו בלונה פארק אמיתי של כל הבשלנים באשר הם - חנות התבלינים ״appetizer״ שבה מוכרים שמונה סוגי בורגל ברמות טחינה שונות, שמונה סוגים של משקאות אניס המיוצרים על ידי המשפחה שבבעלותה החנות, ומבחר אינסופי של תבלינים בכל צורה אפשרית.
הסיור מיועד לאנשים שאוהבים אנשים ולבשלנים שרוצים לפתוח אופקים, וגם למי שאוהב לטייל בשווקים ולגלות חומרי גלם חדשים. הסיור הזה יהיה מושלם גם עבור מי שמחפש השראה מהמפה העונתית של השוק. מחירו של הסיור - 100 שקלים לאדם, והוא מיועד ל-60-10 איש.
פייסבוק: Erez Golko או בטלפון 052-3777955
עתליה
עתליה היא שפית שנולדה בשכונת עין כרם ההררית והיפהפייה, השוכנת בפאתיה הדרום-מערביים של ירושלים - ובסיורי האוכל שלה היא לוקחת את המשתתפים אל מחוזות ילדותה ומכירה להם את הפינות הנסתרות שבה דרך האוכל.
עתליה מכירה את האנשים הצבעוניים ביותר בשכונה, את הבתים היפים והמיוחדים ביותר ואת הסיפורים הפיקנטיים על תושבי השכונה. במהלך הסיור היא תערוך לכם היכרות עם האזור מזווית קצת אחרת, ותכניס אתכם לבתים של תושבי השכונה שנולדו שם, בין היתר של רועת צאן שמחזיקה בעדר עזים שמהחלב שלו היא מכינה גבינות.
בנוסף, במהלך הסיור תגיעו לעמק התימנים, בו שומרים באדיקות על המסורת ומכינים קובנה בשיטה עתיקה. תפגשו שם אישה כורדית שמכינה את הקובה הכי טעים בעולם בבית שבו בעלה נולד בסלון, תטעמו את השוקולד המעולה של סימה השוקולתיירית ותכירו בית יוצא דופן שנבנה במאה ה-18 ובו מתגוררת כיום משפחה שמקפידה על תזונה טבעית.
כבר בתחילת הסיור עתליה תדאג שלא תהיו רעבים, ותכין לכם משהו טעים בביתה המשמש לה כסטודיו לבישול ולאירוח. הסיור מיועד לאנשים שאוהבים ללכת ולאכול, ומסקרן אותם להכיר אנשים חדשים, לראות בתים מרהיבים ביופיים ולטעום אוכל ביתי אותנטי. מחיר הסיור - 210 שקלים והוא אורך כ-3 שעות. הוא מיועד ל-25-10 משתתפים, ומתחיל לרוב בשעות הבוקר או בשעות אחר הצהריים.
פייסבוק: עתליה | Atalya או בטלפון: 052-4755167