שתף קטע נבחר

לראשונה: הסכם הלכתי שימנע נשים עגונות

"הסכם מינוי שליחים למתן גט": מסמך הלכתי למניעת תופעת העגינות מוצג בכנס "קולך". הרבנים ונשות ההלכה העומדים מאחוריו סבורים שגם המחמירים שבדיינים יבינו כי אין דרך הלכתית לפסול אותו

 

מאות שנים עוסקת ההלכה היהודית בניסיונות למצוא פתרון לנשים עגונות – כאלה שבן זוגן איננו יכול לתת להן גט בין אם משום שנעלם, ובין אם משום שחלה או נפגע. קבוצת רבנים ואנשי ונשות הלכה, ובראשם הרב יוני רוזנצוויג (אגב, כולם אורתודוכסים) - החליטו לאמץ פתרון שהוצע כבר לפני מאות בשנים, שעתיד לסיים אחת ולתמיד את המצב הבלתי אפשרי של הנשים העגונות.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

על הפתרון של גט באמצעות שליח חשבו כבר חז"ל, אבל המסמך ההלכתי שמוצג בכנס "קולך", היום (ד'), הוא ראשון מסוגו – לפחות במאות השנים האחרונות – ומאפשר לזוגות לחתום עליו גם אחרי הנישואים, בשונה מהסכמי הממון או הסכמי קדם-נישואים.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

"הרעיון הוא שכל איש יחתום על מינוי שליחים למתן גט לאשתו, במצב שבו הוא נבצר מלעשות כן בעצמו", מסבירה עו"ד ניצן כספי-שילוני ממרכז "צדק" לנשים. לדבריה, "מדובר במעין יפוי כוח, ובשעת כושר בית הדין יוכל להציל את האישה מעגינות לנצח. הרב שלמה גורן (מי שהיה הרב הראשי לצה"ל ולישראל) הציע דבר דומה בראשית המדינה. הוא הציע שכל חייל נשוי שיוצא לקרב יחתום על הרשאה לגט".

 

כספי-שילוני מוסיפה כי "השטר בשלב זה מונע עגינות. בהמשך אנחנו מקווות לפתח אותו כך שיהווה הרשאה לגט גם במקרה שהבעל סרבן גט".

 

"המסמך מעוגן מבחינה הלכתית"

החתימה על השטר לא דורשת התערבות משפטית, אלא רק שני עדים. היא גם לא מתעסקת בפן הממוני (דוגמת הסכם מאהבה שמציע "צוהר", למניעת סרבנות גט כלכלית). "שטר הביטחון שאנחנו מציעים מאפשר לעקוף את רצון האיש – שהוא תנאי לכשרות הגט. השליח ימסור לאישה את הגט במקום האיש".

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

אם משמאל יישמעו מחיאות כפיים ודיבורים על "אומץ הלכתי" – הרי שמהצד השמרני של המפה אין צפי לתשואות. הבקיאים בתחום זוכרים את הקושי של בכירים במועצת הרבנות הראשית – ובהם הרב הראשי יצחק יוסף – לחיות עם גט "העגונה מצפת" ששחרר אישה שבעלה הפך לצמח בעקבות תאונת דרכים, עד כדי ניסיונות לבטלו (שהביאו להתערבות בג"ץ). אף כי מדובר בפסיקה שונה מהותית מהמסמך החדשני.

 

"הרבנות עדיין לא התייחסה למסמך הזה", אומר הרב יוני רוזנצוויג שכתב את המסמך לאולפן ynet, אך הוא מדגיש כי "לא קיבלתי שום דחייה ממשית למסמך שכתבתי".

 

"בסופו של דבר, בתי הדין לא נמצאים במקום שהם מוכנים לקבל פיתרונות כאלה מלכתחילה. אבל תוך כדי תנועה - אם נצטרך להשתמש במסמך - אנחנו מקווים שהם יראו שהוא מעוגן מבחינה הלכתית ויאשרו אותו. המסמך מעוגן מאוד מבחינה הלכתית, ולכן אני חושב שבהחלט יקבלו אותו כיוון שיהיה קשה להתעלם ממה שכתוב בו, אבל אין ספק שתמיד אפשר - בשם כל מיני שיקולים חוץ-הלכתיים – להתעלם".

 

במדינה שבה כל הגברים והנשים כפופים לדין הדתי בכל הקשור למעמדם האישי, יכולה כל אישה למצוא עצמה במצב שבו היא עגונה ולא יכולה להינשא לגבר אחר. "זוגות צעירים נמנעים ונרתעים מחתימה על הסכמים", מסבירה כספי-שילוני. "אבל על שטר הביטחון חותמים גם זוגות בשלב מאוחר יותר של הזוגיות. כאשר יש בשלות והבנה של הסכנות שעלולות לצוץ בהמשך החיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב יוני רוזנצוויג ועו"ד ניצן כספי-שילוני
מומלצים