שתף קטע נבחר

אנגליה: הטרנסג'נדרית נאבקת לראות את ילדיה החרדים

אחרי שלוש שנות ניתוק מוחלט, יש תקווה לג'יי, חרדית לשעבר ששינתה את מינה מגבר לאישה ונותקה מחמשת ילדיה בהוראת בית המשפט הבריטי, שקבע כי לא יתאפשר מגע ישיר עימם, לאחר שהקהילה החרדית איימה בנידויים. לאחר מאבק ממושך החליט בית המשפט לערעורים להחזיר את התיק לדיון מחודש: "טובת הילדים היא להיות בקשר עם אביהם"

"משפט שלמה" – הגרסה הבריטית: בית המשפט לערעורים, הערכאה השנייה בחשיבותה בממלכה המאוחדת, קבע לקראת סוף השבוע כי הפסיקה שמנעה מטרנסג'נדרית חרדית-לשעבר להיפגש עם ילדיה, תועבר לדיון מחודש בבית המשפט הגבוה לענייני משפחה. השופטים אף מתחו ביקורת על הפסיקה שהעדיפה לכאורה את טובת האם והילדים בתוך הקהילה השמרנית וכינו אותה "תמוהה", "נוגדת סוגיות של זכויות אדם" "ומפלה".

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>

 

בכך תמה המערכה השנייה במלחמה שמנהלת ג'יי – לשעבר גבר בקהילה החרדית של מנצ'סטר – על זכותה להיפגש עם ילדיה, לדבר עימם ולכתוב להם, לאחר שערכאה משפטית קודמת קיבלה לחלוטין את עמדת האם החרדית, שדרשה ניתוק כמעט מוחלט של ג'יי מילדיה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות:

 

ראשיתו של הסיפור המסוקר בעניין בתקשורת הבריטית לפני כשלוש שנים, אז החליטה ג'יי (J), כפי שהיא מכונה, להפוך לאישה. מי שהייתה עד אז גבר חרדי, נשוי ואב לחמישה ילדים, בני 12-5, עזבה בעקבות תהליך ההתאמה המגדרית את הקהילה החרדית במנצ'סטר, אך לא התכוונה לעזוב גם את ילדיה. עם זאת, הקהילה החרדית הבהירה כי כל קשר של המשפחה עם ג'יי - תוביל להחרמתם ולנידויים.

 

בשלהי 2016 הודתה ג'יי בפני בית המשפט כי היא ככל הנראה הטרנסג'נדרית הראשונה שעוזבת את הקהילה החרדית באנגליה. על פי "הגרדיאן" הבריטי היא הוסיפה כי היא מבינה את הרתיעה של הקהילה ממנה. "הם חייבים להיפטר ממני – אני יכולה להבין את זה". עם זאת הצהירה ג'יי כי היא מוכנה לקבל כל תנאי שיציבו לה לקשר עם ילדיה, כולל חזרה למראה הגברי שלה, ככל האפשר, לצורכי המפגש.

 

השופט קבע: ניתוק מוחלט

בראשית השנה, לאחר משפט ארוך, החליט בית המשפט לענייני משפחה במנצ'סטר כי להורה לא יהיה כל קשר ישיר עם חמשת ילדיו, מחשש שאלה ינודו מהקהילה. כל שהותר לג'יי, כפי שמדווח ה-JC ("ג'ואיש כרוניקל"), היה כתיבה של מסרים לילדיה באירועים כגון ימי הולדת.

 

הקהילה החרדית הבטיחה: אם יהיה קשר - ננדה את המשפחה (צילום: shevywood films) (צילום: shevywood films)
הקהילה החרדית הבטיחה: אם יהיה קשר - ננדה את המשפחה(צילום: shevywood films)

 

בפסק דין מנומק קבע השופט פטר ג'קסון כי "הסבירות שהאם וילדיה ינודו מהקהילה החרדית היא כה גבוהה, וההשלכות הן כה גדולות, עד שהגורם היחיד הזה, על אף חסרונותיו המרובים, חייב להכריע על פני היתרונות הרבים שבשמירה על קשר".

 

"הגרדיאן" אף הוסיף וציטט מהפסיקה דאז: "הילדים האלה נקלעו, כך נראה, בין שתי צורות חיים סותרות של מיעוטים בחברה הכללית... בחשבון הכללי, הפער בין ההורים הללו – האם בקהילה החרדית והאב הטרנסג'נדרית – רחב מכדי שהילדים יוכלו לגשר מעליו".

 

בית המשפט: "השופט ויתר בקלות רבה מדי"

ג'יי עתרה כאמור נגד ההחלטה, והשופטים החזירו את המקרה לדיון מחודש, עם הערות בית המשפט שיצטרכו להילקח כעת בחשבון. בין היתר קבעו כי פסק הדין שניתן הוא "מפתיע וגם מטריד" ואמרו כי אנשים רבים יתהו, ובצדק, "כיצד זה ייתכן? איך זה יכול להיות צודק?".

 

"טובת הילדים האלה בטווח הבינוני והרחוק היא להיות בקשר עם אביהם, אם ניתן לממש זאת", הוסיפו. "הדלתות (של הקשר) לא צריכות להיסגר בפניהם בשלב כל כך מוקדם בחיים".

 

השופטים קיבלו כמה מטענותיה של ג'יי וציינו כי "מצער שהשופט לא התייחס בראש ובראשונה לסוגיות של זכויות אדם ושל אפליה שעלו". הם סיכמו כי "יש ממש בטענה שהשופט 'ויתר בקלות רבה מדי' והכריע נגד הקשר הישיר מבלי לעשות ולו ניסיון לגרום לזה לעבוד באיזושהי צורה".

 

ג'יי לא ראתה את ילדיה מאז עזבה את הקהילה בשנת 2015, ועורכת הדין שלה, אליסון בול, אמרה ל-JC כי אף שטרם דיברה עם מרשתה, "ברור לי שהיא תהיה מאוד מרוצה ותעשה הכול כדי שזה יעבוד".

 

גורם בצוות המשפטי אמר ל"גרדיאן" כי "זה שולח מסר ברור ששום קהילה דתית לא יכולה להתנהל כאילו היא על אי בודד, ועליהם לקבל את חוקי המדינה".

 

  • סייעה בהכנת הכתבה: טלי פרקש

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shevywood films
הקהילה הבטיחה לנדות. צילום אילוסטרציה
צילום: shevywood films
מומלצים