שתף קטע נבחר

ואז, באישור המדינה, הוכנסה למדינה מזוודת הקנאביס

למה אישר הממונה על רפורמת הקנאביס בישראל להכניס לארץ מזוודה מלאה בשתילי מריחואנה בניגוד לכל הנהלים? מיהו הנוצרי האדוק שנחת עם המזוודה בנתב"ג ונעצר ליד הכנרת לאחר שתקף שוטרים עם מוט במה שתואר כהתקף פסיכוטי? ולמה השתילים שנשלחו להסגר מגודלים בפועל בחממה של חברה לגידול גראס רפואי? תחקיר

נובמבר 2016, נמל התעופה בן־גוריון. בחור אמריקאי בן 31 שהגיע זה עתה בטיסה מארצות־הברית, שולף מהמסוע לפחות מזוודה אחת מלאה ב־300 שתילי קנאביס. האמריקאי החשוד מתגלה כמאמין אדוק בישו. אבל זאת לא ההפתעה היחידה שמחכה לשוטרים ההמומים. מתברר להם כי באופן תמוה המשלוח מעורר החשד שנמצא במזוודה האדומה הגיע לארץ באישורו של בכיר במשרד הבריאות, האיש שממונה על רפורמת הקנאביס. האישור אמנם מקורי, אבל השתילים, שנחשבים על פי החוק לסמים מסוכנים, הוצאו מארצות־הברית ללא היתר מצד הרשויות שם. לכאורה, הפרה של חוקי יצוא הסמים של הממשל הפדרלי ושל פקודת הסמים הישראלית, וגם ללא אישורי פיטוסניטציה (ניקיון) כנדרש לפי חוקי הגנת הצומח בארץ.

 

למרות הנהלים החד־משמעיים שיחררו הרשויות — בהנחייתו של יובל לנדשפט, מנהל היחידה לקנאביס רפואי — את השתילים. לאן? למתקן החברה שאליה יועד הקנאביס מלכתחילה, מה שהופך אותה לראשונה בישראל שמחזיקה בגנטיקה "חוקית" לכאורה של קנאביס, בהתאם לנוהלי הרפורמה החדשים. זאת ועוד: מתברר כי לנדשפט אישר גם יבוא דומה של זרעי קנאביס, עבור מכון המחקר הממשלתי "וולקני", שבו נפתח לפני כשנתיים מרכז המחקר הממשלתי לקנאביס. תחקיר "ידיעות אחרונות", בשיתוף מגזין "קנאביס", חושף כיצד הייתה שותפה מדינת ישראל — על חוקיה הנוקשים מאוד — ליבוא לא תקין של סמים.

 

ייבוא שתילי קנאביס מקליפורניה (צילום: מגזין 'קנאביס') (צילום: מגזין 'קנאביס')
ייבוא שתילי קנאביס מקליפורניה(צילום: מגזין 'קנאביס')

 

קיראו עוד: 

בשורה למבקשי הקנאביס הרפואי: הקלה על הבירוקרטיה

בעקבות תוספת הרופאים: כל הדרכים לקבל מריחואנה רפואית

הקלות למשתמשי קנאביס רפואי: האספקה תקוצר ל-15 יום

  

45 ימי מאסר בפועל

לפני כשנתיים וחצי הכריז שר הבריאות דאז וסגן השר בהווה, יעקב ליצמן, על מהפכה בתחום הקנאביס הרפואי בישראל: 30 אלף המטופלים בחומר, התחייב, יוכלו לקבל את הטיפול באמצעות מרשם רופא פשוט ולרכוש את הקנאביס בבתי המרקחת. זאת לצד שרשרת ייצור והפצה בתקנים חדשים, וכן תוכניות ליצוא של הקנאביס לחו"ל. אחת המטרות ברפורמה היא להפריד בין שמונה החברות שמגדלות קנאביס ברישיון לבין המטופלים. כלומר, לנתק מגע בין אלה שיש להם לכאורה אינטרס למכור כמה שיותר סחורה לאלה שחפצים לקבל את הטיפול הטוב ביותר. או בקיצור: במקום שמונה חברות, ייפתח שוק חופשי. כל מי שיעמוד בנהלים יוכל לקבל רישיון. האחריות לביצוע הרפורמה הוטלה על יובל לנדשפט, מנהל היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות (יק"ר).

  

בספטמבר 2016 הגישה חברה אלמונית יחסית בתחום בשם "אילן ביו" בבעלות ליעם גל־און בקשה ליק"ר לאשר לה לייבא שתילי קנאביס מקליפורניה במסגרת הרפורמה. כחודשיים לאחר מכן, למרות שארצות־הברית אינה מתירה כלל יצוא של קנאביס, ועל אף שלא הציגו תעודות פיטוסניטציה כנדרש על פי חוק הגנת הצומח, הגיע לארץ אותו בחור אמריקאי עם מזוודת הסמים וקיבל מלנדשפט את האישור להכניס לישראל לפחות מזוודה אחת מלאה בשתילי קנאביס.

  

הבחור האמריקאי, מאמין אדוק בישו וגם שותף עסקי של גל־און, הקים חברה בשם "שמן זית" וחבר אל "אילן ביו". השתילים שהביא לישראל לא החזיקו בתעודות מקור רשמיות מארצות־הברית, וגם לא קיבלו אישורי ניקיון ההכרחיים ליבוא של כל צמח שנכנס לישראל. למרות זאת השירות להגנת הצומח במשרד החקלאות והמכס קיבלו את האישור של לנדשפט ושיחררו את המזוודה לדרכה. רק לאחר כשבוע החלו לנסות בחברה לאתר את אישורי הניקיון, וכחודש לאחר מכן נקבע נוהל חדש שמונע למעשה כל העברה דומה בעתיד.

  

אגב, שבועות אחדים לאחר כניסתו לישראל עם שתילי הקנאביס נעצר באזור הכנרת האזרח האמריקאי על ידי המשטרה בעקבות התנהלות שפורשה על ידי השוטרים כהתקף פסיכוטי. לאחר שהניף מוט ברזל על השוטרים, הם ירו בו באקדח טייזר ועצרו אותו. בית משפט השלום בנצרת שלח אותו ל־45 ימי מאסר בפועל ו־45 ימי מאסר על תנאי.

 

 ג'וזף בונדי, עורך דין מניו־יורק שמומחה לחוקי הסמים במדינה, מסביר שהנהלים האמריקאים אינם מאפשרים כלל להוציא סמים מהמדינה. "ישנם נהלים מחמירים ביותר ליצוא של תרופות וסמים, כולל קנאביס, מארצות־הברית", הוא מסביר. "עוד בטרם ניתן לבקש אישור ליצוא חומר מבוקר מארה"ב, על המבקש להיות גורם רשום ומורשה על ידי מינהל אכיפת הסמים האמריקאי (DEA) ליצוא הסם עוד בטרם מוגשת הבקשה ליצוא שלו. נוסף על כך, כדי להשיג את אישור היצוא בפועל, על המדינה המייבאת לספק תעודת יבוא או מכתב אי־התנגדות שהוציאה הרשות הלאומית המוסמכת המתאימה, ובה מפורט כי החומר ישמש למטרות מדעיות או רפואיות בלבד, בצירוף הצהרה כי החומרים לא ייוצאו מחדש ולא ישמשו למטרות מסחר. נכון להיום אני לא מכיר תקדים ציבורי ליצוא קנאביס מארצות־הברית".

  

במשרד הבריאות הסבירו שהשתילים נמצאים ב"הסגר", וכבר שנה שהם גדלים בחממות של "אילן ביו" באזור השרון. מביקורים שערכנו שם לאחרונה עולה חשש כי המקום אינו עומד בנוהלי האבטחה המחמירים: לא ראינו שומר כנדרש, ובמקום מועסקים עובדים זרים שאף לנים בשטח המתקן, בניגוד לנוהל הקובע כי בחוות לגידול קנאביס מותרת עבודה של אזרחי ישראל בלבד.

  

גורם המקורב ללנדשפט טען השבוע כי מנהל היק"ר גילה על המזוודה רק כשכבר הייתה על המטוס בדרך לישראל, ולדבריו לא רצה שייגרם נזק כלכלי אדיר לחברה ולכן אישר זאת באופן חריג, על אף הבעייתיות מול אמנת הסמים המחמירה של האו"ם.

  

"אילן ביו" אינה הראשונה שנהנתה מהאישור הייחודי. קדם לה "מכון וולקני" — גוף המחקר הממשלתי שבו נפתח בשנה שעברה לראשונה מרכז המחקר הלאומי בקנאביס. במקרה הזה פנו נציגי וולקני לממשלת הולנד בבקשה לייבא זרעי קנאביס תקניים, אך נענו בשלילה. במקום זאת הביאו לדבריהם את הזרעים ממדינות אחרות.

 

ללא שמירה. שערי חברת "אילן ביו" שאליה הובאו שתילי הקנאביס (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
ללא שמירה. שערי חברת "אילן ביו" שאליה הובאו שתילי הקנאביס(צילום: יריב כץ)

 

"ציר הזמן טושטש"

לנדשפט, שמונה לתפקידו ב־2013 על ידי שרת הבריאות דאז יעל גרמן, הוא רוקח במקצועו, שהיה מעורב בתחילת דרכו בתפקיד בניסיון להעביר את השליטה הבלעדית בענף הקנאביס, ללא מכרז, לידיה של החברה הפרטית "שראל". רק אחרי מאבק ציבורי ומשפטי, וחשיפת קשרים בין בכירי משרד הבריאות לבין החברה, בוטלה התוכנית והושקה הרפורמה החדשה.

  

כאן ראוי לציין כי מאז הפרסומים על הרפורמה הגישו יותר מ־300 יזמים וחקלאים את מועמדותם לגידול קנאביס רפואי, ורבים מהם גם קיבלו אישור ראשוני בדמות מספר עוסק. אבל רישיונות לגידול בפועל לא ניתנו עד כה בגלל המגבלות והנהלים הנוקשים. רק חברה פרטית אחת, "אילן ביו", הצליחה לעמוד בתקן המחמיר ומחזיקה בגנטיקה של קנאביס שניתן לכאורה לגדל בישראל. אלא שמיד לאחר שהיבוא שלה קיבל את ההיתר של לנדשפט, הממונה על יישום הרפורמה, נסגרו השערים ואף חברה אחרת לא קיבלה אישור להשתמש באותה שיטה. עובדה זו מעניקה ל"אילן ביו" יתרון משמעותי על שאר העוסקים בענף ומעוררת אצלם ביקורת קשה ושורה של תהיות.

  

לאחר פניות חוזרות ונשנות למשרד הבריאות, הודו שם השבוע כי לפחות באחד המקרים נכנס הקנאביס לישראל ללא היתר יצוא מארה"ב, ולפיכך בניגוד לנהלים. עוד מסרו כי האישור ל"אילן ביו" להחזיק את הקנאביס המדובר ניתן רטרואקטיבית. במשרד טענו כי מדובר בעצם ב"ניסוי", אך לא הסבירו מדוע דווקא אותה חברה נבחרה ל"ניסוי" ומדוע לא פורסם מכרז או הוצע לחברות הקנאביס הקיימות לבצעו. הם גם לא פירטו מדוע שונו הנהלים שבועות ספורים לאחר כניסת מזוודת הסמים.

  

תגובות

ממשרד הבריאות נמסר: "עוד לפני שהיחידה לקנאביס רפואי פירסמה נהלים ליבוא קנאביס, ובכלל זה חומר צמחי, פנו מנהלי החברה בבקשה ליבוא קווים גנטיים ('זנים'). גם ליחידה לקנאביס רפואי היה הנושא חדש לחלוטין, ויחד עם השירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות ומחלקת יבוא סמים באגף הרוקחות שקלנו את המקרה כ'קייס־סטאדי'. היבוא קיבל אישורי הגנת הצומח, אך טרם קבלת מלוא האישורים בוצע היבוא, הוכנס ללא הצגתו לנציג הגנת הצומח בשדה התעופה — ולכן עבר בדיקות ניקיון לקבלת היתר משירותי הגנת הצומח במשרד החקלאות והוכנס להסגר בתנאים מחמירים — הייחורים יגודלו בתנאי מעבדה בחברת 'אילן ביו קלצ'ר', בפיקוח הגנת הצומח, ואין להוציא ייחורים אלו מהמעבדה. כמו כן נדרשה החברה להמציא את אישורי מדינת המקור ליצוא, כתנאי לשימוש כלשהו בייחורים. בדצמבר 2016 פורסמו הנחיות משולבות של היחידה לקנאביס רפואי, שירותי הגנת הצומח, משרד החקלאות ואגף הרוקחות לדרכי היבוא של קנאביס לישראל. ישנם עוד גורמים שביצעו כחוק ועל פי ההנחיות יבוא של קנאביס הניתן לריבוי, וגורמים נוספים העושים כן באינטנסיביות בימים אלו".

 

מ"אילן ביו" נמסר בתגובה: "חברת 'אילן ביו' עוסקת בין השאר במחקר וטיפוח של טכנולוגיות לריבוי רקמה בצמחים (פירות וירקות), לרבות צמחי קנאביס רפואי, ובעלת כל האישורים הנדרשים. הייחורים שהובאו לישראל בשנת 2016 היו בעלי תעודה פיטוסניטרית, קיבלו את האישורים הנדרשים, והוצבו בקרנטינה (הסגר) בפיקוח של מחלקת הגנת הצומח של משרד החקלאות. חשוב לציין כי טרם התקבל אישור למסחור זנים אלו. רק בחודש דצמבר 2016, ולאחר מועד היבוא המדובר, נכנסו לתוקף תקנות היבוא של צמחי קנאביס, בהן הדרישה להציג אישורי מדינת המקור ליצוא.

  

"מהשאלות שהופנו לחברה עולה כי ציר הזמן טושטש תוך ניסיון להכפשת החברה והצגת תמונה שקרית, במטרה ככל הנראה לשרת חלק מהמגדלים הקיימים אשר מנסים לשווא לחסום את השוק לתחרות, כאשר למעשה מקור החומר הצמחי שבו הם סוחרים מזה שנים הגיע למדינת ישראל ללא כל אישור ו/או בדיקות כלשהן. הרפורמה המבורכת שמובילה ממשלת ישראל תביא לסיומו של עידן חשוך ופיראטי בתחום, שכפי שאנו למדים מתובענה ייצוגית שהוגשה גרם ככל הנראה לאספקה של קנאביס רפואי לחולים כשהוא מכיל כמויות עצומות של כימיקלים".

  

ממשטרת ישראל נמסר: "על פי חוק, תחום הקנאביס הרפואי בישראל הוא באחריות משרד הבריאות, ומשכך הוא האחראי על ההסדרה בתחום. הבקשות לאבחון המסוכנות הפלילית עבור מבקשי רישיון עיסוק בתחום זה מגיעות למשטרה ממשרד הבריאות".

  

מרשות המסים נמסר: "אין באפשרותנו להתייחס למקרה הנ"ל".

  

תגובת מכון "וולקני": "יבוא זני הקנאביס נעשה בהתאם לדרישות החוק ובתיאום הרשויות הרלוונטיות, וכל הזרעים שנמצאים ברשותנו יובאו לאחר קבלת האישורים הנדרשים מהיק"ר ומהשירותים להגנת הצומח. מכון וולקני ייבא זרעי קנאביס מבנקי גנים בעולם".

  

ממשרד החקלאות נמסר: "באחריות משרד הבריאות לבדוק את אישור המדינה ליצוא זרעי הקנאביס. ככלל, אין אישור לגדל חומר שמקורו ביבוא לא חוקי. יחידת השירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות מחייבים בהסגר כל תוצרת חקלאית, הכוללת גם צמח המוגדר כסם, טרם השימוש. חברה השותפה למחקר קנאביס עם מכון וולקני ביקשה לייבא קווים גנטיים של קנאביס בספטמבר 2016, אולם מאחר שהיבוא הוכנס לארץ ללא הצגתו לנציג השירותים להגנת הצומח בשדה התעופה, משרד החקלאות העביר את המשלוח לבדיקות במשרד, ואף הכניסו להסגר בתנאים מחמירים. רק לאחר מכן קיבלה החברה את אישור היבוא. בדומה לכך, גם בעת כניסתו של הקנאביס מחברת 'אילן ביו' ללא האישור הנדרש, הוחלט כי עליו לשהות ממושכות בהסגר".

 

הכתבה מתפרסמת ב"ידיעות אחרונות"

   

השר גלעד ארדן מציג את מדיניות אי ההפללה:

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מגזין 'קנאביס'
מבריחים קנאביס לישראל?
צילום: מגזין 'קנאביס'
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים