שתף קטע נבחר

עשתה היסטוריה: שופטת חרדית ראשונה בישראל

היא חרדית ליטאית, בתו של יד-ימינו של הרב שך המנוח וכלתו של מי שהיה ראש ישיבת "חברון" היוקרתית - ומעכשיו היא השופטת החרדית הראשונה: חוי טוקר, אם לארבעה, נבחרה במינוי היסטורי כשופטת בית משפט השלום בירושלים. מלבדה נבחרו גם רשמת ראשונה מהמגזר הערבי ונשיאת בית הדין הארצי לעבודה

 

חרדית, בעלת תואר שני במשפטים מהאוניברסיטה העברית ואם לארבעה: הוועדה לבחירת שופטים תבחר היום (ה') שני שופטי עליון חדשים - ומלבד זאת חוללה היסטוריה כשבחרה את השופטת החרדית הראשונה, עו"ד חוי טוקר.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>  

 

שרת המשפטים איילת שקד מתגאה על השלמת מהלך מינויים היסטורי של שישה שופטים - 40% מ-15 שופטי בית המשפט העליון - שיקבעו את אופיו בשנים הקרובות. מלבד המינויים הבכירים בחרה הוועדה לראשונה שופטת חרדית לבית משפט השלום בירושלים. נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, ושרת המשפטים, איילת שקד, בירכו על המינויים החדשים, ובהם נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת ורדה וירט לבנה, ו"השופטת החרדית הראשונה".

 

קראו עוד בערוץ היהדות:

 

כמו כן, לראשונה נבחרה רשמת מהמגזר הערבי בבית המשפט השלום בירושלים, סאמח עמאר; השופטת אילונה לינדנשטראוס אריאלי, בתו של מבקר המדינה לשעבר ונשיא המחוזי בחיפה לשעבר מיכה לינדנשטראוס, נבחרה לבית המשפט המחוזי בנצרת; השופטים יוסי טופף ושרית זמיר נבחרו לבית המשפט המחוזי בתל אביב; חיה זנדברג נבחרה לשופטת המחוזי בירושלים; השופט אבי גורמן נבחר לבית המשפט המחוזי מרכז; והשופטת יעל ייטב - לבית המשפט המחוזי בדרום.

 

חוי טוקר, עשתה היסטוריה ()
חוי טוקר, עשתה היסטוריה

 

מתוך המיינסטרים החרדי

בעבר כיהן בבית המשפט העליון השופט החרדי ד"ר יצחק קיסטר, אך טוקר היא האישה החרדית הראשונה הנבחרת לשיפוט. מינויה ההיסטורי מעורר התרגשות רבה במגזר - וגם ביקורת מצד הפלגים הקיצוניים, שאינם מכירים בערכאות המדינה ופונים לבתי דין תורה בלבד.

 

טוקר נולדה באנגליה וגדלה בבני ברק כבכורה בין 12 אחים ואחיות, והיא מגיעה מלב המיינסטרים החרדי, ממשפחה ליטאית מוכרת. אביה, הרב רפאל וואלף, שלמד בישיבת פוניבז' בבני ברק, היה במשך כ-25 שנים נאמן ביתו ויד ימינו של הרב המנוח אלעזר מנחם שך, המנהיג הבלתי מעורער של החברה החרדית, וזה שנים הוא פעיל באגודת "עזרה למרפא". אימה של טוקר היא הרבנית דבורה וואלף.

 

היא נשואה ליחזקאל, עו"ד וטוען רבני, בנו של הרב נחמן טוקר המנוח, שהיה מראשי ישיבת "חברון" היוקרתית. בנה הבכור התגייס לפני חודשים ספורים לפלוגה החרדית שבחטיבת גבעתי, בתה לומדת בסמינר "בית יעקב", ושני בניה הצעירים לומדים בתלמוד תורה בירושלים.

 

בתגובה על בחירתה אמר נשיא המדינה, ראובן ריבלין: "זהו יום משמח עבורה ועבור מדינת ישראל כולה. אני משוכנע שהיא תביא לכס השיפוט מיומנות וידע שרכשה בעמל רב, לצד ערכי המשפט העברי ומסורת ישראל שספגה בבית הוריה ובבית חמיה ז״ל, שהיה מראשי ישיבת חברון בירושלים. ישר כוח".

 

גם התקשורת החרדית חוגגת

עו"ד חוי טוקר, המשתייכת לפרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי), למדה בסמינר "בית יעקב" והיא בעלת תואר ראשון במשפטים מהמרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן ותואר השני במשפטים מהאוניברסיטה העברית.

 

את עבודתה בבית המשפט החלה בשנת 2003 כסטודנטית, לאחר מכן התמחתה בבית משפט שלום (תעבורה) ובהמשך שימשה עוזרת משפטית בבית המשפט המחוזי בירושלים. ב-2011 עברה לתפקיד פרקליטה במח"ש, ובאוקטובר 2012 עברה לפרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי), שם עסקה בעיקר בתיקי מיסים, תאגידים, פירוקים ופשיטות רגל ועתירות מנהליות.

 

היא טיפלה בכמה תיקים בולטים, בהם התיק של שרגא בירן, שבו קבע בית המשפט העליון כי השכרת 24 דירות היא עסק שמחייב מס מלא, ופרשת מיסוי מלגות מחו"ל שקיבלו הפרופסורים קרצ'מר, בר ושרמר. כמו כן היא ייצגה את המדינה בתיק ההבראה של בית החולים "הדסה" ובתיק הפירוק של החברה הממשלתית "קרתא".

 

גם התקשורת החרדית חוגגת: באתר "כיכר השבת" כתבו היום כי השרה איילת שקד הצהירה כבר לפני כחודש, בכנס הנשים של האתר ו"מאמע", על כוונתה למנות את חוי טוקר: "אני רואה לנגד עיניי אתגר מיוחד במינוי שופטת חרדית ואני מתכוונת לעשות זאת כבר בוועדה הקרובה". באתר "בחדרי חרדים" תיארו הבוקר, עוד בטרם נודע על המינוי, כי "עיני חרדים רבים נשואות בשעה זו לעבר הוועדה למינוי שופטים". השרה שקד הביעה כמה פעמים את רצונה למנות שופט חרדי לבית המשפט העליון, אך בסבב הנוכחי לא היה מועמד חרדי אחד ב-24 המועמדים.

 

בדרכיה של רחל פראייר - השופטת החרדית הראשונה בארה"ב

לפני למעלה משנה נרשמה היסטוריה כאשר רחל פרייר (51) הוכתרה לשופטת החרדית הראשונה בארה"ב. ההתרגשות חצתה יבשות וחלחלה גם לחברה החרדית בישראל. בראיון מיוחד ל-ynet סיפרה על הדרך הברורה שעומדת לנגד עיניה, על הערכים שאין לה כוונה להתפשר עליהם – ועל מעמדן של נשות הקהילה החרדית בארה"ב שהיא הנציגה הבולטת שלהן, וגאה בכך.

 

רחל פראייר, שנה קודם לכן - בארה"ב ()
רחל פראייר, שנה קודם לכן - בארה"ב

 

בטקס השבעה שכמותו לא ראו עדיין בארה"ב: באולם המלא מפה לפה התכנסו חסידים ונשים חובשות פאות, לצד בכירים בעיר ניו-יורק. באחד משיאי הערב, התכבד הזמר החסידי, ליפא שמעלצר, בשירת ההמנון – ושילב בו קטעים ביידיש.

 

פראייר, ילידת בורו-פארק בברוקלין, אם לשישה – העלתה את נכדותיה לבמה, כששמעלצר שר ביידיש את God bless America ("אלוהים ברך את אמריקה"). בנאום שנמשך כעשרים דקות היא שטחה בגאווה את מורשתה החסידית, והצהירה על מחיובותה כלפי הקהילה בברוקלין.

 

"אני מקווה שנשים חסידיות יבינו שהן יכולות להשיג את מטרותיהן מבלי להתפשר על ערכיהן הדתיים", אמרה. "יש תפיסה שגויה כאילו נשים במגזר שלנו סובלות מדיכוי ולא יכולות להצליח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים