שתף קטע נבחר

בין הכהנים - שגריר ארה"ב: "זכות גדולה עבורי לברך את עם ישראל"

עטוף בטלית עם בנו ונכדו, עמד שגריר ארה"ב בישראל, דיוויד פרידמן, נרגש ברחבת הכותל המערבי, ובירך את הברכה המשולשת - ברכת כהנים: "אנחנו פה שלושה דורות של כהנים וזו זכות גדולה עבורי", אמר. הרב הראשי לישראל, דוד לאו, הביע תקווה לאחדות כל השנה

 

 

בין מאות הכהנים שהגיעו לברך את עם ישראל בכותל הבוקר (ב') - היה גם כהן מוכר ונרגש עד מאוד: שגריר ארה"ב בישראל, דיוויד פרידמן. עם בנו ונכדו ועוד עשרות-אלפי יהודים - בקרן למורשת הכותל מעריכים את מספרם בכמאה אלף - הוא עמד ברחבת הכותל המערבי, עטוף בטלית, ואמר את הברכה העתיקה.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

כל מה שרציתם לדעת על פסח: היכנסו לעמוד המיוחד שלנו

 

"זו זכות גדולה עבורי להיות פה, בכותל המערבי, ולברך את כל עם ישראל", הוא אמר ל-ynet. "אנחנו פה שלושה דורות של כהנים: אני, בני ונכדי", שאותו כינה "הכהן הקטן". "זו הייתה זכות גדולה עבורנו לברך את כל עם ישראל בכותל בברכת כהנים".

 

עושים פסח בערוץ היהדות:

  • בלי "שפוך חמתך", עם פליטים: והגדת לבנך החילוני

     

    עם סיום התפילה ברכו הרבנים הראשיים את קהל העולים לרגל - מעמד המכונה "הקבלת פני רבו". "כמדי חג אני מתרגש לראות את עם ישראל לגווניו - ציבור שומרי מצוות, יותר ופחות", אמר הרב הראשי לישראל, דוד לאו. "כולם ביחד עומדים כאיש אחד בלב אחד כאן, במקום הזה". הוא הביע תקווה לאחדות: "בואו נשמור את הביחד, את החיבור והברכה כל השנה כולה". 

     

     

    רב הכותל והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ', איחל אף הוא להמונים "שברכת הכהנים תחול על כולנו: וישם לך שלום – שלום מבית ושלום מחוץ".

     

    מאה שנות טקס

    תחת אבטחה כבדה הגיעו הבוקר עשרות-אלפי בני אדם - חילונים, דתיים וחרדים, וגם תיירים לא-יהודים - לטקס ברכת הכהנים המסורתי, הנערך ברחבת הכותל המערבי דרך קבע בחול המועד פסח (וגם בסוכות). הם נמצאים בכל רחבי העיר העתיקה, לאחר שהגיעו להתברך מפי הכהנים, צאצאי שבט לוי, באתר הקדוש, פעמיים - בתפילות שחרית ומוסף. האירוע הועבר בשידור חי לגולשי ynet.

     

    שגריר ארה
    שגריר ארה"ב בישראל דיוויד, פרידמן, עם נכדו - "הכהן הקטן" - בברכת כהנים(צילום: אלי מנדלבאום)

     

    מול המוני המתפללים עמדו מאות כהנים כשהם מכסים את פניהם בטליתות, ונושאים את "הברכה המשולשת", שנוסחה נכתב בתורה: "יברכך ה' וישמרך, יאר ה' פניו אליך ויחונך, יישא ה' פניו אליך וישם לך שלום". היא נאמרת מדי בוקר, כל ימות השנה, בכל מניין תפילה שמשתתף בו כהן אחד או יותר, אך ימי חול המועד הם הזדמנות נדירה להתברך מפיותיהם של כהנים רבים כל-כך ברגע אחד. 

     

    ברכת הכהנים מתקיימת לרוב ביום השני לחול המועד, על מנת לאפשר את השתתפותם של תושבי חו"ל, שביום חול המועד הראשון חוגגים "יום טוב שני של גלויות", ואינם יכולים להגיע לכותל. רב הכותל והמקומות הקדושים שמואל רבינוביץ' מוביל את רוב התפילה - וגם הרבנים הראשיים יצחק יוסף ודוד לאו נוטלים בה חלק. 

     

    הברכה ההמונית בכותל, שנוסדה בזמן מלחמת ההתשה (בשנת 1970), נערכת כבר למעלה מ-40 שנה - פעמיים בשנה. מי שחידש את המנהג הוא יהודי ירושלמי בשם רבי מנחם מנדל גפנר. באחת מתפילותיו בכותל, נזכר גפנר במדרש המתאר את סגולתה וברכתה של ברכת הכהנים, גם בזמן שבית המקדש חרב - והחליט להחזיר עטרה ליושנה. נכדו, הרב ברוך ברנדויין, טען כי מאז חידוש המנהג, נערכו כבר יותר מ-100 אירועי ברכת כהנים המונית בכותל. 


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: אלי מנדלבאום
    שגריר ארה"ב עם נכדו, "הכהן הקטן": "אנחנו שלושה דורות של כהנים פה"
    צילום: אלי מנדלבאום
    מומלצים