שתף קטע נבחר

כמה ישראלים משתמשים בתרופה למניעת הדבקה ב-HIV?

סקר חדש מעריך כי רק כ-400 ישראלים נוטלים מדי יום כדורי "פרפ" למניעת הדבקה ב-HIV שניתנו במרשם, וכי רבים רוכשים אותם דרך האינטרנט ונתונים בסיכון בשל היעדר פיקוח. הסיבה: העלות הגבוהה של התרופות בארץ, שרק רופאים בודדים רשאים לרשום אותן

שיעורי ההדבקה בנגיף ה-HIV עודם גבוהים בקהילה הגאה, אבל כחצי שנה לאחר שהתרופה שמונעת הדבקה אושרה לשיווק בישראל, סקר חדש מעריך כי רק כ-400 ישראלים נוטלים אותה. הסיבות המרכזיות הן העלות הגבוהה של התרופה, שמגיעה לאלפי שקלים בשנה, ומיעוט הרופאים שמורשים לרשום אותה. מאות רוכשים את התרופה ללא פיקוח – דרך האינטרנט.

 

תרופות ה-PrEP (אמטריביר טבע או טרובדה), המעכבות הידבקות בנגיף ה-HIV בגוף, אושרו בישראל בחודש ספטמבר האחרון, לאחר שהן מאושרות לשיווק כבר שנים ארוכות בארה"ב ובמדינות מערביות נוספות. התרופות הללו נמצאו יעילות במניעת הדבקה בנגיף ה-HIV באוכלוסיות בסיכון, ובעיקר נמצאות בשימוש הומואים המקיימים יחסי מין ללא קונדום.

 

שיעורי ההדבקה עדיין גבוהים בקרב הומואים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שיעורי ההדבקה עדיין גבוהים בקרב הומואים(צילום: shutterstock)

אלא שהתרופות אינן נמצאות בסל התרופות. קופות החולים מאפשרות לרכוש אותן דרך הביטוח המשלים, בעלות של כ-300 שקלים לחודש, כלומר 3,600 שקלים לשנה. על פי הפרוטוקול המאושר בישראל, יש ליטול את התרופה מדי יום. פרוטוקול נוסף, שיעילותו נתונה בספק ומקובל בכמה מדינות באירופה, מציע ליטול שני כדורים יחד, בין שעתיים ל-24 שעות לפני יחסי מין לא מוגנים, ולאחר מכן כדור אחד פעמיים נוספות בכל 24 שעות. עם זאת, כאמור, מידת ההגנה של נטילה באופן זה אינה וודאית.

 

עוד כתבות בנושא:

האם תהיו מוכנים לעבוד עם נשא HIV?

בזכות האבולוציה: האם יהודים אשכנזים עמידים לנגיף HIV?

חיים עם HIV, אין סיבה שתוותרו על החלום להביא ילדים לעולם

 

בשל העלויות הגבוהות, ובעקבות העובדה שרק כ-50 רופאים בישראל עברו את קורס ההכשרה ומורשים לרשום את תרופות ה- PrEP, מאות רוכשים את התרופות הללו דרך האינטרנט. באופן זה, הנטילה אינה מפוקחת, ועלולה לסכן את המשתמשים.

 

"הפעילות ההמינית של הומואים ישראלים משגשגת - והם נמצאים בסיכון"

כדי לאמוד את שיעור המשתמשים בתרופות הללו, ערך ד"ר גל וגנר, מנהל המרפאה הגאה בשירותי בריאות כללית ויו"ר משותף בחברה לרפואת להט"ב, סקר בקרב 31 רופאים המורשים לרשום את התרופות למניעת הדבקה ב-HIV. בנוסף נלקחו נתונים משיעור האישורים והניפוקים של תרופות אלה, מאז אושרו בספטמבר האחרון ובמשך כחצי שנה.

 

 ( ) ( )
מהנתונים עלה שכ-430 ישראלים נוטלים באופן קבוע את התרופה אמטריביר טבע, המורשית לשיווק בישראל. 850 ישראלים היו בייעוץ עם רופא בנוגע לשימוש ב-PrEP וקיבלו אישור ומרשם לתחילת טיפול, אולם רק כ-55% מהם אכן נוטלים את התרופה מדי יום. השאר נוטלים את הטיפול "מדי פעם", כך על פי הרופאים שנסקרו. עוד כ-100 ישראלים קיבלו ייעוץ ראשוני ומרשם, אך החליטו שלא להתחיל בטיפול.

 

"המטרה שלנו במחקר היתה לאתר אנשים בסיכון גבוה כדי שיגנו על עצמם בצורה טובה", מסביר ד"ר וגנר, "ביקשנו להוריד את מספר ההדבקות ב-HIV, והייתה בעיה, כיוון שאין ממש נתונים מדויקים בישראל ומשרד הבריאות לא מנהל מעקב מסודר אחר הנוטלים PrEP.

 

"אפשר לומר שהאוכלוסייה כאן דומה לזו שבסקוטלנד, שגם בה אושר ה-PrEP בסמוך אלינו. לעומת המצב בישראל, בסקוטלנד כבר 1,300 איש מטופלים בתרופה למניעת הדבקה ב-HIV. היינו מצפים שהמספר כאן יהיה גבוה יותר, כיוון שהפעילות המינית בקרב ההומואים כאן מאוד משגשגת ויש פלח ניכר שנמצא בסיכון גבוה להדבקה".

 

רוכשים תרופות באינטרנט בשליש מחיר

אחת הבעיות המרכזיות שעלה מהסקר היא העובדה שעל פי ההערכות, מאות ישראלים רוכשים את כדורי ה-PrEP דרך אתרים שונים באינטרנט. הכדורים מגיעים לארץ בדואר והם אינם בפיקוח. בנוסף, המשתמשים אינם נמצאים בהשגחה הרפואית הנדרשת, ונמצאים הן בסיכון להדבקה, שכן התרופות אינן מפוקחות, והן בסיכון מפני תופעות הלוואי של התרופות הלא מורשות.

 

"כשקונים פרפ בחו"ל, המחיר מגיע לכ-100 דולר לשלושה חודשים", מסביר ד"ר וגנר, "מובן שזה שליש מחיר מישראל. אבל התרופות לא מפוקחות, וגם אנשים לא מבצעים כאן את הבדיקות הנדרשות. אני בהחלט ממליץ שלא לרכוש תרופות דרך האינטרנט, ואם בכל זאת נטלתם תרופה שנרכשה בחו"ל, הקפידו לגשת לרופא שלכם, לדווח לו על כך, ולעבור את בדיקות הדם הנדרשות שכוללות שתן לחלבון, בדיקות דם לתפקודי כבד וכליות ובדיקות HIV ומחלות מין כל 3 חודשים. בנוסף אלה שנוטלים PrEP צריכים להימנע מתכשירים שעלולים לפגוע בכליות, שכוללים שיכוך כאבים מקבוצת NSAIDS, ואבקות חלבון או קריאטין השכיחות אצל מתאמני חדר כושר".

 

ממצאי הסקר יוצגו בכנס השנתי של החברה לרפואת להט"ב של ההסתדרות הרפואית, ובכנס "לדבר בריאות בגאווה" שיתקיים בגן מאיר בתל אביב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה רק מעטים נוטלים את התרופות?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים