שתף קטע נבחר

מעיין לגברים בלבד: הגברים טובלים, הנשים מסולקות

ג' הגיעה להשתכשך בליפתא והתבקשה לצאת "כי זה 'מקווה'", ואור ורשביאק נאלצה לעזוב לאחר שצעירים חרדים התקהלו סביבה: על פי עדויות שהצטברו גברים דתיים טובלים בעירום, דורשים מנשים שלא להיכנס למים ומסלקים אותן. בשישי - עצרת מחאה במעיין: "לא ניתן לאף גורם להדיר נשים מהמרחב הציבורי"

המעיין בליפתא - גברים בלבד (צילום: אורי)
המעיין בליפתא - גברים בלבד(צילום: אורי)

 

הנשים מסולקות מהמעיין: טבילה במעיין קריר ביום חם היא הבילוי האולטימטיבי באזור ירושלים, נטולת הים. אך עבור נשים רבות הפכה החוויה למפוקפקת. גברים דתיים וחרדים טובלים בעירום – ובמקרים אחרים דורשים מהן שלא להיכנס למים, להתלבש בצניעות או להסתלק מהמקום.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

בעקבות הצטברות מקרים בשבועות האחרונים במעיין ליפתא, יזמו צעירות ירושלמיות עצרת מחאה ביום שישי הקרוב. המחאה החלה בעקבות פוסט שפרסמה צעירה ירושלמית (שביקשה להישאר בעילום שם) שהגיעה למעין ליפתא בכניסה לעיר ביום שישי האחרון.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

ג' מספרת כי הגיעה למקום עם חברתה ועם הכלבים שלהן, כשבמקביל הגיעה למקום קבוצה של בחורי ישיבות. "לגיטימי, זאת ירושלים", כתבה לחבריה בפייסבוק, "אבל אז הם החלו לבקש מאיתנו לצאת מהמים מכיוון שזה 'מקווה' והם רוצים לטבול ללא טומאה של בנות".

 

היא הוסיפה כי סירבה לצאת מהמים, "אך חברה שלי יצאה, ולי ממש לא היה נעים עם המבטים שלהם עלי (כשאני בבגד ים, והם חרדים) אז יצאתי. הגדיל לעשות איזה בחור שצעק, תיכנסו למים ערומים, היא תצא".

 

"איך שנכנסתי למעיין כולם יצאו"

הפוסט המדובר עורר צעירות נוספות לשתף בסיפורים דומים. כך, למשל, אור ורשביאק, סטודנטית באוניברסיטה העברית, סיפרה כי הגיעה באותו יום למקום, והותקפה מילולית בידי צעירים דתיים וחרדים שדרשו ממנה להתלבש באופן צנוע יותר מכיוון שלבשה בגד ים.

 

המעיין בליפתא - גברים בלבד (צילום: אורי)
המעיין בליפתא - גברים בלבד(צילום: אורי)

 

"איך שנכנסתי למעיין כולם יצאו, ואיזה ילד צעק מרחוק 'צאי'", היא מספרת. "התעלמתי והמשכנו בשלנו. אחרי זמן מה, כשיצאנו מהמעיין וישבנו לידו, הרגשתי שכולם מסתכלים ובוהים בנו. אי נעימות, אבל נסבל".

 

לדבריה, "בשלב מסוים, ילד בן 12 מקסימום, הגיע אלינו וביקש ממני להתלבש (שלא בפני, כמובן), כי צריך לכבד את שאר האוכלוסייה החרדית במקום. כשאמרנו שמדובר במקום ציבורי וזכותי ללבוש מה שאני רוצה, ושכבוד עובד לשני הכיוונים - זה לא שינה כלום, למרות שהם לבשו בוקסרים צמודים, ואני בגד ים".

 

מאוחר יותר היא מעידה כי עשרה צעירים לפחות התקהלו סביבה, והיא חששה שהם ינקטו אלימות כלפיה. בשלב זה עזבו ורשביאק וחברתה את המקום. "אני גרה בירושלים כבר שלוש שנים, כבר קיבלתי מבטים, הערות וצעקות", היא מסכמת, "אבל תחושת השפלה וזעזוע כזאת עוד לא יצא לי לחוות. אני אוהבת את ירושלים, על גוניה וסוגיה, אבל אירוע כמו זה גורם לי לחשוב לאן עוד נגיע, כשאפילו ללכת למעיין בבגד ים מסתיים בצעקות ותחושות קשות".

 

גם אליה בן הרוש פרטוש שיתפה בסיפור דומה שאירע לה לפני כשבועיים במעיין ליפתא, כאשר הגיעה למקום עם חברים וחבורות של גברים טבלו עירומים וסירבו לצאת מהמים.

 

ביום שישי - מחאה

התופעה נפוצה במיוחד בימי שישי, אז גברים רבים רוצים לטבול לפני כניסת השבת. יש לציין כי לרשות הגברים הדתיים מקוואות רבים בהפעלת המועצה הדתית בירושלים. הדבר קורה במעיינות נוספים באזור ירושלים וגוש עציון, אך במיוחד במעיין ליפתא בגלל קרבתו לעיר והיכולת להגיע אליו רגלית מהכניסה לעיר ללא צורך ברכב.

 

כל הצעירות שרואיינו לכתבה לא פנו למשטרה מכיוון שהרגישו, לדבריהן, כי לא יקבלו התייחסות רצינית לנושא. "פרסמתי את הפוסט כדי להעלות את הנושא למודעות ושהתופעה הזו תיפסק", הסבירה הצעירה שהחלה את מחאת המעיינות.

 

ביום שישי הקרוב מתכננים פעילים ירושלמים להגיע למעיין ליפתא כדי לוודא שהנשים ירגישו בנוח לטבול במים. "אנחנו מזמינות אתכן ואתכם להגיע למעיין בשישי בצהריים, להתרחץ בו, ולהגיד ברגליים שלא ניתן לאף גורם קיצוני להדיר נשים מהמרחב הציבורי".

 

"הדרת נשים לא עוצרת בעיר"

משדולת הנשים בישראל נמסר בתגובה: "הדרת הנשים לצערנו לא עוצרת בעיר ומגיעה אפילו למשאבי הטבע שלנו, מרחבים שאמורים להיות פתוחים לכולנו, נשים וגברים גם יחד. תופעות כאלו בדיוק הן שממצבות נשים כמפגע צניעות שאפשר להזיז מהשטח ולסמן את עצם נוכחותן במרחב הציבורי כלא-לגיטימית. הפגיעה הקשה הזו שנגרמת לנשים בישראל, היא תוצאה מובהקת של פעילותם של כל הגורמים בממשלה ובכנסת שמקדמים הדרה והפרדה".

 

בשדולה סיכמו כי "אין לנו כל כוונה לתת לבריונות הזו להרים ראש, ואנו ניאבק בניסיונות הפסולים להדיר נשים בכל מקום בו תרים התופעה המכוערת את ראשה - כיכר העיר, האקדמיה או מעיין ליפתא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים