שתף קטע נבחר

רעל בעיניים: אנגליה נוקמת בפוטין על הדשא

ההעפלה האנגלית לחצי גמר המונדיאל במוסקבה באה כשהיחסים בין בריטניה לרוסיה בשפל בעקבות הרעלת המרגל סקריפל ובתו, שלטענת לונדון נעשתה בהוראת נשיא רוסיה. דיפלומטים גורשו, מוסדות נסגרו – ו-61% מהבריטים מצהירים: "רוסיה היא כוח רשע". אוהדים אנגלים פחדו לבוא למונדיאל, אבל אלה שנסעו שולחים הביתה מסר: "דווקא נחמדים, הרוסים"

כשהארי מגוואייר נגח אתמול את שער היתרון מול שבדיה ברבע גמר המונדיאל בסמארה, רק כמה אלפי אוהדים של נבחרת שלושת האריות צהלו ביציע. הרחק משם, בלונדון, רבבות חגגו ברחובות. תמונות המסך המפוצל שהוקרנו ברשתות הבריטיות מבטאות היטב את השבר ביחסים בין בריטניה לרוסיה, שם דוהרת נבחרת אנגליה בדרך – אולי – לגמר גביע העולם הראשון שלה מאז 1966.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

האנגלים נוהגים לנהור בהמוניהם לכל מונדיאל, וכך הם עשו גם כשהטורניר התקיים הרחק מארצם, למשל בברזיל ובדרום אפריקה. במונדיאל 1998 בצרפת ובאליפויות אירופה ב-2000 וב-2004 היו האוהדים האנגלים ממלאים דרך קבע חצי מהאצטדיון במשחקי נבחרתם ומוצאים דרכים יצירתיות לקנות כרטיסים גם אחרי שנמסר כי לא נותרו עוד מקומות פנויים. במונדיאל 2006 נסעו כ-80 אלף אנגלים לגלזנקירשן שבגרמניה למשחק רבע הגמר מול פורטוגל אף שפחות ממחציתם יכלו להיכנס לאצטדיון.

הארי מגווייר חוגג (צילום: רויטרס)
מגווייר חוגג את השער מול שבדיה אתמול. האנגלים פחדו ונשארו בבית(צילום: רויטרס)

ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
פוטין. ברוסיה טוענים שהתקשורת הבריטית עשתה לארצו דמוניזציה(צילום: רויטרס)

למונדיאל ברוסיה, לעומת זאת, הגיעו מאנגליה רק אלפים בודדים, ולמשחק הפתיחה של הנבחרת מול תוניסיה בוולגוגרד התייצבו כ-2,500 אנגלים בלבד. בשבוע שעבר, על רקע הצלחת הנבחרת, כבר החלה לנחות במוסקבה תגבורת של אוהדים, אבל במשחק שמינית הגמר מול קולומביה הם עדיין היו מיעוט ונבלעו בין המוני הקולומביאנים הרעשניים. ההחלטה של האנגלים להדיר את רגליהם מרוסיה היא תוצאה ישירה של הקרע ביחסים בין לונדון למוסקבה ושל הסיקור השלילי – ולפי פוטין הסיקור הדמוני – שמקבלת רוסיה בתקשורת הבריטית. על רקע זה ההצלחה המזהירה של נבחרת אנגליה במונדיאל הנוכחי היא לא פחות מאצבע בעינו של נשיא רוסיה.

 

ההרעה הדרמטית ביחסים בין לונדון למוסקבה נרשמה במרץ השנה, כשבעיר סולסברי, 145 קילומטרים דרומית-מערבית לבירה, הורעלו המרגל סרגיי סקריפל ובתו יוליה. סקריפל, בן 66, הוא קצין מודיעין רוסי לשעבר שהורשע ברוסיה בריגול לטובת בריטניה. במסגרת הסכם חילופי אסירים הוא נמסר לידי בריטניה בשנת 2010, ובשמונה השנים הבאות הוא חי חיים שקטים בסולסברי. לפני ארבעה וחצי חודשים באה מרוסיה בתו בת ה-33 יוליה לבקרו, וב-4 במרץ נמצאו שניהם על ספסל בעיר כשהם מתקשים לזוז. בתחילה חשדו אנשי ההצלה כי השניים צרכו סמים קשים, אך בהמשך התברר כי הורעלו בחומר "נוביצ'וק", שפותח על-ידי מדענים סובייטים ופוגע קשות בעצבים.

בריטניה אנגליה אמסברי הרעלה כמו במקרה של סקריפל (צילום:  gettyimages)
זירת ההרעלה באמסברי בשבוע שעבר. נשק כימי בלב העיר(צילום: gettyimages)

עיתוני אנגליה ()
עיתוני אנגליה יוצאים מגדרם בעקבות ההעפלה לחצי הגמר

בריטניה האשימה את רוסיה באחריות להרעלתם, ושר החוץ הבריטי בוריס ג'ונסון אף אמר כי סביר להניח שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין קיבל בעצמו את ההחלטה להשתמש ברעל לצורך ההתנקשות. החוקרים הבריטים מעריכים כי שני מתנקשים ביצעו את התקיפה וכי הם נמלטו מבריטניה ביום המחרת. כמעט באורח נס, אחרי שבועות שבהם היו מאושפזים במצב קשה, הצליחו סרגיי ויוליה סקריפל להתאושש, וכעת הם נמצאים בתהליכי שיקום. עם זאת, הרופאים עדיין אינם יודעים לומר איזו השפעה ארוכת טווח תהיה להרעלה שעברו. השניים הועברו למקום סודי, ושם הם זוכים להגנה.

 

רוסיה: אזהרת מסע ללונדון

בריטניה תיארה את ניסיון ההתנקשות בסקריפל כ"מתקפה הכימית הראשונה באירופה מאז מלחמת העולם השנייה". כעונש היא גירש מתחומה 23 דיפלומטים רוסים ושכנעה עשרות מבעלות בריתה לגרש אף הן דיפלומטים בחזרה למוסקבה. היא אף הודיעה כי לא תשלח נציגים רשמיים מהדרג המדיני למונדיאל ברוסיה. רוסיה הגיבה עד מהרה בגירוש 23 דיפלומטים בריטים והודיעה על הפסקת פעילותה של "המועצה הבריטית", המקדמת את קשרי התרבות בין שתי המדינות, ועל סגירת הקונסוליה הכללית של בריטניה בסנט פטרבורג, העיר השנייה בגודלה ברוסיה. היא גם פרסמה אזהרת מסע שבה קראה לאזרחיה לשקול היטב כל נסיעה שלהם לבריטניה בטענה שהם עלולים ליפול קורבן להתקפה בה.

 

 

סרגיי סקריפל ויוליה סקריפל ()
סרגיי סקריפל ויוליה סקריפל. משתקמים והועברו למקום מסתור

יוליה סקריפל שהורעלה יחד עם אביה, המרגל לשעבר סרגיי סקריפל (צילום: AFP)
יוליה סקריפל אחרי שחרורה מבית החולים. ההשלכות ארוכות הטווח לא ברורות(צילום: AFP)

משרד החוץ במוסקבה הסביר שהתגובה החריפה ננקטה בשל "המעשים הפרובוקטיביים וההאשמות הבלתי מבוססות מצד בריטניה". הוא טען כי ההאשמות הבריטיות מושמעות במסגרת קמפיין מתוכנן היטב שמטרתו להשחיר את דמותה של רוסיה. לדבריו מאז קריסת ברית המועצות מדינות אחרות הן שבחנו את השימוש בנוביצ'וק – בריטניה, צ'כיה, סלובקיה, שבדיה וארה"ב – ולפיכך סביר יותר להניח שהן המקור לרעל שבו השתמשו המתנקשים נגד סקריפל ובתו. חברים בפרלמנט הרוסים אף האשימו את בריטניה כי השתמשה ב"מועצה הבריטית" ככסות לפעילותם של מרגלים בריטים.

מחפשים חומרים מסוכנים ליד זירת ההרעלה של הסקריפלים (צילום: AP) (צילום: AP)
מחפשים חומרים מסוכנים ליד זירת ההרעלה של הסקריפלים(צילום: AP)

בשבוע שעבר, בשעה שרוסיה ואנגליה חוגגות שתיהן את ההצלחה המסחררת של נבחרות הכדורגל שלהן במונדיאל, שבה וצפה המתיחות בעקבות מציאתם של בני זוג תושבי אמסברי, צ'רלי רוולי בן ה-45 ודון סטרגס בת ה-44, חסרי הכרה כשהם סובלים מתסמינים דומים מאוד לאלה שמהם סבלו סרגיי ויוליה סקריפל. גם הפעם חשבו תחילה אנשי הסיוע כי הם צרכו סמים קשים, אך בהמשך התעורר החשד שאף הם הורעלו. הבדיקות הוכיחו: גם הם באו במגע עם החומר המסוכן "נוביצ'וק", שבו הותקפו סקריפל ובתו.

 

בלונדון מעריכים כי לא מדובר בהתקפה נוספת, אלא כי רוולי וסטרגס באו במגע עם שרידים של אותה מנת חומר שבאמצעותה הורעלו הסקריפלים. אמסברי שבה נמצאו שוכנת קילומטרים אחדים בלבד מסולסברי, העיר שבה הורעלו סרגיי ויוליה סקריפל. המסקנה הזו מטרידה לא פחות: פירוש הדבר ששרידים של החומר עדיין מפוזרים במרכז עיר באנגליה, וייתכן שסכנה ארוכת טווח נשקפת לתושבים.

 

מ-0 עד 10, רוסיה מסוכנת 10

יממה לאחר התפוצצות הפרשה החדשה הכחישה רוסיה בתוקף כי היא מעורבת באופן כלשהו באירוע. שגרירות רוסיה בהולנד אף כתבה בטוויטר כי רוסיה אינה טיפשה מספיק כדי לבצע התקפה כזו בזמן שהיא מארחת את המונדיאל, והאשימה במרומז את לונדון בביום האירוע: "ההצגה חייבת להימשך?". סרגיי ז'לזניאק, סגן יו"ר הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, אף אמר כי האירוע בבריטניה נראה כמו ניסיון בריטי לפגוע בהתרשמות החיובית של אוהדי הכדורגל האנגלים מרוסיה במהלך המונדיאל.

אוהדי נבחרת אנגליה (צילום: AP)
לא היו בחצי הגמר מאז 1990. אוהדי אנגליה חוגגים דווקא כשפוטין מארח(צילום: AP)

לפרשות ההרעלה יש כמובן להוסיף את המתח המובנה בין המערב, שבריטניה היא אחת ממנהיגותיו, לבין רוסיה. בריטניה, כמו שאר מדינות האיחוד האירופי, אוכפת סנקציות קשות על רוסיה בעקבות פלישתה לחצי האי קרים באוקראינה וסיפוחו אליה. כמו ארה"ב היא מוטרדת מאוד מהפעילות לכאורה של האקרים רוסים בשירות הקרמלין, מהניסיונות כביכול של רוסיה להתערב במערכות בחירות במערב ולהשפיע על תוצאותיהן – ומהפעילות של מטוסים רוסיים בשמי אירופה. הסיוע הצבאי של פוטין לנשיא סוריה אסד גם אחרי שזה השתמש בנשק כימי רק הגבירה את הזעם על רוסיה במערב.

 

לקראת המונדיאל הרבתה התקשורת הבריטית לדווח על האווירה העוינת שמחכה למערביים בארצו של פוטין: היא הדגישה מאוד את החשש מחוליגנים רוסים כמו אלה שחוללו מהומות דמים באליפות אירופה בצרפת לפני שנתיים, שם ניהלו קרבות רחוב מול אוהדים אנגלים; היא הזהירה גם מהצפוי ללהט"בים שיגיעו למונדיאל בגלל החוק הרוסי נגד "תעמולה הומוסקסואלית"; והיא אף התריעה כי הטלפונים הסלולריים והמחשבים הניידים של האוהדים המגיעים לרוסיה עלולים להיפרץ על-ידי ההאקרים הפועלים בשליחות הקרמלין.

בריטניה אנגליה אמסברי הרעלה כמו במקרה של סקריפל (צילום:  gettyimages)
הבית שבו נמצא הזוג המורעל באמסברי. הבריטים בטוחים: רוסיה היא איום(צילום: gettyimages)

סקר שפרסם מכון ComRes הבריטי באפריל השנה הראה ש-61% מהבריטים סבורים כי רוסיה היא כוח רשע בעולם. 50% מהנשאלים אמרו כי הם מאמינים שפוטין אחראי להרעלה בסולסברי ורק 14% השיבו שהם אינם מאמינים שהוא האחראי. סקר של מכון הסקרים "יוגוב" הראה שרוסיה היא איום בעיני הבריטים יותר מאשר בעיני תושבי כל מדינה אחרת באירופה שהשתתפו במשאל: בסולם איום של 0 עד 10 נתנו 22% מהנשאלים הבריטים לרוסיה את הציון הלא מחמיא 10.

 

"העם הרוסי נהדר"

על רקע זה לא מפליאה העובדה שרק אוהדים אנגלים מעטים הטריחו את עצמם עד כה למונדיאל ברוסיה. "זה כנראה המספר הנמוך ביותר של אוהדי אנגליה שראיתי בטורניר גדול אי פעם, וזה מאוד מאוד מאכזב", העיד בשבוע שעבר פול ווילסון מניוקאסל. האוהד טרוור סיפר: "אם לומר את האמת, מבאס שיש כל כך מעט אוהדים. חשבתי שיבואו יותר בהתחשב בהצלחה של הנבחרת, אבל זה לא נראה ככה".

 

מייקל מלונדון הוסיף: "זה כל כך לא מתאים לנו, בדרך כלל אנחנו מביאים כל כך הרבה אוהדים, יותר ממדינות אחרות, אבל בהתחשב בכך שלא ידענו מה מצפה לנו כאן ובכך שמחירי ההגעה לעיר כמו סמארה (שם נערך משחק רבע הגמר מול שבדיה) גבוהים מאוד – מה שהבאנו לכאן זה די הרבה".

הארי קיין חוגג שער בפנדל (צילום: AFP)
כוכב נבחרת אנגליה הארי קיין. יכול לזכות בגביע דווקא במוסקבה(צילום: AFP)

"התקשורת באנגליה הזהירה די הרבה מבעיית החוליגנים והבטיחות", הסביר ריצ'רד ווסטוד, מנהל חברת בירה שבא למשחק מול קולומביה, "אבל שני הילדים שלי כבר היו ברוסיה בימים הראשונים של המונדיאל, וכשהם חזרו הם אמרו שלא הייתה שום בעיה ושהם חושבים שהעם הרוסי נהדר".

 

מסביב לכדור – עוד כתבות:

שכנים ולא שונאים: למה הלטינים מאוחדים במונדיאל?

לאהוב את הנבחרת, לשנוא את המשטר: עם האיראנים בניו יורק

כמה איסלנד קטנה? האוהדים והנבחרת משפחה

אוהדים אספו זבל: יפן והניקיון – מה הקטע?

 

דארן הייט, הבעלים הבריטי של חברה בתחום הפיננסים במוסקבה, בא לאסוף שני חברים שלו שהגיעו מלונדון. "התקשרתי לאנשים בבית כדי להסביר להם שהכול בסדר. אתה מדבר עם אנשים בטלפון והם אומרים – 'בטוח שם?'. אני מדבר איתם, אני מסביר להם על האווירה. עכשיו הם רוצים לבוא ולהיות חלק מזה". אמו מתכוונת כעת לבוא לחצי הגמר.

 

גם ג'יימי מקדיירמיד החליט שלא להתייחס לדיווחים השליליים על רוסיה ובא לחזות מקרוב במשחקי הנוק-אאוט. ויש לו הסבר משכנע: "לכל מקום חייבים לתת צ'אנס. חוץ מזה, אני ממנצ'סטר. זה לא יכול להיות עד כדי כך גרוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אוהדי אנגליה. תגבורת נשלחת למוסקבה
צילום: AFP
מומלצים