שתף קטע נבחר

טראמפ ואירופה: הניצחון הוא בעיני המתבונן

אחרי שהטיל על אירופה מכסים וכינה אותה "האויב מספר אחת", יצא השבוע טראמפ עם נשיא הנציבות האירופית לגן הוורדים והכריז על דף חדש ביחסים: "אנחנו ניתן הקלות, הם יקנו גז". טראמפ בטוח שאירופה התקפלה, אבל נראה שדווקא הוא ירד מהעץ

כשהוא שוצף וקוצף, מעליב ורומס, מתנהל דונלד טראמפ בזירה שהוא הכי פחות מכיר: העולם ומורכבות היחסים בין מדינותיו. את הפרקטיקה הוא הביא משולחנות המשא ומתן של הנדל"ניסטים. שם מקובל לדפוק על השולחן, לרמוס את מי שבא לעשות איתך עסקה כדי לגרום לו לרדת במחיר, ולהזעיף פנים כדי להעביר את המסר שאינך נסוג אלא עומד לפוצץ את הדיל – וכל זה רק כדי להשיג דבר מה נוסף.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בסצנת העסקים שבה היה מעורב לפני שנבחר לנשיא ידע טראמפ היטב לעשות את השואו הזה. למרות פשיטות הרגל המרובות שעבר הוא היה גאה כל כך בהתנהלותו העסקית, עד שהוא ישב לכתוב ספר שכותרתו "אומנות העסקה", ובו הוא מהלל ומשבח את כישוריו בתחום. בעיניו, הוא עצמו היה כמובן אמן הנותן לקוראיו אפשרות להציץ למעשיו במלוא תפארתם.

טראמפ ויונקר (צילום: MCT)
עם נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר. החקלאים שילמו את המחיר(צילום: MCT)
 

אלא שהעולם המדיני המפותל אינו העתק של יחסי התן-וקח שמתאימים לבניית גורדי שחקים או בתי קזינו. השבוע, כשעמד בגן הוורדים בבית הלבן לצד נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר, נאלץ טראמפ לשנות את הטון, להנמיך את הקול ולבשר לאומה ולעולם כולו כי למרות שפתח במלחמת סחר עם אירופה בהחלטתו להטיל מכסים על ברזל ואלומיניום אירופיים, עכשיו הוא הגיע להסכמות עם היבשת הישנה: כעת, הסביר טראמפ, זהו הזמן לפתוח דף חדש. אירופה הבטיחה שבתמורה תרכוש מארה"ב גז טבעי בשווי מיליארדי דולרים, אבל עוד חזון למועד: עד שוושינגטון תוכל למכור את כמויות הגז הללו יחלוף זמן רב.

 

הבית הלבן ניסה לשווק את ההסכמה עם האיחוד האירופי כהישג גדול של טראמפ, אלא שהמציאות מורכבת יותר. שלא כמו בעולם העסקים, שבו עומדים זה מול זה שני צדדים, במדיניות ובפוליטיקה צריך המנהיג להתחשב ברצונו של הקהל החשוב ביותר מבחינתו – הבוחרים.

 

מנהיגים בפסגת נאט
טראמפ בפסגת נאט"ו. עלב במיי, זעם על מרקל(צילום: AP)
 

 

יין מקליפורניה, יין מבורדו

מצביעי טראמפ לא בהכרח אוהבים את אירופה, אולי להפך. מן הסתם הם אהבו לשמוע רק בשבוע שעבר את טראמפ "מכניס לאירופים" ומכנה את האיחוד האירופי "האויב מספר אחת של אמריקה" בגלל יחסי הסחר בין הצדדים. בוחרי טראמפ – ובכלל, מחצית אמריקה – מחזיקים למשל ביחס של הערצה ושנאה בה בעת לצרפתים: עדיין אפשר לשמוע אותם מכנים את הצרפתים "אוכלי צפרדעים", ורבים מהאמריקנים מוכנים לשלם יותר על יין מקליפורניה מאשר לצרוך יין מבורדו שבצרפת.

 

לקלל את אירופה זה טוב לבסיס הפוליטי של טראמפ, אבל אותו בסיס החל לכעוס כאשר התברר שהוא זה שנפגע ממלחמת הסחר שהכריז טראמפ ומהמכסים הגדולים שהטיל. אירופה, כמו מקסיקו וסין, גמלה לנשיא האמריקני, והמכסים שהטילה על ייבוא מוצרים כמו וויסקי, גבינות, בשר וחזיר מארה"ב, בעיקר מוצרים ממדינות התומכות בטראמפ, עוררו מחאה של האיכרים והחקלאים. אלה מחאו כפיים לנשיא על היחס הנוקשה שלו לאירופה רק עד שהיחס הזה פגע בכיסם, ואז הם מיהרו להפעיל את נציגיהם הרפובליקנים כדי לבלום את הדהרה של טראמפ.

דונלד טראמפ ולדימיר פוטין  (צילום: AFP)
טראמפ עם פוטין בהלסינקי. רק אנשי "הפייק ניוז" לא מפרגנים?(צילום: AFP)

רק לפני פחות משבועיים סייר טראמפ באירופה, תקף את נאט"ו, עלב בתרזה מיי, זעם על אנגלה מרקל והעביר מסר של שינוי דרמטי במדיניות החוץ האמריקנית: אירופה, שהיא בעלת הברית החשובה של ארה"ב, הפכה בעיניו לאויב. אירופה מצדה זועמת על טראמפ על שפרש מהסכם הגרעין עם איראן ולא סיפק חלופה, ועל כך שהוא מסרב להכיר בהתחממות כדור הארץ ופרש מהסכם פריז למרות חוות הדעת המקיפות של המדענים. והיא זועמת בעיקר על הסגנון שהכניס לדיפלומטיה הבינלאומית: הסגנון הרומס.

 

ללכת לישון עם השקר

את ספרו "אומנות העיסקה" כתב טראמפ עם סופר צללים, העיתונאי טוני שוורץ, שבילה במחיצתו שעות רבות ביום במשך 18 חודשים. אותו שוורץ עקב בשבועות האחרונים אחרי התנהלותו המדינית של טראמפ, בעיקר אחר מעלליו עם אירופה ועם רוסיה, ויצא לתקשורת באזהרה חסרת תקדים: "יש כאן מצב חירום אמיתי", אמר, "הנשיא מנותק מהמציאות. הוא חי במציאות שונה משל שאר העולם. הוא חוזר עשרות פעמים על אותו משפט וחושב שאם יחזור על שקריו פעם אחר פעם – השקר יהפוך לאמת. הוא חושב שאם אנשים ישמעו אותו בלילה חוזר בלי סוף על אותן מילים, הם יתעוררו בבוקר ויאמינו שדבריו אמת. כמה פעמים הוא אמר בימים האחרונים שלא היה בבחירות שיתוף פעולה (של אנשי הקמפיין שלו – א"א) עם רוסיה? זאת השיטה שלו, ואותי זה מפחיד".

דונלד טראמפ עם קים ג'ונג און (צילום: AP)
נשיא ארה"ב ושליט צפון קוריאה. טראמפ יצר לעצמו מציאות מדומיינת(צילום: AP)

אז בבית הלבן הייתה השבוע הכרזה על דף חדש ביחסים בין ארה"ב לאיחוד האירופי, אבל שני הצדדים הודיעו כי המשא ומתן בנוגע לפרטים רק החל. זה יכול לנוע לכאן או לשם, ובינתיים טראמפ – שבהרבה רעש וצלצולים הכריז על הטלת מכסי מגן – חזר בו תמורת ההבטחה של אירופה לקנות גז טבעי. טראמפ בטוח שאירופה התקפלה כי הוא הראה לה אגרוף קפוץ, אלא שעל פי המתווה שהבית הלבן עצמו פרסם, זה נראה יותר כאילו טראמפ הוא שירד מהעץ.

 

באותו היום ירד טראמפ מעוד צמרת גבוהה: היועץ לביטחון לאומי שלו ג'ון בולטון הודיע כי אף שטראמפ הזמין את פוטין לבקר בבית הלבן בסתיו הקרוב, ההזמנה תידחה למועד מאוחר יותר. טראמפ הזמין את פוטין לארה"ב אחרי פגישתם בהלסינקי, פגישה שגררה ביקורת קשה כלפי הנשיא האמריקני אחרי שטראמפ התייצב לצד פוטין נגד גופי המודיעין האמריקניים והתעקש שבניגוד לקביעתם רוסיה לא התערבה בבחירות בארה"ב ב-2016. כעבור יממה חזר בו טראמפ במידת מה, אבל לא רק מתנגדיו אלא גם חבריו למפלגה, ראשי הרפובליקנים, כעסו על המופע שלו בהלסינקי, ובעיקר על העובדה שבמשך שעתיים שוחחו הוא ופוטין בארבע עיניים – מגובים במתרגמים בלבד – ולאיש אין מושג מה סיכמו ומה טראמפ אמר או לא אמר.

ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ מסיבת עיתונאים (צילום: AFP)
נשיאי ארה"ב ורוסיה. מה הם אמרו בארבע עיניים?(צילום: AFP)

לעת עתה נאלץ טראמפ לוותר על הביקור הרוסי בבית הלבן – פוטין לא יבוא. זה לא מפריע לנשיא האמריקני להמשיך לומר שהמון דברים טובים קרו בפסגה המוצלחת שלו עם נשיא רוסיה ושהפגישה הייתה טובה מאוד לעם האמריקני – ואלה רק אנשי ה"פייק ניוז" שלא מפרגנים. זה מסר דומה למסר שהעביר אחרי הפגישה עם קים ג'ונג און בסינגפור כשאמר שהאמריקנים יכולים ללכת לישון בשקט משום שהאיום הגרעיני מצפון קוריאה הוסר – בעוד בפועל המשיכה בפיונגיאנג בתוכנית הגרעין.

 

טוני שוורץ, שמכיר את טראמפ אולי טוב יותר מכל עיתונאי אחר, הגדיר את התופעה כך: אין קשר בין המציאות לבין העולם המדומיין שטראמפ יצר לעצמו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
טראמפ ומרקל. כועסים ומתפייסים
צילום: EPA
מומלצים