שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי

נהרג בתאונת בנייה יום לפני קבלת התואר: מניין הקורבנות ממשיך לטפס

חודש יולי הסתיים עם 4 פועלים נוספים שנהרגו בתאונות באתרי בנייה, אחד מהם מצא את מותו יום לפני סיום לימודיו האקדמאים. דודו מספר בכאב: "קיבלנו קשה את הבשורה, כולנו עדיין בהלם". מתחילת השנה נהרגו 23 עובדים בענף המדמם - עלייה של 27% לעומת התקופה המקבילה

חודש יולי הסתיים עם מניין גבוה של 4 הרוגים בתאונות עבודה בבניין. בכך טיפס מניין ההרוגים מתחילת השנה ל-23 פועלים שקיפחו את חייהם במהלך העבודה, לא כולל שני אזרחים שקיפחו את חייהם, וזאת בהשוואה ל-18 הרוגים שנרשמו מתחילת השנה בתקופה המקבילה אשתקד. כלומר - עלייה של 27.7%.

 

שניים מהעובדים שנהרגו בחודש האחרון קיפחו את חייהם בתוך פרק זמן של 24 שעות, ביום רביעי בשבוע שעבר.

 

"השמחה הלכה איתו"

ההרוג האחרון בחודש זה היה אמיר מוחמד אחמד זבן, שנפל מהקומה השביעית לפיר מעלית באתר בנייה ביישוב חריש. במשטרה ציינו כי מדובר בשוהה בלתי חוקי, שישן על גג המבנה.

 

תאונות עבודה הרוג אמיר מוחמד אחמד זבן ( )
אמיר מוחמד אחמד זבן המנוח

זבן, בן 23 במותו, התגורר בכפר קפין, מערבית לטול כרם. יום למחרת התאונה הקטלנית שגבתה את חייו הוא היה אמור לחגוג את סיום לימודיו האקדמאיים ולקבל את התואר, ובחודש הבא את חתונת אחיו. "קיבלנו קשה את הבשורה על מותו, כולנו עדיין בהלם", אמר ל-ynet דודו, אבראהים זבן.

 

הדוד סיפר כי זבן החל לעבוד באתר לאחרונה, במטרה לעזור לאחיו בהוצאות החתונה. הוא הוסיף כי אביו של המנוח ביקר אותו באתר בחריש יום קודם לאסון, וביקש ממנו שייקח חופשה ויחזור הביתה עד לחתונה, אבל הוא סירב והתעקש להמשיך בעבודתו. "לצערי, השמחה הלכה איתו. איבדנו אותו", אמר הדוד.

 

איברהים דוד של הרוג בתאונת עבודה בבניין ( )
איברהים, דודו של אמיר המנוח

לדברי הדוד, "אנחנו נשקול לנקוט בצעדים משפטיים, לא בגלל כסף אלא כדי להגן על פועלים אחרים, שסובלים מזלזלול הגופים האחראים. אמיר נפל בתוך פיר חשוף שהיו יכולים לסגור מלמעלה או לסגור מסביב, אבל לא עשו את זה.

 

"יש באתרי בנייה הרבה רשלנות שגורמת לאסונות. הפועלים ובני משפחותיהם הם אלו שמשלמים את המחיר הקשה ביותר, בעוד שהאחראים במשרד העבודה יושבים ומסתכלים כאילו לא קרה כלום. הם מזלזלים בחיי אדם".

 

תאונת עבודה  ( )
הפיר שאמיר נפל לתוכו

במשטרת ישראל מסרו בתגובה, כי "מבדיקה ראשונית עולה, כי מדובר בשוהה בלתי חוקי בן 24, תושב טול כרם, אשר ככל הנראה ישן על גג המבנה ובשעת לילה נפל אל תוך פיר המעלית. גורמי רפואה קבעו את מותו במקום ופיקוד התחנה וצוות חקירות נכח בזירה על מנת לחקור את הנסיבות, כאשר חוקרי משרד העבודה והרווחה זומנו בהתאם".

 

עו"ד ניקולא גדיר מארגון קו לעובד מציינת באשר לנסיבות מותו של זבן, כי "ידוע לכל המעורבים בדבר, מרשויות המדינה ועד הקבלנים, כי שינה באתרי בניה היא דבר נפוץ בקרב עובדים פלסטינים, גם במקרים של עובדים עם היתרי עבודה.

 

לדבריה, הרשויות אינן מפקחות על תנאי העסקתם של עובדים אלה והנוהל מאפשר להלין אותם בכל "מבנה" תוך איסור יציאה מהאתר. "מציאות זו פוגעת בעובדים הפלסטינים ומפרה באופן גס את זכותם לתנאי עבודה ראויים ובטוחים".

 

70% מהתאונות הקטלניות השנה - נפילות מגובה

בבוקרו של אותו היום שבו נהרג זבן התרחשה תאונה קטלנית נוספת, בה איבד את חייו ח'אלד סאלח אבו אלרוב לאחר שקרסה עליו תלולית עפר וקברה אותו באתר בניה בעארה. ח'אלד, בן 34 במותו, התגורר בכפר ג'לבון מזרחית לג'נין. צוות מגן דוד אדום קבע את מותו בשטח.

 

תאונות עבודה הרוג ח'אלד סאלח אבו אלרוב ( )
ח'אלד סאלח אבו אלרוב המנוח

תאונת עבודה  ( )
זירת התאונה שבה נהרג ח'אלד

בנוסף התרחשו במהלך החודש שעבר שתי תאונות קטלניות נוספות באתרי הבנייה. כבר ביומו הראשון נפתח חודש יולי בתאונה שהביאה למותו של מהראן מיעארי, בן 28 במותו. מיעארי, שהתגורר בכפר מכר, נפל מגג בניין בגובה של כ-6 קומות באתר בנייה של חברת קוני קציר בקרית אתא. מותו נקבע במקום.

 

תאונת עבודה  ( )
מהראן מיעארי המנוח (צילום: באדיבות פרויקט נרתמים)

בפרויקט 'נרתמים - בטיחות לעובדי הבניין', המופעל על ידי הארגונים 'קו לעובד' ו'מען' במטרה למגר את התאונות הקטלניות הרבות בענף מזכירים, כי סיבת המוות הנפוצה ביותר באתרי הבנייה היא נפילה מגובה. לפי נתוני הפרויקט, מיעארי היה ההרוג ה-14 השנה בתאונות נפילה מגובה 70% מכלל תאונות הבניין השנה התרחשו עקב נפילה מגובה.

 

בתאונה נוספת, שהתרחשה ב-15 ביולי, נהרג מוחמד עאהד זיאדאת, בן 19 בלבד, מכפר מוקייבלה בצפון. התאונה התרחשה באתר לבניית תחנת הכוח "אגירה שאובה בגלבוע", פרויקט של משרד האנרגיה המוקם על ידי שותפות אלקטרה בניה וסולל בונה.

 

תאונות עבודה הרוג מוחמד עאהד זיאדאת ( )
מוחמד עאהד זיאדאת המנוח (צילום: באדיבות פרויקט נרתמים)

המנוח עבד בתחתית פיר יחד עם עוד 10 מחבריו לעבודה, כאשר נפל עליהם דוד בטון מגובה 50 מטר. בתום פעולות חילוץ ממושכות חולצו בשלום מהפיר 6 עובדים, שניים פצועים באורח בינוני ושניים נוספים קל. מדובר היה בתאונה הקטלנית השלישית שהתרחשה בפרויקט זה מאז החלה בנייתו בשנת 2015.

 

משפחות ההרוגים מחכות למידע

מניין ההרוגים מתחילת השנה הנוכחית אינו כולל כאמור שני אזרחים שקיפחו את חייהם. בתחילת החודש מת מפצעיו תושב חולון בן 21, שנפגע שבוע לפני כן מקרש שנפל ליד אתר בנייה ברחוב אצ"ל שבעיר. בנוסף, בחודש פברואר השנה נהרגה נטע רוטמן (52) מקריית אונו, מקריסה של מנוף על רכבה בכפר סבא.

 

בינתיים, משפחות העובדים בענף שנהרגו עדיין ממתינות לכך שהגורמים הרשמיים ייצרו איתם קשר באשר לנסיבות התאונות שגבו את חיי יקיריהם. כך, קרובי משפחתו של עטאף אחמד פיאד, שנהרג בתאונת עבודה בחודש יוני כתוצאה מנפילה מגובה באתר בנייה של חברת דונה בחריש, סיפרו ל-ynet, כי הרשויות המוסמכות לא יצרו איתם קשר עד כה.

 

עטאף כבהא ()
עטאף כבהא המנוח

לדבריהם, "אנחנו עוד מחכים לתוצאות שגרמו לאסון, עד היום לא קיבלנו פרטים מדויקים לכל מה שהתרחש". עטאף, בן 41 במותו ותושב בעין א-סהלה שבוואדי עארה,  הותיר אחריו אישה ושתי בנות, האחת בת שמונה והשנייה בת שנה ושמונה חודשים.

 

עו"ד ישראל אסל, היועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות, מסר כי "רצף התאונות הקטלניות באתרי הבנייה ואוזלת היד של רשויות האכיפה מלמדים, שחיי אדם הפכו למוצר הכי זול בענף הבנייה. אדישות המדינה מקוממת לאור העובדה שמדינת ישראל הפכה למובילה במדינות ה-OECD בכמות תאונות העבודה בענף הבנייה. באחריות רשם הקבלנים לממש את סמכותו החוקית ולפעול לשלילת רישיונות של קבלנים בגין הפרות בטיחות ובכלל זה בגין מוות של פועלי בניין".

 

אסל הוסיף כי "לא נשלל אף לא רישיון של קבלן אחד מאז קום המדינה, למרות אלפי הרוגים שקיפחו את חייהם ובגלל שאין מי שייתן את הדין. הקבלנים יודעים שאין ענישה ולכן גם אין להם אינטרס להשקיע בבטיחות העובדים , בכוונתנו לפעול בעת הקרובה ולעתור כנגד רשם הקבלנים שלא נוקף אצבע כנגד קבלנים שאצלם נהרגו פועלים".

 

 

"שר העבודה מתנער מאחריות"

בפרויקט 'נרתמים' מסרו ל-ynet, כי נתוני חודש יולי מצביעים על התמשכות מגמת העלייה במספר ההרוגים בתאונות העבודה לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בנוסף להרוגים, נפצעו גם שישה עובדים נוספים באורח קשה בתאונות בבניין.

 

בפרויקט הוסיפו כי חרף הבטחות הממונים על הנושא, ובראשם שר העבודה והרווחה חיים כץ, הרי שהכשלים הרבים בענף עדיין אינם מטופלים. בתוך כך, 'קו לעובד' עתר לפני כשלושה חודשים לבג"ץ בדרישה ליישם את התחייבות המדינה להקים יחידת חקירות משטרתית, שתפעל לחקירת תאונות קטלניות עם מפקחי מינהל הבטיחות במשרד העבודה והרווחה. "מזה שנתיים מופרחות הבטחות בנדון, אך טרם פורסמו מכרזים או גובשו הדרישות המקצועיות עבור היחידה", מציינים שם.

 

ב'נרתמים' אף מתחו ביקורת בדבר אי יישום הבטחות השר כץ, בדבר הגדלת קנסות על קבלנים בגין עבירות בטיחות. בדיון שנערך החודש בוועדה לביקורת המדינה התברר כי עד כה נגבו בפועל מקבלנים קנסות בשווי 300 אלף שקל, ולא 44 מיליון שקל כפי שהצהיר המשרד בעבר. עוד התברר כי עד כה הוטלו ונגבו 55 קנסות בלבד, ולא 1,600 קנסות כפי שמסרו בעבר נציגי המשרד.

 

"השר הצביע על הקנסות ככלי הרתעה ראשון במעלה נגד קבלנים עבריינים, אשר אמורים היו לשלם מחיר כואב עבור ליקויי בטיחות והפקרת חיי אדם", אמרו בפרויקט, "הודעות אלו התבררו כחסרות כל אחיזה במציאות".

 

בפרויקט הוסיפו וטענו נגד פנייתו של השר כץ בחודש האחרון למשרד הכלכלה, בבקשה להפוך את התקן האירופי לפיגומים, לתקן רשמי מחייב עבור קבלנים. "שר העבודה יכול לעשות זאת בעצמו באמצעות תיקונן של תקנות הבטיחות בעבודה", מציינת גדיר, "הפנייה לשר הכלכלה אינה אלא התנערות מאחריות והימשכות הסחבת הבלתי נסבלת בטיפול במגפת תאונות הבניין".

  

ממשרד העבודה והרווחה נמסר: "עם היוודע מקרי התאונות, מפקחי מינהל הבטיחות מגיעים לשטח ומסייעים מקצועית למשטרה. באשר למסקנות הסופיות של סיבת התאונה, המשטרה היא שאמונה על החקירה וקביעת נסיבות התאונה.

 

"לאחר שנים בהם תחום הבטיחות הוזנח, משרד העבודה והרווחה נלחם בתאונות הבנייה במגוון כלים ביניהם קנסות לקבלנים רשלנים, שימוש באמצעים טכנולוגים על מנת להגביר את הבטיחות. אנו שבים וקוראים לקבלנים לקחת אחריות ולשמור על חיי אדם באתרי הבנייה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמיר מוחמד אחמד זבן המנוח
מומלצים