שתף קטע נבחר

קמפינג ומסעות: המלצות ל"טיולי כוכב" בצפון

לישון באוהל במעיין חרוד, לקום בבוקר ולטייל בתל יזרעאל – זאת רק אפשרות אחת למי שרוצה להתנסות בקונספט של "טיולי הכוכב". ריכזנו עבורם שלל המלצות לאזור הצפון

  

הרעיון פשוט: לנים בחניון לילה בחיק הטבע, ובמהלך האירוח מקבלים הצעות לטיולים קצרים, קלילים ומהנים באזור. מוקדם יותר החודש סיפרתי לכם על פרויקט הקונספט החדש של מסלולי טיול כוכב שהשיקה רשות הטבע והגנים. התחלנו עם ההמלצות השוות לאזור הדרום, והשבוע הגיע תורן של ההמלצות לאזור הצפון.


 

לפני שנצא לדרך, צריך לזכור שאנחנו עדיין בקיץ ומומלץ לטייל בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות אחר הצהריים המאוחרות – או במילים אחרות, עיקבו אחרי תחזיות מזג האוויר והתאימו את הטיול לטמפרטורות ששוררות שם בחוץ. כמו כן, למען הסר ספק, המקומות והאתרים שמוזכרים בכתבה אינם קשורים להתפרצות העכברת, ואין חשש לטייל בהם.


 

גן לאומי מעיין חרוד

למרגלות הר הגלבוע, במרחב שנקרא "עמק המעיינות", שוכן גן לאומי שכל כולו פסטורליה אינטימית. לפני כמה שנים הוא זכה בשדרוג ובמתיחת פנים, וכיום הוא מציע כל טוב: סתלבט רגוע, לינה חווייתית ושיטוטים בשטחו המשלבים מורשת והיסטוריה. תוכלו לערוך כאן פיקניק על המדשאות, לעקוב עם הילדים אחר פלגי מים, ליהנות מבריכות שכשוך, וגם להציץ אל לוע המערה שמקרביה נובע המעיין עצמו.

מעיין חרוד (צילום חנוך סולימאן)
אוהלים ליד המים(צילום חנוך סולימאן)

מעיין חרוד (צילום מנו גרינשפן)
מקום נפלא להתקרר בטיול קיץ(צילום מנו גרינשפן)

מעיין חרוד (צילום מנו גרינשפן)
גן עדן לילדים, אבל לא רק(צילום מנו גרינשפן)
 

כן, אם אתם כבר פה, עלו אל מערת גדעון ואל מוזיאון חנקין המוקדש לגואל האדמות הידוע. נקודה זו היא המקום הגבוה ביותר בגן הלאומי וממנה תראו את נופי עמק חרוד ועמק יזרעאל, את הרמות הרכות של הגליל התחתון ואת הר תבור וגבעת המורה.

 

מחיר כניסה: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד וחינם למנויי רשות הטבע והגנים. מחיר למבוגר ללינה באוהל פרטי: 65 שקלים. מחיר לילד מגיל 5: 50 שקלים. איך מגיעים: סעו על כביש 71 בין עפולה לבית שאן, או שתכתבו ב-waze גן לאומי מעיין חרוד.

מערת גדעון (צילום: Almog, מתוך ויקיפדיה)
מערת גדעון(צילום: Almog, מתוך ויקיפדיה)
 

ועכשיו אחרי שהתמקמתם אפשר לצאת לטייל. המסלול ממרומי תל יזרעאל אל עין יזרעאל משלב טבע, היסטוריה וגם טבילה מרעננת. אורכו של המסלול הוא כ-1.5 קילומטרים לכל כיוון והוא מתחיל בתצפיות נוף ממרומי התל על מרחבי עמק יזרעאל. בתל נמצאו ממצאים ארכיאולוגיים, ושביליו מעוטרים בלוחות אבן ועליהם פסוקים מהמקרא הקשורים למקום, החל מהקרב של גדעון ועד מותו של שאול לאחר מלחמתו בפלישתים.

 

צועדים בשביל בסימון כחול לכיוון צפון-מזרח, מתענגים על פריחות עונתיות בצד הדרך ויורדים למקבץ אקליפטוסים בעמק. כאן נובע מעיין קטן ויפה – עין יזרעאל. המעיין זורם אל בריכה שבליבה מבנה אבן. בעבר המבנה שימש טחנת קמח. אפשר לשכשך רגליים, לטבול וגם לערוך פיקניק נחמד במקום.

עין יזרעאל מתל יזרעאל (צילום: ~Ori, מתך ויקיפדיה)
עין יזרעאל כפי שנראה מתל יזרעאל(צילום: ~Ori, מתך ויקיפדיה)
 

עין יזרעאל (צילום: ~Ori, מתוך ויקיפדיה)
הבריכה עם מבנה האבן במרכזה(צילום: ~Ori, מתוך ויקיפדיה)

כניסה: ללא תשלום. איך מגיעים: מכביש 675 פונים לקיבוץ יזרעאל, ולאחר הפנייה עוקבים אחר שלט ההכוונה לחניון תל יזרעאל.

 

דרך נוף גלבוע

הגלבוע הוא יפה ומרשים במשך כל השנה. דרך נוף גלבוע היא דרך יפהפייה שכוללת גם נקדות תצפית מרהיבה. מדובר באחת מדרכי הנוף היפות בישראל – כ-24 ק"מ של פיתולים ותצפיות נוף. כניסה: ללא תשלום. איך מגיעים: מכביש 675 נוסעים לפי השילוט בין צומת נבות לצומת יזרעאל.

 

חוויה לילית בגן לאומי בית שאן

חוויה נהדרת במיוחד לימי הקיץ החמים המשלבת חיזיון אור-קולי הכולל תצוגות וירטואליות, תאורה חכמה, סאונד דרמטי ואפקטים אחרים שימחישו לכם מה קרה בעיר בימי קדם. כל אלה יעניקו לכם תחושה שאתם חלק בלתי נפרד מבית שאן העתיקה.

 

החיזיון פועל בשעות הערב בימי שני עד חמישי מחודש מרץ עד סוף נובמבר. יש להזמין מקום בטלפון 04-6481122. מחיר כניסה למבוגר: 55 שקלים. מחיר לילדים מגיל 3: 45 שקלים. למנויי רשות הטבע והגנים – 28 שקלים. הגעה: בכניסות לבית שאן יש שלטי הכוונה לגן הלאומי. מקומות מומלצים נוספים באזור הם פארק המעיינות וגן השלושה (הסחנה).

 

לפרטים נוספים על חניון הלילה גן לאומי מעיין חרוד - הקליקו .

 

חוות משמר הכרמל: לינה פלוס טיול 

חוות משמר הכרמל ממוקמת בלב יערות הכרמל וצופה לנוף מרהיב של רצועת החוף במערב, הטובלת בירוק של יערות הכרמל שעוטף את החווה מכל עבר. כאן, גבוה מעל נחל אורן, ניצב מבנה נושן, ששוקם לפני כמה שנים והיום הוא משמש מרכז טיולים, ולידו מצפור מרשים בשם מצפור הנוטרים.

 

ומה עוד? במקום ישנו חניון לילה שיאפשר לכם להתעורר לקול ציוץ הציפורים ולצאת לשיטוט גדוש גילויים בלב היער. מחיר ללינת מבוגר באוהל פרטי: 55 שקלים. מחיר לילדים מגיל 5: 40 שקלים. איך מגיעים: החווה על כביש 721. מכביש 4 פונים מזרחה בצומת אורן לכיוון קיבוץ בית אורן. בעיקול הכביש במחצבות קדומים פונים לפי השלט לחוות משמר הכרמל.  

חניון לילה חוות משמר הכרמל (צילום: לימור קטן פרידמן)
חניון לילה חוות משמר הכרמל(צילום: לימור קטן פרידמן)

חניון לילה חוות משמר הכרמל (צילום: לימור קטן פרידמן)
חניון לילה חוות משמר הכרמל(צילום: לימור קטן פרידמן)
  

כמה ממסלולי הטיול המומלצים באזור שוכנים בשמורת טבע נחל מערות. השמורה מציעה מסלולי שמתאימים לכל אחד. מומלץ לצעוד ב"שביל האדם הקדמון" (כ-45 דקות), שם תבינו מדוע המקום הוכרז אתר מורשת עולמית. מסלול קצר זה חולף ליד ובתוך מערות שבהן התגלו ממצאים מימי האדם הקדמון. במערה אחרת, עמוקה ומסתורית, מוקרן מיצג אור-קולי על חיי אבותינו הקדמונים.

נחל מערות (צילום: אבי בהרי)
נחל מערות(צילום: אבי בהרי)
 

נחל מערות (צילום: יעל לרנר)
שביל האדם הקדמון בנחל מערות(צילום: יעל לרנר)

חובבי הנוף ילכו בשביל שנקרא "השביל הבוטני". זהו מסלול מעגלי שנמשך בין שעתיים לשלוש בסימון שבילים כחול, ובו יתגלו לכם נופים מרהיבים וצמחייה מגוונת. המסלול מתאים לילדים חובבי לכת ולא מומלץ לצאת אליו בימים חמים. אם אתם מחפשים טיול קצר יותר, לכו על "השביל הגיאולוגי" (כשעה), ותנו לילדים לחפש (ולמצוא) מאובנים בני מיליוני שנים חקוקים בסלע.

נחל מערות (צילום: יעל לרנר)
מוצגים לצד הדרך(צילום: יעל לרנר)
  

כל השבילים משולטים ומסומנים היטב בשטח ובדפדפת המידע שמקבלים בכניסה לשמורה. מחיר כניסה למבוגר: 22 שקלים. מחיר כניסה לילד: 9 שקלים. חינם למנויי רשות הטבע והגנים. איך מגיעים: על כביש 4 (כביש תל אביב-חיפה הישן), כ-8 ק"מ מצפון לצומת פוריידיס.

 

שביל החלוצים בכרמל

עוד אפשרות לטיול קליל הוא בשביל חדש שחנכה לאחרונה רשות הטבע והגנים בחוות משמר הכרמל בשם שביל החלוצים. מדובר על שביל שאורכו כ-500 מטרים המוקדש לזכרו של הטייס אסף רמון ז"ל. בסופו של השביל יש ירידה – שמסומנת בירוק – לנחל אורן, שם חוברים לשביל אדום וצועדים במורד הנחל עד שמגיעים לאגם יפה עם שרידי בוסתן לצדו. זהו מקום מקסים לפיקניק מענג. משם תוכלו לפסוע לנקודת הסיום ב"חניון האגם".

 

רוצים להגדיל את מסלול ההליכה? אתם מוזמנים לשלב אותו במסלול ארוך ומגוון יותר שמתחיל באנדרטה לנספים באסון הכרמל ומסתיים ב"חניון האגם". זהו מסלול חד-כיווני באורך של כ-3 קילומטרים המומלץ בכל עונות השנה. מהאנדרטה יש תצפית מרשימה על מרחבי הכרמל, ומשם יורדים בשביל מסומן בשחור במדרון גדוש צמחייה נמוכה לעיקול כביש 721, ומגיעים למחצבות קדומים. ככל הנראה המקום שימש מחצבה בתקופה הביזנטית, ומומלץ להציע לילדים לחפש את סימני החציבה הרבים. הם ממש ייגעו בידיהם בעבר הקדום.

שביל החלוצים (צילום: אלעד גרשגורן)
שביל החלוצים(צילום: אלעד גרשגורן)
 

מנקודה זו מטפסים לחוות משמר הכרמל (בעבר היא כונתה חורבת שלאלה). סביבה התגלו מחצבות קדומות, בורות מים, בתי בד וגתות, וטרסות חקלאיות. באתר עצמו תגלו מבנים עתיקים וגם היסטוריה עשירה. מכאן מתלכדים עם "שביל החלוצים". איך מגיעים: לאנדרטה - מצומת אורן (כביש 4) עולים מזרחה בכביש 721 לבית אורן ופונים ימינה כ-300 מטרים לפני הכניסה לקיבוץ בית אורן.

 

עוד מסלול מקסים לטיול בקרבת הלינה הוא טיול למערת אצבע. יש מערות ששווה לטפס אליהן ולו בהתנשפות קלה, כזאת היא מערת אצבע שבכרמל, הדורשת מעט מאמץ כדי להתענג על חלליה המסתוריים. הדרך להגיע אל כל הטוב הזה היא לחנות בחניון מסודר לצד נחל בוסתן, לחפש שביל סימון שחור ולטפס דרומה, לצד חורש ים תיכוני צפוף. ככל שמטפסים כך מתגלים נופיו המרשימים של מערב הכרמל ומישור החוף.

מערת אצבע (צילום: יעל לרנר)
הכניסה למערת אצבע(צילום: יעל לרנר)

מערת אצבע (צילום: יעל לרנר)
הנוף שנשקף מתוך המערה(צילום: יעל לרנר)
 

ואז, בלי שום הכנה מראש, נגלית המערה. צורתה הפנימית היא כצורת אצבע בעלת שלושה מפרקים. מדליקים את הפנס ומתחילים לטייל בה. כיף גדול. מכאן אפשר לרדת חזרה לרכב באותה דרך או ללכת במסלול מעגלי מלא (כ-2.5 ק"מ), המטפס על רכס אצבע ומספק נוף מרהיב נוסף. דרגת הקושי כאן היא בינונית, מתאימה למשפחות עם ילדים בהשגחה צמודה. מומלץ להצטייד בפנס.

 

כניסה: ללא תשלום.איך מגיעים: מכביש 4 פונים מזרחה לכביש 721 ולאחר כמה מאות מטרים מחנים את הרכב בחניון משולט מדרום לכביש.

 

שמורת טבע חי-בר כרמל

אם עדיין לא ביקרתם במקום המיוחד הזה, זאת ההזדמנות שלכם לכפר על כך. למעשה, החי-בר יוצר צדק היסטורי (או זואולוגי). הוא מוקדש לגידול בעלי חיים בסכנת הכחדה או בעלי חיים שנכחדו מהאזור, ולהשבתם לטבע. זה נשמע רשמי ומדעי, אבל בביקורכם שם תפגשו בלב נוף דרמטי גרעיני רבייה של מינים כגון היחמור הפרסי ואייל הכרמל, וגם של נשרים ועופות דורסים. בקיצור, זאת ההזדמנות שלכם לצפות מקרוב בבעלי חיים נדירים, מרתקים ואצילים, וגם ללמוד על סיפור השבתם אל הטבע.

חי בר כרמל (צילום: מנו גרינשפן)
(צילום: מנו גרינשפן)

חי בר כרמל (צילום: מנו גרינשפן)
(צילום: מנו גרינשפן)
 

אל תוותרו על ביקור בכלובי האִִקלום של הנשרים – גם הם עופות דורסים בסכנת הכחדה. אחת מנקודת התצפית היפות בשמורה צמודה למתחם הנשרים. מכאן נראה היטב נחל גלים, המתחתר בכרמל ומתפתל לים דרך חורש ים תיכוני סבוך. מחיר כניסה למבוגר: 22 שקלים. לילד: 9 שקלים. חינם למנויי רשות הטבע והגנים. שימו לב: בחודש אוגוסט השמורה פתוחה למבקרים כל יום. בשאר השנה האתר פתוח בשבתות ובחגים בלבד.

 

איך מגיעים: כ-300 מטרים מדרום לכניסה לאוניברסיטת חיפה, על כביש 672 (חיפה-עוספיה). הפנייה מול חורשת הארבעים. כמו כן, ישנם מסלולי טיול נוספים באזור בכפר האומנים עין הוד ובשמורת חוף דור הבונים.

 

לפרטים נוספים על חניון הלילה חוות משמר הכרמל - הקליקו .

 

להמלצות נוספות ועדכונים שוטפים הצטרפו לקבוצת הפייסבוק "רגעים קטנים - מטיילים עם יעל לרנר ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום חנוך סולימאן
קמפינג במעיין חרוד
צילום חנוך סולימאן
מומלצים