שתף קטע נבחר

בהלת העכברת: "לא רואים אנשים במסלולי הטיולים בגולן"

רק בסוף השבוע האחרון ציינו ברשות הטבע והגנים את המג'רסה כשמורת הטבע הבולטת ביותר מבחינת כמות המטיילים שביקרו בה – ואתמול היא נכנסה לרשימת המקומות שנסגרו בשל התפרצות המחלה הזיהומית. "גם העסקים הקטנים נפגעים". המספרים מאחורי בריחת המטיילים

 

 

גל התפרצות העכברת ברמת הגולן הפך אמש (יום ד') לצונאמי כשמשרד הבריאות הודיע על סגירת שניים מאתרי הטבע הפופולריים ביותר באזור – שמורת המג'רסה ופארק הירדן. סגירת שני האתרים הללו, שמושכים לבדם מאות אלפי מטיילים אל הגולן בכל קיץ, היוותה מכה קשה לתיירות באזור, שגם ככה חווה "תקופה בעייתית", לדברי אגף התיירות במועצה האזורית גולן.

 

שאלות ותשובות: איך מזהים "עכברת" ומתי לרוץ למיון?

 

"זה התחיל בסביבות חודש מאי עם כל הטפטופים שהיו מסוריה, המשיך עם רעידות האדמה שהיו, ועכשיו זה העכברת. זה פשוט מזל לא טוב", אומרים בתיירות גולן.  

 

רק בסוף השבוע האחרון ציינו ברשות הטבע והגנים את המג'רסה כשמורת הטבע הבולטת ביותר מבחינת כמות המטיילים שביקרו בה. בקיץ הקודם, כבשה שמורת המג'רסה את המקום הראשון ברשימת היעדים הכי אהובים על המטיילים בארץ – 111 אלף מטיילים ביקרו בה רק ביולי-אוגוסט 2017 – יותר מאשר בקיסריה ובמצדה, שנמצאות בראש הדירוג במשך כל שאר חודשי השנה.

נתוני מטיילים בנחלי הגולן (צילום תמונת הרקע: דוד וערן גל אור)
נתוני מטיילים בנחלי הגולן(צילום תמונת הרקע: דוד וערן גל אור)

למעשה, משום שהמג'רסה לא נסגרה מיד עם אבחון מקרי העכברת הראשונים, המשיכה השמורה למשוך אליה מטיילים ממש עד אתמול. מנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי אמנם חלה השבוע ירידה משמעותית בכמות המבקרים (2,750 מטיילים ביום שלישי שעבר לעומת 850 ביום שלישי האחרון), אך לא מדובר בבריחה מוחלטת של מטיילים כפי שהורגשה בנחל יהודיה (1,050 מטיילים ביום שלישי שעבר לעומת 50 מטיילים בלבד ביום שלישי האחרון) או בנחל משושים (400 מטיילים ביום שלישי שעבר לעומת 20 מטיילים בלבד ביום שלישי האחרון).

 

לאחר גילוי המקרים הראשונים, ביום ראשון, נמסר כי רק נחלי הזאכי והזוויתן אסורים לרחצה – נחלים שגם ככה נסגרו עוד לפני כן, כבכל סוף קיץ, כאשר הזרם נחלש וצואת עדרי בקר מצטברת בערוצים. בעקבות הפרסום כי חלק מהחשודים כחוֹלים שחו בבריכת המשושים, הורגשה גם ירידה משמעותית בכמות המטיילים בנחל משושים, אם כי זה נאסר לרחצה רק ביום שני בערב, יחד עם נחל יהודיה. אמש, נאסרה גם הרחצה בנחל הג'ילבון.

 

הבוקר הודיעו במשרד הבריאות כי התקבלו התוצאות של בדיקות הקולי הצואתי מארבעת הנחלים הראשונים שנסגרו לרחצה. בעוד התקן לטבילה או שחייה הוא 400 חיידקים ל-100 מ"ל מים, בזוויתן נמצאו 500, בנחל משושים 1,100, בנחל יהודיה 1,170 ובזאכי 4,400.

 (צילום: דובי זכאי) (צילום: דובי זכאי)
(צילום: דובי זכאי)
  

גם בקרן הקיימת לישראל מציינים כי בימים האחרונים מורגשת ירידה של 80%-70% בכמות המבקרים בפארק הירדן. הרחצה בפארק נאסרה אמש, לאחר שאתמול בבוקר דווח כי חמישה נערים ששהו באתר קיאקים בפארק אושפזו בבית החולים "מעייני הישועה" עם סימני מחלה הדומים לעכברת.

 

"אנו עושים מאמצים גדולים לאתר את מקור הזיהום, בשיתוף משרד הבריאות, רשות המים ורשות הטבע והגנים", אומר שמוליק חזן, מנהל "תיירות גולן". "אין ספק כי בעקבות הפעילות הקדחתנית ושיתוף הפעולה של כל הגורמים יחד, יימצא מקור הזיהום בהקדם ויטופל בהתאם על ידי אנשי המקצוע. הגולן עדיין מצפה לאלפי תיירים שרגילים לפקוד את האזור מדי שנה בעונה זו. קיימים עשרות אתרים אטרקטיביים ומהנים בהם יכול הציבור לבלות".

המג'רסה (צילום: דורון ניסים) (צילום: דורון ניסים)
המג'רסה(צילום: דורון ניסים)
  

אבל לא בטוח שהקריאה הזו עוזרת. "אתרי תיירות מדווחים שהם רגילים להיות בתקופה הזו בתפוסה מלאה, אבל מגיעים רק מעטים. הרבה פחות ממה שציפו שיגיעו", אומרים בתיירות גולן. "גם העסקים הקטנים נפגעים, אבל גם לא רואים אנשים במסלולי הטיולים – גם באלו שאין בהם מים. אנשים כבר לא פוקדים את הגולן".

 

מי שנשמו לרווחה לאחר פרסום הודעת משרד הבריאות אמש היו תיירני הגליל ותיירני עמק המעיינות. "במועצה אזורית הגליל העליון הביעו שמחה גדולה על ממצאי הבדיקה של משרד הבריאות, שמצאה כי אין חשש להידבק במחלת עכברת לשוהים בנחלי הגליל", נכתב בהודעה שפורסמה לתקשורת. ראש מועצה אזורית הגליל העליון, גיורא זלץ, אמר כי "הוסרה עננה כבדה" מעל האזור.

 

בעמק המעיינות הדגישו כי למרות "הודעות מזויפות שהופצו בוואטסאפ", לפי משרד הבריאות אין חשש לזיהום בנחל הקיבוצים ובמעיינות העמק הפופולריים.

נחל הזאכי (צילום: אביהו שפירא)
שלא אזהרה בנחל הזאכי(צילום: אביהו שפירא)
 

נהר הירדן (צילום: אפי שריר)
שטים בנהר הירדן(צילום: אפי שריר)
  

גם בקייקי כפר בלום הודיעו כי הם מברכים על הממצאים. מנכ"ל האתר גיא ירמק אמר כי "חיכינו עד שעה זו להודעת משרד הבריאות. אנו שמחים לבשר לציבור כי השגרה חזרה אל נחלי הצפון – חצבאני (שניר), בניאס, דן והירדן. הזרימה טובה, השייט והרחצה מותרת". על פי הנתונים שהגיעו לידי ynet, חל זינוק משמעותי בכמות המטיילים שהגיעו לשמורות נחל שניר שבאצבע הגליל ותל דן שבעמק החולה לאחר איסור הרחצה בנחלי הגולן שפורסם ביום שני.

 

מספר החולים שמגיעים לטיפול בשל חשש לעכברת ממשיך לעלות: עד כה הגיעו לבתי החולים 121 איש שדיווחו על תסמיני המחלה - כאבי ראש, כאבי שרירים, חום ובעיות במערכת העיכול — לאחר שביקרו בנחלי הצפון. 17 איש אובחנו כחולים בעכברת - שניים מתוכם הוגדרו במצב בינוני וקשה בשל הסתבכויות. במשרד הבריאות חוששים שהמספר יעלה, שכן התסמינים עלולים להופיע בין שלושה ימים לשלושה שבועות מאז החשיפה לחיידק.

 

צניחה במספר המבקרים בקייקים בגליל 

בראיון לאולפן ynet נשאל הלל גלזמן, ראש תחום ניטור נחלים ברשות הטבע והגנים, אם קיים חשש שהזיהום יגיע גם לכינרת. "אנחנו לא יודעים על בדיקות שנעשו בשפכי הנחלים אל הכינרת", השיב גלזמן. "יחד עם זאת, למיטב הבנתי, הכינרת היא גוף מים כל כך גדול שמעט המים שמגיעים מאותם נחלים אל הכינרת, ייתכן והם נושאים את הזיהום הזה, אבל הוא ייבלע ויטמע ויימהל בתוך כמות המים העצומה שיש בכינרת.

 

"לכינרת יש כושר חימצון אדיר ויש לה מערכת אחרת של מיקרואורגניזמים ובעלי חיים, כך שלהערכתי המקצועית החיידקים האלה לא ישרדו בכינרת, ולכן לדעתי אין חשש לרחצה בכינרת בכל חופיה. גם משרד הבריאות עד עכשיו לא הוציא שום התרעה על הכינרת עצמה". 

קייקי מעיין הגושרים (צילום: קייקי מעיין הגושרים)
קייקי מעיין הגושרים, הבוקר(צילום: קייקי מעיין הגושרים)

הבוקר (יום ה') כמאה תושבים מהגליל העליון ועובדי המועצה האזורית ערכו משט בקייקי הגושרים לאות הזדהות עם עמיתיהם בגולן. בראיון לאולפן ynet אמר גיורא זלץ, ראש מועצה אזורית גליל עליון: "הייתי קורא לזה משט תמיכה, אבל יש לזה קונוטציה קצת פחות נעימה, אבל בהחלט באנו לתמוך באתרי התיירות".

 

לדבריו, "חשוב מאוד לנסות ולדייק איפה מותר ואיפה אסור לשהות כי סכנות יש בכל מקום". זלץ הדגיש כי משרד הבריאות אישר להיכנס לכל הנחלים ואתר המים בגליל העליון.

 

"זו תקופה קריטית מאוד של שיא התיירות", אמר ראש המועצתה, "אנחנו רגילים ל-5,000 ו-6,000 אנשים בכל אחד מאתרי הקייקים בימים רגילים בעונה רגילה, ועכשיו לצערי הרב ירדנו למספר של מאות בודדות, כך שבהחלט האירוע הזה משפיע מאוד".

 

בהכנת הידיעה השתתפה אלכסנדרה לוקש
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים