שתף קטע נבחר

על דיכאון וחרדה עם תחילתה של השנה

תקופת החגים היא בין השאר גם תקופה של חשבון נפש והתבוננות על חיינו, מה תיכננו ומה השגנו בסופו של דבר. לרבים, ההתבוננות הזה עלולה להיות קשה, מאכזבת ולהוביל לתחושות קשות ואפילו לדיכאון. איך תזהו שאתם או הקרובים לכם בבעיה ומה ניתן לעשות כדי לעזור?

תקופת החגים היא לא סתם מושג או נקודת זמן ביומן השבועי שלנו שחייבים לקבל.

 

תקופת החגים מהווה עבור רבים מאיתנו הזדמנות להתבונן בחיינו ולבדוק אם אנחנו מרוצים ממה שאנחנו רואים, ואם השנה הצלחנו לדאוג קצת יותר לעצמנו או לקרובים אלינו, להשיג יעדים שהצבנו לנו ולהם, להשתנות במשהו שרצינו או להתקדם במשהו אחר או שמא שוב, במירוץ החיים, קצת שכחנו מעצמנו ומהשקט הנפשי שלנו.

 

לא מעט אנשים מנסים להימנע מההתמודדות עם בואה של תקופת החגים, ומוצאים עצמם חוששים, לחוצים, עצבניים בלי בדיוק להבין מדוע, במצב רוח ירוד ויש גם כאלה שהחגים וראש השנה בפרט מהווים עבורם משבר של ממש וגורם מטלטל ומערער.

 

רוב האנשים לא מדברים על זה ובעצם מתמודדים עם קושי כפול - הן ההתמודדות עם המצב הרגשי, שהופיע לכאורה "משום מקום" והן עם הצורך להסתיר את אשר על ליבם לרוב מתוך בושה או חשש שהקרובים להם לא יבינו אותם.

 

אישה מביטה מהחלון (צילום: shutterstock)
משבר מטלטל ומערער. תקופת החגים(צילום: shutterstock)

 

אז למה דווקא עכשיו?

"אז למה דווקא בראש השנה ובתקופת החגים", היא שאלה שכביכול יש לה תשובה פשוטה. אלא שאנשים רבים מתקשים להבין איך זה שדווקא שכשכל המשפחה יחד, כשיש חופש מהעבודה, כשהאווירה כל כך חגיגית וכששנה חדשה בפתח הם מרגישים כל כך בודדים?

 

איך זה כשהריח של הבגד החדש או סתם של האוויר שמבשר קצת את בוא הסתיו, לא מביא איתו התרגשות של שמחה, אלא דפיקות לב של חרדה או תחושות ריקנות?

 

ראש השנה הוא הסמן הראשי, זה שמייצג את ההתחלות החדשות ואת ההזדמנויות ששוב נפתחות. אבל ראש השנה הוא גם הזמן בו דברים קורים בעוצמה ותדירות גדולים יותר, הן בפן המשפחתי, בשל האינטנסיביות והן בפן התקשורתי בו אנו נחשפים לתמונה חד ממדית שמציגה לפעמים תמונה כוזבת של "הכל טוב", כשבפועל המציאות מורכבת יותר. כולם כאחד עשויים לעורר הצפה שמובילה למצוקה רגשית.

 

ארוחה (צילום: shutterstock)
כולם ביחד אבל כל אחד לחוד(צילום: shutterstock)

 

חשבון הנפש מעורר בקרב אנשים רבים תחושות של עצבות, חרדה, אי-שקט, אשמה, אכזבה עצמית, במקרים רבים בדידות ובמקרים רבים עוד יותר - ריקנות.

 

כאנשי מקצוע אנו רואים את תקופת החגים כקרקע להתעצמותם או הופעתם של קשיים רגשיים שונים אבל בעיקר של דיכאון וחרדה.

 

איך תזהו דיכאון שלכם או של קרוב אליכם?

אחד הסימנים הבולטים הוא אובדן תחושת הנאה ועניין, אובדן הרצון והחשק לצאת, לבלות או לעסוק בתחביבים או עיסוקים שבעבר היו משמעותיים.

 

מלבד זאת כמובן ירידה במצב הרוח, לעיתים פגיעה בתיאבון או בשינה, הופעתן של מחשבות ייאוש, חוסר תקווה, בדידות, עצב, תחושה של משבר שלא ברור מה גרם לו ולעיתים גם הופעתן של מחשבות אודות הטעם בחיים.

 

כך תזהו דיכאון:

 

 

איך נראית חרדה? סימנים בולטים

מצבים של חרדה סביב תקופת החגים מתאפיינים בעיקר בהופעתן של מחשבות טורדניות (הנחוות לעיתים כבלתי נשלטות), שהתוכן שלהן מזכיר את התוכן שבדיכאון ועוסק בחוסר תקווה, בחרדה קיומית - מה יהיה איתי, האם תמיד ארגיש כך, האם כך ייראו החיים שלי בעתיד, האם אצליח לצאת מהמצב שלי ועוד.

 

כמו כן, נפוץ לראות חרדה סביב תחושת אובדן שליטה ומחשבות סביב ערך עצמי, השגת יעדים ועשייה בשנה החולפות. בנוסף, במקביל עלולים להופיע סימנים גופניים כמו למשל: הזעה, דופק מהיר, תחושת בחילה, חולשה ועוד.

 

אז מה עושים עכשיו? התמודדות וטיפול

את התשובה לשאלה הזו חשוב לחלק לשניים: במקרים בהם אתם מרגישים שאתם חווים משבר, מרגישים בפנים תחושות של בדידות וריקנות, אבל התפקוד שלכם (או של בן המשפחה לו אתם דואגים) לא נפגע, כלומר מצליחים ללכת לעבודה, מומלץ להיעזר קודם כל בקרובים אליכם.

 

אומנם הלגיטימציה החברתית להרגיש אחרת בחגים נראית לפעמים כמופרכת, אבל בפועל, אנשים רבים מוצאים עצמם מתייעצים עם בני משפחה ומגלים שגם הם חוו משבר דומה, תחושות זהות ואף שמצאו דרכים טובות להתמודד איתן.

 

דברו, שתפו ואל תשאירו בבטן - יש רק מה להרוויח. כמו כן לכל אחד מאיתנו דרך התמודדות שהוא מכיר שיעילה וטובה לו. זה הזמן להשתמש בדרך האישית שלכם. דברים נוספים שיכולים לעזור – פעילות גופנית, פעילות חברתית, הקפדה על תזונה בריאה נפשית ולפי הצורך אפילו שימוש בתוספי מזון לשיפור מצב הרוח.

 

לעומת זאת, אם ניכר או שאתם מרגישים שהתפקוד שלכם נפגע, שקשה עד בלתי אפשרי מבחינתכם ללכת לעבודה, שאתם לא מצליחים להרים את עצמכם במהלך החג מהמיטה ושהמחשבות שלכם ממוקדות בעיקר בתוכן שלילי - מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע.

 

התייעצות, גם אם היא חד פעמית עם איש מקצוע, מאפשרת לבחון את מגוון האפשרויות הקיים ובעיקר לבדוק מה הכי יתאים עבורכם.

 

בין אם על ידי טיפול תרופתי (זמני או ממושך יותר), שיחות פרטניות עם מטפל רגשי, טיפול קבוצתי עם אנשים החולקים קשיים דומים, הדרכה והכוונה לפיתוח אורח חיים בריא יותר ועוד הם רק חלק מהאפשרויות שיעזרו לכם לצאת מהמשבר, להרגיש טוב יותר ולמצוא שקט.

 

הכותבים הם: ד"ר אילן טל פסיכיאטר מומחה ואפרת בשן מנהלת תוכנית "צעד קדימה" במרכז ד"ר טל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דיכאון בחגים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים