שתף קטע נבחר

"שהקבלנים יפסיקו להרוג את העובדים שלהם"

הקטל בענף הבנייה: ההסתדרות הכריזה על סכסוך עבודה כללי במשק, במהלך שעשוי להוביל להשבתה כללית. יו"ר הסתדרות עובדי המדינה סיפר לאולפן ynet מדוע החליט ארגון העובדים להצטרף למאמץ למיגור התופעה

 

 

האם המשק יושבת בעוד כשבועיים במחאה על הקטל בענף הבנייה? חברי בית נבחרי ההסתדרות אישרו הערב (ב') את בקשתו של יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, להכריז על סכסוך עבודה כללי במשק, במחאה על התאונות בענף הקטלני. ההכרזה מגיעה בהמשך לאישור הסכסוך אתמול על ידי חברי הנהגת ההסתדרות ועל ידי הוועדה לתיאום וביצוע, בראשות רפי מסט.

 

המהלך מלווה בקמפיין שילוט חוצות בכל רחבי הארץ, תחת הסיסמה: "עובדים כדי לחיות, לא כדי למות. נאבקים למען בטיחות בעבודה". מההסתדרות נמסר, כי ברקע למאבק "ההפקרות הנמשכת בכל הנוגע להזנחת תחום הבטיחות בעבודה בכלל המשק בישראל, ובייחוד לנוכח המספר ההולך וגובר של ההרוגים והפצועים בתאונות בענף הבנייה. רק מתחילת 2018 נהרגו 31 איש ונפצעו קשה למעלה מ-100 עובדים".

 

נלחמים בתאונות בבניין - מעקב ערוץ הנדל"ן של ynet:

מנופאי שעבד 300 שעות בחודש: "פחדתי שיפטרו אותי"

תאונות העבודה בענף הבנייה: ההסתדרות מכריזה על סכסוך עבודה

ספטמבר: עלייה של 30% במספר ההרוגים לעומת אשתקד

 

אריאל יעקובי, יו"ר הסתדרות עובדי המדינה, הסביר היום (ב') באולפן ynet למה ארגון העובדים החליט רק עכשיו להצטרף למאמץ למיגור הקטל בענף.

 

"הויכוח הזה הוא שאלה של שיח זכויות", אמר יעקובי. "אנחנו לא חשבנו מעולם, ואני חושב שגם אתם, כשאתם קמים בבוקר לעבודה, שצריך לעשות מול הממשלה שיח זכות של הזכות לחיות. זו זכות טריוויאלית וברורה, אבל לצערי, עובדי הבניין, במקום ללכת לעבודה, הולכים לאיזושהי מלחמה לא ברורה, שממנה לא בטוח שיחזרו".

 

"הציבור לא כל כך אוהב את השביתות שלנו, אבל אין לנו ברירה", הוסיף. "יש לנו חברים שהולכים לעבודה ולא חוזרים ממנה. יו"ר ההסתדרות כבר 8-6 חודשים מדבר על הבעיה הזאת יום אחרי יום, ואף אחד לא מקשיב, אז נאלצנו להכריז על סכסוך עבודה כללי במשק".

 

עהאד זיאדאת שכל את בנו מוחמד בתאונת בנייה שהתרחשה בחודש יולי האחרון, בפרויקט משרד האנרגיה בעמק המעיינות. מוחמד, בן 19 בלבד במותו, היה תושב הכפר מוקייבלה שבגלבוע. הפרויקט מוקם על ידי שותפות של החברות סולל בונה ושל חברת אלקטרה בניה, כשהאחרונה ידועה במספר הרב של תאונות עבודה קטלניות בשנים האחרונות.

 

 

מוחמד זיאדאת הרוג בקריסת מנהרה ברשפים ()
מוחמד זיאדאת, נהרג בתאונת עבודה בבניין בחודש יולי, בגיל 19 בלבד

זיאדאת סיפר בראיון לאולפן ynet, כי התרשם שהיה זלזול בחיי הפעולים באתר העבודות, כשסיפר כי המנוף התקלקל ובמקומו השתמשו במנוף שלא התאים לעבודה הזו. בדומה לפצועים ולקרובי משפחתם של הרוגים נוספים בענף, הוא הוסיף, כי אף גורם רשמי לא יצר איתו קשר מאז האסון. "החיים ממשיכים כרגיל, אף אחד לא פנה ואף אחד לא התייחס", הוא אמר. "הכל חזר לשגרה, ואני מאמין שגם האתר חזר (לעבוד - ב.פ.)".

 

"לא צריך להמציא את הגלגל"

יעקובי ציין בראיון לאולפן ynet, כי הדרישות של ההסתדרות לממשלה הן בכמה רבדים. "לא צריך להמציא את הגלגל", אמר. "יש את הפיגומים שמשתמשים בהם במדינות ה-OECD, שהם מגנים על העובדים ושיש להם תקן ברור. לפיגומים האלה אפשר לעלות, כאשר הרתמות שקשורות לפיגומים האלה מגנות על האנשים".

 

בהתייחסו לכמות המפקחים הזעומה במשרד העבודה פנה יעקובי לנציב שירות המדינה ואמר: "במקום לקשקש קשקושים על תנאי סף ולהביא אנשים שרוצים 35 אלף שקל ו-10,000 שקל, שלא נקלטים, שיביא אנשים פשוטים. אני בטוח שכל אחד מאיתנו, אם יתנו לנו את תפקיד המפקח, נדע לזהות אם מישהו הולך עם אפוד ורתמה. כשיהיו מאה מפקחים במקום 15, ריבונו של עולם, תראו את ההבדל".

 

יעקובי התייחס גם למכתב שהוציא אתמול שר העבודה והרווחה חיים כץ בתשובה למסמך הדרישות שהפיצה ההסתדרות בנושא, ובו גלגל אל הקבלנים את האחריות לבעיות הבטיחות הרבות בענף. "אנחנו חושבים שהשר חיים כץ עושה מאמץ אדיר אל מול הממשלה", אמר.

 

"השאלה היא לא רק של השר, אלא של תרבות התנהגות של כל הממשלה", הוסיף. "נציב שירות המדינה צריך לבוא ולעבוד אצל חיים כץ על מנת שיהיו מספיק מפקחים, שר השיכון צריך לעבוד אצל חיים כץ על מנת שהפיגומים יהיו כמו במדינות ה-OECD, שתהיה אכיפה ושהקבלנים יפסיקו להרוג את העובדים שלהם". 


פורסם לראשונה 08/10/2018 13:38

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים