שתף קטע נבחר

"השומן יהרוג אתכם". גורו התזונה ישנה לכם את החיים

לחם? השתגעתם. בשר? זה רעל. אלכוהול? יגמור אתכם. אוכל מבושל? תשכחו מזה. אז מה כן? פירות, ירקות, זרעים ואגוזים. לגורו התזונה האמריקאי המפורסם והשנוי במחלוקת ד"ר דאגלס גרהאם, יש גדודים של מעריצים עיוורים שנשבעים בדיאטה הקיצונית שלו, 80־10־10. אבל מצד שני, ישנם לא פחות מתנגדים שטוענים שהוא משוגע ושהשיטה שלו מסוכנת. עכשיו הוא מגיע לארץ, הודף את הביקורות נגדו, ואומר בראיון ל"ידיעות אחרונות": "החיים של הרבה אנשים ניצלו בזכותי"

מה אכלתם היום לארוחת בוקר? אם אכלתם לחם מלא, גבינה לבנה רזה וביצה קשה, ונדמה לכם שתרמתם לבריאותכם, אתם טועים. ומי שימהר להסביר לכם את זה הוא ד"ר דאגלס גרהאם, גורו התזונה האמריקאי שסוחף אחריו סלבס הוליוודיים רבים, בזכות שיטת התזונה המפורסמת והשנויה במחלוקת שלו, שנקראת 80־10־10. כן, לד"ר גרהאם יש לא מעט חסידים, אבל גם הרבה מתנגדים שטוענים שהשיטה שלו קיצונית ואפילו מעוררת אימה.

  

ד"ר גרהאם, שהוא בכלל כירופרקט, דוגל כבר שנים רבות בכך שכל התזונה שלנו צריכה להיות מבוססת אך ורק על פירות, ירקות ועלים ירוקים במצבם הטבעי, כלומר ללא בישול בכלל, ובתוספת זרעים, נבטים ואגוזים. ואם אתם רוצים את זה במספרים, הרי ש־80 אחוז מהתזונה שלנו צריכים להגיע מפחמימות טבעיות, כלומר פירות וירקות, עשרה אחוזים מחלבונים טבעיים (בעיקר זרעים ועלים ירוקים) ועשרה אחוזים משומנים (כמו אבוקדו ואגוזים). והכל — רק במצבו הטבעי, ללא בישול, ללא אפייה וללא צלייה.

 

קיראו עוד:

מחקרים מוכיחים: כך הטבעונות משפרת את הבריאות

למה תזונה צמחונית גורמת לכם להיות בריאים יותר

הגורו בראיון: למה רואו פוד (אוכל נא) כל-כך בריא

 

אתה אמיתי? איך אפשר לעמוד בזה?

"אפשר, אם עושים את זה נכון. פירות מתוקים זה הדבר היחידי שטעים לבני האדם בצורתו הטבעית והלא מבושלת, ולכן זה אמור להיות המזון הטבעי והדלק המיטבי לגוף שלנו. הרי כל מה שהגוף שלנו צריך כדי לתפקד זה חד־סוכר, וכשנותנים לגוף בדיוק את מה שהוא צריך יש לו פחות עבודת פירוק. הפירות מכילים שפע של חד־סוכר, יחד עם הרבה מים טהורים, סיבים שיעילים מאוד לקיבה ויחד עם ויטמינים ונוטריאנטים הם מהווים מזון מושלם, טעים ומשביע ביותר. הרי כל בעלי החיים אוכלים את מה שטעים להם בטבע בצורתו הטבעית והחיה".

 

גורו (צילום: יח
כל מה שהגוף שלנו צריך כדי לתפקד זה חד־סוכר. ד"ר דאגלאס גראהם(צילום: יח"צ)

  

הבישול הורס את המזון

הרעיון, הוא מבקש להדגיש בראיון, אינו שלו. "הקונספט הזה הוצע על ידי רופאים רבים, חוקרים, מדענים ופיזיולוגים מתחום הספורט. אני רק ניתחתי את המידע שהצטבר ונעזרתי ברקע המדעי שלי כדי לתרגם את הרעיון לתוכנית אכילה שאנשים יכולים ליישם בחיי היומיום", אומר גרהאם ומסביר שלו זה היה תלוי בו, היינו מעלימים מהמטבח ומרחיקים מחיינו כל זכר ללחמים ולעוגיות, לפסטות ולגלידות; מבחינתו, אפילו עדשים צריכות להיות מחוץ לתחום.

  

לא נסחפת? למה לא לבשל את האוכל?

"כי לבשל את האוכל זה לא בריא. הערכים התזונתיים של המזון הולכים לאיבוד כשהאוכל מתבשל ובמקומם נוצרים חומרים מזיקים שביניהם אפשר למנות גם גורמים מעודדי סרטן, מאיצי הזדקנות וכדומה".

  

אז בעצם מה שאתה מציע זה להעביר את האנושות לחיות על פירות, ירקות וזרעים?

"לחלוטין. כל בעל חיים בטבע אוכל לפי מה שמתאים לגזע שלו. במה בני האדם שונים מבעלי חיים אחרים? כמו שאריות אוכלים בטבע אוכל של אריות, ואנטילופות אוכלות מה שאנטילופות אמורות לאכול, כך גם בני האדם אמורים לאכול אוכל שמיועד להם".

  

ואוכל מבושל לא מיועד לבני אדם?

"לא. מה שמיועד לבני אדם זה אך ורק מזון טרי, נא ואורגני, שמקורו בצומח. במילים אחרות, פירות וירקות".

  

ומי שחורג מהתזונה הזו?

"פשוט יהיה פחות בריא".

  

גורו (צילום: Jerome Carrette)
"אני בריא מאי פעם". תזונה טבעונית(צילום: Jerome Carrette)

 

האם כל מי שדוגל בתזונה הזו ומקפיד עליה מאוד הוא בהכרח אדם בריא יותר?

"ראיתי במו עיניי אנשים שאימצו את הדיאטה הזאת ונרפאו ממחלות, ואין־ספור אנשים שנעשו בזכותה חדים יותר, אנרגטיים יותר, ישנו טוב יותר ונזקקו לפחות שעות שינה, רזו ללא מאמץ ושיפרו את בריאותם", אומר הדוקטור ומיד שולף גם את רשימת הספורטאים והשחקנים שמאמצים כבר שנים את השיטה שלו, ביניהם השחקנית דמי מור, הטניסאית מרטינה נברטילובה ואחרים שלא זזים ממנה, בין משום שהיא מביאה תוצאות ובין בגלל הפחד מפני הגורו הנחרץ.

 

"נחרץ כל כך, עד שבתשובה לשאלה האם אפשר לאמץ את דרכו ובכל זאת ליהנות מפעם לפעם מארוחה טובה במסעדה הוא שולף: "אם את שואלת אותי האם זה בסדר שאנשים יצאו מהבית ויפגעו בעצמם מפעם לפעם באמצעות האוכל שהם מכניסים לגופם — אז כרופא אינני יכול להמליץ לאף אדם לעשות דבר כזה. את מבינה שזה ממש להזיק לעצמך בכוונה תחילה?".

  

טוב, אחרי נאום כזה אני בהחלט צריכה להתאושש עם איזה דרינק, אבל כשאני שואלת את הדוקטור מה בנוגע לאלכוהול, ומזכירה שיש האומרים שכוס יין אדום ביום זה דווקא בריא, דומה שהדברים רק מעודדים את הגורו הספרטני להקצין עוד יותר את עמדותיו. "אלכוהול מקרב אותנו אל המוות!" הוא מכריז.

 

 רגע, רגע. אתה רציני? מה זה הקיצוניות הזו?

"אני לגמרי רציני. תקשיבי, כמבוגרים אנחנו משקיעים הרבה מאוד זמן ואנרגיה כדי לשפר את יכולותינו ואת האינטראקציות האנושיות שלנו, להיעשות טובים יותר בדברים שבהם אנחנו עוסקים, להשתפר ולצמוח – רוחנית, רגשית ומעשית. אלכוהול פוגע במאמצים האלה ומקרב אותנו אל המוות. אנחנו מחנכים את ילדינו להימנע ממנו כי הוא מזיק לבריאותם ופוגע בתודעתם, ומתעלמים מהעובדה שהוא מזיק באותה צורה בדיוק גם למבוגרים, לנו. אני נהנה להיות בריא ופיכח, כיף לי ככה יותר מלכל אדם ששותה. הייתי חולה ב־25 השנים הראשונות לחיי, ומאז שעשיתי את השינוי התזונתי הזה אני בריא מאי־פעם. הייתי בשני הצדדים, ובעיניי ההתנהלות שאיננה כוללת אלכוהול עדיפה".

 

טבעונות (צילום: shutterstock)
לא לבשל שום דבר. יתרונות התזונה הבריאה(צילום: shutterstock)

  

בחזרה לעץ הדעת

הוא בן 65, נשוי לפרופ' רוזלין גרהאם המתמחה בהשפעות התזונה על הרגשות והנפש, ואבא לבת 13. לארץ הוא יגיע כאורח הכבוד והדובר המרכזי בכנס "טבעוני זה בריא", שיזמה עמותת ויגן פרנדלי. בכנס, שיתקיים ב־19 בחודש, יעסקו רופאים, תזונאים ונטורופתים בקשר שבין בריאות לבין תזונה טבעונית וטבעונאית (תזונה טבעונית המבוססת על מזון נא בלבד מהצומח), ויציגו הוכחות מדעיות ליתרון הבריאותי במעבר לתזונה מהצומח ולתרומתה האפשרית למניעת מחלות ולהחלמה מהן.

  

אוקיי, נניח שהשתכנעתי. מה נרוויח אם נאמץ את דרכך?

"למה את לא שואלת מה ייצא לך אם תנשמי אוויר נקי? או אם תשתי מים? הרי המזון לא מבריא אותנו, את זה הגוף יודע לעשות בעצמו, אבל הוא מצליח להבריא את עצמו רק אם נותנים לו הזדמנות ומזינים אותו כמו שצריך. להזין את הגוף כמו שצריך זה להתבסס על תזונה טבעונאית דלת שומן שהיא הטבעית לבני האדם. זו התזונה היחידה שחוסכת מאיתנו את הגורמים המזיקים שהזכרתי קודם ומאפשרת לגוף לעשות מה שהוא יודע לעשות כדי לתחזק את עצמו. העצים נותנים לנו מזון מושלם ואינם מבקשים תמורה. הם מבקשים שנאכל את פירותיהם, נפיץ את הזרעים הנמצאים בתוכם ונסייע להם להתרבות ולהפיץ את עצמם".

  

ומה עם מה שטעים לנו? ומה עם גלידה, בשר על האש, מאפה חם שיצא מהתנור?

"כל אחד יחליט לעצמו. יש בינינו מי שדואגים לבריאותם, עושים זאת בהקפדה יתרה מבעבר ומאמצים לפחות חלק מהמלצות התזונה שלי, ויש לעומתם מי שמזניחים את בריאותם ואוכלים את כל מה שהזכרת. גם אלה וגם אלה, אגב, עושים את הדברים בקיצוניות, כלומר הקוטביות היום מאוד גדולה".

  

נניח שהחלטתי לאמץ את השיטה. איך היית ממליץ להתחיל?

"בשני צעדים: ראשית, לצמצם ככל האפשר את צריכת השומן. צריכה מוגברת של שומן מעלה את הסיכון לסוכרת, למחלות לב ולסרטן וכמובן פוגעת בכישורים הגופניים. אצל רוב האנשים בעולם המערבי כמעט מחצית מתצרוכת הקלוריות היומית מקורה בשומן, וזה רע. שנית, כדאי להגדיל את צריכת המזון הנא, בעיקר פירות וירקות. ביסוס התזונה על פירות וירקות זה עניין שדורש הסתגלות, אבל התוצאות מצדיקות את המאמץ".

  

3 צעדים לתזונה טבעונית

1. למלא את הבית בכמויות גדולות של פירות מתוקים ובשלים שאוהבים.

 

2. להתחיל את היום עם ארוחת פירות גדולה. עדיף להתחיל עם פירות מימיים (מלון/אבטיח/פפאיה/ענבים) מסוג אחד (ארוחת מונו) בכמות בלתי מוגבלת עד שובע מלא ואמיתי. יש לנסות למשוך כמה שיותר זמן מהיום עם פירות, וככל שמתקדם היום לאכול פירות סיביים או דחוסים יותר כמו בננה/אפרסמון/אנונה/מנגו/גויאבה/תפוח/אגס.

 

3. אם מרגישים שחייבים ארוחה חמה/מבושלת, עדיף מזון טבעוני ללא גלוטן, כלומר ירקות אפויים (פלפל, פטריות, קישוא, כרובית, גזר, דלעת, סלק, בטטה, תפו"א) שאפשר להוסיף להם אורז/עדשים/קינואה/חומוס/כוסמת. אפשר לאכול גם מעט סושי טבעוני, טורטיות מקינואה וכוסמת, אטריות אורז/תירס/עדשים וכו'. עדיף שהארוחה החמה תהיה הארוחה האחרונה של היום ותתקיים בשעה 18:00 לכל המאוחר.

 

 
הכתבה מתפרסמת ב"ידיעות אחרונות" במוסף "24 שעות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
ד"ר דאגלאס גראהם
צילום: יח"צ
ד"ר רק שאלה
מומלצים