שתף קטע נבחר

הסכם החלב צפוי להיות מאושר בשבוע הבא. הרפתנים: "חשש לשחיתות"

רפתני המושבים בדרך לאשר את ההסכם שמטרתו לייעל את משק החלב, להוריד את מחיר החלב על חשבון הרפתנים ולהביא לסגירת רפתות. לטענת הרפתנים, מי שמוביל את המהלך הוא מזכ"ל תנועת המושבים, מאיר צור, שצורף למפלגת "כולנו" של משה כחלון: "זה משחק מכור". צור: "הסכם עם הרבה הישגים. אני בצד של החקלאים"

ההסכם שיביא לסגירת רפתות ול"התייעלות" משק החלב יוצא לדרך? נציגי הארגונים הכלכליים של הקיבוצים כבר הצביעו בעד, האוצר מלחיץ את הרפתנים במושבים: חברי שולחן החלב, המייצגים את הרפתנים בתנועת המושבים, ייפגשו ביום ראשון הקרוב כדי להצביע על ההסכם שניסח האוצר להסדרת משק החלב. הרפתנים חוששים שההסכם יביא לסגירת 50% מרפתות המושבים ו-20% מרפתות הקיבוצים.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
אחד ממובילי החתימה, יו"ר שולחן החלב טוטי בלוך, כתב כי "ב-28 באוקטובר ב-18:00 תתקיים ישיבת השולחן במסגרתה בכוונתנו לאשר את ההסכם". הוא פירט: "לאחר משא ומתן ממושך וקשה הגענו לרגע שבו יש לקבל החלטה. המשק הקיבוצי קיבל החלטה חיובית ואישר את ההסכם. אנחנו נפגש ביום ראשון, חברי שולחן החלב בלבד, ונקבל החלטה. נציין שיש עדיין כמה נקודות אחרונות לסגור אך אנו בדרך להכרעה". גורמים בענף אמרו ל-ynet: "ברור שזה הסכם גרוע לרפתנים. הממשלה נחושה לפרק את ענף החלב. הצלנו מה שיכולנו"

 

מלחמת החלב: "הורדת אגורות לרפתן מעולם לא הגיעה לצרכן"

לאחר שתנובה וטרה העלו את מחירי מוצרי החלב: בכמה ייקרו אותם הרשתות?

מחיר החלב הגולמי ירד - בסופר המחירים עלו

 

בוועד הרפתנים מגבשים כעת פנייה לבית המשפט להוצאת צו מניעה לחתימה של התאחדות מגדלי הבקר מול האוצר, בטענה שהגופים שמייצגים את הרפתנים לא מייצגים אותם. הוועד הוא גוף שקם לאחרונה במטרה לייצג רפתנים מהמושבים שמתנגדים להסכם, כאשר 60 רפתנים חברים בו.

 

בוועד טוענים שיש פה "חשש לשחיתות או לניגוד אינטרסים. "מתחקיר קצר עלה כי לא התקיימו בחירות של שולחן החלב (שחברים בו 60 רפתנים) החל מ-2013. יתרה מזו, מזכ"ל תנועת המושבים, מאיר צור, מינה עשרה נציגים מטעמו שצורפו לשולחן ללא בחירות - וכך הוא מעביר בו החלטות מטעמו. מאיר צור כך פורסם צורף לאחרונה למפלגת 'כולנו'. כלומר מי שמנהל את המשא המתן מטעם הרפתנים מול האוצר הוא איש כולנו. המשחק מכור".

מאיר צור משה כחלון (צילום: אלעד מלכה)
מאיר צור ומשה כחלון(צילום: אלעד מלכה)
   

עיקרי ההסכם

בהסכם שנוסח על-ידי האוצר והתאחדות מגדלי הבקר נכתב כי "בענף החלב תבוצע התייעלות מואצת, שיעודה להביא את יחידות הייצור בענף לכושר ייצור שנתי שלא יפחת מ-1.2 מיליון ליטר חלב גולמי לרפת", כך נכתב. לשם כך אמור האוצר לתקצב את מנהלת ההשקעות ב-400 מיליון שקל, בשנים 2025-2020. הסכום השתנה השבוע ל-450 מיליון שקל והמועד הוקדם ל-2019.

  

מתוך זה 12.5 מיליון שקל יוקצו בכל שנה (סך הכל 75 מיליון שקל) לקוני מכסות חלב או לפורשים מהענף. מענק הפרישה יהיה בגובה 140 אלף שקל בתוספת למכירת המכסה במלואה. 33 מיליון שקל יוקצו לבעל מכסת חלב שייצר ב-2017 פחות מ-0.7 ליטר חלב, ימכור את מלוא מכסתו ויפרוש מהענף. החל מ-2023 יוקצו 50 מיליון שקל כולל מע"מ עבור מענקי פרישה ו-100 מיליון שקל עבור יצרנים מהקיבוצים.

 

המכסים על מוצרי חלב מיובאים יופחתו במספר פעימות עד 2027. למשל, המכס על חלב ושמנת שעומד כיום על 40% יופחת ל-5%. המכס על ממרחי תוצרת חלב שעומד כיום על 140% יופחת ל-17%. המכס על תחליפי גבינה עם שומן תמחי ותחליפי גבינה עם סויה יופחת מ-25% ל-3%. כמו כן תגדל המכסה לייבוא אבקת חלב.

  

מחיר המטרה של החלב (החלב הגולמי, שנמכר למחלבות לפי שער הרפת), יופחת ב-23 אג' עד 2024. בנוסף יופחתו מיידית 6 אג' ממחיר המטרה למשך 3 שנים, באופן שיבטל את ההתייקרות הצפויה של מוצרי החלב המפוקחים.

 

הרפתן יקצץ בשכרו

בלב ההסכם עומדת דרישתו של האוצר להפחית 23 אג' ממחיר ליטר חלב גולמי (החלב שנמכר בשער הרפת), כש-20 אג' בלבד ממחיר ליטר חלב מהווה המשכורת של רפתן, כך טוענים הרפתנים (למעט ברפתות "היעילות" בקיבוצים, שמקבלות 15-10 אג' יותר, בשל בעלות על מרכז מזון או ייצור עצמאי שלו).

 

אלו מהרפתנים שלא יעמדו במחיר ההפסדי לכאורה שהרפתנים מתבקשים לגבות על החלב, יוכלו לפרוש עם כ-1.5 מיליון שקל פיצויים לרפתן, פחות או יותר, פנסיה שלא משקפת את ההשקעות הרבות של הרפתנים ברפתות, שנעשו בעידוד המדינה.

 

באוצר קוראים לזה "מענק פרישה" שיינתן במסגרת "הליך התייעלות ענפי". רפתנים אמרו ל-ynet שלדעתם "זו סחיטה באיומים והרס הציונות". נציג ועד הרפתנים דביר גואטה אמר ל-ynet: "מועצת מגדלי הבקר לא מייצגת אותנו. הולכים למכור אותנו בנזיד עדשים. מדובר בהסכם המהווה גזר דין מוות על הרפתות במושבים ובקיבוצים. ההסכם כולו הוא חורים בלי גבינה".

 

מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור, מסר בתגובה: "הסכם החלב החדש שעומד על הפרק מביא הישגים רבים למשק החלב בכלל ולמשק המשפחתי בפרט. 

 

"בראש ובראשונה הבטחנו את התכנון בענף ומחיר המטרה לעוד 10 שנים. הבטחנו תמיכה ישירה בגובה ההפחתה למשק המשפחתי. בנוסף, משק החלב יקבל 450 מיליון שקל שזו תוספת של 50 מיליון שקל מההסכם הקודם, שיופנו למשק המשפחתי. שאר הכסף מיועד להשקעות בענף וטכנולוגיות חוסכות כח אדם.

 

"הבטחנו גם את עתידם של מי שיחליט לפרוש מהענף, ויקבל פיצוי הוגן בגין מכסת החלב שברשותו. בנוסף, הדבר החשוב ביותר הוא שהבטחנו שהציבור הישראלי ימשיך לצרוך חלב ישראלי שמיוצר ברפתות בישראל והתעשייה המקומית.  

 

"בעניין קבלת ההחלטות ואישור ההסכם, ענף החלב הינו הענף היחיד במגזר החקלאי שסוגיית הייצוג כתובה בחוק והייצוג הרשמי הוא התאחדות מגדלי הבקר בראשותו של אביתר דותן. כך שכל ההחלטות הרשמיות בדבר ההסכם, הן אך ורק בהתאחדות מגדלי הבקר.

  

"שולחן החלב המושבי הוא גוף שתנועת המושבים הקימה על מנת לתת לרפתנים במה להציג את עמדתם לנהל שיח ולקדם את הענף במשק המשפחתי. אין לשולחן החלב סמכות לקבל את ההחלטות.

  

"אני, מאיר צור, חקלאי בעצמי, ובשום רגע לא עולה הספק באיזה צד אני נמצא. תמיד תמיד אהיה בצד של החקלאים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים