שתף קטע נבחר

נשיא חדש לברזיל: מה זה בעצם ימין קיצוני?

ז'איר בולסונרו, שצפוי לנצח בבחירות ביום ראשון, לועג לאונס נשים, מבזה להט"בים ומתגעגע לדיקטטורה הצבאית. אבל האם כל זה הופך אותו ל"איש ימין קיצוני"? והאם מוגזם לקרוא לו "פאשיסט"? גם הברזילאים מבולבלים

המועמד המוביל במרוץ לנשיאות ברזיל, ז'איר בולסונרו, אומר שהוא רוצה לערוך ליברליזציה בכלכלה הברזילאית, הסגורה בעיקרה, אז מדוע כולם מכנים אותו "פופוליסט"? נאומיו גדושים באזכורי אלימות, אבל האם פירוש הדבר שזו שפת "ימין קיצוני"? האם בולסונרו ראוי להגדרה "פאשיסט" בשל הערותיו המבזות נגד שחורים, ילידים ולהט"בים? ומה בנוגע לאמירה שלו שביריבים הפוליטיים שלו צריך לירות או הגעגוע שהוא מביע לימי הדיקטטורה הרצחנית של ברזיל, ב-1985-1964?

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

ז'איר בולסונרו מועמד הימין הקיצוני ב ברזיל (צילום: AFP)
מלהיב את תומכיו, מחריד את מתנגדיו. בולסונרו(צילום: AFP)

הפגנת תמיכה במועמד הימין הקיצוני ב ברזיל (צילום: רויטרס)
השוואות לאדולף היטלר. תומכי בולסונרו(צילום: רויטרס)

ביום ראשון הקרוב יצביעו הברזילאים בסיבוב השני והמכריע בבחירות לנשיאות, ואם להסתמך על הסקרים צפוי בולסונרו, שהשלים שבע כהונות כחבר קונגרס, לנצח את יריבו איש השמאל פרננדו חדד. לפי סקר מתחילת השבוע זוכה בולסונרו ל-57% מהקולות ואילו חדד רק ל-43%. כעת ניצב בולסונרו במוקד ויכוח חריף בברזיל ומחוצה לה סביב השאלה כיצד יש לתאר את השתייכותו הפוליטית. המצע שלו, שנראה כמו תערובת של קווי מדיניות שליקט מפה ומשם, והשפה הבוטה שהוא נוקט מלהיבים את תומכיו ומחרידים את מתנגדיו.

 

התעצמותו הפוליטית של בולסונרו מזכירה את זו של פוליטיקאים אחרים ברחבי העולם שמשתמשים לעתים קרובות בשפה כזו, בהם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה וכמה מנהיגים באירופה. יריבו פרננדו חדד מרבה לומר שבולסונרו "קיצוני" ומהווה איום לדמוקרטיה. "מפלגת הפועלים" שאותה מייצג חדד אף הרחיקה לכת והשוותה בסרטוני הבחירות שלה את בולסונרו לאדולף היטלר ולמפלגה הנאצית.

 

אם כן, אילו שמות תואר מתאימים לתיאור הגנרל לשעבר? הדעות בעניין רבות מאוד.

הפגנת תמיכה במועמד הימין הקיצוני ב ברזיל (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

 

הבחירות בברזיל - סיקור נרחב:

בולסונרו מתכונן לניצחון: "אעצור שמאלנים"

"טראמפ של ברזיל": לא אהפוך לאיש שלום

בולסונרו כמעט ניצח כבר בסיבוב הראשון

מחאת נשות ברזיל: רק #לא_הוא

 

הטינופת של העולם

"התקשורת מתעקשת לכנות אותו 'פופוליסט ימני'", כתב לאחרונה בבלוג שלו ז'סוס סילבה הרצוג מרקז, יועץ פוליטי במקסיקו, "אבל הוא לא כזה. הוא פאשיסט, וחשוב לעשות את ההבחנה הזו". קרלוס פריירה, פרשן פוליטי ממכון מחקר בריו דה ז'ניירו, אומר: "הוא לא פאשיסט אלא מועמד שמרן מהמאה ה-19. הוא פשוט מעולם לא הפך למודרני".

  

אם נתבונן במונח "פופוליסט", חשוב לשים לב שבנאומיו מדגיש בולסונרו את העימות-לכאורה בין "העם" ל"אליטה", שתי מילים המשותפות לרוב ההגדרות המקובלות של המונח "פופוליזם". אלא שמומחים מציינים כי מה שהבטיח בולסונרו לעשות לכלכלת ברזיל, הכלכלה הגדולה בדרום אמריקה, אינו יכול ממש להיקרא "מעשה פופוליסטי". בולסונרו הצהיר כי היועץ הכלכלי פאולו גדש, כלכלן ובנקאי בוגר אוניברסיטת שיקגו, יכהן כשר האוצר ויפקח על שידוד מערכות כללי, בכלל זה רפורמה במערכת הפנסיה, קיצוץ חד בהשקעות וקיום הפרטה נרחבת של גופים ממשלתיים.

מועמד הימין הקיצוני בבחירות לנשיאות ברזיל ז'איר בולסונרו בקלפי (צילון: AFP)
המועמד המוביל: "ימין קיצוני? אני? תראו לי מעשה אחד שלי שמתאים להגדרה"(צילון: AFP)

ברזיל הפגנה נגד ז'איר בולסונרו טורונטו (צילום: רויטרס)
המוני נשים מפגינות: רק #לא_הוא(צילום: רויטרס)

הוויכוחים הגדולים ביותר אולי מתנהלים סביב השימוש שעושים התקשורת ומתנגדי בולסונרו במונח "ימין קיצוני". בולסונרו עצמו מתנגד לתיאור הזה. "אני לא איש ימין קיצוני. תראו לי מעשה אחד שעשיתי והופך אותי לאיש ימין קיצוני", אמר החודש באירוע בחירות בריו דה ז'ניירו.

 

נראה שבולסונרו מאמין כי תיאורו כאיש ימין קיצוני נובע מהצהרות שהשמיע בעבר על הגירה. בולסונרו כינה מהגרים מכמה מדינות עניות "הטינופת של העולם", ובאותו אירוע אמר שברזיל אינה יכולה להפוך למדינה בעלת גבולות פתוחים. "אני מעריץ של הנשיא טראמפ", הצהיר. "הוא רוצה שאמריקה תהיה גדולה. אני רוצה שברזיל תהיה גדולה".

 

חברת הפרלמנט הצרפתייה מרין לה פן, שרבים מכלי התקשורת, בכלל זה AP, מתארים אותה כאשת ימין קיצוני, טוענת שהמונח "ימין קיצוני" אינו נכון לתיאור בולסונרו. "אני לא רואה במר בולסונרו איש ימין קיצוני", הצהירה החודש בריאיון לטלוויזיה הצרפתית. "הוא אומר דברים לא נעימים שבצרפת ייחשבו לבלתי מתקבלים על הדעת, אבל יש הבדלי תרבות".

 

את מכוערת מכדי להיבחר

כלי תקשורת, אקדמאים ויועצים פוליטיים מגינים על השימוש שלהם במונח "ימין קיצוני" בהתבסס על הצהרות שונות שהשמיע בולסונרו בן ה-63. כך למשל דיבר בעבר בשבח המשטר הצבאי ששלט בברזיל וטען כי זה הביא לה שגשוג כלכלי. מדובר במשטר שהוציא להורג מאות ממתנגדיו ועינה עוד אלפים. בשנת 1991, אחרי שנבחר לקונגרס, אף קרא בולסונרו להחזיר את הממשל הצבאי, וב-1999 קרא למלחמת אזרחים ולהריגתם של כ-30 אלף איש בראשות הנשיא דאז.

 

בהזדמנות אחרת השווה בולסונרו בין הומוסקסואליות לפדופיליה, והצהיר שלא יוכל לאהוב בן הומו וכי במקרה שיהיה לו ילד כזה הוא מעדיף שבנו ייהרג בתאונה. "ילדיי לא יכולים להיות הומואים, הם מחונכים טוב מדי", טען. ב-2014 אמר לחברת קונגרס שהיא אפילו לא שווה שיאנסו אותה: "לא הייתי אונס אותך כי אינך ראויה לכך". למחוקקת שאינה מסכימה עם דעותיו אמר בולסונרו כי היא "מכוערת מכדי להיבחר".

ברזיל הפגנה נגד ז'איר בולסונרו סאו פאולו (צילום: רויטרס)
עורכי העיתון קיבלו הוראה: "הוא סתם ימין". הפגנת מחאה נגד בולסונרו(צילום: רויטרס)

ברזיל הפגנה נגד ז'איר בולסונרו ריו דה ז'ניירו (צילום: AP)
אלפים מפגינים נגד הכוכב העולה. "הגן על הפרת זכויות אדם"(צילום: AP)

העיתון "פוליה דה סאו פאולו", אחד העיתונים המובילים בברזיל, העלה החודש לכותרות את הוויכוח על ההגדרה הנכונה לבולסונרו כשפתח לדיון ציבורי מסמך שהעבירה ההנהלה לעורכי העיתון ושבו הוסבר להם שאת בולסונרו אפשר לתאר כאיש ימין אבל לא כאיש ימין קיצוני. באותו מסמך נכתב שבמונחים "שמאל קיצוני" ו"ימין קיצוני" ראוי להשתמש לתיאור "ארגונים המפעילים אלימות או מטיפים לאלימות כשיטה פוליטית".

 

בהמוני המכתבים שנשלחו למערכת מתחו חלק מהקוראים ביקורת על ההחלטה וקוראים אחרים שיבחו אותה. נציבת תלונות הציבור של העיתון, פאולה סזרינו קוסטה, נכנסה לעובי הקורה ובדקה את העניין. היא קבעה שהעיתון טעה בכך שהחליט שלא לכנות את בולסונרו "איש ימין קיצוני". קוסטה כתבה שהמונח "ימין קיצוני" מתאים לתיאור בולסונרו משום שהוא הגן במפורש על הפרת זכויות אדם, פקפק בזכויותיהם של בני מיעוטים והכחיש שהממשלה הצבאית ששלטה בברזיל הייתה דיקטטורה שהשתמשה בעינויים.

 

ברזיל מעל כולם, אלוהים מעל הכול

ביום ראשון השבוע אמר נשיא ברזיל לשעבר פרננדו אנריקה קרדוזו כי הצהרות שהשמיע אחד מבניו של בולסונרו, אדוארדו, שהוא חבר קונגרס ויועצו הקרוב של המועמד לנשיאות, מדיפות ניחוחות של פאשיזם. בסרטון שהופץ ברשתות החברתיות נשמע אדוארדו טוען במהלך שיחה שנערכה ביולי שאת בית המשפט העליון של ברזיל אפשר יהיה לסגור בעזרת כמה חיילים בלבד אם מסיבה כלשהי לא יתירו לאביו להתמנות לנשיא.

מועמד השמאל בבחירות לנשיאות ברזיל פרננדו חדד בנאום בסאו פאולו (צילום: רויטרס)
היריב הפוליטי פרננדו חדד. "בולסונרו הוא איום לדמוקרטיה"(צילום: רויטרס)

ז'איר בולסונרו תומך במוצהר בדרך שלטון תקיפה, אפילו אוטוריטרית, ומעדיף את המדינה על פני הפרט, ואלה נחשבים מאפיינים מרכזיים בפאשיזם. סיסמת הבחירות שלו היא "ברזיל מעל כולם, אלוהים מעל הכול". אלה שטוענים כי לא נכון לכנות את בולסונרו פאשיסט מדגישים שמוגזם מאוד לשייך את בולסונרו לאותה קטגוריה של שליט איטליה בניטו מוסוליני, הראשון שהשתמש במונח הזה במאה ה-20, או היטלר, שבהנהגתו נרצחו שישה מיליון יהודים.

 

"אנחנו צריכים להישאר דרוכים בעתיד", כתב אליו גורוביץ, בלוגר בולט באתר החדשות הברזילאי המרכזי G1, "אבל כיום תהליך ההכללה של מונחים בעלי משמעות היסטורית מדויקת כגון 'פאשיזם' או 'נאציזם' הוא טעות שרק עוזרת להזין את הקמפיין של בולסונרו ולטשטש את הסיכונים האמיתיים שנשקפים ממנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ז'איר בולסונרו. געגועים לדיקטטורה
צילום: AFP
מומלצים