שתף קטע נבחר

כל העציצים והצמחים בבית שמסוכנים לנו

בשבוע שעבר דיווחנו על קשישה שלקתה בהרעלה קשה מצמח ה"דיפנבכיה" השכיח. אבל הוא לא היחיד – צמחים ביתיים רבים עלולים לגרום להרעלות והתקפי אלרגיה מסכני חיים, לכם לילדיכם ואפילו לבעלי החיים שלכם

היזהרו מהצמחים האלה: לאחר הדיווח על הקשישה שלקתה בהרעלה קשה מצמח ביתי, צמחים רבים פופולריים מהווים סכנה לכם, לילדכם, ואפילו לבעלי החיים שלכם. הנה כמה מהצמחים המסוכנים שכדאי לחשוב פעמיים אם להכניס הביתה או למשרד.

 

1. דיפנבכיה

צמח פופולרי שמכונה על שמו של הגנן הראשי של הגנים הבוטניים של וינה, יוזף דיפנבאך. מדובר בצמח בעל עלים גדולים יחסית בצבע ירוק עד ירוק בהיר, על חלקם כתמים ירוקים או צהובים.

 

מנגנון הפגיעה של הצמח הוא ייחודי: תאים הנקראים אידיובלסטים נמצאים בכל חלקי הצמח, ומכילים גבישים בלתי מסיסים בצורת מחטים, אשר נורים בלחץ גבוה למרחק קצר בזמן הפגיעה בתא.

 

שחרור המחטים נגרם על ידי לחץ מכאני כמו חיתוך העלה. לאחר פגיעה, המחטים המיקרוסקופיות חודרות לרקמות בלשון או בעיניים. חומרים כימיים המלווים את המחטים גורמים לפגיעה נוספת בתאי הגוף.

 

עיתון "הרפואה" דיווח לאחרונה על אישה בת 70 שבעת טיפול בצמח, אחזה בפיה בפטוטרת עלה צמח הנוי. מיד לאחר מכן סבלה מצריבה עזה בפה ובלשון שהחמירה למרות שטיפת הפה במים מספר רב של פעמים.

 

מאוחר יותר הופיעה נפיחות בלשון, בשפתיים ובלחי. היא הובהלה למרפאה כשהיא נאנקת מכאב וסובלת מנפיחות בשפה העליונה ואודם בלחי. בספרות הרפואית דווחו מספר מקרים של הרעלה קשה מהצמח הנפוץ, שהחלו בכאב צורב, נפיחות בחלל הפה, כיבים, עד כדי בצקת בלוע, חנק וסכנת חיים.

 

 

צמח (צילום: shutterstock)
דיפנבכיה. מחטים מסוכנים(צילום: shutterstock)

 

2. פילודנדרון

צמח בעל מינים רבים, חלקם משמשים כצמחי נוי פופולריים מאוד. מדובר בצמח שקל לגדלו. הוא מכיל קריסטלים מסוג "קלציום אוקסלאט" הידועים כרעילים לבני אדם ובעלי חיים. בבני אדם בליעת הצמח גורמת להרעלה הכוללת דלקת עור, נפיחות של הפה, כאבי בטן, הקאות, או שלשולים.

 

במקרים קשים עלול הצמח לגרום למוות. בבעלי חיים, ההשפעה קשה הרבה יותר ועלולה לגרום להתכווצויות, פרכוסים, כאבים ונפיחות. ההרעלה הקשה ביותר מתרחשת ככל הנראה אצל חתולים.

 

צמח (צילום: shutterstock)
מכיל קריסטלים מסוג "קלציום אוקסלאט" הידועים כרעילים לבני אדם. פילודנדרון(צילום: shutterstock)

 

3. דטורה

לא מדובר בצמח המתאים כעציץ ביתי, בעיקר כי הוא צמח בר המתנשא לרוב לגובה 2 מטרים. אבל מסתבר שצמח הדטורה נפוץ מאוד בישראל, וכבר גרם להרעלות קשות. הצמח בעל פרחים המתייבשים ויוצרים תרמיל עם פרי עגול ושעיר שמכיל זרעים.

 

לעיסת הזרעים והעלים משחררת חומרים פעילים רעילים שעלולים לגרום לצימאון, יובש בפה, הזיות, חום, דופק מהיר, עליית לחץ דם, פרכוסים, בלבול, איבוד הכרה ומוות. בשנים האחרונות נודע על הרעלות קשות בעיקר של בני נוער וצעירים.

 

4. פוטוס

צמח ביתי יפהפה בעל עלים בצורת "לב", שמלבד מראהו נודע גם ביכולת טיהור האוויר, בעיקר בזכות הפוטוסינתזה היעילה שלו. הצמח קל לגידול, צומח במהירות לאחר גזימתו ושתילתו ולכן משמש כמתנה פופולרית.

 

אלא שהצמח הוא רעיל ביותר, גם בחשיפה לכמויות קטנות. בבני אדם עלול הצמח לגרום לתחושת צריבה בפה ובעור, נפיחות של השפתיים, הלשון, הקאות, שלשולים, וחנק. בחתולים וכלבים ההרעלה גורמת לריור, חנק, נפיחות בפה ובלשון, קשיי נשימה וכאבי בטן. הצמח עלול לגרום גם לכשל כלייתי ומוות.

 

צמח (צילום: shutterstock)
פוטוס. עלול להיות רעיל מאוד (צילום: shutterstock)

  

5. שושנת שלום

הצמח הזה, הנקרא גם ספטיפיליום, הוא אינו חלק ממשפחת השושנים ולכן אינו באמת שושנה חרף שמו. מדובר בצמח עד שמקורו בדרום אמריקה, בעל פריחה ייחודית הצומחת מהגבעות וצבעה לבן. הצמח חובב צל, ועל כן מתאים גם לפנים הדירה כשהוא אינו דורש כמות רבה של שמש.

 

אלא שהצמח עלול להיות רעיל מאוד, ולגרום לתגובות אלרגיות קשות הכוללות, כמו בשאר הצמחים שהזכרנו, צריבה, נפיחות בחלל הפה, תופעות במערכת העיכול ובמקרים קשים גם לקשיי נשימה. בבעלי החיים ההרעלה גורמת לתופעות דומות, ובנוסף לסכנת אי ספיקת כליות.

 

צמח (צילום: shutterstock)
שושנת שלום. עלול לגרום לנפיחות בחלל הפה, תופעות במערכת העיכול ובמקרים קשים גם לקשיי נשימ(צילום: shutterstock)

 

6. לשון החותנת

מוכר בשמו המדעי כ"כידונן תלת פסי" בשל עליו הארוכים והחדים דמויי החרב. הצמח שייך למשפחת השושניים ומצאו ממעקב אפריקה שם משמשים עליו בתעשיית הסיבים. הצמח הוא רב שנתי, וניתן לגדלו בבית ובגינה. בשל נוחות גידולו, באור, חצי אור או בצל, בבית ובחוץ, הוא אחד הצמחים הפופולריים בארץ.

 

הצמח בעל רעילות בינונית, ועלול לגרום לכאבים בפה, ריור, ובחילות. במקרים נדירים קיימים דיווחים כי הצמח עלול לגרום לתגובות עוריות, אולם מרבית מקרי ההרעלה הקשים נגרמים רק לאחר הבליעה.

 

צמח (צילום: shutterstock)
לשון החותנת. רעיל במקרי בליעה(צילום: shutterstock)

 

7. קיסוס  

צמח מטפס שנפוץ בבתים רבים, הידוע ביכולת הטיהור שלו, שעל פי הנטען מסוגלת לסלק 90% מאדי הבנזן שנפלטים לחלל. הצמח מתאים לגידול בבית ומחוץ לבית, כשהוא זקוק להשקיה בינונית ולמקום מואר, אך ללא קרינה ישירה.

 

אלא שהקיסוס עלול לגרום לגירוי עור חמור. בליעתו גורמת לצריבה בפה ובגרון, עד לאיבוד הכרה, פרכוסים, עליית חום ופריחה. לרוב תסמינים אלה מופיעים רק לאחר בליעה של כמויות גדולות מהצמח. בבעלי חיים הצמח עלול לגרום להיפראקטיביות, שלשולים, קוצר נשימה, חולשה, רעד והקאות.

 

צמח (צילום: shutterstock)
קיסוס. עלול לגרום לצריבה חמורה בעור(צילום: shutterstock)

 

8. קלדיום

צמח יפהפה בעל עלים ירוקים או צבעוניים, עליהם לעתים מופיעים מגוון של כתמים או "ורידים". עם זאת הצמח אינו קל לגידול: הוא דורש טמפרטורה מסוימת ואור בהיר אך מפוזר. בתוך כך הוא עונתי ומראשית הסתיו עד לסוף החורף עלי הצמח מתים והצמח נופל למעין "תרדמת".

 

כמו צמחים רעילים אחרים, גם קלדיום עלול לגרום להרעלה קשה, אם הוא נאכל. התסמינים דומים לתסמיני אלרגיה ובהם נפיחות של חלל הפה, קוצר נשימה, ובמקרים קשים גם חסימת הלוע ומוות. אצל בעלי חיים אכילת הצמח עלולה לגרום לבחילות, הקאות, פרכוסים, ריור וחנק.

 

צמח (צילום: shutterstock)
קלדיום. תסמיני אלרגיה קשים(צילום: shutterstock)

 

כיצד למנוע הרעלה?

הרחיקו צמחים מילדים קטנים ולמדו את הילדים שלא להכניס לפה צמחים או עציצים.

 

אם הופיעו תסמיני אלרגיה, יש לפנות לבדיקת רופא ובנוסף לבדוק האם קיימים סימני תלישה או נגיסה באחד הצמחים. אם אתם חושדים בבליעת צמח כלשהו כדאי להביאו אל הרופא.

 

מה עושים כשמבחינים באדם הסובל מתגובה אלרגית?

הסכנה החמורה ביותר בעת תגובה אלרגית קשה היא תגובה אנפילקטית, הכוללת חסימה של דרכי נשימה עליונות בשל בצקת של הלוע הלשון והשפתיים, ונפילת לחץ דם. תגובה כזו עלולה להתפתח במהירות תוך דקות ולערב את מערכות הגוף השונות. אם אתם חושדים שהנפגע לקה בתגובה אלרגית פעלו כך:

 

הזעיקו צוות ניידת טיפול נמרץ בטלפון 101: ככל שהעזרה הרפואית תינתן מוקדם יותר - כך יגדלו סיכויי הנפגע לשרוד.

 

הבטיחו את דרכי האוויר: שחררו בגדים לוחצים, השכיבו את הנפגע כשרגליו מורמות. בקשו מבעלי המקום להביא את תיק העזרה הראשונה והניחו ליד הנפגע. הטו את ראש הנפגע מעט אחורנית בעדינות. בתינוקות יש להניח שמיכה מגולגלת תחת העורף בעדינות כך שהראש יוטה מעט אחורה.

 

לבעלי הכשרה בעזרה ראשונה: אם הנפגע אינו בהכרה יש להחדיר נתיב אוויר (Airway) שיאפשר כניסת אוויר לכיוון הריאות במקרה של חסימת דרכי האוויר העליונות. במקרה הצורך יש להתחיל בפעולת החייאה עד להגעת הצוות הרפואי.

 

חפשו בתיקו של הנפגע מזרק "אפיפן" (הנראה כמו עט) והזריקו לעורו: מדובר במזרק המכיל אדרנלין, אשר מחיש את סיום התגובה האלרגית, מרחיב דרכי נשימה ומעלה את לחץ הדם. צורת ההזרקה: יש להצמיד את המזרק לחלק החיצוני של הירך כשחלקו הכתום קרוב לרגל (במזרקים ישנים יותר - החלק צבוע בשחור), לנעוץ את המזרק במשך 10 שניות, להוציא אותו ולעסות את מקום ההזרקה במשך 10 שניות נוספות.

 

בכל חשד לבליעת צמח יש להתקשר למרכז ההרעלות בחיפה בטלפון 04-7771900

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם העציצים עלולים להיות מסוכנים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים