שתף קטע נבחר

המבחן של בחירות האמצע: האם בית הנבחרים יתמוך בישראל?

בזמן שהרפובליקנים נושמים לרווחה אחרי ששמרו על הרוב בסנאט והדמוקרטים חוגגים את הניצחון בבית הנבחרים, בישראל מתמקדים בהשלכות המדיניות. הדמוקרטים יצטרכו להוכיח את תמיכתם בהצבת פרו-ישראלים בראש הוועדות החשובות - למרות קולות הצעירים שלא תומכים בישראל

 

חילופי שליטה בקונגרס האמריקני. גבעת הקפיטול (צילום: AP) (צילום: AP)
חילופי שליטה בקונגרס האמריקני. גבעת הקפיטול(צילום: AP)

בזמן שהרפובליקנים נושמים לרווחה בסנאט והדמוקרטים בארצות הברית חוגגים את הניצחון הסוחף בבית הנבחרים, ישראל הרשמית נמנעה מלהגיב על התוצאות - ובירושלים התמקדו אתמול (רביעי) בעיקר בניתוח ההשלכות המדיניות.

 

עוד על בחירות האמצע בארה"ב:

טראמפ איבד את הרוב בבית הנבחרים, שמר על כוחו בסנאט

סחף דמוקרטי בקרב נשים וצעירים בבחירות האמצע

מחקירה עד הדחה: מה יעשה בית נבחרים דמוקרטי?

 

הגורם היחיד שהגיב על התוצאות היה סגן השר במשרד ראש הממשלה, מייקל אורן, שאמר כי אובדן השליטה של הרפובליקנים על בית הנבחרים יביא את הנשיא טראמפ להתפנות יותר ליחסי החוץ, ובעיקר להציג את "תוכנית המאה" לקראת פתרון הסכסוך בין ישראל לפלסטינים. לדברי אורן, תוצאות הבחירות ישפיעו על ישראל ויגרמו לה להשקיע מחדש במאמצים בקרב הדמוקרטים והיהודים הליברלים.

 

נשיא ארה
"עם סנאט רפובליקני טראמפ יחזור להתעסק בפתרון הסכסוך עם הפלסטינים"(צילום: EPA)

גורמים מדיניים אמרו אתמול כי היחס לישראל לא יורגש בסנאט משום שהוא נותר בשליטת הרפובליקנים. אך בבית הנבחרים התמונה קצת יותר מורכבת, שם נכנסו מספר חברים, בהם גם מוסלמים, שמביעים באופן פומבי עמדות אנטי-ישראליות מובהקות.

 

ואולם, בראשות הוועדות החשובות יעמדו דמוקרטים שמוגדרים פרו-ישראלים, כאשר החשוב שבהם הוא אליוט אנג'ל, חבר הקונגרס היהודי שיעמוד בראש הוועדה ליחסי-חוץ. בסך הכל חמישה דמוקרטים יהודים יעמדו בראש ועדות חשובות בבית הנבחרים, בהם גם אדם שיף מקליפורניה שיוביל את ועדת המודיעין של בית הנבחרים.

 

המבחן של הדמוקרטים: מינויים בוועדות

בכירים בישראל העריכו כי מצב של תיקו בקונגרס האמריקני, כלומר סנאט בשליטה רפובליקנית ובית הנבחרים בשליטה דמוקרטית, הוא מצב שמשנה את הדינמיקה - אך מוקדם מדי להעריך אם הוא ישפיע יותר על הפוליטיקה הפנימית בארצות הברית - או שאולי יהיו גם שינויים במדיניות החוץ. 

 

אחד המבחנים הראשונים להנהגה החדשה יהיה בבחירת חברי קונגרס הנחשבים לביקורתיים כלפי ישראל לוועדות שעוסקות ביחסי חוץ. "צריך לראות לאן זה יתגלגל, אם יחליטו להציב אותם בוועדות שעוסקות בענייני פנים זה יהיה בבחינת מסר שהם לא מעוניינים בעימות עם ישראל". דני דיין, הקונסול הכללי בניו יורק, סיפר כי במהלך השבועות והחודשים האחרונים הוא נפגש כמעט עם כל חברי הקונגרס החדשים בניו יורק, ניו ג'רזי ופנסילבניה - ויצר עמם קשרי עבודה. גם השדולה הישראלית בוושינגטון, איפא"ק, נפגשה כמעט עם כל המועמדים בבחירות.

 

 

בכירים במפלגה הדמוקרטית אמרו כי רבים מחברי הקונגרס שנבחרו מטעם המפלגה הם פרו-ישראלים - ומהבחינה הזאת לישראל אין מה לדאוג. אלא שגורמים המזוהים עם המפלגה הרפובליקנית הזהירו כי ישראל צריכה להיות מאוד מודאגת. לדבריהם, המפלגה הדמוקרטית הופכה ליותר שמאלנית ופרוגרסיבית - ומכאן שגם יותר אנטי-ישראלית.

 

ישראל מתקשה בקרב הצעירים

הבעיה העיקרית של ישראל בקרב דעת הקהל היא אצל צעירים אמריקנים, יהודים ולא יהודים. על פי סקרים שנערכו לאחרונה, שיעור ההצבעה בקרבם עלה בבחירות האחרונות ב-50% בהשוואה לבחירות הקודמות, ועד הבחירות לנשיאות ב-2020 יתווספו למעגל המצביעים עוד 22 מליון צעירים.

 

פלח האוכלוסיה הצעיר בארצות הברית רואה בישראל את הצד הרע בסכסוך, או במילים אחרות - האלקטורט הדמוקרטי בארה"ב מתחזק לקראת הבחירות הבאות לנשיאות, ונתניהו צריך להיערך לאפשרות שיאבד את ידידו בבית הלבן למועמד דמוקרטי. נקודה נוספת לרעתה של ישראל היא שהמועמדים הדמוקרטים תלויים פחות בתרומות גדולות וניזונים מתרומות קטנות - מה שיקטין את ההשפעה של התורמים היהודים הגדולים.

 

79% מיהודי ארה"ב הצביעו בבחירות האמצע בעד הדמוקרטים. רובם לא רואים בישראל פקטור שמשפיע על אופן הצבעתם, הם מתעניינים פחות בישראל ומוטרדים יותר מבעיות פנים אמריקניות, בעיקר בתחום החברה.

השדולה הפרו-ישראלית המזוהה עם השמאל, ג'יי-סטריט, רשמה בבחירות הישג גדול לאחר שיותר מ-120 מועמדים שבהם היא תמכה ניצחו במרוץ לבית הנבחרים האמריקני. ג'יי-סטריט הכפילה את הסכומים שגייסה למען המועמדים ביחס לבחירות האמצע ב-2014, וכעת היא תומכת ביותר ממחצית חברי בית הנבחרים והסנאט הדמוקרטים.

 

נשיא ג'יי-סטריט, ג'רמי בן עמי, אמר כי "בוחרים בכל רחבי המדינה, בהם גם רוב גדול של יהדות ארה"ב, חיזקו בהצבעתם את הערכים הדמוקרטיים בתוך ארה"ב ואת יכולתה של המעצמה להפגין מנהיגות אחראית בעולם. העובדה שהבוחרים הדיחו רבים מבני בריתו של הנשיא טראמפ, אזרחי ארה"ב אמרו לא לשנאה, לא לגזענות ולא למלחמת ברירה במזרח התיכון. הם בחרו קונגרס שיפעל באחריות בכדי לרסן את הנשיא טראמפ ואת מדיניותו".

פורסם לראשונה 07/11/2018 23:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
גבעת הקפיטול בארה"ב
צילום: רויטרס
מומלצים