שתף קטע נבחר

הטינופת ברחובות ובלימת הנטישה מירושלים: האתגרים של ליאון

15 מנדטים כבר יש לו, ועד העובדים מאחוריו - אבל מיד לאחר כניסתו ללשכת ראש העיר יידרש משה ליאון להתמודד עם כמה סוגיות בוערות. על הפרק: ניקיון, הגירה שלילית ומחסור בדיור בר-השגה לצעירים. גם שיחת טלפון לעופר ברקוביץ' אפשרית. מקורב לליאון: "משה מחויב רק לתושבי ירושלים"

 

 

לאחר עשור - שריף חדש בעיר הבירה: מיד לאחר שאבק הכוכבים ישקע, יצטרך ראש העיר הנבחר של ירושלים משה ליאון להתמודד עם שורה של אתגרים. האיש, שהפסיד באחוזים בודדים את הקרב בבחירות ב-2013 מול ניר ברקת, יידרש להפיג את המתח בשכונות המעורבות ובין חרדים לחילונים וייאלץ לטפל בבעיית הניקיון בעיר שדורגה במדד ynet ו"ידיעות אחרונות" כמטונפת בישראל. אמש (יום ד') הסתיימה סופית ספירת הקולות - לאחר שהסתיימה ספירת המעטפות הכפולות. ליאון קיבל 50.85% מהקולות ואילו ברקוביץ 49.15%. מדובר בפער של 3,765 קולות בלבד.

 

נושא אחר שיעמוד לפתחו של ראש העיר הנבחר קשור לבעיית ההגירה השלילית מהבירה. מנתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בפברואר השנה עולה כי נכון ל-2016 היגרו לירושלים 9,702 תושבים חדשים, לעומת 17,654 שעזבו ליישובים אחרים. נכון לסוף 2016, מרבית התושבים שעזבו אז את העיר (6,500) הם צעירים בני 15 עד 29.

 

אתגר נוסף שעמו יצטרך להתמודד ליאון הוא המחסור בדיור בר-השגה לצעירים. בהקשר זה יצוין למשל כי בינואר השנה דווח כי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בירושלים סירבה לאשר תוכנית דיור להשכרה לטווח ארוך בשכונת תלפיות.

משה ליאון  (צילום: אלכס קולומויסקי)
החגיגות של ליאון אחרי ניצחונו(צילום: אלכס קולומויסקי)

חגיגות במטה משה ליאון לאחר הניצחון בבחירות המקומיות לראשות עיריית ירושלים (צילום: EPA)
.(צילום: EPA)

חגיגות במטה משה ליאון לאחר הניצחון בבחירות המקומיות לראשות עיריית ירושלים (צילום: EPA)
.(צילום: EPA)

מעל כל אלה יצטרך ליאון קודם כל להרכיב קואליציה עירונית. מיד לאחר הקרב הלא מוכרע בסיבוב הראשון מול עופר ברקוביץ', החל ליאון בסדרת פגישות וניהול משא ומתן לקראת הקמת קואליציה. הנבחר, שזכה בתחילת הדרך לתמיכת ש"ס ודגל התורה, צפוי לצרף את שתי המפלגות שערכן המשותף 11 מנדטים (מתוך 31 מנדטים בסך הכול).

 

במסגרת המשא ומתן חתם ליאון על הסכם עם סיעת הבית היהודי שקיבלה שני מנדטים ועם הסיעה החרדית-לאומית "מאוחדים" בראשות אריה קינג שקיבלה אף היא שני מנדטים. במקביל הוא הגיע להסכמות גם עם סיעת הליכוד. רשימת "ירושלים שלנו" של ליאון לא עברה את אחוז החסימה, ולפיכך לא קיבלה ולו מנדט אחד למועצת העיר.

עופר ברקוביץ'  (צילום: יואב דודקביץ)
ברקוביץ'. ייכנס לקואליציה של ליאון?(צילום: יואב דודקביץ)

למרות היריבות המרה, שאלת צירוף סיעתו של ברקוביץ', שקיבלה שבעה מנדטים, עומדת על הפרק. עוד במהלך הקמפיין לראשות העיר ליאון התחייב כי יציע לרשימת "התעוררות" של ברקוביץ' להצטרף לקואליציה. עדיין לא ברור מה יוצע לסיעת "אגודת ישראל" החרדית-חסידית בראשות יוסי דייטש, שנמנעה מלתמוך בליאון בסיבוב השני.

 

ליאון, שהיה חבר מועצה בחמש השנים האחרונות, הוא רואה חשבון במשרד עצמאי. בעבר הוא כיהן בתפקידים בכירים ובכללם מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יו"ר רכבת ישראל וראש הרשות לפיתוח ירושלים.

 

"מסוגל לשנות ולהזיז דברים במחשבה"

עופר איובי, שהיה מספר 2 ברשימה של ליאון למועצת העיר ונחשב כאחד המקורבים לו ביותר, סיפר ל-ynet: "הקשר ביני לבין משה נוצר כשהוא היה יו"ר המינהלים הקהילתיים מטעם העירייה ואני כיהנתי כיו"ר המינהל בשכונת גילה. ראיתי איך הוא מסוגל לשנות ולהזיז דברים במחשבה, בניהול נכון ובעשייה למען התושבים. הוא פעל להגדיל את התקציבים של המינהלים הקהילתיים ודאג להשקעה בתרבות בשכונות. הוא הבין שצריך להרחיב את ההשקעה בשכונות ולא לתקצב רק את מרכז העיר".

 

בנוגע לטענות על מערכות היחסים שלו עם שורת בכירים כדוגמת שר הביטחון המתפטר אביגדור ליברמן, שר הפנים אריה דרעי ויו"ר דגל התורה ח"כ משה גפני, אמר איובי כי "כבן אדם הכי מקורב אליו ושהיה מעורב בכל מהלך קמפיין הבחירות, אני אומר שאין בזה שמץ של אמת - משה לא מחויב לא אחד, לא לדרעי ולא לליברמן, הוא מחויב רק לתושבי ירושלים. כל אחד שתמך בו עשה זאת כי הוא ראה לנגד עיניו את טובת ירושלים".

"הוא הבין שצריך להרחיב את ההשקעה בשכונות". איובי  ()
"הוא הבין שצריך להרחיב את ההשקעה בשכונות". איובי

"הוא ידאג לחבר את כל האוכלוסיות בעיר". בונפיל (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
"הוא ידאג לחבר את כל האוכלוסיות בעיר". בונפיל(צילום: אלי מנדלבאום)

החברות הקרובה עם השר המתפטר ליברמן ליוותה את מערכת הבחירות. בסוף החודש שעבר פורסמו ב"ידיעות אחרונות" תכני הקלטות שבהן נשמע ליאון מודה לכאורה על "דיל" שנסגר בין ליברמן למפלגות החרדיות ולפיו הם יתמכו בו לראשות העיר ובתמורה יועבר בכנסת חוק גיוס "מרוכך". ליאון הכחיש אחר כך את הנאמר בהקלטות, וציין כי הדברים נאמרו בבדיחות.

 

דני בונפיל, יו"ר ההסתדרות במרחב ירושלים, מכיר את ליאון כשש שנים. "משה הוא אדם מיוחד", אמר בונפיל, "ואני בטוח שכראש עיר הוא ידאג לחבר את כל האוכלוסיות בעיר. בשנים האחרונות הוא עבר שכונה-שכונה, ועשה כל שביכולתו כדי לפתור את הבעיות של התושבים בשכונות. אני רואה לנגד עיניי את טובת העובדים, וכשראיתי איך הוא מדבר לעובדים בגובה העיניים זה 'קנה אותי'. הייתה לו התמסרות טוטאלית לתושבים".


פורסם לראשונה 14/11/2018 23:28

 

אמיר אלון השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
ליאון חוגג את ניצחונו
צילום: EPA
מומלצים