שתף קטע נבחר

נחתם ההסכם בין הקבלנים להסתדרות: פועל בניין שלא ישמור על בטיחות ייקנס

הסנקציות ינועו בין נזיפה ועד קנס בגובה 4 ימי עבודה, והכספים יועברו לקרן שתפעל לשיפור הבטיחות בענף. מתחילת השנה נהרגו 38 עובדי בניין בתאונות עבודה

התאחדות בוני הארץ וההסתדרות חתמו היום (ג') על הסכם שמאפשר לקבלנים להפעיל סנקציות על פועלי בנין שעברו עבירות בטיחות באתר הבנייה. ההסכם מהווה חלק מהמהלך שנועד לשפר את הבטיחות בענף ולהפחית את מספר ההרוגים והפצועים, שזינק מאז תחילת השנה ועומד כעת על 38 הרוגים ו-162 פצועים.

 

המחלות של ענף הבנייה: כך ישראל רשלנית לעומת העולם

ההרוג ה-38: פועל בניין נפגע מתקרה שקרסה - ומת

משהב"ט יעדכן את הוראות הבטיחות לאתרי הבנייה - אבל ישאיר את המכרזים בחוץ

 

ההסכם מתאפשר בזכות יחסי עבודה קיבוציים בין שני הגופים, והסכם קיבוצי כללי ענפי שנחתם בשנת 2015. מאז שהנושא עלה לכותרות ולאור אוזלת היד של משרד העבודה, חלק מהלחץ הופעל על הקבלנים וההסכם נועד בין היתר להראות את מחויבותם לנושא. בנוסף, הקבלנים טוענים מזה זמן רב, כי במשוואה של הבטיחות באתרים חייבים לכלול גם את העובדים באתרים שלטענתם פועלים לעתים קרובות בניגוד להנחיות הבטיחות שהועברו להם. כך לדוגמה, עובדים שהחליטו להוריד את קסדת הבטיחות או נמנעו משימוש ברתמת בטיחות לעבודות בגובה למרות שזו סופקה להם על ידי הקבלן.

בטיחות פועל בניין בנייה  (צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה)
(צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה)

על פי ההסכם, הסנקציות ינועו בין נזיפה ועד לקנסות גבוהים במקרים של עבירות בטיחות חמורות. הסמכות להטיל סנקציה מכל סוג לא תהיה בידי הקבלן, אלא תוטל על ועדת בטיחות שתורכב משלושה חברים: נציג ההתאחדות, נציג ההסתדרות, ומומחה חיצוני בתחום הבטיחות. הוועדה מחלקת את הפרות הבטיחות לשני מקרים עיקריים, במקרה של הפרה בעניין ציוד מגן אישי תבחן הוועדה האם המעסיק סיפק לעובד ציוד מגן אישי מתאים ותקין, האם הפועל עבר הדרכה לשימוש בציוד, האם המעסיק הנחה אותו במפורש להשתמש בציוד המגן, והאם העובד סרב או התעלם מההנחיה המפורשת ולא השתמש בציוד המגן האישי.

 

במקרה של הפרת בטיחות חמורה (הפרה מסכנת חיים) שאינה נוגעת לציוד המגן האישי, תקיים ועדת הבטיחות בירור שיסקור גם את עברו הבטיחותי של העובד, והאם ניתנה לו התראה על הפרה דומה במהלך 6 החודשים הקודמים. העובד יוכל להשמיע את טענותיו בדיון, והוא יתקיים לא יאוחר מ-15 יום ממועד העבירה בשטח.

זירת הארוע (צילום: דוברות כב
(צילום: דוברות כב"ה מרכז)

הסנקציה הקלה ביותר שתוטל על עובד תהיה נזיפה או התראה, וזו תינתן, במידה ומדובר בעבירה שאינה מסכנת חיים, כל עוד העובד לא קיבל התראה בחצי השנה האחרונה. במקרה שקיבל התראה, יגיע גובה הקנס לסכום של עד שכרו היומי של העובד אשר נע כיום בין 450-350 שקל.

במידה ומדובר בהפרת בטיחות חמורה ומסכנת חיים יגיע גובה הקנס עד סכום של 2 משכורות יומיות, ובמקרה של סירוב שימוש בציוד מגן אישי או הפרת בטיחות חמורה ומסכנת חיים שחזרה על עצמה, יגיע הקנס עד לסכום של 4 ימי עבודה.

 

כספי הקנסות יועברו לחשבון בנק נפרד של הקרן לעידוד ענף הבניה בישראל, לצורך מטרות המשרתות קידום בטיחות.

 

נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק: "ההסכם הזה הוא לא פחות ממהפכה. אני קורא מכאן לכל השותפים לתהליך הזה – קבלנים, הסתדרות ומדינה, להיעזר בסבלנות. זה תהליך הדרגתי, שלא יושלם מחר בבוקר. כך למשל, אי אפשר לדרוש מהענף להחליף את כל הפיגומים בתוך חצי שנה. זה לא ישים, וזה יקח שנה וחצי לפחות. אם ההמשלה לא תיתן כתף ותסייע המהפכה הזו לא תושלם. הממשלה חייבת לתמוך כלכלית במעבר לפיגומים החדשים, ולקדם ולתמוך לפתיחת הכשרות של מנהלי עבודה וממוני בטיחות בכל הארץ. וזו רק ההתחלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות כב"ה מרכז
נפילת 4 פועלים מ פיגומים אתר בנייה רחוב ויצמן פתח תקווה תאונה תאונת עבודה
צילום: דוברות כב"ה מרכז
מומלצים