שתף קטע נבחר

עיריית ת"א תשיב 150 שקל לכל מי שגררו לו את האוטו לפני 14-12 שנה

העירייה תשיב לתושבים יותר מ-29 מיליון שקל, אם בית המשפט יאשר הסכם פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגדה. התובע הייצוגי, שחנה שלא כחוק, טוען שהעירייה הרוויחה פעמיים - מהקנס ומעמלה לא חוקית ששילמה לה חברת הגרירה. הוא מבקש לעצמו 870 אלף שקל ולעורך דינו 4.35 מיליון שקל

שימו לב - אולי תקבלו כסף על גרירת האוטו שלכם בתל אביב לפני 14-12 שנה: בקשה לאישור הסכם פשרה בתביעה מנהלית הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, לפי חוק תביעות ייצוגיות. לפי התביעה, עיריית תל אביב גבתה, לכאורה, תשלום שלא כדין על גרירת כלי רכב - ותשיב יותר מ-29 מיליון שקל (29,000,100 שקל) לתושבים שכלי הרכב שלהם נגרר בשנים 2006-2004. לפי הסכם הפשרה, העירייה תשלם 150 שקל לכל גרירה.

 

 

אם בית המשפט יאשר את ההסכם, העירייה גם תשלם 870 אלף שקל לתובע הייצוגי שמכוניתו נגררה בשל חניה במקום אסור ולעורך דינו תשלם 4,350,000 שקל, לא כולל מע"מ, מכספי ציבור. מדובר בתביעה שהוגשה ב-2007 ואושרה כייצוגית ב-2009 - ורק כעת הושגה הפשרה המוסכמת בין הצדדים, שהושגה אחרי הליך ממושך של גישור.

  (צילום: תומריקו)
אולי תקבלו כסף על גרירת הרכב שלכם. אילוסטרציה(צילום: תומריקו)

 

התובע: עיריית ת"א הרוויחה פעמיים; העירייה: עבריינים ירוויחו מהתביעה

התובע המייצג הגיש את התביעה (ת"מ 112/07) על גבייה בלתי תקינה בגין גרירת רכב, שחנה במקום אסור לחניה ושוחרר ממגרש הגרירה. לטענתו, חלק מתשלום דמי הגרירה, לפי חוק העזר העירוני, נגבה שלא כדין ובלא הסמכה מפורשת.

 

התובע חנה ב-1 באוגוסט 2000 על המדרכה בשדרות רוקח בעיר. מאחר שהחניה שם הייתה אסורה לפי חוק עזר עירוני, חברה בשם "אתרים ירוקים" גררה את הרכב ממקום חנייתו - והתובע נקנס ב-360 שקל. מבירור שערך עלה כי מתוך הסכום שגבה הגורר - 250 שקל סך הכל - הוא העביר לעיריית תל אביב עמלה בסך 83 שקל, המהווה 33% מהתשלום לגורר, זאת בנוסף לקנס שמטילה העירייה על בעל הרכב שנגרר בגין חניה שלא כחוק. כלומר, העירייה מרוויחה פעמיים: מהקנס על הגרירה ומהעמלה שהיא גובה מחברת הגרירה, כשלטענת התובע העמלה נגבית בניגוד לחוק.

 

הבקשה לתביעה הוגשה ב-2001 והיא חודשה ב-2007, אחרי שנכנס לתוקפו חוק תובענות ייצוגיות. העירייה טענה, בין היתר, כי העמלה מהווה את העלויות הכרוכות בגרירה - והתובע יצר הפרדה מלאכותית בין המרכיבים של עלויות הגורר ועלוית העירייה. לטענתה, העמלה היא בגדר החזר הוצאות בלבד.

 

עוד טענה העירייה כי "חוש הצד הבסיסי מוביל למסקנה כי על ציבור העבריינים אשר זלזל בחוקים ובתקנות, ומבקש עתה להתעשר על חשבון הציבור בכללותו, לשאת בכלל ההוצאות הנובעות מעצם התנהגותו העבריינית ובכללן - ההוצאות הנובעות מהצורך בתיקון המיידי של הנזק, המטרד וההפרעה הנגרמים מעצם מעשה העבירה".

 

בנוסף, טענה כי השבת הכספים תפגע בתקציבה ותשית את העלויות על כלל הציבור. בית המשפט לא הסכים עם טענות העירייה - ואישר את התביעה כייצוגית. במקביל, חוק העזר העירוני תוקן באוקטובר 2006.

 

כך יוחזר הכסף

כעת, העירייה מתחייבת להשיב לכל אחד מחברי הקבוצה המיוצגת בתביעה 150 שקל לכל גרירה, תוך 90 ימי עבודה מיום אישור הסכם הפשרה. לשם כך, מתחייבת העירייה לפנות אל משרד התחבורה לצורך קבלת פרטי חברי הקבוצה במועדים הרלוונטיים, לרבות כתובת רשומה עדכנית.

 

העירייה תפקיד את סכום הפשרה בחשבון נאמנות על שם עיריית תל אביב-יפו, שייפתח לצורך יישום הסכם הפשרה באמצעות נאמן עמו תתקשר העירייה. עליה לעשות זאת תוך 21 ימי עבודה מהשלמת פיתוח מערכת המחשוב, ולא יאוחר מ-90 ימי עבודה מיום אישור הסכם הפשרה.

 

תוך 30 יום מיום השלמת פיתוח מערכת המחשוב, תפרסם העירייה הודעה בעיתונות ובאתר האינטרנט שלה על אישור הסכם הפשרה. תוך 45 ימי עבודה מיום הפרסום הזה - ישלח הנאמן צ'ק על סך 150 שקל לחברי הקבוצה הזכאים.

 

מי זכאי להחזר ומי זכאי להתנגד לפשרה

הסכם הפשרה, אם יאושר, יחול על כל מי ששילם דמי גרירה בין 17 באוגוסט 2004 ל-17 באוקטובר 2006, שלא הושבו לו מסיבה כלשהי. במקרה של בעלים משותפים על הרכב - הזכאי להשבה יהיה מי שרשום ברישיון הרכב.

 

לא יושבו כספים לבעל רכב שהוא חברת השכרה או ליסינג. עם זאת, אדם או תאגיד ששילם דמי גרירה בגין רכב ששכר, או שהועמד לשימושו האישי בהסכם ליסינג, יוכל לפנות לנאמן במהלך 60 ימים לכל היותר מיום הפרסום, באמצעות טופס שיפורסם לציבור ויכלול את הנתונים הנדרשים, לרבות הצהרה בדבר מספר הרכב שנגרר, מועד הגרירה, תשלום דמי הגרירה ונתונים נוספים ככל שיידרשו.

 

במקרה של אדם הזכאי להשבה לפי הסכם זה ונפטר, יורש אחד שלו יקבל את השבת דמי הגרירה, בכפוף למסירת הטופס לנאמן תוך 60 יום לכל היותר ממועד הפרסום, לרבות צו ירושה או צו קיום צוואה. במקרה של מספר יורשים שפנו לנאמן ביחד או לחוד, יושב מלוא סכום ההשבה ליורש הראשון שפנה והוכיח זכאותו; או ליורש ששמו מופיע ראשון בפנייה והוכיח זכאותו.

 

ככל שיוותרו כספים מתוך סכום הפשרה, שלא יושבו בפועל לזכאים, הם יישארו בחשבון הנאמנות ותידון השאלה בדבר גורלם בין שני הצדדים.

 

בית המשפט לרוב מאשר הסכמי פשרה כלשונם, אך ליועמ"ש, לרשות ציבורית העוסקת בנושא הקשור לתביעה ולחברי הקבוצה, שמורה הזכות להגיש התנגדות להסכם תוך 45 יום. ניתן גם להתנגד להמלצה המוסכמת בעניין הגמול לתובע הייצוגי ושכר הטרחה לעורך דינו. אדם יכול גם להגיש בקשה שלא להיכלל בקבוצה (כדי לתבוע אישית את העירייה, אם ירצה).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים