שתף קטע נבחר

לראשונה בישראל: החתימה המקורית - וכתבי יד נדירים של הרמב"ם

חתימתו של הרמב"ם, פירוש המשנה ועותקים מאוירים של "משנה תורה": תחת מעטה חשאיות ואבטחה כבדה, הועברו לישראל כתבי יד נדירים של הרמב"ם, חלקם בני 900 שנה - ובכתב ידו המקורי, זאת לקראת תערוכה מיוחדת במוזיאון ישראל וכנס בינלאומי בספרייה הלאומית

 

 

כך נראתה החתימה של הרמב"ם: תערוכה שתיפתח בשבוע הבא במוזיאון ישראל תציג את חתימתו המקורית של מי שהיה מענקי הרוח של העולם היהודי, כפי שהופיעה על כתביו, יחד עם שורה של כתבי-יד נדירים שלו - חלקם בני כ-900 שנה. במקביל ייערך בספרייה הלאומית כינוס בינלאומי על הגותו של הרמב"ם, בהשתתפות חוקרים והוגים מובילים מהארץ ומחו"ל.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>

 

במסגרת שיתוף פעולה בין המוסדות השכנים, ייחשפו בתערוכה חתימתו הנדירה של הפילוסוף, הרופא ופוסק ההלכה בן המאה ה-12, שבאמצעותה אישר את העותק המוגה של חיבורו המרכזי, "משנה תורה", וכן כתב-יד המיוחס לו מפירושו על המשנה. בתערוכה יוצגו אף פריטים מתקופות מאוחרות יותר.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

התערוכה, תחת הכותרת "לא קם כמשה - הרמב"ם: מראשית הדפוס עד עידן הדיגיטל" (ככותרת הכנס), תציג כתבי יד מקוריים מן המאה ה-12 עד המאה ה-15. חלקם הגיעו לירושלים ברכבת אווירית ממוסדות יוקרתיים מרחבי העולם: הספרייה הבריטית בלונדון, מוזיאון מטרופוליטן לאמנות בניו-יורק, הספרייה האפוסטולית של הוותיקן ברומא, הספרייה הלאומית של צרפת בפריז, ספריית הבודליאנה באוניברסיטת אוקספורד ועוד - לטובת המיזם המשותף של שני המוסדות הישראלים, שבמימון קרן מיימונידיס. הם הועברו לישראל בטיסות שונות, תחת מעטה חשאיות ותחת אבטחה כבדה, וזאת מחשש שמישהו ינסה לשדוד את המוצגים הנדירים ויקרי הערך. 

 

כך כתב הרמב"ם

התערוכה מציגה לראשונה, תחת קורת גג אחת, כתבי יד מקוריים ומאוירים וכתבים נוספים שנכתבו במקומות שונים כמו צרפת, גרמניה, תימן, ספרד, מצרים ועוד – וגם פריטים "פיקנטים" יותר: קמע עם דיוקנו של הרמב"ם, מגוון של ספרי ילדים היסטוריים על דמותו, מסמכים המתארים את חגיגת 800 שנה להולדתו בספרד ובמצרים ועוד.  

 

 

בין המסמכים שיוצגו במוזיאון ישראל: שני כרכים מתוך "פירוש המשנה", בכתב ידו המקורי של רמב"ם, אותם כתב בתקופת שהותו במצרים; עותקים מאוירים של "משנה תורה" ושל חיבורו הפילוסופי "מורה נבוכים" ("משנה תורה" הועתק כנראה בספרד או בפרובנס במאה ה-14, שם הוסיפו לו את האיורים); תרגומים ללטינית של כתבי הרמב"ם מראשית תקופת הדפוס, עיבוד של ספר המצוות לספרדים עבור אנוסים שברחו לאמסטרדם ועוד. בין הפריטים שהגיעו, כאמור, גם חתימתו האישית, בכתב ידו.

 

הפירוש למשנה שנכתב במצרים במאה ה- 12 והוא מיוחס לכתב ידו של הרמב
מיכאל מגן, מנהל המעבדה לשימור נייר במוזיאון ישראל, בודק את "משנה תורה" של הרמב"ם(צילום: אולג קלשניקוב, מוזיאון ישראל)

 

הספרייה הלאומית פעלה על מנת להנגיש את הכתבים הנדירים וסרקה אותם כדי שישומרו בארכיון הדיגיטלי שלה. אוצרי התערוכה והכנס אומרים כי המטרה - "להאיר את מקומו של הרמב"ם בתרבות היהודית ואת הרלוונטיות שלו להיסטוריה, לחיים ולפרקטיקה היהודית בימינו", ובכינוס המיוחד ישתתפו בכירי החוקרים וההוגים בארץ ובעולם.

 

הרצאת הפתיחה תהיה של נשיא בית המשפט העליון (בדימוס), השופט אהרון ברק, על המתח שבין ספר החוקים של מדינת ישראל למשפט העברי הקדום, ובמהלך הכינוס ייערכו שיחות ומפגשים בנושאים אקטואליים בין אנשי רוח, בנושאים כמו "הרמב"ם מול אתגרי מדינת ישראל" ו"להיות פילוסוף בעולם המוסלמי", יחסי דת ומדינה ועוד.

 

בנוסף, יעלה באתר הספרייה הלאומית תת אתר (מיני-סייט) מיוחד שיוקדש לסיפור חייו המרתק של הרמב"ם ולמסע הנדודים של משפחתו מספרד למרוקו, למצרים ולישראל, וכן לדרך קבלתו במקומות וקהילות יהודיות שונות.

 

"ממשיך להשפיע גם היום"

יו"ר דירקטוריון הספרייה הלאומית, דוד בלומברג, אמר כי "הרמב"ם ממשיך להשפיע על ההגות והציבוריות היהודית והישראלית אולי מכיוון שכל אחד יכול למצוא בו את בבואתו שלו: תלמידי חכמים מוצאים בו איש הלכה, אינטלקטואליים חילוניים רואים בו פילוסוף ביקורתי ובחב"ד מאמינים במשיחיות הפוליטית שלו. למעשה, הרמב"ם ממשיך להיות רלוונטי כמעט בכל תחום בשיח היהודי בשל הישגיו הכבירים בפילוסופיה ובתאולוגיה, ברפואה ובמדע, בתלמוד ובהלכה ואפילו בפוליטיקה".

 

ה
ה"משנה תורה" שהועתק בספרד או בפרובנס במאה ה -14(צילום: אולג קלשניקוב, מוזיאון ישראל)

 

מנכ"ל מוזיאון ישראל, פרופ' עידו ברונו, הוסיף: "התערוכה מהווה הזדמנות יוצאת דופן להיחשף לכתבי היד החשובים ביותר של הרמב"ם שמגיעים לראשונה למוזיאון ישראל. אוצרות התרבות האדירים האלה, המלווים בתצוגה מיוחדת של פרקי חייו, מאפשרים למבקר התבוננות מעמיקה בהשפעתו המקיפה של פילוסוף, איש אשכולות, מדען, רופא, חוקר ומנהיג, מאז ימי הביניים ועד ימינו".

 

הרמב"ם (רבי משה בן מימון) היה מדען, רופא, איש אשכולות, פילוסוף ואיש רוח, מחשובי הפוסקים אי-פעם ומהאישים החשובים ביהדות. הוא נולד בקורדובה שבספרד, ככל הידוע בשנת 1135. בשל רדיפת היהודים עקר עם משפחתו למרוקו, ואחר כך השתקע במצרים, שם כתב את כתביו החשובים, היה בין היתר מנהיג הקהילה היהודית בקהיר ושימש כרופא. הוא נפטר בשנת 1204, ולפי המסורת עצמותיו הועלו לאחר מכן לארץ ישראל, לבקשתו. מקום קבורתו, לפי המסורת, הוא בטבריה, וקברו משמש מקום עלייה לרגל להמונים לאורך ימות השנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אולג קלשניקוב, מוזיאון ישראל
"משנה תורה" לרמב"ם
צילום: אולג קלשניקוב, מוזיאון ישראל
מומלצים