שתף קטע נבחר

רוב באו"ם לגינוי חמאס לא הספיק לאישור ההחלטה

ההצעה נפסלה לאחר שלא הושג הרוב הדרוש של שני שלישים כדי להעבירה, על אף ש-87 מדינות תמכו, מול 57 שהתנגדו. השגרירה היילי: "אין דבר אנטישמי יותר מלומר שלא ניתן לגנות את הטרור נגד ישראל". נתניהו: "רוב גורף של מדינות עמדו נגד חמאס". בארגון הטרור שיבחו את ההחלטה: "סטירה לפרצופו של ממשל טראמפ"

העצרת הכללית של האו"ם לא אישרה אמש (יום ה') את ההצעה המגנה את ארגון חמאס, שגובשה על ידי ארצות הברית בתיאום עם ישראל. במרכז ההצעה, שפרטיה נחשפו לראשונה ב-ynet וב"ידיעות אחרונות", עומד גינוי לירי הרקטות והשימוש במנהרות טרור נגד ישראל. ההצעה נדחתה לאחר שארה"ב לא הצליחה להשיג את הרוב הנדרש של שני שלישים. בעד הצעת הגינוי הצביעו 87 מדינות, 58 התנגדו ו-32 נמנעו.

 

 

 

למרות שההצעה זכתה לרוב קולות, הליך פרוצדורלי, שיזמו מדינות ערב, דרש רוב של שני שלישים ולא רוב רגיל של מדינות שהצביעו בעד או נגד, מה שמנע את אימוץ ההחלטה.

 

שגריר ישראל באו"ם דני דנון ושגרירת ארה"ב, ניקי היילי, קיימו בשבועות האחרונים פגישות ושיחות רבות עם שגרירים וגורמי ממשל מרחבי העולם, כדי לגייס קואליציה רחבה של מדינות לתמוך בהצעה התקדימית נגד חמאס. מאמציהם אכן נשאו פרי - ומדינות רבות באירופה תמכו בהצעה בסופו של דבר. בין המדינות שתמכו היו אף כאלו שלא נחשבות לתומכות גדולות של ישראל, כגון איסלנד ושבדיה. צ'אד, שלאחרונה התחממו יחסיה עם ישראל, נעדרה מההצבעה על אף שתמיד הצביעה נגד ישראל באו"ם. עומאן, שבה ביקר לאחרונה ראש הממשלה בנימין נתניהו, הצביעה נגד, כמו גם רוסיה. לרשימת המדינות המלאה בהצבעה ראו בסוף הידיעה.

 

ההצעה קראה לעצרת הכללית לגנות את חמאס בשל ירי הרקטות והתייחסה לשימוש של ארגון הטרור העזתי במשאבים אזרחיים לטובת מטרות טרור נגד ישראל. בין היתר, קראה ההצעה להפסקת כל הפעילויות האלימות מצד חמאס והג'יהאד האיסלאמי, כולל הפרחת בלוני תבערה.

דני דנון עם ניקי היילי באו
דני דנון עם ניקי היילי באו"ם(צילום: שחר עזרן)

הצבעה או
תוצאות ההצבעה באו"ם (אפגניסטן הודיעה בהמשך שעברה מהימנעות להתנגדות)

ניקי היילי ()
ניקי היילי
  

בתום ההצבעה, אמר ראש הממשלה נתניהו כי "בהצעת גינוי חמאס הושג רוב גורף של מדינות שעמדו נגדו. לא השגנו את הרוב של שני-שליש אבל זוהי פעם ראשונה שישנו רוב של מדינות שמצביעות נגד חמאס ואני משבח את כל 87 המדינות שנקטו עמדה עקרונית נגד חמאס".

 

השגריר דנון הגיב גם הוא ואמר: "התמיכה העצומה שקיבלנו משגרירי העולם מוכיחה את השינוי שהובלנו באו"ם. עם רוח גבית ממדינות אלו, נמשיך להילחם באו"ם נגד חמאס ולמען החזרת גופותיהם של אורון שאול והדר גולדין ז"ל, ולשחרור השבויים הישראליים.

 

"אם ההצבעה לא היתה נחטפת על ידי צעד פוליטי - היא היתה זוכה לרוב", המשיך דנון. "המדינות שהתנגדו להצעה - אתן צריכות להתבייש. חכו שתצטרכו להתמודד עם טרור במדינות שלכם. השתיקה שלהם בפני הרוע - חושפת את הפרצוף האמיתי שלכם. אתם בצד שלא אכפת לו מחיי ישראלים ופלסטינים חפים מפשע. נפלתם קורבן לטרוריסטים של חמאס". בסוף דבריו הודה דנון "למדינות העולם על התייצבותם לצד ישראל וארה"ב במאבק נגד טרור חמאס".

 

 

דובר חמאס, סאמי אבו זוהרי, שיבח את פסילת ההצעה: "הכישלון של ארצות הברית באו"ם הוא סטירה לפרצופו של הממשל האמריקני ואישור ללגיטמיות של ההתנגדות". מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו התייחס מאוחר יותר גם הוא לתוצאות ההצבעה, ותקף את האו"ם: "זמן קצר לאחר שחמאס ירה באופן בלתי מובחן טילים לעבר אזרחים ישראלים, האו"ם לא מסוגל לקבל החלטה לגנות את חבורת הטרוריסטים הזו. זהו מעשה מביש נוסף של הטיה נגד המדינה היהודית".

 

"גינוי חמאס הוא צעד חשוב בהשגת השלום"

ניקי היילי, שגרירת ארה"ב באו"ם, פתחה את הדיון בהצגת ההצעה: "היום יכול להיות יום היסטורי באו"ם או סתם יום רגיל. היום יכול להיות יום שבו העצרת הכללית, ללא תנאי, מדברת בקול מוסרי ברור. ביום שישי שעבר העצרת אישרה שש החלטות המגנות את ישראל - ביום אחד. בשנה ממוצעת, האו"ם מצביע נגד ישראל 20 פעמים. במשך השנים האו"ם הצביע על גינוי ישראל יותר מ-500 פעמים. כך נראה יום שגרתי באו"ם".

 

"כולנו יודעים שלא יכול להיות שלום בלי הסכם הדדי שאומר שטרור לא מקובל", המשיכה היילי. "בואו נדבר על חמאס - גוף שהוכרז על ידי ארה"ב והאיחוד האירופי כארגון טרור. אמנת חמאס קוראת בגלוי להשמדת ישראל. במשך השנים חמאס שלח מחבלים מתאבדים להתפוצץ באוטובוסים ובמסעדות והם הרגו מאות ישראלים ופצעו אלפים. אחר כך הם עברו לירי חסר אבחנה של אלפי רקטות.

 

 

"לאחרונה, הטקטיקות של החמאס השתנו שוב והם אימצו שיטות להרוג אזרחים ישראליים ולפגוע ברכוש אזרחי. הם שלחו עפיפוני ובלוני תבערה עם סממנים נאצים לאזורים מאוכלסים. זה טרור קלאסי", אמרה השגרירה. "ועדיין, האו"ם לא העביר החלטה המגנה את החמאס. אף פעם לא. יותר מ-700 החלטות גינו את ישראל - ואף לא אחת שגינתה את חמאס. האו"ם יכול לשנות את הרקורד הנורא הזה", הוסיפה.

 

"אין דבר יותר אנטישמי מאשר לומר שאנו לא יכולים לגנות טרור נגד ישראל", אמרה היילי. "ההחלטה תגנה את מתקפות הרקטות של חמאס נגד אזרחים ותדרוש מכל ארגוני הטרור להפסיק את השימוש בעפיפוני תבערה. היא תתמוך במאמצי האו"ם לשלום כולל, צודק ובר קיימא. האו"ם חייב לגנות את טרור חמאס ללא תנאי ובאופן חד משמעי, ללא קשר לאיך שכל מדינה בעצרת חושבת שצריך להיראות הסכם השלום. גינוי החמאס הוא צעד חשוב בהשגת השלום. שלום צריך להיבנות על שלום".

הצבעה או

הצבעה או
הנציג האיראני במהלך הדיון
  

הנציג הסעודי אמר בדיון: "ישראל צריכה לעצור את התוקפנות נגד הפלסטינים ולהפסיק את המעשים הבלתי חוקיים שלה בהקשר להתנחלויות בשטחים הפלסטינים הכבושים. סעודיה מגנה את כל מעשי הטרור ולא משנה מי מבצע אותם, מדינות או יחידים. אנחנו מגנים את כל המעשים שמסכנים חיי אזרחים.

 

"ישראל לא מכבדת את הארגון שהיא חברה בו", המשיך, "לכן נצביע נגד ההחלטה, שתסכן את פתרון שתי המדינות שאנו תומכים בו. ההחלטה תסיט אותנו מהבעיה המרכזית: הכיבוש, ההתנחלויות והמצור".

 

לפני ההצבעה בעצרת, קראו לאה ושמחה גולדין, הוריו של סגן הדר גולדין ז"ל, להכללת נושא החיילים והשבויים שמוחזקים ברצועת עזה בהודעת הגינוי - שכאמור בסופו של דבר לא עברה. "לא ייתכן כי הודעת גינוי שכזו לא תכיל את חיילי צה"ל שהחמאס מחזיק בעזה בניגוד לדין הבינלאומי", מסרו.

 

תוצאות ההצבעה המלאות

המדינות שתמכו בגינוי:

אלבניה, אנדורה, אנטיגואה וברבודה, ארגנטינה, אוסטרליה, אוסטריה, איי בהאמה, בלגיה, בליז, בוסניה-הרצגובינה, ברזיל, בולגריה, כף ורדה, קנדה, צ'ילה, קולומביה, קוסטה ריקה, קרואטיה, קפריסין, צ'כיה, דנמרק, דומיניקה, הרפובליקה הדומיניקנית, אריתריאה, אסטוניה, פיג'י, פינלנד, צרפת, גאורגיה, גרמניה, יוון, גואטמלה, האיטי, הונדורס, הונגריה, איסלנד, אירלנד, ישראל, איטליה, ג'מייקה, יפן, קיריבטי, לטביה, לסוטו, ליבריה, ליכטנשטיין, ליטא, לוקסמבורג, מלאווי, מלטה, איי מרשל, מקסיקו, מיקרונזיה, מונקו, מונטנגרו, נאורו, הולנד, ניו זילנד, נורבגיה, פלאו, פנמה, פפואה גינאה החדשה, פרגוואי, פרו, פולין, פורטוגל, דרום קוריאה, מולדובה, רומניה, רואנדה, סנט קיטס ונוויס, סן מרינו, סרביה, סינגפור, סלובקיה, סלובניה, איי שלמה, דרום סודן, ספרד, שבדיה, שווייץ, מקדוניה, טובאלו, אוקראינה, בריטניה, ארה"ב ואורוגוואי.

 

המדינות שהתנגדו לגינוי:

אפגניסטן, אלג'יריה, אזרבייג'ן, בחריין, בנגלדש, בוליביה, בלארוס, בוטסואנה, ברוניי, סין, קומורו, קונגו, קובה, ג'יבוטי, מצרים, גמביה, גינאה, אינדונזיה, איראן, עיראק, ירדן, קזחסטן, כווית, לאוס, לבנון, לוב, מלזיה, האיים המלדיביים, מאלי, מאוריטניה, מאוריציוס, מרוקו, מוזמביק, נמיביה, ניקרגואה, ניז'ר, ניגריה, עומאן, פקיסטן, קטאר, רוסיה, סעודיה, סנגל, סיירה לאון, סומליה, דרום אפריקה, סודן, סוריה, סורינאם, תוניסיה, טורקיה, איחוד האמירויות הערביות, אוזבקיסטן, ונצואלה, וייטנאם, תימן, זמביה וזימבבואה.

 

המדינות שנמנעו:

אנגולה, ארמניה, ברבדוס, בהוטן, בורקינה פאסו, קמרון, חוף השנהב, אקוודור, אל סלבדור, גינאה המשוונית, אתיופיה, גבון, גרנדה, גינאה ביסאו, גיאנה, הודו, קניה, מונגוליה, נפאל, הפיליפינים, סנט לוסיה, סנט וינסנט והגרנדינים, סמואה, סרי לנקה, תאילנד, טונגה, טרינידד וטובגו, אוגנדה, טנזניה וונואטו.

 

המדינות שנעדרו:

בנין, בורונדי, קמבודיה, הרפובליקה המרכז-אפריקנית, צ'אד, צפון קוריאה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, אסוואטיני, קירגיסטן, מדגסקר, מיאנמר, סאו טומה ופרינסיפה, סיישל, טג'יקיסטן, טוגו וטורקמניסטן.

 


פורסם לראשונה 06/12/2018 22:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: UN TV
שגריר ישראל באו"ם דני דנון
צילום: UN TV
מומלצים