שתף קטע נבחר

רשות השידור לא קיימת יותר, אבל 120 אלף חייבים צריכים לשלם חוב אגרה תוך שבוע

קיבלתם דרישת תשלום לאגרת הטלוויזיה? אתם לא לבד. רשות האכיפה והגבייה פצחה במבצע גבייה כלל ארצי, עבור 120 אלף מתוך 175 אלף חייבים: שלמו עד 25 בדצמבר ולא תחויבו בריבית. הציבור עדיין חייב לרשות השידור כמעט חצי מיליארד שקל, חלק מזה יילך למשרדי עורכי-הדין שגובים מחייבים שנמצאים בהליכי הוצאה לפועל

אגרת הטלוויזיה ורשות השידור מתו, אבל החוב שלכם חי וקיים: המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות של רשות האכיפה והגבייה, יצא בחודשיים האחרונים במבצע גבייה לגוף שלא קיים יותר, עבור אגרה שעברה מן העולם. 120 אלף חייבים שלא שילמו לכאורה את אגרת הטלוויזיה, קיבלו מכתבי התראה לתשלום חוב הרפאים לרשות השידור ובהם איום מנומס: שלמו את חובכם עד 25 בדצמבר ולא נגבה מכם ריבית.

 

 

חוב לרשות השידור אגרת הטלוויזיה ()
יצירתיות בגבייה: דרישה לתשלום חוב אגרת הטלוויזיה שפסה מן העולם, בתוך גרפיקה של מקלט טלוויזיה ישן. נוסטלגיה לא מתוקה

 

ואלה לא כל חייבי האגרה. המבצע הזה מיועד רק לחייבים שאין להם תיק בהוצל"פ (הוצאה לפועל). אלה מהחייבים שנפתח להם תיק בהוצל"פ, יקבלו ומקבלים מכתבים, עיקולים והזמנות להליכים משפטיים מעורכי-הדין של רשות השידור ז"ל. כן, פרנקל את קורן ועמיתיו עדיין גובים עבור הגוף שמכונה כיום רשות השידור בפירוק. סך הכל נותרו 175 אלף אזרחים במדינת ישראל שחייבים בתשלום אגרת הטלוויזיה + קנסות ואמורים לשלם לה ולעורכי דינה 447 מיליון שקל.

 

    ()

 

    ()
 

האגרה שהפכה אזרחים שומרי חוק לחייבים, חוזרת לרדוף אתכם

הבנתם נכון: גם מותה של רשות השידור לא גואל את אזרחי ישראל מאגרת הטלוויזיה והרדיו ומהדרישות לתשלום שלה, שחוזרות בימים אלה לרדוף אותם כמו זומבי נודניק. הרשות מזמן הוחלפה בתאגיד, האגרה בוטלה ב-2015, אבל יש עדיין אזרחים שלא שילמו את מלוא האגרה שנדרשו לשלם עד אז לרשות. צלליה ירדפו אותם עד קץ הימים, או לכל הפחות עד שיטילו עיקול על המשכורת, הרכב וחשבון הבנק שלהם, או יעכבו את יציאתם מהארץ.

 

תופעת אגרת רשות השידור הייתה ייחודית בנוף התשלומים למדינת ישראל, בכך שהיא הפכה אזרחים שומרי חוק, למפרי חוק. אגרות צריך לשלם – זה ברור, זה החוק וזה בהחלט לא בסדר שאזרחים שילמו בזמן ולעומתם יש אזרחים ששכחו, התעלמו, לא ידעו או התחמקו מתשלום, אבל לחייבים לרשות השידור יש פרופיל מיוחד ושונה משאר החייבים. קיים אחוז גבוה של אנשים שלא חייבים דבר לאף רשות או אדם - למעט רשות השידור.

 

הסיבה לכך היא שהחוק טמן בתוכו מלכודת: בניגוד למשל לחשבונות כמו חשבון חשמל, ארנונה או מים; אזרחים לא קיבלו מדי שנה דרישות לתשלום לגבי אגרת רשות השידור, אלא היו צריכים לשלם אותה מיוזמתם ללא שובר תשלום. כיוון שחלק מהאזרחים שכחנים וחלקם חמקנים – מספר החייבים היה גדול וכך גם הכסף שזרם למשרדי עורכי-הדין שעבדו עבור רשות השידור בגבייה וברדיפה.

  ()
דוגמא למכתב שנשלח לחייבים מהמרכז לגביית קנסות

 

כך נחלקת מלאכת הגבייה: למי בעצם אתם צריכים לשלם

אחרי שרשות השידור נכנסה למצב של פירוק, חובות אגרת הטלוויזיה של אזרחי ישראל, חולקו בין שני גופי גבייה: המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות של רשות האכיפה והגבייה; משרדי עורכי דין, אותם משרדים שכבר שנים גובים בשביל רשות השידור.

 

המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות, שיצא במבצע הגבייה הנוכחי, מנהל 740 אלף תיקים, של 120 אלף חייבים, 5 תיקים לחייב בממוצע, רוב החובות מ-2014-2013. סכום התיקים הכולל: 187 מיליון שקל, וגובה התיקים ללא ריבית: 123 מיליון שקל. כאמור – נותנים לכם זמן לשלם ללא ריבית עד 25 בדצמבר. הסכום הנמוך ביותר לגבייה הוא 172 שקל כשהסכום הממוצע הוא לא פחות מ-1,000 שקל, כך שיש אנשים שחייבים לכאורה עשרות אלפי שקלים.

 

במקביל, 10 משרדי עורכי-דין שעודם עובדים עבור מה שנשאר מהרשות, מנהלים הליכי גבייה נגד 51 אלף חייבים נוספים. בנוסף, יש חייבים שיש להם תיקים כפולים: בהוצל"פ ובמרכז לגביית קנסות. היקף החובות האלה עומד על: 260 מיליון שקל, כש-48 מיליון מתוכם הוסדרו. משרדי עורכי הדין הללו שעשו ממון רב מהתיקים, דאגו גם לחוזים ארוכי טווח עם רשות השידור, שקשה לבטל אותם (כך נמסר ל-ynet ממשרד הכנ"ר - כונס הנכסים הראשי). 

דרישת תשלום שנשלחה ממשרד עו"ד לעולה מאתיופיה שחשבון הבנק שלה עוקל למרות שלא היה לה מקלט טלוויזיה ()
דרישת תשלום שנשלחה ממשרד עו"ד לעולה מאתיופיה שחשבון הבנק שלה עוקל למרות שלא היה לה מקלט טלוויזיה
 

אם יש לכם תיק בהוצל"פ - אלה משרדי עורכי-הדין שיגבו אותו מכם (חלקם כבר עשו הון מהגבייה)

משרדי עורכי-הדין הם: פרנקל את קורן שהיה שנים הכוכב הראשי בקרב משרדי עורכי-הדין שגבו אגרה בשביל רשות השידור, וכן המשרדים: דודי רד (שגבה גם עבור HOT ואיקיוטק), ניסים את כהן ניסן (הזכור גם הוא כאחד הגובים בפרשת איקיוטק. כמו כן בודק חיצוני של רשות השידור, רו"ח אילן שגב, מצא ב-2013 שהמשרד הזה גבה לכאורה מהאזרחים שכר טרחה גבוה מהמותר. המשרד טען שהוכיח בפני רשות השידור שזה לא נכון). עוד בגובים: משרדי עורכי-הדין פיניאן, פיין, עורוק; גלר, האן-מרקוביץ'; אייל לשם; סנדרוביץ', רינקוב, חמד; שי ארז קליינר; גיל אפרתי ודורון עמיר. את הגבייה הם מעבירים לקופת רשות השידור בפירוק שגם אותה מנעלים עורכי-דין: המנהלים המיוחדים של רשות השידור בפירוק הם עורכי הדין אמנון לורך ודרור ויגדור ממשרד יגאל ארנון.

 

בשיא הרדיפה אחר חייבים בתשלום האגרה, עבדו עבור רשות השידור 16 משרדי עורכי דין. בעבר פרסמנו שהמשרדים שגבו עבור רשות השידור גרפו 60 מיליון שקל בין 2010 ל-2012. לפי דו"ח בדיקה שפורסם בתקשורת, מ-2006 עד נובמבר 2013 העבירה רשות השידור לעורכי הדין 3.4 מיליארד שקל לגבייה. עורכי הדין גבו 512.6 מיליון שקל בלבד, כלומר כ-15% מהסכום. 130 מיליון שקל הם גרפו לכאורה לקופתם, מכספי ציבור, עבור שכר טרחה, החזר הוצאות, אחוזים מגבייה ומע"מ.

 

בכנ"ר מסרו ל-ynet כי השכר המשולם כיום למשרדי עורכי הדין "הינו השכר שנפסק להם ע"י ההוצאה לפועל, בצירוף תוספת אחוזית שנעה בין 0% ל-7% מתוך כספי הגבייה, ומשולמת ע"י רשות השידור. הכנ"ר סירב לענות לשאלות ynet מהו שכר עורכי הדין. לא קיבלנו את המידע גם מרשות האכיפה. 

 

כן נמסר לנו מהכנ"ר כי: "ככל שיש תלונות ביחס להתנהלות משרד כזה או אחר, ניתן לפנות בנושא זה לרשות האכיפה והגבייה, המופקדת כיום על גביית חובות האגרה".

    ()

 

איך מתנהלת גביית החובות ומה אם לא היה לי בכלל מקלט טלוויזיה?

אם קיבלתם בחודשיים האחרונים דרישת תשלום במסגרת מבצע הגבייה, ניתן לפנות למרכז כדי לבטל כליל את החוב: אם הפנייה מוצדקת (יש לצרף הוכחות) - החוב מבוטל, אבל הדרישות לעיתים דרקוניות ותקופת ההמתנה להחלטה – יכולה להגיע ל-3 שבועות. למרכז כבר הגיעו 4,000 פניות. ניתן גם לפנות ל"וועדת מחיקות" המוסמכת למחוק חובות גם אם אין לגביהם מחלוקת וזאת מטעמים שונים (מצבו הכלכלי, בריאותי וכו' של החייב). עד כה, אישרה ועדת המחיקות את פניותיהם של כ-150 חייבים בכ-470 תיקים בסך כולל של כ-80 אלף שקל.

 

ברשות מסרו ל-ynet כי המסלול שהם ינקטו, בניגוד לעורכי-הדין, הוא מסלול מרוכך. יקשיבו לכל חייב, יבדקו האם מגיעה לו הנחה (מתוקף היותו קשיש, נכה או כל בעל זכות אחרת), או הביטול (למי שלא מחזיק מכשיר טלוויזיה, למי שלא מתגורר בארץ).

   

בתיקים שמתנהלים בהוצל"פ (אלה שמנוהלים על-ידי משרדי עורכי-הדין) אפשר להגיש התנגדות אם חולקים על קיומו של החוב, או לפנות בבקשה להסדר חוב או הפחתה. כאן אין הנחות על בסיס כלכלי. יחד עם זאת, על החובות המתנהלים בהוצאה לפועל לא מתווספת ריבית או הצמדה, כך שבמהלך "חיי" התיק בהוצאה לפועל החוב אינו גדל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים