שתף קטע נבחר

מחקר: נשים בהתקף לב מזעיקות עזרה 37 דקות מאוחר מגברים

נשים שסובלות מהתקף לב מזעיקות עזרה רפואית 37 דקות בממוצע מאוחר יותר מאשר גברים – כך עולה ממחקר של 16 שנה בשוויץ. להערכת החוקרים הסיבה לפער היא מודעות נמוכה לסימפטומים המאפיינים אירועים לבביים בקרב נשים

מחקר שפורסם השבוע בכתב העת European Heart Journal מצא כי נשים פונות לקבלת עזרה רפואית 37 דקות מאוחר יותר בממוצע לעומת גברים.

 

המחקר, שנערך בבית החולים טרימלי שבציריך, שוויץ, בחן 4,360 מקרים של התקפי לב בין השנים 2000 ל-2016. מחבר המחקר, ד"ר מטיאס מייר, קרדיולוג בכיר בבית החולים, ציין כי לדעת החוקרים הסיבה לפער הזמנים בקריאה לעזרה בין גברים ונשים נובע מכך שהסימפטומים של התקפי לב בקרב גברים מוכרים יותר מאשר הסימפטומים של התקפי לב של נשים.

 

37 דקות יותר. נשים והתקפי לב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
37 דקות יותר. נשים והתקפי לב(צילום: shutterstock)
 

"גברים ונשים סובלים מרמת כאב זהה בזמן התקפי לב, אבל המיקום של הכאב הוא שונה", מפרט הרופא, "גברים שחווים התקף לב נוטים לסבול מכאבים בחזה וביד השמאלית בעוד שהתקף לב בקרב נשים מאופיין יותר בכאבים בגב, בכתפיים או בבטן".

 

ד"ר מייר הוסיף ותיאר כי "נראה שנשים שסובלות מהתקף לב מקשרות באיחור רב יותר מגברים בין הסימפטומים ובין האירוע הלבבי".

 

אחוז תמותה גדול יותר בקרב נשים

החוקרים לא מצאו פערים בין משך הזמן שבו לקח לצוותים הרפואיים להעניק טיפול לנשים, מאשר זה שלקח לטפל בגברים. עם זאת, אחוז התמותה בקרב הנשים שחוו אירוע לבבי היה גדול יותר מאחוז התמותה בקרב גברים.

 

5.9% מהנשים שסבלו מהתקף לב לא שרדו את האירוע הלבבי, לעומת 4.5% מהגברים. "בהתקפי לב כל דקה קובעת", מסביר ד"ר מייר, "צריך להתייחס בתשומת לב לכל כאב או חוסר נוחות קיצוני בחזה, גרון, צוואר, גב, בטן או כתפיים שנמשך יותר מ-15 דקות".

 

עוד בנושא:

אצל נשים זה שונה: 7 סימני האזהרה להתקף לב

התקף לב: האם הוא קטלני יותר עבור נשים?

8 פעולות פשוטות שיגנו עליכם מפני התקף לב

 

התקפי לב - לא בעיה גברית

על פי נתוני האיגוד האירופאי לקרדיולוגיה, חרף התפיסה החברתית השגויה כי התקפי לב הם בעיה רפואית שנפוצה יותר בקרב גברים, נשים וגברים סובלים מאירועים לבביים בשיעורים דומים. מנתונים משנת 2017 שפרסם האיגוד עולה כי נשים שסבלו מהתקף לב היו מבוגרות יותר מהגברים ב-8 עד 10 שנים בממוצע, אך כאמור לא נמצאו פערים בין המגדרים במספר האירועים הלבביים.

 

מנתוני המכון הלאומי לבריאות בארצות הברית עולה כי שיעור הגברים שמתו כתוצאה ממחלות לב בשנת 2014 היה של 25% לעומת 22% בקרב הנשים. בארץ עמד בשנת 2014 שיעור המתים ממחלות לב על 15% ללא הבדלי מגדר.

 

 (אינפוגרפיקה: לטם חצרוני) (אינפוגרפיקה: לטם חצרוני)
 

מחקר ישראלי שבוצע בין השנים 2000 עד 2013 מצא כי נשים עברו 30 אחוז פחות צינתורים במהלך אשפוז כתוצאה ממחלות לב. עוד נמצא במחקר כי שיעור הסיבוכים בקרב נשים היה גבוה יותר מזה שנרשם בגברים: שיעור התמותה של נשים לאחר התקף לב היה גבוה משמעותית, גם באשפוז וגם לאחר השחרור: נשים מתו פי 4 מגברים במהלך האשפוז, ופי 2 לאחר מכן. 

 

בין השנים 2008-2010 נפטרו בישראל 20,600 בני אדם. מנתונים שפרסם מרכז המחקר והמידע של הכנסת עולה כי מחלות לב הן סיבת המוות הראשונה בקרב נשים בנות 75 ומעלה. מחלות לב הן סיבת המוות השנייה בקרב גברים מאותה קבוצת גיל.

 

"כל נושא התקפי הלב שונה לחלוטין אצל נשים וגברים ומחייב גישה מערכתית שונה לחלוטין – משלב האבחון, דרך שלב הטיפול האקוטי ועד הטיפול התרופתי", מתאר בדו"ח פרופ' מרק גלזרמן מבית החולים בילינסון, ראש החברה הישראלית לרפואה מגדרית.

 

"התיאור הקלאסי של התקף הלב המופיע בכל ספרי הלימוד הוא כאב פתאומי בחזה השמאלי המקרין ליד שמאל. זהו אכן תיאור אופייני לגברים, אך אצל כ-20% מן הנשים העוברות התקף לב הסימנים שונים לחלוטין: האישה עלולה להתלונן במשך שעות על קוצר נשימה, עייפות, זיעה וכאב עמום שמקרין ללסת או לגב".

 

מה לעשות במצב של התקף לב?

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הסימנים להתקף לב שונים אצל נשים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים