שתף קטע נבחר

לא להאמין: כך מדביקים אתכם הרופאים במחלות

דווקא המכשיר שצמוד לכל רופא על הצוואר עלול להיות מקור מסוכן למחלות: מחקר חדש מצא כי הסטטוסקופים של הרופאים מזוהמים ועתירי חיידקים - חלקם מסוכנים ביותר. איך אפשר להימנע מהזיהום?

סטטוסקופ הוא הסמל המיתולוגי של הרופאים. עד עצם היום הזה הוא משמש רופאות ורופאים וגם סטודנטים לרפואה לצורך האזנה ללב, לריאות, למעיים ולזרימת הדם. אבל למרות ערכו הרב, מסתבר שהמשתמשים לא ממש יודעים איך לנקות את המכשיר. מחקר חדש מצטרף לשורה של מחקרים קודמים, ומראה גם הוא עד כמה הסטטוסקופים מזוהמים.

 

החוקרים, מאוניברסיטת קיימברידג' באנגליה מצאו כי הסטטוסקופים האישיים שעל צוואר הרופאים נשאו כמויות חיידקים רבות בהשוואה לקבוצת הבקרה.

 

מה מסתתר בסטטוסקופ? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מה מסתתר בסטטוסקופ?(צילום: shutterstock)
 

החוקרים אמנם לא בדקו האם הסטטוסקופים היו אלו גרמו לאנשים לחלות, אולם הם כן מצאו נוכחות של החיידק סטפילוקוקוס ביותר ממחציתם. חיידקים נוספים שנמצאו הם פסאודומונס ואצינטובקטר, כולם בעלי פוטנציאל עמידות גבוהה לאנטיביוטיקה, ועלולים לגרום לזיהומים קשים ואף למוות.

 

עוד כתבות:

ארגון הבריאות העולמי דירג: 12 החיידקים העמידים לכל סוגי האנטיביוטיקה

ההמצאה שתעלים את הסטטוסקופ מצוואר הרופא

כחול, לבן או ג'ינס: מה המטופלים אוהבים שהרופא לובש?

 

על פי ההמלצות, יש לחטא סטטוסקופ לפני או אחרי כל מטופל, או להשתמש בסטטוסקופ אישי המוצמד למיטת החולה, שגם הוא עבר חיטוי לאחר השימוש בו.

 

אחד מחמישה סטטוסקופים - מזוהם בחיידקים אלימים

אין זה המחקר הראשון שמצא עדות לסטטוסקופים מזוהמים: מחקר שנערך כבר לפני 13 שנים מצא כי אחד מכל חמישה סטטוסקופים שבהם משתמשים רופאי בתי חולים מזוהם בחיידקים אלימים. הסיבה המרכזית לכך היא שמרבית הרופאים הודו כי אינם מחטאים את הסטטוסקופ בין בדיקת מטופל אחד למשנהו.

 

בקשו מהצוות לחטא את הסטטוסקופ (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בקשו מהצוות לחטא את הסטטוסקופ(צילום: shutterstock)
 

החוקרים, מבית החולים גריידי ממוריאל שבאטלנטה, נטלו דגימות מ-84 סטטוסקופים של רופאים שנבחרו באקראי בבתי החולים. החוקרים העבירו את הדגימות למעבדה, שם הניחו לדגימות לגדול במה שמכונה "תרבית מעבדה". לאחר מספר ימים נתגלו בדגימות שלל חיידקים, ובהם חיידקים אלימים ועמידים במיוחד מקבוצת הסטרפטוקוקים.

 

לאחר מכן נטלו החוקרים 24 סטטוסקופים שעליהם נתגלו מושבות חיידקים, וניקו אותם ברפידת גזה הטבולה באלכוהול. החוקרים גילו כי כמות החיידקים על רוב הסטטוסקופים צנחה מכ-200 מושבות בממוצע - לאפס.

 

בנוסף, נשאלו הרופאים אם הם דואגים לחטא את הסטטוסקופים בין חולה לחולה. עשרה רופאים השיבו בחיוב, 35 אמרו כי הם מנקים את הסטטוסקופ אחת ליום, 30 רופאים סיפרו כי הם מנקים את הסטטוסקופ אחת לשבוע, שבעה מנקים אותו אחת לחודש, ושניים הודו כי מעולם לא ניקו את הסטטוסקופ.

 

מאושפזים? כך תפחיתו את סיכויי ההדבקה

בקשו מהצוות הרפואי לחטא את הסטטוסקופ או כל מיכשור אחר לפני שהוא נוגע בכם או בילדכם.

 

הקפידו לוודא שאיש הצוות הרפואי החליף כפפות מחולה לחולה לפני שניגש לטפל בכם.

 

ודאו שהרופא או האחות מחטאים את ידיהם לפני שהם נוגעים בכם.

 

ודאו שלפני בדיקת דם או החדרת עירוי מבצעים הרופא או האחות חיטוי במעגלים משיקים מהמרכז כלפי חוץ ולאחריהם המתנה של 15 שניות לפחות.

 

רחצו ידיים בסבון חיטוי (אדום) או הנוזל חיטוי (כחול) המצויים בכל חדר אשפוז, לפני אכילה ואחרי ביקור בשירותים.

 

הקפידו ככל האפשר על חלון פתוח בחדר האשפוז, גם אם קר.

 

מנעו כניסת תינוקות בריאים לבית החולים.

 

והכי חשוב: עד כמה שאפשר, העדיפו תמיד לבקר קודם אצל רופא המשפחה ולא לרוץ לחדר המיון.


 

צפו: מצעד הזיהומים בסביבה שלכם

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הסמל של הרופאים. סטטוסקופ
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים