שתף קטע נבחר

אלשיך: "מפכ"ל לא צריך להיות ממונה ע"י פוליטיקאים"

בפעם הראשונה כאזרח, המפכ"ל היוצא רוני אלשיך הביע את עמדתו לגבי אופן המינוי של השוטר מספר אחת. "בניגוד לרמטכ"ל הממונה ע"י הדרג הפוליטי, המפכ"ל אינו כפוף לפוליטיקאים", אמר אלשיך והציע להקים ועדה ציבורית כדי להבטיח את עצמאות המפכ"ל: "לא פחות חשוב מהוועדה למינוי שופטים"

מפכ"ל המשטרה לשעבר, רוני אלשיך, התבטא היום (ה') על הארגון בפעם הראשונה כאזרח לאחר שפשט את מדיו. אלשיך התייחס בוועידת גלובס להליך מינוי המפכ"ל, שידע מהמורות רבות בשנים האחרונות, ממינויו שהוכרז לאחר פסילתו של גל הירש, ועד הסאגה הממושכת שבסופה מנכ"ל המשרד לביטחון הפנים, משה (צ'יקו) אדרי, פרש מהמירוץ.

 

"אני לא מאמין שאפשר להשפיע אופרטיבית על מינוי המפכ"ל הבא, אבל צריך לשאול איך ממנים מפכ"ל במדינת ישראל", אמר אלשיך והוסיף: "בניגוד לתפקיד כמו רמטכ"ל, שצריך להיות ממונה על-ידי הדרג הפוליטי, המפכ"ל אינו כפוף לפוליטיקאים. כל מה שקשור לאכיפת חוק הוא עצמאי, או כפוף ליועץ המשפטי לממשלה. צריך לחשוב מהו הפורמט הנכון".

עוד הדגיש כי "כדי שמשטרת ישראל תישאר א-פוליטית והמפכ"ל ישאר עצמאי, צריך ועדה ציבורית שבעיניי היא לא פחות חשובה מהוועדה למינוי שופטים. מדובר כאן באדם אחד, שאם הוא לא יהיה עצמאי - אז גם המשטרה לא תהיה עצמאית במשך קדנציה שלמה".

 

המפכ"ל היוצא הביע את עמדתו גם באווירה האלימה השוררת בעיניו בחברה. "אנחנו מזהים אלימות קיצונית ביותר ברשת. טוקבקים איומים ונוראיים, ולא רק בנושאים פוליטיים", אמר אלשיך. "האלימות הזאת מחלחלת ולא נשארת רק ברשת. יש לכך השלכות חברתיות מרחיקות לכת. התופעה הזאת, היא רק חלק מההשפעה על תהליך הפוליטיזציה של מערכת הביטחון".

משה צ'יקו אדרי (צילום: חורחה נובומינסקי )
אלשיך: "המפכ"ל לא יכול להיות כפוף לפוליטיקאים". מנכ"ל המשרד לביטחון הפנים משה אדרי(צילום: חורחה נובומינסקי )

אלשיך אמר כי גם שמה של המשטרה נקשר במחלוקות פוליטיות ברשת: "בשיח הפוליטי דברים נתפשים כימנים או שמאלנים כי מאן דהוא חושב שהם לא צריכים להיות ככה. המשטרה צריכה להיתפס כא-פוליטית. מה שקורה עכשיו זה מסוכן וצריך לטפל בזה, פרימת הלכידות החברתית משפיעה באופן ישיר על החוסן הלאומי. החוסן שלנו צריך להיות פנימי, בין אזרחי המדינה, על-מנת שנוכל להילחם מול יישויות חיצוניות".

 

אלשיך פרש מהמשטרה אחרי שהשר לביטחון פנים, גלעד ארדן, הודיע בחודש ספטמבר האחרון כי כהונתו של אלשיך לא תוארך. מיד לאחר מכן הודיע השר ארדן מי יהיו שלושת המועמדים לתפקיד המפכ"ל. כאשר תהליך הבחירה היה עדיין בעיצומו, אלשיך הודיע כי העביר ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, מסמך עם מידע שיכול להשפיע על זהות המפכ"ל הבא. זאת, לאחר שמשרד המשפטים פרסם הודעה חריגה ולפיה אלשיך פנה כבר לפני כמה שבועות למנדלבליט בנוגע למידע הנמצא ברשותו בנוגע למועמדים להחליפו בתפקיד.

 

אלשיך המשיך להיות מעורב גם כאשר הוועדה למינוי בכירים דנה במינויו של משה (צ'יקו) אדרי למפכ"ל הבא. אלשיך ניסה להסביר לחבריה את כל הסיבות מדוע אדרי לא ראוי לרשת אותו בתפקיד. העימות בין אלשיך לארדן נמשך כמעט עד ליומו האחרון של המפכ"ל בתפקידו. כאשר התקיים בנצרת יום עיון גדול בנושא המגזר הערבי במעמד בכירי המשטרה, השר ארדן כלל לא קיבל הזמנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ועידת ישראל לעסקים של גלובס
רוני אלשיך
צילום: ועידת ישראל לעסקים של גלובס
מומלצים