שתף קטע נבחר

המוסדות ששרדו: מסעדות בנות למעלה מ-20 שנה

לא רק הכנפיים של דיקסי: בצל סגירות של מסעדות והקשיים בתחום המסעדנות, יש גם מסעדות שהן כבר מוסדות קולינרים - הכירו את המסעדות שמצליחות לשרוד כבר יותר מ-20 שנה

 

לא הרבה מסעדות הופכות למוסד קולינרי, ולא - אנחנו לא מדברים על תבשיליות או מסעדות פועלים שכבודן במקומו מונח. אנחנו מדברים על מוסדות שיש בהם אווירה אלגנטית ומגניבה ותפריט מתחדש מדי עונה או כזה שבכלל שנשאר רלוונטי גם אחרי 20 או 25 שנה. המסעדות האלה שומרות על יציבות ועל ציביון מיוחד, ותמיד כיף לחזור אליהן.

 

כשנפתחו, רובן היו פורצות דרך והיום הן מושא להערצה ודוגמה למסעדנים צעירים ששואבים מהן השראה. המסעדות שברשימה הזו שרדו מצבים ביטחוניים לא פשוטים בארץ, מבצעים צבאיים ואת התהפוכות בעולם הקולינרי. למרות הטרנדים שהולכים ובאים, הן ממשיכות בשלהן, ולהתבונן עליהן וללמוד מהן את סודות ההצלחה.

הכנפיים של "דיקסי" ()
הכנפיים של "דיקסי"
 

 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

המסעדה הכי ותיקה בארץ: מסעדת שמוליק כהן חוגגת 85 שנה

המוסדות הקולינרים הותיקים בישראל

המסעדות המיתולוגיות של חיפה

 

דיקסי

המוסד התל אביבי של השף חיים כהן, חוגג בימים אלה 25 שנות פעילות. זמן לא קצר, ודאי בהשוואה למשך פעילותן של המסעדות בארץ. מהיום בו נפתחה, פועלת ה"דיקסי" 24/7 ואף מבצעת משלוחים באזור תל אביב רבתי.

 

תפריט המסעדה כולל בעיקר מנות בשר ואת מנת הכנפיים האגדית, ששמה יצא למרחקים וכמעט אין מי שלא ניסה לחקות אותה אי שם בשנות ה-90. לצידה יש גם את סלט הקיסר המפורסם, עוף קייג'ין, ספריבס בזיגוג טריאקי וכריך אנטרקוט עם כל טוב.

 (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

למרות המנות הנוסטלגיות, המורשת הקולינרית במסעדה שודרגה בשלב מסויים עם תפריט "לייט נייט" שמותאם במיוחד לאחר ערב רווי אלכוהול. בין המנות שאפשר לזלול בתפריט הלילי יש את מנת הרוסטביף בנדיקט (72 שקלים), קורנדביף קולסלאו (69 שקלים) וכריך סלופי ג'ו עם גבינת צ'דר, פרמזן, מוצרלה, רוטב ברביקיו, צ'יפס וביצת עין (69 שקלים).

 (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

לרגל חגיגות החצי יובל ולמשך שבועיים בלבד, מוגש במסעדה תפריט מיוחד (במהלך כל השבוע בין 23:00-18:00) שכולל מנות כמו טורטליני זנב שור של "חיים כהן" (49 שקלים), סינטה צלויה עם קרם ארטישוק ירושלמי, תרד ופטריות (52 שקלים), ניוקי שרימפס עם זוקיני וביסק סרטנים (89 שקלים) ועוד. צפו בסרטון בראש הכתבה.

 

יגאל אלון 120 פינת תוצרת הארץ 3 תל אביב, 03-6966123, 24/7, לא כשר

 

טורקיז

המסעדה הוותיקה של המסעדן אלי סמרי, פועלת כבר מעל עשרים שנה במתחם "סי אנד סאן" בתל אביב. 

אלי סמרי טורקיז (צילום: ירון ברנר)
אלי סמרי טורקיז(צילום: ירון ברנר)

סמרי מציע במסעדה שלו אווירה ים-תיכונית עם נוף לים, ותפריט שכולל מנות דגים, פירות ים ובשר, ותפריט שמכיל לא פחות מ-2,500 יינות ששמורים במקרר היין הענק שניצב במסעדה.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

הרצל רוזנבלום 6, מתחם "סי אנד סאן" תל אביב, 03-6996306, ראשון-שבת 8:30-23:00, לא כשר

 

קופי בר

המסעדה, ששייכת לקבוצת r2m של צמד המסעדנים רותי ומתי ברודו ("בראסרי", "הוטל מונטפיורי" ו"הרצל 16"), נפתחה ב-1994 באזור המוסכים של דרום תל אביב, והייתה חלוצה באזור שבו מלבד מסעדות פועלים, פלאפליות ושווארמיות - לא היה שום דבר אחר טעים, ודאי שלא ביסטרו מפונפן.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

מה בתפריט? סלט קיסר עם אנשובי (48 שקלים), קריסטל שרימפס עם ברוקולי ותרד על קארי עגבניות וכוסברה (62 שקלים), קרפצ'יו עם פרמזנו רז'יאנו (48 שקלים), פילה חזיר על קרם תירס (96 שקלים) והמבורגר אגדי ברוטב יין אדום עם בצל מהג'וספר שמוגש ללא לחמנייה (82 שקלים). בימי שישי יש במקום גם בראנץ' שמציע מנות אייקוניות כמו בצק עלים עם מעטפת של סלמון בעישון חם, ביצה רכה, תפוח אדמה ראט, בצל ירוק וקרם פרש (68 שקלים).

רותי ברודו (צילום: יונתן בלום)
רותי ברודו(צילום: יונתן בלום)

ה"קופי בר" הוא המיזם הראשון של הקבוצה, שהגדיר במובנים מסוימים את התל אביביות בהקשר הקולינרי שלה. עם עיצוב שמשלב בין אלמנטים פריזאיים לאלמנטים ניו-יורקיים ותפריט שמציע קלאסיקות אהובות ברמות דיוק מהגבוהות שנראו במחוזותנו, הביסטרו הזה הפך במשך השנים למקום אייקוני שסוחף אליו פודי מביני עניין.

 

אגב, גם בימים אלה - אחרי עשור של פעילות - המקום הומה אדם, ובשעות הצהריים אפשר לראות שם את רותי ברודו שמסדרת את הפרחים, משוחחת עם המלצרים, מברכת לקוחות קבועים ומדגמנת ניהול מופתי.

 

יד חרוצים 13 תל אביב, 03-6889696, ראשון-חמישי,שבת 24:0012:00, שישי 24:00-9:00, לא כשר

 

בית תאילנדי

המסעדה הבאה נפתחה ב-1996 על ידי השף יריב מלילי, שפגש את אשתו - לק סונן, במסעדה בתאילנד. אחרי שהשניים התגוררו בתאילנד, גידלו פרות ובאפלו ומלילי אף עבד על ספינות דייג, חזרו השניים ארצה וב-1996 הקימו בתל אביב את המסעדה התאילנדית שלהם, עם תפריט תאי מסורתי עליו אחראית לק.

יריב ולק מלילי, מסעדת
יריב ולק מלילי, מסעדת "בית תאילנדי"(צילום: יובל חן)

וכשאנחנו כותבים אוכל מסורתי, אנחנו מתכוונים לכך: התפריט של "בית תאילנדי" מורכב ממנות מקור מהמטבח התאי, כאלה שלא עברו אף התאמה לחיך הישראלי. כך שגם אם ביקרתם בתאילנד, ואתם בטוחים שאין מאכל תאילנדי שהצליח לחמוק מכם - סביר להניח שתמצאו שם כמה הפתעות שאתם עדיין לא מכירים.

 (צילום: אפיק גבאי) (צילום: אפיק גבאי)
(צילום: אפיק גבאי)
 

הרבה לפני שכל ישראלי ידע להבחין בין "טום יאם" ל"פאד קפאו", המסעדה הזו הגישה מנות מסקרנות ולא מוכרות שנחשבו לחדישות וממכרות כבר מהטעימה הראשונה. התפריט כמעט ולא משתנה כאן ולמרות זאת, קשה מאוד למצוא במסעדה שולחן פנוי, גם באמצע השבוע וגם בסופ"ש.

 

בוגרשוב 8 תל אביב, 03-5178568, ראשון-שבת 23:00-12:00, לא כשר

 

פרונטו

מסעדת "פרונטו" תחגוג ב-1 בינואר 2019 שלושים שנות פעילות. מי שאחראי על הקמתה הוא רפי אדר - קולנוען ומוזיקאי שהתגורר במשך שנים רבות ברומא, ובאמצע החיים החליט להגישם חלום ישן ולהקים באמצע תל אביב מסעדה איטלקית. 

 (צילום: צביקה טישלר ) (צילום: צביקה טישלר )
(צילום: צביקה טישלר )

ב-1997 הוענק למסעדה הפרס היוקרתי - Ristorante Italiano מטעם לשכת המסחר של ממשלת איטליה, וב-2010 העתיקה "פרונטו" את מיקומה מרחוב נחמני לצומת הרחובות הרצל-פינת אחד העם, בואכה שדרות רוטשילד.

שלום חנוך ב"פרונטו", כפי שהייתה נראית פעם (צילום: גדי דגון) (צילום: גדי דגון)
שלום חנוך ב"פרונטו", כפי שהייתה נראית פעם(צילום: גדי דגון)

בשלב הזה הצטרף למסעדה השף דיוויד פרנקל, שכבר בתחילת דרכו סומן על ידי רבים כהבטחה גדולה. לפני קצת פחות משנה אדר עזב את המסעדה, וכיום "פרונטו" היא מסעדה איטלקית מודרנית הנחשבת על ידי רבים לאחת המסעדות הטובות בארץ, בעיקר בזכות התפריט המשובח שמוגש בה וכולל מנות כמו קריספי ריזוטו בגריל, פנזנלה ירקות אורגניים (65 שקלים), אספרגוס צלוי בגריל פחמים (69 שקלים), בשר סרטנים (78 שקלים), רביולי תירס (72 שקלים) קפלטי במילוי זנב שור (125 שקלים), פרשוטו סן דניאל (78 שקלים), ניוקי בחמאה חומה ועוד.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 (צילום: תמוז רחמים) (צילום: תמוז רחמים)
(צילום: תמוז רחמים)

הרצל 4 פינת שדרות רוטשילד, 03-5660915, ראשון-שבת 16:00-12:30, 23:00-18:30, לא כשר

 

אגאדיר 

הרשת נחשבת לחלוצת ההמבורגריות: היא התחילה את דרכה ב-1997 בנחלת בנימין, כמה פסיעות בודדות מהכניסה הראשית לשוק הכרמל. כיום, מונה הרשת 13 סניפים בפריסה ארצית, ולאחרונה אף השיקה תפריט חדש עם קולקציית המבורגרים מעניינים, ביניהם גם אחד עם כבד אווז וריבת בצל.

 

דגים 206

את המסעדה הוותיקה הזו, הקים המסעדן דודי פורז בשולי שכונת צהלה לפני 23 שנה. אמנם לפני כמה שנים היא עברה שיפוץ מאסיבי, ולמרות זאת היא נותרה מוסד מזן מעט אחר. באותו המבנה, בקומה למטה, נמצאת מסעדת 206 בשר הוותיקה אף יותר מזו של הדגים, שיש המגדירים אותה סטקייה משודרגת. בשני המקומות יושב קהל בוגר, חלקו אף פוקד את שתי המסעדות הללו כבר לא מעט שנים.

   (צילום: אפיק גבאי)
(צילום: אפיק גבאי)

 (צילום: אפיק גבאי) (צילום: אפיק גבאי)
(צילום: אפיק גבאי)

למנות הקאלט של מסעדת הדגים, מתווספות מדי חצי שנה מנות עונתיות עדכניות כמו שרימפס טמפורה (49 שקלים), קבב דגים (59 שקלים) מנות נאות כמו קרודו, סשימי וטונה עטופה באצות ושומשום ועוד. אבל עם כל הכבוד לכל אלו, אין ספק שרובם מגיעים לכאן בשביל מנות הדגים המעולות שמוגשות כאן: קט פיש בחמאה לימונית (98 שקלים), סטייק טונה אדומה (148 שקלים) וגם דגים טריים שמוצעים לפי משקל.

   (צילום: אפיק גבאי)
(צילום: אפיק גבאי)
 

משה סנה 54 תל אביב, 03-6483030, ראשון-שבת 23:30-12:00, לא כשר

 

מיט בר

מסעדת בשר מיתולוגית שהקימו האחים שלומי בשדרות חן בתל אביב ב-1994. במסעדה הוותיקה הזו, שנחשבת עד היום לאחת ממסעדות הבשר הטובות בארץ, מציעים תפריט צהריים שכולל מנה ראשונה במחיר המנה העיקרית, ותפריט ערב שכולו הוד ופאר לבשר וכולל מלבד הסטייקים והנתחים לפי משקל, גם את ההמבורגר המפורסם שמכינים במקום (78 שקלים) ונקניקיות איטלקיות ששמן יצא למרחקים (86 שקלים).

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

לפני כמה שנים, פתחו האחים בסמוך למסעדה גם בר "נקסט דור", סניף נוסף של המסעדה נפתח בהרצליה פיתוח ולפני שנתיים הוקמה גם רשת ההמבורגריות "מיט בר בורגר".

 

שדרות חן 52 תל אביב, 03-6956276, ראשון-שבת 24:00-12:00, לא כשר

 

טנדורי

השפית והמסעדנית רינה פושקרנה, חוגגת בימים אלה יום הולדת 35 למסעדה ההודית שלה בתל אביב. במהלך כל השנים הללו, פושקרנה הפכה לשגרירת האוכל ההודי בארץ ובאמצעות המסעדה שלה לימדה אותנו לאוכל את הביראני ואת הדאל, את הצ׳יקן טיקה מסאלה ואת הטאלי.

   (צילום: איתן וכסמן)
(צילום: איתן וכסמן)

 (צילום: שירן כרמל ) (צילום: שירן כרמל )
(צילום: שירן כרמל )

לפני כמה שנים הוקם בהרצליה סניף נוסף של המסעדה, אך הוא לא הצליח להתעלות על הסניף התל אביבי שהוא הוד ופאר ליציבות ולהתמדה של המסעדנית הדגולה, שהצליחה להפתיע אותנו עם אוכל הודי מושקע ולא מתחנף, שאינו עושה עוול למקור.

רינה פושקרנה (צילום: שירן כרמל) (צילום: שירן כרמל)
רינה פושקרנה(צילום: שירן כרמל)
  

המסעדה מציעה מנות מהמטבח של דרום הודו לצד מנות צמחוניות צמחוני וטבעוניות, ויש שם אפילו תפריט ילדים. אבל ללא ספק, גולת הכותרת כאן הן מנות הטנדורי, בפרט מנת צלעות כבש טנדורי המצוינת (102 שקלים).

 

זמנהוף 2 כיכר דיזינגוף, 03-6296185, ראשון-שישי 15:30-12:00, 24:00-19:00, שבת 16:30-13:00, 24:00-19:00, לא כשר

משכית 32 בנין מרכזים הרצליה פיתוח, 09-9546702, ראשון-שישי 15:30-12:00, 24:00-19:00, שבת 16:30-13:00, 24:00-19:00, לא כשר

 

המטבח של רמה

המסעדה של רמה בן צבי, שחגגה לפני שנתיים 20 שנות פעילות, הייתה פורצת דרך, בעיקר משום שהתבססה על מנות עונתיות מחומרי גלם שגדלים בחווה הסמוכה, הרבה לפני שמישהו אחר החליט לעשות את זה.

רמה בן צבי (  )
רמה בן צבי

המסעדה - ששוכנת על צלע הר בתוך חורש טבעי, ומוקפת במשתלה של שמונה דונם - הגישה מנות שמשלבות אפייה בטאבון וחקלאות בת קיימה. בגינת המסעדה גדלו להם חסות, פלפלים חריפים, אפונה, סלרי ובזיליקום, מתוך אידיאולוגיה שיש לתת לתוצרת הטרייה ולחומרי הגלם המקומיים את הבמה המרכזית בתפריט.

 (  ) (  )

על האירוח היתה מופקדת רמה בעצמה, וצוות המסעדה כלל מלצרים ותיקים שידעו כיצד לגרום לכל סועד תחושה של בית. בשנת 2016 התלקחה שריפת ענק באזור והמסעדה נשרפה כליל. כיום, המסעדה של רמה בן צבי נפתחה מחדש, בדיוק באותו המקום בו שכנה המסעדה שנשרפה, כשלתהליך כולו שותפה משפחה של רמה ועוד כמה אנשים טובים.

אזור המסעדה לאחר השריפה הקטלנית (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
אזור המסעדה לאחר השריפה הקטלנית(צילום: אוהד צויגנברג)
 

המסעדה החדשה קטנה יותר מקודמתה, והתפריט שלה יהיה מבוסס על אותם העקרונות הקולינריים שהיו במסעדה הקודמת: היא תישאר ״קרוב לאדמה״, אך הפעם המטבח יהיה פשוט יותר ויכלול מנות פחות מורכבות. את המסעדה צפויה לנהל בתה של רמה, ועל המטבח יהיה מופקד השף שחר יוגב (שעבד בעברו עם השפים אסף גרניט ויוסי שטרית).

 

נטף, הרי ירושלים

 

La Regence

מסעדת "לה רג'אנס" - שפועלת במלון "המלך דוד" בירושלים - נפתחה ב-1934, ולפני 20 שנה עברה שיפוץ נרחב והתמקמה מתחת לטראסה של המלון. לאורך השנים התארחו בה נשיאים, ראשי מדינות ומפורסמים רבים, ביניהם נשיא ארה"ב לשעבר גורג' וו.בוש, בנימין נתניהו, שמעון פרס, אהוד אולמרט, שחקן הקולנוע הבריטי רוג'ר מור, הזמר בונו, ברברה סטרייסנד, מייקל דאגלאס יחד עם קטרין זיטה ג'ונס וילדיהם, ארנולד שוורצנגר ורבים נוספים.

   (צילום: יורם אשהיים)
(צילום: יורם אשהיים)
 

המסעדה, בראשה עומד השף דוד ביטון, מציעה חוויה קולינרית ישראלית, מודרנית וכשרה, המשלבת בין חומרי גלם מקומיים, שיטות בישול חדשניות, ישראליות פשוטה ואוונגרדיות בינלאומית.

   (צילום: רמי ארנולנד)
(צילום: רמי ארנולנד)

התפריט כולל כבד אווז (108 שקלים) ולשון טלה (98 שקלים), שקדי עגל ומרק קונסומה זנב שור עם רביולי. לעיקריות מציעים במסעדה המפונפנת שניצל שחור של דג ים (168 שקלים), בליני תפוחי אדמה ופטריות שורש ומבחר בשרים, ביניהם גם ברווז מקומי (150 שקלים).

   (צילום: יורם אשהיים)
(צילום: יורם אשהיים)
 

דוד המלך 23, מלון "המלך דוד", ירושלים, 02-6208795, ראשון-חמישי 22:30-18:30, כשר

 

אקליפטוס

את מסעדת "אקליפוס", הקים השף משה בסון ב-1987, במקום בו שכנה בעבר המאפייה הקטנה אותה רכשה משפחתו כשעלתה ארצה מעיראק. המסעדה קרויה על שם עץ האקליפטוס, אותו השף נטע בעצמו כשהיה ילד.

משה בסון  (צילום: אתי נמיר)
משה בסון (צילום: אתי נמיר)

המסעדה, ידועה בעיקר בזכות טקסי המקלובה שבסון נהג לערוך בה בעבר (בחלק מהטקסים נכחו גם סיינפלד וולדימר פוזנר), ובהמשך אף זכה בתואר אצולה על כך שהחזיר לתודעה הציבורית בישראל את המטבח התנכ"י וכינה את תפריטי הטעימות בשמות כמו "שיר השירים", "מלכת שבא ושלמה המלך" ועוד.

   (צילום: מתן כץ)
(צילום: מתן כץ)

לא מעט נכתב על מסעדת "אקליפטוס" לאורך השנים, לרבות בעיתונות העולמית (בין היתר ב-Times וב-Food & Wine) שנהנים לסקר אותה במיוחד בעונות הליקוט, אז בסון יוצא להרי ירושלים בחיפוש אחר עלי חוביזה, מרווה וסירפדים, שהופכים במטבח המסעדה למנות עונתיות כמו מרווה ממולאת ומרק סירפדים.

   (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

בסון הוא גם ממייסדי תנועת ה"סלואו פוד" בארץ ובעל מדליית זהב מאליפות הקוסקוס העולמית, ומלבד ארוחות הטעימות (429-290 שקלים) שהוא מגיש במסעדה, הוא מציע גם מנות כמו מקרון פטה (47 שקלים), פסטייה וניוקי חובזה (48 שקלים), קובה-נייה (58 שקלים), סטייק חציל (89 שקלים), מקלובה (105 שקלים) וקוסקוס תנכ"י מימי שלמה.

 

סמטת פלט (בין חטיבת ירושלים 14 לדרור אוליאל) ירושלים, 02-6244331, ראשון-חמישי 23:00-17:00, שבת 23:00-20:15, כשר

 

המחבוא של אדי

 

המסעדן והשף האמריקאי אדי חץ, שעלה ארצה מארה"ב, פתח את המסעדה שלו במקום חבוי מהעין באילת ב-1979, והיה מבין המסעדנים החלוצים בעיר. המיקום הבעייתי של המסעדה, שמנוהלת כיום על ידי בניו של חץ, הוא הסיבה לשמה. בשנת 2016 פרצה שריפה במסעדה, ולמרות הנזק הרב שנגרם לה "המחבוא של אדי" לא נסגרה, אלא שינתה מיקום ונפתחה מחדש במקום אחר. 

 (צילום: תיקי גולן) (צילום: תיקי גולן)
(צילום: תיקי גולן)

אז מה אוכלים כאן? מנות קלאסיות כמו פילה רוסיני (150 שקלים) וביף סטרוגונוף (85 שקלים), מנות קצת פחות שגרתיות כמו שרימפס עטופים בבייקון (62 שקלים) ומנות בשר מעניינות כמו "סרף את טרף" (140 שקלים).

 (צילום: רוני בלחסן ) (צילום: רוני בלחסן )
(צילום: רוני בלחסן )
 

המסגר 2 אילת, 08-6371137, שני-שבת 17:00- 2:00, לא כשר

 

אידי

את מסעדת הדגים הוותיקה שלו פתח השף והמסעדן אידי ישראלוביץ' באשדוד ב-1995, ועד היום היא מציעה אווירה ייחודית בזכות העיצוב הנוסטלגי של המקום שמזכיר מוזיאון ימאים עתיק, ותפריט שמציע (כמעט) את כל הטוב שבים.

אידי דגים ופירות ים (צילום: טל שמעוני)
אידי ישראלוביץ'(צילום: טל שמעוני)

המסעדה וגם המעדנייה הצמודה אליה, מנוהלות כיום על ידי בניו של אידי, אבל מדי פעם אפשר לתפוס גם אותו שם, מכין תבשיל דגים בעמדת המטבח המאובזרת שנמצאת בתוך החדר הפנימי של המסעדה. 

   (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)

לצד מנות הדגים ששמן יצא למרחקים, התפריט כאן כולל ממרח איקרה חלומי (35 שקלים), "סלט דודו" עם עגבניות ופלפל חריף (45 שקלים) ופירות ים. ואגב פירות ים, אידי היה הראשון שהגיש בארץ פלטות של פירות ים. בימים אלה תמצאו בתפריט המסעדה גם את המנות הקלאסיות שהוגשו שם מהיום בו נפתח המקום, וגם מנות עדכניות יותר דוגמת קציצות דגים ברוטב אדום (105 שקלים).

 (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)

הבושם 6 אשדוד, 08-8524313, ראשון-שבת 23:00-12:00, לא כשר

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המוסדות הקולינרים ששרדו למעלה מ-20 שנה
מומלצים