שתף קטע נבחר

על רקע ההחלטה בקיצוץ בסל ההיריון: דיון חירום בכנסת

החלטת משרד הבריאות בקיצוץ השירותים שניתנים לנשים במהלך ההיריון עוררו סערה שהובילה לדיון החירום. מתנגדי הקיצוץ טוענים כי הוא עלול לפגוע בנשים בשכבות החלשות שלא יוכלו להרשו עצמן בדיקות נוספות בתשלום ויסכנו את שלום עובריהן. משרד הבריאות: "מטרת המהלך להגן על הנשים מספקים המעלים את המחירים של השירותים"

היום (ב') נערך דיון בוועדת הבריאות של הכנסת על רקע ההחלטה לקצץ בסל השירותים הניתנים כיום לנשים בהריון בקופות החולים. עד כה היו זכאיות נשים לקבל סל הטבות בגובה של 8,000 שקלים, אולם במשרד הבריאות הוחלט לקצץ באופן משמעותי את גובה הסיוע ל-2,000 שקלים בלבד.

 

בדיקות רבות לנשים בהריון כלולים בסל הבריאות, יחד עם זאת נשים רבות מבצעות בדיקות שירותי ייעוץ ומכשור נוסף בעלות כוללת של עד 8,000 שקלים לכל אישה.

 

כך למשל, יש נשים בהיריון המבקשות לקבל ייעוץ עם רופא מומחה בתחום מיילדות וגינקולוגיה, בדיקות גנטיות מתקדמות שאינן כלולות בסל, ייעוץ עם גנטיקאי, שימור דם טבורי, מימון של דולה ואפילו ציוד שיכול לסייע להן כמו משאבות הנקה ומכשירים לזיהוי וניטור הדופק של העובר.

 

רויטל טופר חבר, סמנכ"ל האגף לפיקוח על קופות החולים ושב"ן במשרד הבריאות הסבירה בדיון: "נשים רבות כלל לא מודעות לכך שיש להן 8,000 שקלים לכל ההריונות ומבזבזות את הכל בהריון הראשון. היה לנו חשוב שישמרו זכאות להריונות מאוחרים יותר ולכן חילקנו את הסכום ל-2,000 שקלים לכל היריון. אין כאן שום קיצוץ".

 

בתגובה לטענה זו אמר ח"כ עמיר פרץ (המחנה הציוני) כי חלוקת התקציב לפי הריונות פוגעת בזכותה של אישה לנצל את הכספים כראות עיניה. ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) הוסיפה כי אישה שתבחר לממן באמצעות הסל דולה ב-1,500 שקלים תישאר כמעט ללא תקציב לאותו היריון.

 

לשמור על בריאות העובר. בדיקת אולטראסאונד בהיריון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשמור על בריאות העובר. בדיקת אולטראסאונד בהיריון(צילום: shutterstock)

   

את מגבלת המימון לשירותים הסבירה טופר חבר בכך שבעקבות הכנסת הטיפולים והשירותים לסל, ספקים העלו משמעותית את המחירים. לדבריה "ברגע שאנחנו מגבילים את המימון גם הספקים יורידו מחירים בהתאם. דולה שתרצה שייקחו אותה תתאים את עצמה לגובה ההחזר ובסופו של דבר הנשים יקבלו יותר".

 

עוד הוסיפה: "אין לנו יכולת לעשות פיקוח אקטיבי על המחירים בשוק הפרטי, לכן הכיוון העיקרי שאנחנו מקדמים הוא הכנסת כמה שיותר דברים להסדרים דרך הקופות. כך עשינו עכשיו עם האביזרים שרכישתם תהיה מעכשיו לא דרך הסל, ובמחיר הוגן, כך שבסוף יש פה הרחבה של הזכאויות ולא להיפך".

 

נציג קופת חולים מכבי אישר את דבריה ואמר "אנחנו מקבלים בקשות להחזר עם קבלות של אביזרים כמו משאבות הנקה במחירים מופקעים, אותם אביזרים שאנחנו מוכרים אצלנו במחצית המחיר".

 

לבסוף הדגישה טופר חבר כי השינוי ייכנס לתוקף רק ב-1 באפריל 2019 וכי כל שירות, בדיקה או רכישה שבוצעה לפני כן תמומן על פי הסל הקיים כיום.

 

"חשש כבד כי הקיצוץ יפגע בנשים משכבות חלשות"

חברי כנסת שדרשו את הדיון, בעקבות הפרסום לראשונה ב"חברת החדשות", טענו שההחלטה החדשה של משרד הבריאות עלולה לגרום למצב בו נשים בהריון יוציאו עוד אלפי שקלים במהלך הריונן על מנת לממן בדיקות, ייעוציים וציוד מפני שסל הבריאות לא מכסה את כל השירותים.

 

"כתוצאה מההחלטה של משרד הבריאות עולה חשש כבד כי המגבלות החדשות יפחיתו את השימוש בבדיקות מתקדמות ובכך יפגעו בעיקר בנשים משכבות מוחלשות שלא יוכלו להרשות לעצמן את הבדיקות הפרטיות", אמרה חברת הכנסת גרמן "כתוצאה מכך תהיה עלייה בלידות עם בעיות שניתן לגלות בבדיקות המוקדמות".

 

חבר הכנסת פרץ הוסיף: "בעקבות הקיצוץ הצפוי, נשים רבות תיאלצנה לשלם בעצמן בעד שירותים רבים - חלקם משמעותיים להצלחת ההיריון, והדבר עשוי להוביל לכך שנשים שידן אינה משגת יידרשו לוותר על שירותים חשובים ויסכנו את בריאותן ובריאות העובר".

 

גם חברי הכנסת מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת) ויעקב אשר (ש"ס) ביקשו לקיים דיון מהיר.

 

במשרד הבריאות טענו שהמטרה של המהלך היא להגן על הנשים שכן ספקים שונים מעלים את המחירים של השירותים שהם נותנים לאותם נשים על מנת להרוויח יותר על הבדיקות והציוד של היולדות.

 

לדבריהם, רבות מהנשים מנצלות את כל הסל כבר בהריון הראשון שלהן ואז לא נותר להן תקציב לנצל בשאר ההריונות שלהן ואז הן נאלצות להוציא מכיסן אלפי שקלים בהריונות הנוספים.

 

לא כלולות בסל. בדיקות היריון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא כלולות בסל. בדיקות היריון(צילום: shutterstock)

 

בתום הדיון ביקשה מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ מירב בן ארי ממשרד הבריאות ומקופות החולים, לבצע מעקב של היקף ומטרות הניצול של סל ההיריון לפני ואחרי השינוי ולדווח לוועדה בתוך שנה מכניסת ההנחיות החדשות לתוקף.

 

לדבריה "חשוב לוודא שנשים הרות לא יפגעו מההנחיות החדשות, ובוודאי שאנחנו לא מייצרים כאן פערים במסגרתם נשים שאין להן יכולת לממן בעצמן בדיקות ושירותים יסכנו את עצמן או את העובר". 

 

הבדיקות שנשים בהיריון זכאיות להן

לפני ההיריון – או מוקדם ככל האפשר –  בדיקת דם לאיתור נשאים של מחלות העוברות בתורשה.

חלק מהבדיקות כללות בסל הבריאות וחלק מהן אינן ממומנות וזוגות שרוצים לבצע אותן צריכים לבצע אותן באופן פרטי.

 

עד שבוע 12 של ההיריון - בדיקה לאיתור אי התאמה בסוג הדם של בני הזוג, סוכרת טרום הריונית וזיהום סמוי בשתן.

הבדיקה כלולה בסל וניתן לבצע אותה בקופת החולים.

 

בין שבוע 6-12  - בדיקת אולטרסאונד על מנת לקבוע את גיל ההיריון, תקינותו ומספר העוברים.

הבדיקה כלולה בסל ומבוצעת במכונים שנקבעו על ידי קופות החולים.

 

בין השבוע 10-12 - בדיקת סיסי שליה – בדיקת הכרומוזומים של העובר ואבחון מחלות גנטיות. הבדיקה מתבצעת על פי המלצה של רופא גנטיקאי.

הבדיקה כלולה בסל הבריאות אך הזכאות תינתן רק לחלק מהמטופלות על פי החלטה של הרופא.

 

בין שבוע 11-13 - בדיקת "סקר שליש ראשון" הכוללת שקיפות עורפית באולטרסאונד בשילוב עם בדיקות הסקר הביוכימית. מטרת הבדיקה היא גילוי מוקדם של מומים שונים וקביעה מוקדמת של רמת הסיכון לתסמונת דאון בעובר.

הבדיקה כלולה בסל, במימון חלקי של האישה ההרה. אם התוצאה מצביעה על סיכון מוגבר למום - האישה תופנה לייעוץ גנטי.

 

בין שבוע 13-17 - סקירת מערכות מוקדמת באולטרסאונד במטרה לאתר מומים מולדים או חריגות במבנה העובר.

הבדיקה הזו אינה כלולה בסל הבריאות.

 

בין שבוע 16-20 - "סקר שליש שני" הכוללת בדיקה "התבחין המשולש" - בבדיקות האלו מודדים את ערכי רמת חלבון עוברי (AFP) בדם, רמת האסטריול (אסטרוגנים) ורמת ההורמון BHCG. הבדיקה נועדה לקביעת רמת סיכון לתסמונת דאון ומומים חמורים במוח ובתעלת העצבים. (בחלק מהמקרים נשים בוחרות לעשות בדיקת "התבחין הרביעי" שזו בדיקה מדויקת יותר אך אינה בסל.)

הבדיקה כלולה בסל, במימון חלקי של ההריונית.

 

משבוע 16 ואילך - ניתן לבצע בדיקת מי שפיר – בדיקת הכרומוזומים של העובר והאבחון של מחלות גנטיות.

הבדיקה כלולה בסל בנשים שגילן מעל 35 בתחילת ההיריון או על-פי המלצה של גנטיקאי בכל גיל.

 

בין השבועות 19-25  - יש צורך בביצוע בדיקת אולטראסאונד לסקירת מערכות "בסיסית" או בדיקת אולטראסאונד לסקירת מערכות "מקיפה". מטרת הבדיקה לאיתור מומים מולדים או חריגות במבנה העובר. הבדיקה מבוצעת באפן שגרתי בכל הריון. הבדיקה הבסיסית כלולה בסל.

ניתן לבצע סקירת מערכות מקיפה יותר, באופן פרטי ותמורת תשלום. הבדיקה המקיפה נותנת יותר פרטים ומידע על העובר אך אינה כוללת את כל איברי העובר.

 

בין השבוע 24-28 - מבצעים בדיקות ספירת דם והעמסת סוכר במטרה לאבחן אנמיה או חשד לסוכרת הריונית.

הבדיקה כלולה בסל.

 

בשליש השלישי של ההיריון  -  בדיקת אולטרסאונד נוספת על מנת לבצע מעקב אחר גדילת העובר ואבחון תנוחת העובר.

הבדיקה כלולה בסל בהמלצה של רופא והאיגוד הישראלי למיילדות ממליץ את הבדיקה הזו לכל הנשים ההריוניות.

 

לאחר תאריך ההיריון המשוער - מעקב על-ידי רופא כולל בדיקת אולטראסאונד ומוניטור עוברי על מנת לוודא תקינות המשל ההיריון. הבדיקות מבוצעות לרוב כל 2-3 ימים, בקופת חולים או בבית החולים והן כלולות בסל הבריאות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילו בדיקות מיועדות לנשים בהיריון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים