שתף קטע נבחר

8 שנים לאביב הערבי: מחאות בתוניסיה ובסודן

עימותים בין מפגינים לשוטרים בעיר התוניסאית קסרין, אחרי שעיתונאי הצית עצמו למוות בגלל המצב הכלכלי. ב-2010 החלה הצתה דומה בתוניסיה את הטלטלה בעולם הערבי. נמשכת המחאה הנדירה בסודן: אלפים צעדו לארמון בדרישה שהרודן אל-באשיר יתפטר, דיווח: כבר 37 הרוגים

מותו של עיתונאי תוניסאי שהצית את עצמו במחאה על המצב הכלכלי עורר ביממה האחרונה מחאה שגלשה לעימותים בין מפגינים למשטרה ומעוררת דאגה ברחבי תוניסיה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

 

תוניסיה וסוגן עימותים (צילום: רויטרס)
מימין: בעימותים בקסרין, תוניסיה. משמאל: המפגינים בבירת סודן(צילום: רויטרס)

העיתונאי, עבד א-רזאק זרגוי בן ה-32 מהעיר קסרין, שרבים מתושביה סובלים מקשיים כלכליים, מת אתמול מפצעיו בבית החולים. לפני שהצית את עצמו העלה לאינטרנט סרטון שבו תיאר את ייאושו וקרא להתקומם נגד השלטונות. הוא הביע תסכול מהאבטלה ומאי-קיומן של הבטחות האביב הערבי, שהחל במהפכה בתוניסיה בינואר לפני שמונה שנים בדיוק. בסרטון הווידאו אמר: "עבור בני קסרין שאין להם אמצעי קיום, היום אני הולך להתחיל מהפכה, אני הולך להצית את עצמי".

 

התאבדותו של העיתונאי הוציאה ביום שני בלילה מפגינים לרחובות קסרין, והמחאה שלהם גלשה לאלימות. הם חסמו כבישים ויידו אבנים על שוטרים, והמשטרה הגיבה בגז מדמיע. משרד הפנים התוניסאי הודיע היום כי שישה שוטרים נפצעו וכמה בני אדם נעצרו.

תוניסיה עימותים הפגנות מחאה נגד השלטון קסרין (צילום: רויטרס)
המהומות בקסרין אחרי הלוויית העיתונאי(צילום: רויטרס)

תוניסיה עימותים הפגנות מחאה נגד השלטון קסרין (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

תוניסיה עימותים הפגנות מחאה נגד השלטון קסרין (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מעשהו של העיתונאי מעורר עניין מיוחד בעולם, משום שההפיכה בתוניסיה בינואר 2011, שהחלה את גל ההתקוממויות הגדול במדינות ערב, נולדה ממעשה דומה: אז היה זה המוכר מוחמד בועזיזי שהצית את עצמו במחאה על האבטלה, השחיתות והדיכוי מצד השלטונות. הפגנות המחאה בתוניסיה הובילו תוך זמן קצר להדחתו של הרודן זין אל-עאבדין בן עלי אחרי 23 שנות שלטון. אחריו הודחו גם מובארק במצרים וקדאפי בלוב, והחלה ההתקוממות נגד בשאר אסד בסוריה.

 

קסרין, עירו של העיתונאי, הפכה לסמל לבעיותיה הכלכליות והחברתיות של תוניסיה. שיעורי האבטלה והעוני בה גבוהים, והאזור מתמודד זה שנים עם בעיה של קיצונים הפועלים מההרים הסמוכים וקשורים לאל-קאעידה ולדאעש. היום הובא זרגוי למנוחות בעיר, ואחרי הלווייתו התגלעו שם שוב עימותים בין עשרות מפגינים לבין שוטרים. המשטרה השתמשה בגז מדמיע.

 

התאחדות העיתונאים הארצית של תוניסיה קראה לאזרחים לצאת להפגין במחאה על מותו של העיתונאי, והעלתה גם את האפשרות של פתיחה בשביתה. בהודעה שפרסמה האשימה את המדינה כי תרמה למותו של זרגוי בכך שלא נלחמה כיאות בשחיתות.

 

גז וירי בחרטום: אלפים צעדו לארמון

בינתיים נמשכות – בקנה מידה גדול יותר מבתוניסיה – ההפגנות הנדירות בסודן נגד הרודן עומר אל-באשיר. היום השתמשה שם המשטרה בגז מדמיע וירתה באוויר כדי לפזר אלפי מפגינים שניסו לצעוד לעבר ארמון הנשיאות כדי לדרוש מאל-באשיר להתפטר. המפגינים שרו שירים פטריוטיים וקראו "חירות" ו"אנשי שלום, אנשי שלום נגד הגנבים". הם גם שבו וקראו, כמו בימים קודמים, "העם רוצה להפיל את המשטר" – הסיסמה המזוהה מכול עם אירועי האביב הערבי שהביאו להפלת רודנים במזרח התיכון ב-2011.

סודן עימותים הפגנות מחאה נגד הרודן עומר אל באשיר עומר אל בשיר (צילום: רויטרס)
אנשי שלום. המפגינים בחרטום(צילום: רויטרס)

סודן עימותים הפגנות מחאה נגד הרודן עומר אל באשיר עומר אל בשיר (צילום: רויטרס)
גז מדמיע ואלות. המפגינים שבו והתאספו כדי להמשיך לצעוד(צילום: רויטרס)

סודן עימותים הפגנות מחאה נגד הרודן עומר אל באשיר עומר אל בשיר (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

חיילים ושוטרים רבים נפרסו היום ברחבי הבירה חרטום לקראת הצעדה. כוחות הביטחון ניסו למנוע מהמפגינים לצעוד גם באמצעות הכאה באלות, אבל המוחים התאספו שוב ושוב וניסו להמשיך בדרכם. ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" טוען כי לפי דיווחים אמינים שהגיעו אליו הרגה עד כה משטרת סודן 37 מפגינים מאז תחילת ההפגנות והעימותים. אחד ממנהיגי האופוזיציה טען בסוף השבוע האחרון ש-22 נהרגו. ממשלת סודן הודתה שיש הרוגים, אך לא מסרה כמה.

 

ההפגנות נגד שלטונו של אל-באשיר נמשכות כבר שבוע. אל-באשיר, בשנות ה-70 לחייו, הוא איש צבא לשעבר שבסיוע איסלאמיסטים תפס ב-1989 את השלטון בהפיכה צבאית, שבה הדיח את ממשלתה הנבחרת והמתקשה לתפקד של סודן. בעבר כבר הורה להשתמש בכוח נגד מפגינים, בכלל זה בגל מחאה נגדו בינואר האחרון, וכך הצליח לדכא אותם.


סודן הפגנות מחאה נגד נשיא סודן עומר אל בשיר עומר אל באשיר (צילום: AFP)
המחאה בסודן בתחילת השבוע. 30 שנות אל-באשיר(צילום: AFP)

סודן הפגנות מחאה נגד נשיא סודן עומר אל בשיר עומר אל באשיר (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

סודן הפגנות מחאה נגד נשיא סודן עומר אל בשיר עומר אל באשיר (צילום: AFP)
מטה מקומי של מפלגת השלטון הסודנית עולה הוצת(צילום: AFP)

סודן הפגנות מחאה נגד נשיא סודן עומר אל בשיר עומר אל באשיר (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אף שבימי שלטונו של אל-באשיר הוא נאלץ להתמודד עם שלל משברים גדולים, עד כה הצליח לשמור על השלטון והוא אחד המנהיגים הוותיקים ביותר באפריקה. חברי פרלמנט הנאמנים לו פועלים כעת לשנות את החוקה כדי לאפשר לו להתמודד גם בבחירות הבאות לנשיאות, בשנת 2020.

 

אל-באשיר מבוקש על-ידי בית הדין הפלילי הבינלאומי בגין פשעים נגד האנושות ורצח עם בחבל דרפור שבמערב סודן. תחת הנהגתו של אל-באשיר נחשבה סודן לבעלת ברית של איראן, ובעבר דווח כי ישראל תקפה שיירות נשק שעשו את דרכן לרצועת עזה דרך סודן. בשנים האחרונות דווח שסודן מתרחקת מאיראן, ולאחרונה צצו דיווחים שלפיהם יש התקרבות חשאית בינה לבין ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מימין: עימותים בקסרין. משמאל: חרטום, סודן
צילום: רויטרס
מומלצים