שתף קטע נבחר

לא רק עמוס עוז: מפורסמים שתרמו איברים והצילו אחרים

משפחתו של הסופר עמוס עוז שהלך לעולמו בסוף השבוע, תרמה את קרניות עיניו בתקווה שיחזירו את מאור עיניהם של עיוורים. הם מצטרפים לרשימה ארוכה של מפורסמים שתרמו את איבריהם להצלת חיים. אלו סיפוריהם

משפחתו של הסופר עמוס עוז תרמה בסוף השבוע את איבריו להצלת חיים זמן קצר לאחר שנודע דבר מותו, מהם ייתרמו קרניות עיניו. מפורסמים רבים תרמו בשנים האחרונות את איבריהם להצלת חיים, רבים אחרים חתמו על כרטיס אדי וציוו לתרום את איבריהם לאחר מותם. אלו הם:

 

לחתימה על כרטיס אדי

 

דודו טופז

בבוקר ה- 20 באוגוסט 2009 נמצא דודו טופז בתא מעצרו מוטל ללא רוח חיים, לאחר ששם קץ לחייו במקלחת. טופז התאבד באמצעות חוט הקומקום החשמלי. שנתיים קודם לכן, חתם טופז בשידור חי על כרטיס אדי, בשידור שהוקדש לחולה אבירם גורש, שהמתין להשתלת ריאות וכבד.

 

לאחר שגופתו של טופז הועברה לנתיחה במרכז לרפואה משפטית באבו כביר, החליט אחיו של טופז לכבד את צוואתו של האח המנוח, והסכים לתרום את איבריו להשתלה. מגופו הוצאו קרניות שיועדו להשתלה.

 

דודו טופז. קרניות עיניו נתרמו (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
דודו טופז. קרניות עיניו נתרמו(צילום: ירון ברנר)

 

עוזי חיטמן

באוקטובר 2004 הלך לעולמו המוזיקאי עוזי חיטמן, לאחר שלקה בהתקף לב. חיטמן בן 52 במותו, נחשב לאחד המלחינים והמבצעים האהובים בארץ מאז שנות השבעים, שהלחין בין היתר את השירים "עוד סיפור אחד של אהבה", "אדון עולם" ו"כאן". לאחר הלוויתו, הסכימה משפחתו לתרום את איבריו, מהם נמצאו מתאימים להשתלה קרניות עיניו.

 

עוזי חיטמן. אחד המוזיקאים האהובים
עוזי חיטמן. אחד המוזיקאים האהובים

 

אמיר פרישר גוטמן

בסוף יולי 2017 טבע למוות אמיר פרישר גוטמן כששחה עם אחייניתו בחוף לא מוכרז ליד עתלית, שם חגג עם בני משפחה וחברים קרובים את "יום ההולדת מחדש שלו" – שנה מהיום שבו גילה שאינו חולה מסרטן.

 

הוא פונה לבית החולים רמב"ם בחיפה מחוסר הכרה וללא דופק, תוך ביצוע פעולות החייאה. בבית החולים הצליחו להשיב לו את הדופק אך מצבו נותר קשה מאוד, ולאחר שנאבקו על חייו במשך יותר מיממה – הודיעו הרופאים על מותו.

 

לאחר קביעת מותו נעתר בן זוגו ינאי לפניית מתאמת ההשתלות ומסר את הסכמת המשפחה לתרומת איבריו. אמיר פרישר גוטמן נשא כרטיס אדי וביקש לתרום את איבריו לאחר מותו. מגופו נמצאו מתאימות להשתלה הקרניות, והן הונצלו מעיניו בבית החולים רמב"ם בחיפה והועברו להשתלה.

 

אמיר פרישר גוטמן. קרניותיו החזירו מאור עיניים לשני אנשים (צילום: אייל נבו) (צילום: אייל נבו)
אמיר פרישר גוטמן. קרניותיו החזירו מאור עיניים לשני אנשים(צילום: אייל נבו)

 

נילי דרוקר

היא כונתה "ברוק שילדס הישראלית". בשנת 1986 ערב בחינות הבגרות, כשהיא בת 18, נבחרה נילי דרוקר ששון למלכת היופי של ישראל. היא התגוררה בניו יורק שם למדה אמנות ולסירוגין גם בהונג קונג. דרוקר ששון היתה נשואה ליצרן הבגדים מוריס ששון.

 

דרוקר ששון הלכה לעולמה בשנת 2017 בבית החולים איכילוב בנסיבות טראגיות כשהיא בת 48. בנה מור מצא את מותו ביום הולדתו ה-19 בשנת 2007, בנסיבות דומות. משפחתה נענתה לפניית המרכז הלאומי להשתלות איברים, והסכימה לתרום את איבריה להשתלה.

  

נילי דרוקר ששון. איבריה הצילו 5 אנשים ( ) ( )
נילי דרוקר ששון. איבריה הצילו 5 אנשים

 

במרתון השתלות בו השתתפו עשרות אנשי צוות, נתרמו מגופה לב, ריאות וכליות שהצילו את חייהם של חמישה ישראלים. לבה הושתל באם לשלושה, סמאר תיתי (32), תושבת כפר בענא שבצפון שאמרה לאחר ההשתלה: "כולנו - ערבים ויהודים, משפחה אחת. אני אוהבת לחיות" . בעלה של סמאר, זוהיר אמר ל- ynet : "אין לנו מספיק מילים להודות למשפחה האצילה".

 

מאיר דגן

במרץ 2017 הלך לעולמו ראש המוסד לשעבר מאיר דגן, לאחר שנאבק במחלת הסרטן ועבר בעצמו השתלת כבד כמה שנים קודם לכן.

 

משפחתו הסכימה לתרום את איבריו וקרניות עיניו של מאיר דגן הושתלו בשני אנשים שקיבלו את מאור עיניהם בחזרה: קרנית הושתלה באישה כבת 70 מתל אביב, וקרנית נוספת הושתלה בגבר בן 81. השניים סיפרו זמן קצר לאחר ההשתלה שהם שבו לראות ואף לקרוא.

 

עבר בעצמו השתלת כבד בחו"ל. מאיר דגן (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
עבר בעצמו השתלת כבד בחו"ל. מאיר דגן(צילום: שאול גולן)

 

שמעון פרס

נשיא המדינה וראש הממשלה לשעבר, שמעון פרס, הלך לעולמו ב-28 בספטמבר 2016. משפחתו נענתה לבקשת המרכז הלאומי להשתלות ותרמה את איבריו להשתלה. מגופו נתרמו קרניות עיניו.

 

כמה שנים קודם לכן  הוביל פרס קמפיין בנושא תרומת איברים, ועודד את החתימה על כרטיס אדי. בטקס בבית הנשיא לעידוד התרומות, אמר פרס: "מאות חולים שחייהם תלויים בהשתלת אברים ממתינים בתור כבד מנשוא לגזר גורלם. הם שרויים בייסורים ובמכאובים ומטלטלים - הם ומשפחותיהם - בין תקווה לייאוש, בין חידלון לתחייה".

 

שמעון פרס ז"ל. עודד את החתימה על כרטיס אדי (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
שמעון פרס ז"ל. עודד את החתימה על כרטיס אדי(צילום: עמית שאבי)

 

פרס הוסיף: "מתברר שאפשר לסייע בידם באמצעות מעשה פשוט ומתבקש, שאיננו כרוך בסכנה או במאמץ יוצא דופן, לחתום על כרטיס אדי. זהו צעד גדול ואנושי באמצעות כרטיס קטן, העשוי לחסוך סבל ולהציל חיים".

 

הנשיא פרס דיבר גם על ההתגברות על הדעות הקדומות שבתרומת איברים: "היבט יפה ונעלה ביותר בעיניי, בנושא ההשתלות, הוא השותפות האנושית השוויונית, השמה ללעג את הבלי הדעות הקדומות הנובעות מהשוני שבלאום, שבדת, שבמגדר", וסיכם: "לב-אדם המושתל בחזה זולתו, מעניק לו חיים חדשים ללא קשר לדעות קדומות, וללא שמץ של הפליות. ברגע כזה נמחקות המחיצות, ואדם לאדם – אדם".

 

צפו בקמפיין לעידוד חתימה על כרטיס אדי וקידום בתור להשתלות:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
עמוס עוז. משפחתו תרמה איבריו
צילום: EPA
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים