שתף קטע נבחר

איפה תמצאו את הפריקסה הכי טעים?

לחמנייה קטנה מטוגנת שמשגעת את כל החושים - מה זה בדיוק פריקסה, מה ההבדל בינה לבין סנדוויץ' תוניסאי ואיפה תמצאו את הפריקסה הכי טעים בארץ?

 

בסרטון: דוקטור שקשוקה מפרק פריקסה

 

פריקסה היא אחת ממנות הדגל של המטבח התוניסאי, הזוכה לאהבה רבה, כמעט כמו זו ששמורה לקוסקוס בקרב התוניסאים. אז מה זה בעצם פריקסה? פריקסה היא לחמנייה שעוברת התפחה, מטוגנת בשמן עמוק, ולאחר מכן מכניסים פנימה ביצה קשה, אריסה, לימון כבוש, טונה, צלפים וסלט עגבניות חריף. ומה זה סנדוויץ' תוניסאי? זה בדרך כלל בגט או חצי לחם שהוציאו לו את ה"רך" מבפנים והשאירו לו רק את הקראסט. אחרי זה ממלאים אותו באותו מילוי בדיוק של הפריקסה - טונה, ביצה, לימון כבוש ועוד.  

 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

מתכונים מהמטבח העיראקי

7 מתכונים לקדירות חורף

ארוחות בראנץ' חדשות 

 

"למרות המילוי הזהה של הסנדוויץ' התוניסאי והפריקסה, מדובר בשתי מנות שונות לגמרי ואי אפשר לקרוא להן אחת בשמה של השנייה, כי יהיה זה עלבון לקרוא לפריקסה סנדוויץ'" אומרת חגית שטרן, שפית וקונדיטורית ממוצא תוניסאי, שבין היתר מעבירה גם סדנאות בישול להכנת קוסקוס.

פריקסה (צילום: יח
טוניסאי אסלי. הפריקסה של חן קורן(צילום: יח"צ)
 

"את הפריקסה התחילו להכין יהודי תוניס, ועם הזמן היא הפכה למנת רחוב פופולרית במיוחד, ועד היום מוכרים אותה בכל פינת רחוב בתוניס", מסבירה חן קורן - מדריכת סיורי אוכל שמארחת בביתה לסעודות ולסדנאות בישול, וטוניסאית גאה. "הכינוי 'פריקסה' הגיע מהמילה 'פריט', שמשמעותה בצרפתית הוא טיגון", מוסיפה קורן.

 

אם בגרסה הקלאסית נכנסים לתוך לחמניית הפריקסה תפוח אדמה, טונה, ביצה קשה, אריסה, ולימונים כבושים, הגרסאות הלא שגרתיות של המנה לוקחות אותה למחוזות אחרים לגמרי עם דגים נאים (במקום טונה), בשרים מעושנים, ביצה חצי קשה ועוד.

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)
 

מי שאחראי על אחת ממנות הפריקסה הנועזות שנמכרות בארץ - זו עם הבוריקה בפנים - הוא חיים רופא, או בשמו המוכר יותר - חיימיקו, הבעלים של ה"הפריקסה של חיימיקו" שפועל בהוד השרון בשש השנים האחרונות.  

 

"סנדוויץ' טוניסאי בבגט הוא לא באמת סנדוויץ' תוניסאי, כי המקור הוא בתוך לחמניית פריקסה וכדי שזה יהיה אמיתי כמו בבית, צריך לטגן את הלחמנייה רגע לפני שאוכלים אותה, ככה שהיא תוגש לשולחן כשיוצאים ממנה האדים", מסביר חיימיקו, "ומי שמתלונן שהלחמנייה ספוגה בשמן - שיבוא אליי. הסבתות הטוניסאיות שטועמות את הלחמנייה שאני בעצמי פיתחתי את הבצק שלה, לא מאמינות שזה מטוגן ודורשות שאגלה להן את המתכון".

 

אז כמה גרסאות יש ללחמנייה המטוגנת, ואיפה אפשר למצוא אותן בארץ? לצד המזללות המיתולוגיות שמגישות את הפריקסה, פועלות גם כמה מסעדות שאפשר למצוא אותה בתפריט שלהן, מאפיות שונות, בשלניות ביתיות שמכינות אותה בהזמנה מראש ואפילו במסעדות של מזון מהיר, שמציעות את המנה רק יום אחד בשבוע.

 

ומה באמת עם סנדוויץ' תוסינאי? דוקטור שקשוקה לומד את ההבדל בין פריקסה לסתם סנדוויץ':

 

הפריקסה של חיימיקו

אם תשאלו עשרה ישראלים איפה מגישים את הפריקסה הכי טעים בארץ, סביר להניח ששבעה מהם (לפחות) יענו את אותה התשובה: אצל חיימיקו. חיימיקו, או כפי שהוא נקרא בתעודת הזהות שלו - חיים רופא, הקים את הדוכן שלו לפני שש שנים בהוד השרון, בניסיון לספק לאביו תעסוקה ליד הבית אחרי הפרישה לפנסייה. מאז, הפריקסה שלו הפך למנה שבשבילה שווה להגיע במיוחד להוד השרון.

 (צילום: איתן וכסמן)
(צילום: איתן וכסמן)

המנה הקלאסית של חיימיקו כוללת מטבוחה תוצרת בית שבושלה במשך שעות על האש, רוטב גמבות, צ'ירשי דלעת וגזר וסלט ירקות ("לא חייבים להכניס גם סלט, אבל זה מה שהישראלים רגילים אליו", הוא מסביר). עוד נכנסים ללחמנייה המטוגנת טונה מסוננת משמן ומתובלת בתבלין סודי (אותו אין סיכוי שהוא יגלה לכם), ביצה קשה, תפוחי אדמה, חמוצים, לימון כבוש טחון ("כדי שלא ישתלט על הטעם", לדבריו), פלפל צ'ומה ופלפלים ירוקים חריפים, בהנחלה שאתם בעניין של שריפות.

פריקסה (צילום: איתן וכסמן)
(צילום: איתן וכסמן)
 

יש אצל חיימיקו גם מנות פריקסה לא שגרתיות: אחת עם שקשוקה ואחת עם בוריקה בפנים, שנקראת שם "בוריקסה". הלחמניות מגיעות בשלושה גדלים שונים - קטנה, רגילה וגדולה. פריקסה קטן יעלה לכם שם 15 שקלים, מנה עם שקשוקה תעלה בין 25-20 שקלים ופריקסה גדול עם בוריקה עולה 30 שקלים.

 

דרך רמתיים 63 הוד השרון, 09-8657371‏, ראשון-חמישי 22:00-9:00, שישי 15:30-9:00, כשר

 

הטוניסאי של אלי

אצל אלי לוי בשוק רמלה, יש גם פריקסה וגם סנדוויץ' תוניסאי, אותם הוא מכין על פי המתכון המקורי של סבו רק בגרסה קלילה יותר ועם הרבה רוטב אדום, שגם אותו הוא מכין במקום.

פריקסה (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

שתי המנות מכילות טונה, לימונים כבושים, צ'ירשי ותפוחי אדמה, ואם תרצו לטעום את הפריקסה - תשלמו עבורו 22 שקלים, ומלבד ביס ממכר תזכו לקבל גם יחס חם ומפנק במיוחד.

 

שלמה המלך 3 רמלה, 08-9228363, ראשון-שני, רביעי-חמישי 20:00-7:00, שלישי 17:00-7:00, שישי 15:00-7:00, כשר

 

הפינה של סער

במסעדה הביתית הזו שביהוד, מגישים לצד תבשילים עדתיים גם את הפריקסה התוניסאי המקורי, בלי פינפונים ושדרוגים למיניהם. המרכיבים ותהליך ההכנה של המנה נעשים ממש כמו בבית, וגם הלחמניה המוארכת היא בדיוק כמו זו שיגישו לכם בכל בית תוניסאי שמכבד את עצמו. באופן לא מפתיע, גם המילוי כאן הוא סטנדרטי וכולל טונה, ביצה קשה, סלט ירקות ורוטב אדום. מחיר המנה הוא 20 שקלים.

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

סעדיה חתוכה 35 מדרחוב יהוד, 050-2323457, ראשון-חמישי 20:00-11:00, כשר

 

פריקסה זהבה

אנחנו בטוחים שיש לא מעט כאלה שמגיעים לצפת לא רק בשביל ליהנות מהאווירה הרוחנית והשלווה שמציעה העיר הצפונית, אלא גם כדי לזלול את הפריקסה של זהבה שמגישה אותו ברחוב ירושלים בעיר כבר מעל ל-30 שנה.

 

תמורת 20 שקלים תקבלו שם לחמנייה מטוגנת במילוי תערובת של ביצה וקוביות תפוחי אדמה, חצילים (נתון לבחירה אם להוסיף או לא), טונה, אריסה חריפה, צ׳ירשי ורוטב לימון מרוכז שנותן את הטון הסופי למנה הנוסטלגית.

 

וכדי לאזן את טעמי הפריקסה, זהבה מגישה גם קוסקוס, שקשוקה וספינג' מתוק, אותם היא מכינה על המקום.  

 

ירושלים 26 צפת 04-6974342, ראשון-חמישי 20:00-10:00, שישי 15:00-10:00, כשר

 

מזליקה

מזללת אוכל רחוב שלאורך השבוע אפשר למצוא בה פלאפל, מעורב ירושלמי ושווארמה, ובימי שני ורביעי יש גם פריקסה נהדר שבעלת המקום, שירן, מכינה לפי המתכון של אמה, שעל שמה גם קרוי המקום. מחיר המנה הוא 20 שקלים, והיא כוללת טונה, ביצה, סלט ירקות, רוטב חריף וצלפים.

   (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

יהושפט 28 עכו, 04-9911913, ראשון-חמישי 19:00-8:00, שישי 14:00-8:00, כשר למהדרין

 

המזווה בוטיק אוכל

במעדנייה שבמושב כרכור, מדי יום שישי, אחת לשבועיים, עורכים קבלת שבת, במהלכה פועל ברחבה החיצונית של המקום פוד טראק שמגיש מנות בשר מעושנות, ולצידן - פריקסה.

 

את הלחמנייה המטוגנת ממלאים שם בחזה טלה מעושן וקצוץ, איולי לימון כבוש, חתיכות של לימון כבוש, זיתי טאסוס, קוביות עגבנייה ורוטב סרירצ'ה. בהמשך, נכנסת הלחמנייה (יחד עם כל התוספות שבפנים, כמובן) לחצי דקה למעשנה, שם היא זוכה לטאץ' הסופי. מחיר המנה הוא 30 שקלים.

 

המושב 42 כרכור, 04-6017040, ראשון-חמישי 22:00-8:00, שישי 14:30-8:00, כשר

 

סנדוויץ' סוסו

את המנה התוניסאית המטוגנת מכין כאן נכדו של מי שהקים את המקום - יוסף טוויל (סוסו). לתוך הלחמנייה הוא מכניס ביצה קשה, תפוחי אדמה, סלט ירקות, חמוצים, טונה ואריסת לימון. התוצאה היא פריקסה אסלי כמו זה שאכלו אבות אבותיהם של הטריפוליטאים. מחיר המנה הוא 18 שקלים.

 

יהלום 1 שוק נתניה, 09-8875988, ראשון-חמישי, 16:30-7:00, שישי 16:00-7:00, כשר

 

בונז'ור בגט

מוסד נוסף המתמחה בפריקסה הפועל גם הוא בנתניה, ומוכר על ידי כל מי שגדל בעיר. בעלי המקום, עמרם, מכין את המנה המפורסמת בדיוק באותה שיטה למעלה מ-30 שנה, וכפי הנראה - זה גם מצליח לו.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

את הלחמנייה הטרייה הוא ממלא בסלט ירקות, ביצה, לימון בלאדי, תפוח אדמה, טונה וצלפים. אחרי פעולת המילוי הוא מועך קלות את הלחמנייה והמנה, שמחירה 18 שקלים, מוגשת לכם באותה האהבה שבה נוצרה.

 

שער העמק 1 נתניה, 09-8616172, ראשון-חמישי 19:00-7:30, שישי 14:30-7:30, כשר

 

הסנדוויץ' הטוניסאי של משפחת דיאמנט

בחנות הנתנייתית שנמצאת בבעלות בני משפחת דיאמנט כבר מעל ל-20 שנה, מגישים את הכריך התוניסאי בבגט וגם את הגרסה הנוספת (והמקורית) - בתוך לחמניית פריקסה.

 

מנת הפריקסה כאן ממולאת בביצה קשה, תפוחי אדמה, צלפים, אנשובי, סלט ירקות, סלט משוויה, חמוצים וטונה, אותה אפשר להחליף בנקניקיית מרגז חריפה. מחיר המנה הוא 23 שקלים.

 

יהלום 9 שוק נתניה, ראשון-חמישי 18:00-7:00, שישי 16:00-7:00, כשר

 

אריאלה אילוש

אריאלה אילוש ממושב שקף שבמועצת האזורית לכיש, מארחת בביתה לארוחות פרטיות ומציעה גם שירות טייק אווי למטיילים באזור.

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

מדי יום שבת היא מגישה את הפריקסה המפורסם שלה, ששמו יצא למרחקים באזור מגוריה בזכות העובדה שהוא מזכיר את הפריקסה שנהגו להכין הסבתות הטריפוליטאיות. מחיר המנה הוא 15 שקלים, וכל מה שצריך לעשות כדי ליהנות ממנה הוא להתקשר לאילוש כרבע שעה מראש ולהזמין את המנה.

 

מושב שקף, 050-2301080, כשר ללא תעודה

 

פינת הסנדוויץ' הטוניסאי

הפריקסה שמטגן מוריס סיטבון בדוכן שלו באשדוד למעלה מ-30 שנה, היא מנת הילדות של כמעט כל מי שנולד וגדל באשדוד. לתוך הלחמנייה החמימה, סיטבון מכניס את הלימונים הכבושים המפורסמים שלו, טונה, ביצה, סלט ירקות ורוטב אדום חריף. מחיר המנה הוא 25 שקלים.

 (צילום: אורנה בן חיים) (צילום: אורנה בן חיים)
(צילום: אורנה בן חיים)

המרכז המסחרי רובע א' אשדוד 08-8567161, ראשון-חמישי 21:00-8:30, שישי 15:00-8:30, כשר

 

הסנדוויץ' של מירי ועמוס

בשוק הבאר שבעי, הסנדוויץ' של מירי נחשב לאחד מהכוכבים הראשיים שלא כדאי לפספס. את הפריקסה ממלאים שם באנשובי, טונה, צלפים, צ'ירשי וחריף, והוא מוגש בטמפרטורת החדר (18 שקלים).

 (צילום: גיא גמזו) (צילום: גיא גמזו)
(צילום: גיא גמזו)

השוק העירוני באר שבע, ראשון-חמישי 16:00-7:30, שישי 15:00-7:30, כשר

 

הבגט של אורי

במוסד הבגטים של אורי בבאר שבע יש גם לחמניית פריקסה שמנמנה, שכוללת את כל המרכיבים הקלאסיים: ביצה קשה, סלט ירקות, פלפלים חריפים וטונה. מחיר המנה הוא 22 שקלים.

פריקסה (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

החלוץ 77 באר שבע, 08-6280015‏, ראשון-חמישי 16:00-8:00, כשר למהדרין

 

אצל חן ואלון

מאז שבני הזוג חן ואלון קורן זכו בריאליטי האפייה "בייק אוף", הם מארחים לארוחות בביתם הירושלמי, עורכים סדנאות בישול ומקיימים סיורי אוכל בשוק מחנה יהודה. אחת לחודש, חן עורכת מסיבת פריקסה בביתם, ומי שכבר היה אצלה טוען כי הפריקסה שלה הוא אחד מהטובים בעיר. 

 

הסוד הקטן של חן, שמשדרג את הפריקסה ומרים אותו בכמה דרגות, הוא בבטן הטונה (שנחשבת לכבד האווז של הדגים) שמחליפה את הטונה הרגילה מקופסת השימורים ולצידה הצלפים, הזיתים, הערוסה והלימון הכבוש שחן מכינה לבדה, שנארזים בתוך לחמנייה בעלת מרקם רך במיוחד. מחיר המנה הוא 25 שקלים, וכדי לטעום אותה תצטרכו לעקוב אחרי חשבון האינסטרגם של חן, שם היא מעדכנת לגבי המועדים בהן היא עורכת את מסיבות הפריקסה שלה.

 

ירושלים, 050-5875684, כשר

 

בסטה ירושלמית

בדוכן הפיתות של השף אביב משה, מדי יום שלישי מציינים את "שלישי תוניסאי" במסגרתם השפית רחל סלמה מגישה במקום את מיטב מטעמי המטבח התוניסאי, ביניהם גם את מנת הפריקסה הקלאסית. המנה כוללת שתי יחידות פריקסה וסלט עלים טרי, ומחירה 44 שקלים.

פריקסה (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

אגמון מרקט, ראשון-חמישי 21:00-9:00, שישי 16:00-9:00, כשר

 

   (  )
 

 

Jacko's Street

במסעדת ג'קו סטריט הירושלמית, שפועלת בסמוך לשוק מחנה יהודה, השף זכאי חוג'ה מגיש מנות בסגנון ים-תיכוני עם טוויסטים מודרניים, ביניהם גם את מנת הפריקסה עם טונה אדומה, איולי פלפלים וביצה עלומה שמוגשת באופן דקוראטיבי במיוחד (64 שקלים).

פריקסה (צילום: נועם שריקי)
(צילום: נועם שריקי)

אגריפס 74 ירושלים, 02-5817178‏, ראשון-חמישי 1:00-18:00, מוצ״ש-1:00, כשר

 

כפרה בר אנד טאפס

בבר-מסעדה הבאר שבעית, מגישים ספיישל פריקסה במילוי שפונדרה בבישול ארוך עם קוניאק וירקות שורש, חסה אייסברג, עלי רוקט, בצל סגול, צ'ילי חריף, קורנישונים ואיולי פפריקה ספרדית מעושנת. מחיר המנה הוא 58 שקלים

 

סמילנסקי 25 באר שבע, 08-6654854, ראשון-חמישי 15:30-9:00, 1:00-19:00, שישי-שבת 1:00-8:00, לא כשר

 

Zalame ACB

קוקטייל בר שפועל באזור התעשייה של באר שבע, ומציע פריקסה במילוי נתח קצבים עם איולי צ'יפוטלה, שתשלב מצוין לצד אלכוהול (43 שקלים).

 

הנגרים 4 באר שבע, 054-6935522‏, ראשון-חמישי 3:00-19:00, שישי 3:00-21:30, לא כשר

 

אלבי

במסעדתו של השף רועי דואי, מגישים מנת פריקסה מפורקת וללא לחמנייה. בתפריט היא נקראת "אפריטיף טוניסאי", והיא כוללת את כל הדברים הטובים שיש בלחמניית הפריקסה - רק בצלחת: טונה, תפוח אדמה, ביצה קשה, אריסה, לימון כבוש, זיתים, צלפים, סלט צ'ירשי ומטבוחה. מחיר המנה הוא 49 שקלים.

פריקסה (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

חיל ההנדסה 2 מרכז ביג באר שבע, 08-6655601‏, ראשון-חמישי 23:45-11:15, שישי- 15:00-9:00, שבת 23:45-20:45, כשר

 

כינור בכיכר

במסעדת הבשר הירושלמית מגישים מנת פריקסה עם שווארמה טלה, טחינה, עמבה ועשבים,  שיכולה להיות מנת פתיחה מצוינת לפני המנות העיקריות שמוגשות כאן, ביניהן מנת שקדים, סביח מפורק, ספריבס ברביקיו על קרם שורשים וטורטליני שפונדרה במילוי אסאדו. מחירה של מנת הפריקסה הוא 49 שקלים.

 

כיכר המוזיקה ירושלים, 02-9944902‏, ראשון-חמישי 23:00-12:00, מוצ״ש-23:30, כשר

  

Happy fish

במסעדת הדגים שממוקמת במלון ממילא הירושלמי, מגישים מדי יום שישי בראנץ' שכולל גם מנת פריקסה משודרגת. המנה מורכבת משתי לחמניות פריקסה ממולאות בסלט צ'ירשי, אריסה וטרטר טונה אדומה בתיבול של לימון כבוש, בצל ירוק ומלח ים (62 שקלים).

פריקסה (צילום: מאשה סקילי)
(צילום: מאשה סקילי)
  

שדרות ממילא 14 ירושלים, 02-5482230‏, ראשון-חמישי 23:00-12:00, שישי 15:00-10:00, כשר

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
איפה אוכלים פריקסה?
צילום: יח"צ
מומלצים