שתף קטע נבחר

מ-40 טונות בחודש ל-500 ק"ג: חמאת טרה נעלמה מהמדפים

כפי שפורסם ב-ynet, ביוני האחרון איימה טרה שאם לא יעודכנו מחירי המוצרים המפוקחים - ובהם החמאה - היא תיאלץ להפסיק לייצר מוצרים לא כדאיים. במקרה או לא, כעת נודע כי שיווק החמאה צנח בחודשים האחרונים ב-85%

לאן נעלמה החמאה ממדפי הסופרמרקטים? כפי שפורסם אתמול ב-ynet, בתקופה האחרונה התקבלו תלונות מצד קמעונאים על מחסור בחמאה. כעת נודע כי בחודשים האחרונים צמצמה חברת טרה כמעט לחלוטין את שיווק החמאה לרשתות המזון, כך לפי נתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "ממון".

 

מחסור בחמאה? לא רק במכולת שלכם

אחרי 4 שנות ירידה במכירות: תנובה חזרה לצמוח

קרב החמאה: לאחר שאיבדה את לורפק - וילי פוד תייבא מוצרי חלב

 

על פי הנתונים, לאורך שנת 2017 טרה שיווקה כל חודש בין 30 ל-40 טונות חמאה, אך בששת החודשים האחרונים ירד השיווק לכמויות של חצי עד 2.5 טונות לחודש בלבד. בחודשים מאי עד דצמבר 2018 שיווקה טרה 53.4 טונות חמאה בלבד, לעומת 352 טון חמאה בתקופה מקבילה ב-2017 - ירידה של 85%. בטרה סירבו להגיב.

טרה מחלבה (צילום: עמית שעל)
מעדיפה לייצר מוצרים יותר רווחיים? מחלבת טרה בנתיבות(צילום: עמית שעל)
 

טרה תופסת רק 13% משוק החמאה בארץ, אך ייתכן שגם גריעה של 40 טונות עשתה את שלה. בתקופה האחרונה התקבלו, כאמור, תלונות גם מקמעונאים על מחסור בחמאה, שהורגש גם בקרב צרכנים. המחסור שהחל כ"קל" התעצם בגלל הזדרזות סוחרים לצבור מלאים.

 

יצרנית החמאה הגדולה בישראל היא תנובה, ולפי נתוני סטורנקסט היא אף הגבירה את השיווק השנה וסיפקה במהלכה 4,570 טונות חמאה, 28% יותר מאשר ב-2017 - אך נראה שגם זה לא מספיק. מחסור דומה הורגש כבר לפני מספר שבועות בחלק מהסניפים ברשתות המזון הגדולות דווקא לחמאה של תנובה ואז, לפניית "ממון" נטען כי לא חל כל שינוי.

 

יש לציין שמחיר החמאה בישראל מפוקח, והוא בין הזולים בעולם. לטענת המחלבות, בגלל סירוב שר האוצר, משה כחלון, לעדכן את מחיר המוצרים המפוקחים - הייצור שלהם אינו כדאי. נתוני סטורנקסט על טרה מעלים תהייה - האם כל זמן שלא עודכנו המחירים, טרה מעדיפה להפסיק את שיווק החמאה המפוקחת ולהפנותו אל השוק המוסדי, להשתמש בשומן לייצור מוצרים רווחיים יותר כמו גבינות שמנות או לאגור אותו לרגע שבו סוף כל סוף יעלה המחיר המפוקח?

 

"נצמצם ייצור מוצרים מפוקחים שגורמים לנו הפסדים"

כזכור, בבג"ץ שטרה הגישה נגד המדינה בחודש יוני האחרון בגין אי-עדכון מחירי המוצרים המפוקחים, היא הצהירה כי "אם מחיר המטרה יעלה עוד ללא התייחסות לכך במחירי המוצרים המפוקחים, טרה תיאלץ לצמצם את ייצור המוצרים המפוקחים שגורמים לה הפסדים הולכים ומעמיקים, ויש בהם כדי לסכן את יציבותה הכלכלית". גם מנכ"ל קבוצת קוקה קולה ישראל, יורם שגיא, אמר בראיון שנושא הפיקוח גורם למחלבה הפסדים כבדים.

 

צמצום ייצור החמאה על ידי טרה תפס תאוצה החל מחודש יוני השנה, במקביל להגשת הבג"ץ. בספטמבר כבר יצרה טרה 0.46 טונה, לעומת 40 טונות בספטמבר אשתקד.

 

טרה נמצאת בבעלות מלאה של החברה המרכזית לייצור משקאות קלים (קוקה קולה ישראל). חמאה היא רק מוצר אחד משורת מוצרי חלב הנמצאים בפיקוח מחירים של הממשלה, כך שהמחיר לצרכן נקבע על ידי הממשלה, ומחירה עומד נכון להיום על 3.8 שקלים ל-100 גרם. מנתוני שוק החלב עולה שיש עלייה של 9.3% בצריכת חמאה, וזאת לצד עלייה גם בצריכת גבינות עם אחוזי שומן גבוהים יותר שאינן בפיקוח מחירים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים