שתף קטע נבחר

היסטוריה בצ'אד: נתניהו הודיע על חידוש היחסים הדיפלומטיים

47 שנה אחרי ניתוק היחסים בין המדינות, הכריזו ראש הממשלה ונשיא צ'אד אידריס דבי על חידוש היחסים בין ישראל לבין המדינה האפריקנית. נתניהו אמר לפני צאתו: "זה חלק מהמהפכה שאנחנו עושים בעולם הערבי והמוסלמי"

 

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע היום (א') על חידוש היחסים הדיפלומטיים עם צ'אד. ההודעה נאמרה במהלך ביקורו הקצר של נתניהו במדינה האפריקנית, 47 שנה אחרי ניתוק היחסים בין המדינות. "חתמתי עם נשיא צ׳אד: אנחנו מחדשים את היחסים הדיפלומטיים בין המדינות!", צייץ נתניהו בטוויטר.

 

לאחר קבלת הפנים נפגש ראש הממשלה עם שר החוץ של צ'אד, ובהמשך נפגש עם הנשיא אידריס דבי בארמון הנשיאות בבירה נג'מנה.

 

 

 

הצהרת ראש הממשלה בנימין נתניהו יחד עם נשיא צ'אד אידריס דבי, במסגרת ביקורו במדינה ()
הצהרת נתניהו יחד עם נשיא צ'אד אידריס דבי

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם נשיא צ'אד אידריס דבי בארמון הנשיאות (צילום: קובי גדעון, לע
נתניהו ונשיא צ'אד אידריס דבי בארמון הנשיאות בבירה נג'מנה(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

קבלת הפנים לראש הממשלה בנימין נתניהו במסגרת ביקורו בצ'אד (צילום: קובי גדעון, לע
קבלת הפנים לראש הממשלה נתניהו בצ'אד(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

 

 

עם צאתו מנתב"ג, אמר נתניהו כי "אני יוצא עכשיו לעוד פריצת דרך היסטורית וחשובה, לצ'אד. מדינה מוסלמית ענקית שגובלת בלוב ובסודן. זה חלק מהמהפכה שאנחנו עושים בעולם הערבי והמוסלמי, הבטחתי לכם שזה יהיה. יהיו שם בשורות גדולות. יהיו עוד מדינות".

 

נתניהו אמר עוד: "זה מטריד מאוד, אפילו מעלה זעם אצל איראן ואצל הפלסטינים שמנסים למנוע זאת. הם לא הצליחו".

 

בהמשך שב נתניהו על חלק מדבריו בציוץ בטוויטר: "המראתי הלילה לצ'אד, מדינה מוסלמית ענקית שגובלת בלוב ובסודן. זה חלק מהמהפכה שאנחנו עושים בעולם הערבי והמוסלמי. זאת פריצת דרך היסטורית וחשובה שמעצבנת מאוד את איראן ואת הפלסטינים. שיתעצבנו. אני אמשיך להביא את יחסי החוץ של ישראל לשיאים חדשים".

קבלת הפנים לראש הממשלה בנימין נתניהו במסגרת ביקורו בצ'אד (צילום: קובי גדעון, לע
נתניהו בפגישתו עם שר החוץ של צ'אד(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

צ'אד תעודת זהות ()

גורם בפמליית נתניהו אמר ל"ידיעות אחרונות" כי הביקור מגיע על רקע מאמצים מדיניים שהוביל נתניהו בשנים האחרונות לחדש את היחסים בין שתי המדינות. האחרונה שביקרה בצ'אד כראש ממשלה הייתה גולדה מאיר המנוחה ב-1969.

 

גם לאחר ניתוק היחסים ביניהן בתחילת שנות ה-70, שתי המדינות המשיכו לקיים מגעים ולפי דיווחים גם קשרים ביטחוניים. בשנת 1995 נועד שמעון פרס עם שר החוץ של צ'אד. בשנת 2005 פורסם שצ'אד שוקלת לחדש את יחסיה עם ישראל, אך בסופו של דבר היא חזרה בה.

 

"חידוש הידידות והקשרים בין צ'אד לישראל היא פריצת דרך מדינית", אמר היום גורם בפמליית נתניהו. "צ'אד היא מדינה חשובה מאוד באפריקה ובעולם המוסלמי”.

 

 

דבי, נשיא המדינה המרכז-אפריקנית, הגיע בנובמבר האחרון לביקור היסטורי בישראל לאחר שנים שבהן ניהלה ירושלים מגעים אינטנסיביים עם צ'אד לפריצת דרך ביחסים.

 

"מעולם לא ניתקנו את הקשר שלנו", אמר אז ראש הממשלה נתניהו במסיבת עיתונאים משותפת שקיים עם דבי לאחר פגישתם. נשיא צ'אד ענה לו: "הרצון הוא להיכנס לעידן חדש של חידוש היחסים הדיפלומטיים, אבל חידוש היחסים לא יעלים את הבעיה הפלסטינית".

 

במסיבת העיתונאים נשאל נשיא צ'אד אם הוא דן עם נתניהו בעסקאות נשק בין המדינות. הוא סירב להשיב וראש הממשלה התייצב להגנתו ואמר: "דנו על מה שדנו".

 

ביקור נשיא צ'אד אידריס דבי יחד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בירושלים (צילום: עמוס בן גרשום, לע
הנשיא דבי עם ראש הממשלה נתניהו בירושלים, בשנה שעברה(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

ביקור נשיא צ'אד אידריס דבי יחד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בירושלים (צילום: עמוס בן גרשום, לע
(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

הנשיא דבי נשאל אז גם מדוע לא נפגש בביקור עם הפלסטינים. על כך הוא השיב: "אני הייתי חייל ונלחמתי במלחמות ואני לא מאחל את זה לאף מדינה. זה אסון.

 

"באנו לכאן הפעם עם תוכנית מדויקת, ביקור רשמי בישראל, כי אין לנו קשר דיפלומטי עם ישראל מ-1972 והמטרה היא לחדש את הקשר הזה. אין לנו בעיה, לא עם אבו מאזן ולא עם הפלסטינים. הוא חבר שלנו ומשתתף בכל הוועדות של האיחוד האפריקני אבל לא פגשנו את ישראל מ-72', באתי בשביל זה".

 

אחד הנושאים שעלו בשיחות עם דבי בביקורו בארץ הוא רצונה של ישראל לאפשר טיסות ישירות מדרום אמריקה לנתב"ג דרך מרכז אפריקה. הנשיא הסכים עקרונית לאפשר טיסות מעל ארצו.

 

בשיחותיו כאן הוא הבהיר שישראל קרובה מאוד לפריצת דרך ביחסים עם סודן - שמוגדרת לפי חוק כמדינת אויב אך עוברת בשנים האחרונות שינוי חיובי ומתקרבת מאוד לארה"ב. נשיא צ'אד הבטיח לסייע במאמצי השכנוע של סודן. אם אכן יסכימו - ניתן יהיה למסד קווי תעופה ישירים לישראל גם מדרום אמריקה.

 

דבי התגייס לצבא בשנות ה-70 כאשר ארצו הייתה בעיצומה של מלחמת אזרחים, והתגלה כקצין מצטיין. מעמדו התבסס בשנות ה-80' אחרי שהפך למפקד כוחות המורדים בהנהגתו של היסן הברה, שהפך בהמשך לנשיא. בהמשך התערערו היחסים בין השניים ודבי נמלט לסודן השכנה, שם איגד צבא של תומכים. ב-1990 הוא חזר לצ'אד ותפס את השלטון בהפיכה צבאית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי גדעון, לע"מ
נתניהו ונשיא צ'אד
צילום: קובי גדעון, לע"מ
מומלצים