שתף קטע נבחר

יש עשן בלי אש: מתקן לעישון קנאביס בשבת

איך מעשנים בשבת בלי לעשן? הראש היהודי ממציא פטנטים גם לזה: ליאור משולם הסובל מכאב כרוני, פיתח מתקן אידוי לקנאביס שפועל בשבת בלי מגע יד אדם. במכון "צומת" ההלכתי נתנו את ההכשר - אבל מדגישים: "רק לחומר המוגדר כתרופה, ורק לאדם הסובל בשבת"

"מאושר לשימוש בשבת"

 

ליאור משולם חי בכאב 24 שעות ביממה, מאז גיל 16. הפתרון היחיד לייסוריו הבלתי פוסקים הוא עישון קנאביס רפואי. אבל השבתות. אוי, השבתות. "כל שבת הייתה למעשה הליך של גמילה שבו הגוף נכנס לקריז", הוא מספר. "או שאחרי סעודת שבת אתה נכנס למיטה ומנסה להעביר את השבת בשינה, או שכל השבת אתה כועס, עצבני וגם סובל מכאב".

 

<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>   

 

בשנה האחרונה עמל משולם (50) על מה שאמור להיות "הפתרון האולטימטיבי" לחולה שומר השבת: מתקן לעישון קנאביס בלי חילול שבת. הוא פנה למכון "צומת" ("צוותי תורה ומדע") ולמתכנתים.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

מסתבר שיש עשן בלי אש. המכשיר, מסביר משולם, גורם לאידוי החומר שמוכנס לתוכו במשך כעשר דקות, ומאוורר קטן דוחף את האדים לשקית הממוקמת מעליו. כשהשקית מתמלאת באדי החומר מנתקים אותה מהמכשיר, מחברים אליה פומית ומעשנים.

 

 

"כאב שנוכח כל הזמן"

בגיל 16 התעורר משולם בוקר אחד וגילה, למרבה החרדה, שהפך למשותק בחצי גוף בגלל וירוס. "לרופאים לא היה פיתרון, ומאז ועד היום אני מרותק לכיסא גלגלים ונכה ברמה של מאה אחוז", הוא מספר. "עם השיתוק הגיעו בעיות רפואיות נוספות וגם כאב. לא מדובר בכאב רגיל, אלא בכאב שנוכח כל הזמן, גם כשאתה אוכל או מדבר עם מישהו. לפני כחמש שנים קיבלתי אישור לקנבאיס רפואי ומאז הכאב לא נעלם, הוא קיים, אבל הקנאביס משכיח אותו".

 

לפני כעשרים שנים חזר משולם בתשובה. "גיליתי ששבת היא בעיה רצינית של כלל המעשנים, לא רק של קנאביס. המעשנים למעשה מכורים, וכל שבת היא בעיה שמתחילה מחדש".

 

מה הפתרון?

"פתרון אחד הוא שימוש בקנאביס בעזרת שמן או עוגיות, אבל אצלי ואצל רבים אחרים, כאשר מדובר בשימוש בקנבאיס בגלל כאב, שמן ועוגיות פשוט לא משפיעים. אפשרות נוספת היא להגיד שזה פיקוח נפש והכלל הוא ש'פיקוח נפש דוחה שבת', אבל זה לא באמת פיקוח נפש, ולכן גם זה לא פתרון.

 

"לפני מספר חודשים עלה לי רעיון: להשתמש במכשיר אידוי. הרי בזמן העישון מחממים את החומר ושואפים את העשן שנוצר בזמן הבעירה. הרעיון היה לקחת מכשיר אידוי שיחמם את החומר הרפואי, וייצור אדים שנכנסים לבלון. זה היה מכשיר פרימיטיבי שיצרתי בעזרת איש אלקטרוניקה, עם סוג של שעון שבת, ומתגים שגורמים למכשיר לעבוד בשבת עם הפסקות. כשרוצים, מכניסים את החומר למחסנית, ואז מתבצע האידוי".

 

רעייתו, בת אל, היא שדחפה אותו להשקיע בפיתוח מסחרי של המכשיר. "לא לדאוג רק לעצמי, אלא ללכת לכיוון של 'זיכוי הרבים', כלומר לדאוג לאנשים נוספים שהם דתיים ומתמודדים עם אותו קושי. אז פניתי למכון 'צמת', היצגתי את המכשיר שיצרתי - והם הסבירו שכדאי ללכת על פתרון קצת יותר חדשני. פניתי למתכנת מחשבים שיצר תוכנה שמפעילה את המכשיר מידי חצי שעה, ואפשר גם לכוון להפסקות גדולות יותר".

 

המכשיר שמכונה "אלאור" קיבל את אישור המכון. "התגובות", מתאר משולם, "היו מדהימות גם מצד מי שזקוקים לקנאביס רפואי, וגם כאלה שמכורים לסיגריות וסובלים בכל שבת מחדש".

 

אבחנה בין בריא לחולה

הרב מנחם פרל, ראש מכון "צומת" העוסק ב"חיבור ההלכה והטכנולוגיה לצורך ההוראות ההלכתיות", מסביר כי הבסיס ההלכתי להתיר את השימוש במכשיר נובע מהעובדה שאין פעולה של הדלקה או כיבוי שכמובן אסורים בשבת. המכשיר למעשה עובד עצמאית, על בסיס מנגנון קבוע מראש.

 

הרב מנחם פרל (צילום: שמוליק קליין)
הרב מנחם פרל עם ליאור משולם(צילום: שמוליק קליין)

 

לדברי הרב, במכון אישרו את המכשיר בשבת "רק לחומר המוגדר כתרופה, ורק לאדם הסובל ללא השימוש בתרופה בשבת". עוד נקבע, כי כדי שהמכשיר יהיה מותר לשימוש בשבת, יש להקפיד להכניס את כל החומר הנדרש לתוך המחסנית לפני כניסת השבת, ובמקרה שהחומר התכלה, כל הוספת חומר למחסנית או החלפתו חייבת להיות בזמן שהמכשיר בהפסקה ואינו פועל.

 

"המכון רואה את תפקידו לסייע עד כמה שניתן לחולים, ולמי שזקוקים לפי הוראות הרופאים לטיפול בקנאביס הרפואי", אומר הרב. "האדם צריך להתענג בשבת וליהנות ממנה, ולא לסבול בשל אי יכולת לקבל את את הסיוע ולשכך את כאביו. אנחנו שמחים שיש בידי מכון צומת את הדרכים למצוא פתרונות ולסייע לליאור ולכל מי שיוכל לשבות מבלי לסבול ולכאוב. בשימוש במכשיר אידוי הקנאביס, האדם אינו עושה מלאכה בשבת. הוא לא נוגע בכפתורים השונים במכשיר, ומערכת אוטומטית מתפעלת אותו לבד."

 

לא פנו אליכם להמציא מכשיר דומה לצורך עישון סיגריות בשבת?

"פנו אלינו מספר פעמים בעבר. הפעם האחרונה הייתה בשבוע שעבר, והבהרתי שאין טעם להיפגש. אנחנו לא תומכים בעישון ביום חול - ובטח שלא בשבת".

 

ועדיין, האם אין חשש מ"מדרון חלקלק"?

"חז"ל לא חששו ממדרון חלקלק והבחינו בין אדם בריא לחולה. לדוגמה, לבריא באופן עקרוני אסור להשתמש בתרופות ולחולה מותר. לבריא אסור להיעזר בגוי לצורך חילול שבת, למרות שרבים טועים בכך, ואילו לחולה מותר. אנחנו מבצעים הבחנה ברורה בין בריא לחולה, וברור שחולה הסובל מכאבים לא אמור לסבול. לכן התרנו את השימוש במכשיר לחולים בלבד, ולשימוש בקנאביס רפואי בלבד".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליאור משולם מציג: הפתרון שלו לכאב
מומלצים